Egyéb

Akárhogy, szabadon... / Improvizációs Workshop

Magyar Zene Háza
2023. március 03. (péntek) 19:00

Helyszín:

Magyar Zene Háza
1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5

Az improvizáció Nagy János és Szirtes Edina esetében nem valamely stílus brillíroztatását, évekig gyakorolt elemeinek előadását jelenti minél gyorsabban, hanem egy zenei lét-ez-és-állapot! Melyben minden zenei irány benne foglaltatik és egyetlen szabálya van, a muzsika végtelen szabadsága határtalanul!
Mindennek az oka, hogy a muzsikus társak is több műfajban munkálkodnak, alkotnak és a tanulmányaik is erről szólnak. Tehát behunyjuk a szemünket, veszünk egy mély lélegzetet és elkezdődik … utána már csak figyelni kell és érezni/érteni a zenei fejlődést, a muzsikus társunkat és a résztvevőket!

A két Erkel díjas muzsikus zenéjének életvidámsága, impulzív ereje az élő bizonyíték arra, hogy nincsenek sorrendek, nincsenek korlátok, csak felszabadult öröm létezik, ha tehetséges zenészek együtt dolgoznak.

Vannak olyan zenészek, akiknek ars poeticájában előkelő helyen szerepel a műfaji határok átlépésére való törekvés. Általában közös bennük a variáció iránti vonzódás, az improvizáció szeretete, és a zenélés mellett a zeneszerzés iránti elhivatottság. A kreativitás a titkos közös jelszava ezeknek a művészeknek, akik közül számos (bár nem az összes) a jazz és a különböző crossover kísérletek meghatározhatatlan határmezsgyéjén egyensúlyoz.

Szirtes Edina Mókus és Nagy János Yancha zenei találkozása épp oly természetes állomása a magyar zenei élet fejlődési vonalának, mint bármi más, amelynek során határaikat feszegető és új utakat kereső muzsikusok kezdenek együtt dolgozni.

"Elsősorban saját dalainkat játsszuk, melyekre minden jellemző, amit szeretünk és tanultunk. Néha folkos dallamok hangzanak el, olykor mintha klasszikus zene szólalna meg, vagy egyszerre mindkettő. De kortárs magyar költők verseire született művek is felcsendülnek, és helyet kapnak a koncerteken kedvenc sztenderdjeink is sajátos feldolgozásban. Nem hivalkodó, nem hajmeresztő, nem idegtépő muzsikát játszunk, hanem örülünk és a zene öröme miatt tesszük a dolgunkat: muzsikálunk!" (Mókus)