Fesztivál

Orosz Zenei Fesztivál

Budapest
Tihany
Debrecen
2024. október 17. (csütörtök) 10:00 - 2024. október 28. (hétfő) 22:00

Helyszín:

Budapest
1000 Budapest
Tihany
8237 Tihany
Debrecen
4000 Debrecen

Hatodik alkalommal rendezik meg három városban az Orosz Zenei Fesztivált Szabó Marcell zongoraművész művészeti vezetésével. A program idén a Találkozások témakörére épül, a fesztivált végigkísérők abba tekinthetnek be, hogyan hatottak egymásra művésztalálkozások átívelve stílusokat és országokat, földrészeket. Brahms, Csajkovszkij, Gerschwin, Grieg, Muszorgszkij, Prokofjev, Rachmaninov életművének kapcsolódási pontjai és a korszak zenei közélete egyaránt új, izgalmas megvilágításba kerül az Orosz Zenei Fesztivál idei programjában. A sokszínű kínálatban szerepel esti koncert, családi program és kiállítás is.


Budapesten megnyitják az Amikor Prokofjev, a zeneszerző megelőzte kortársait című kiállítást Prokofjev életéről. A kiállítás anyagát az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum állította össze a fesztivál számára. Horti Lilla szoprán énekművész és Kovács Gergely zongoraművész előadásában elevenedik meg Brahms, Grieg és Csajkovszkij szakmai barátsága az Amikor Grieg felesége Csajkovszkijnak énekelt című koncerten a fesztivál mindhárom városában. Eckhardt Gábor zongoraművész ismeretterjesztő előadása a családoknak szól Muszorgszkij híres művéről, az Egy kiállítás képeiről és mindhárom városban látogatható Amikor a képek megelevenednek címmel. Balogh Ádám (zongora), Devich Gergely (cselló) és Korossy-Khayll Csongor (hegedű) Amikor Csajkovszkij hallotta Brahmsot próbálni című koncerten egy izgalmas zenetörténeti eseményt elevenítenek fel, amely 1888 újév napján történt, ezen a napon ismerkedett meg Csajkovszkij és Brahms egymással. A fesztivál programjából nem maradhat ki a nagyzenekari koncert, amelyre idén is két városban, Debrecenben és Budapesten kerül sor. Az Amikor mindenki Párizsba utazott című hangversenyen a debreceni Kodály Filharmonikusokat Somogyi-Tóth Dániel vezényli, közreműködik Pálfalvi Tamás trombitán, Szabó Marcell zongorán, Budapesten a Zeneakadémia Nagytermében, Debrecenben pedig a Kölcsey Központban.


„Ki gondolná, hogy Prokofjev és Gershwin kortársak voltak? Vagy, hogy Grieg és Csajkovszkij is egy időben éltek? Eltérő stílusok, eltérő hangulatok. Mégis, ezek a zenei géniuszok időről időre találkoztak egymással a világ különböző pontjain. Véletlenül vagy szándékosan, ahogy az élet hozta. New Yorkban, Párizsban, Szentpéterváron vagy épp Lipcsében egy koncerten, egy szalonban vagy épp egy szilveszter másnapján. Miként hatottak egymásra ezek a találkozások? Egyáltalán hatottak-e? Tisztelték, elismerték egymást? Vagy épp ellenkezőleg: irígykedtek, megvetették egymást? Levelezésekből és napló feljegyzésekből tudunk bepillantást nyerni ezekbe a pillanatokba, természetesen szubjektív módon, a mesélő szemszögéből. A valóságot nem ismerhetjük meg, de a zene ritkán tud hazudni! Idei fesztiválunkon ezeket a találkozásokat fogjuk bemutatni a zenén keresztül. Minden egyes koncertünk egy-egy valós történeten alapszik, így egy múltbéli eseményt a jelenben tudjuk elképzelni a hallott hangokon keresztül.
Miként hatottak egymásra ezek a zenei óriások? Hogy viszonyultak egymáshoz? Döntse el mindenki maga a koncertek végén! Mint már a korábbi években megszokhatták, idén is három városban jelentkezik a fesztivál: Budapesten kiemelt helyszín a Zeneakadémia, Debrecenben a Kölcsey Kulturális Központ, és Tihanyban a Bencés Apátság fogadja a zeneszerető közönséget.” (Szabó Marcell, zongoraművész-művészeti vezető)