Egyéb

„Forradalmi etűdök” - Sergei Rachmaninov

Bősze Ádám előadó
Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont
2021. július 05. (hétfő) 19:30

Helyszín:

Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont
1121 Budapest, Zugligeti út 64 Lóvasút - peron

Bősze Ádám zenetörténeti előadássorozata a Cziffra100-on


Bősze Ádám zenei stand-upjának első budapesti premierjére a Cziffra Fesztiválon került sor 2019-ben. Azóta a népszerű zenetörténész-műsorvezető, a Fesztivál eseményeinek visszatérő házigazdája változatos tematikával készíti egyszemélyes előadásait, amelyek tartalmát az előadó nagy tudása, anekdotái, a zenetörténet különlegességei adják, ízét pedig Bősze Ádám fanyar, önironikus humora és közvetlen előadói stílusa. A Cziffra György-emlékévre a zenetörténész új, 7 előadásból álló sorozattal készül, amelyben a zenetörténet nagy forradalmár egyéniségeit veszi végig szórakoztató előadásában Liszttől Rachmaninovon, Toscaninin, Callason, Paganinin és Horowitzon át egészen Cziffra Györgyig. A sorozatnak – amelynek első eseményén már élőben vehet részt a közönség – a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont különleges épülete ad otthont.


Szükséges-e a forradalom a zenében? Szükséges-e ledönteni a falakat, átlépni a határokat ahhoz, hogy maradandót hozzunk létre? Nos, ahelyett, hogy zeneesztétikai sorozatot indítanánk, az egyes találkozások alkalmával Bősze Ádám inkább annak jár utána, hogy a kortárs hangversenykritika szerint mennyire volt forradalmár előadóművész Paganini, Liszt, Rachmaninov, Toscanini, Callas, Horowitz vagy Cziffra? És ha igen (eláruljuk, ez a helyes válasz), akkor miben rejlett mindent elsöprő lendületük, játékuk, művészetük újdonságereje? Hogy fogadta ezt az adott kor, és hogy látjuk most mi egy másik évezredben? Többek között ezekre a kérdésekre keresi választ Bősze Ádám legújabb szórakoztató zenetörténeti sorozata, amelynek első előadására június 7-én kerül sor.


Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország Kormánya Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az Emlékév művészeti vezetője Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója. 


A Cziffra100 koncertjeiről a cziffra100.com weboldalon, illetve a Facebook-oldalon tájékozódhatnak.


A 194/2021. (IV.26.) Kormányrendeletnek megfelelően, valamint a helyszínt üzemeltető MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft. belső rendelkezései szerint a koncerten kizárólag a koronavírus ellen védett személyek (életkortól függetlenül) vehetnek részt. A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány és a személyazonosságot igazoló hatósági igazolvány egyidejű bemutatásával történik a belépéskor. Jelen szabályozás a járványügyi kormányzati rendelkezések függvényében változhat, ezért kérjük, folyamatosan figyelje a Cziffra Fesztivál és a Lóvasút kommunikációs csatornáit.