Egyéb

Faludi DOKU Filmklub - A mi Kodályunk

Párbeszéd Háza
2020. szeptember 30. (szerda) 18:45

Helyszín:

Párbeszéd Háza
1085 Budapest, VIII. kerület, Horánszky utca 20.

Vetített film: Papp Gábor Zsigmond–Kékesi Attila: Kodály mindenkié (2018) 85’

Kodály azt vallotta, a zene mindenkié. A film 7 ország példáján keresztül mutatja be, hogy Kodály zenepedagógiája mennyire élő és népszerű szerte a világon.
Hármas céllal hoztuk létre 2004-ben az Uránia Nemzeti Filmszínházban dokumentumfilm-klubunkat (váltakozva a játékfilmes klubbal). Elsőként azért, hogy fórumot teremtsünk a dokumentumfilm műfajának, jelentős filmjeinek és alkotóinak, és kapcsolatokat építsen a szakma és a közönség között, másrészt azért, hogy minőségi alternatívát kínáljunk, harmadrészt a közösségi élet fejlesztését a valóság képeinek elemzései segítségével.

A filmklub különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy rég elfedett, időnként dobozba zárt filmeket vetítenek újra, hanem minden esetben jelen van a film alkotója, a téma szakértője, esetleg a szereplők. A filmklub ízelítőt ad a magyar dokumentumfilm elmúlt 50 évéből.

A vetítést követő beszélgetés azt a kérdést is vizsgálja, hogy van-e létjogosultsága a dokumentumfilmeknek, illetve miért hiányzik mindennapjainkból ez a műfaj, amely a társadalomnak állít tükörképet. A filmklub igyekszik a társadalmi események, kulturális évfordulók időpontjait figyelembe venni filmjei választásaival.

A szervezők célja a látogatók filmes ismereteinek kiszélesítése a magyar dokumentumfilmekben, és a könnyebb eligazodás a filmek által bemutatott társadalmi valóságban. Az alkotók a filmen túl rendszerint körvonalazzák a filmes helyzetet, és az általuk tapasztalt társadalmi valóságot.