Egyéb

Koncert-Filmvetítés - Marco Castelli műsora – Dante: A pokol

Olasz Kultúrintézet
2021. június 15. (kedd) 18:00

Helyszín:

Olasz Kultúrintézet
1088 Budapest, VIII. kerület, Bródy Sándor utca 8.

Az olasz költőóriás, Dante halálának 700. évfordulója alkalmából egy különleges produkció érkezik az Olasz Kultúrintézetbe június 15-én. A jazz, az eklektikus zene és a kortárs előadások világában is tevékenykedő Marco Castelli műsorában A Pokol c. 1911-es némafilmre komponált zenéjét adje elő szaxofonon, élő elektronikus zenével kísérve.


Francesco Bertolini, Giuseppe de Liguoro és Adolfo Padovan 110 éve készített A pokol című némafilmje az olasz filmtörténet első egészestés játékfilmje. Az Isteni színjáték első könyvének az átdolgozása sokáig csak megrongálódott, hiányos, cenzúrázott kópiákon volt elérhető, majd a Cineteca di Bologna gondozásában megvalósult hosszú restaurálási munkáknak köszönhetően nyerte
vissza az editio princepsben megtalálható képek tökéletes sorozatát, a színek és fények teljességét.


Castelli egyedi zenei műsorában képes egy olyan hangzásvilágba elrepíteni a közönséget, amely még érzékletesebbé teszi a felvétel hihetetlen képeit, és
amely egyúttal meglepő modernitást kölcsönöz a filmnek.


Az Olasz Külügyminisztérium, a 2016-os New Yorki ősbemutató koncert-filmvetítést és a következő évek további bemutatóit követően beválogatta a projektet a 2021-es Dante-megemlékezések közé. 


Belépés tagsági kártyával, kötelező regisztráció
Belépés csak érvényes védettségi igazolvánnyal, szájmaszk viselése az épületben, kézfertőtlenítő használata a bejáratnál kötelező.