Kiállítás

A New York School Project

Várfok Galéria - Project Room
2024. június 01. (szombat) 16:00 - 2024. július 06. (szombat) 18:00

Helyszín:

Várfok Galéria - Project Room
1012 Budapest, Várfok utca 14

A Várfok Galéria egy hónapon át, kiállítással egybekötött összművészeti programokat szervez képzőművészek, költők, kortárs zeneszerzők és jazz-zenészek közreműködésével, hogy a magyar közönségnek megidézze az ’50-es évek New York-i avantgárdjának szellemiségét.

A New York School Projekt egy olyan interdiszciplináris közreműködéseket szorgalmazó művészeti programsorozat, amelyet Kovács Krisztina művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője és Závada Péter költő, drámaíró hívott életre, hogy bemutassa a New York-i Iskola költőinek, képzőművészeinek és zeneszerzőinek munkásságát és példájukon keresztül inspirálja a magyar művészeket új, közös alkotások létrehozására. A projektben Dés Márton, Nemes Anna, Orr Máté és Tóth Anna Eszter képzőművészek Krusovszky Dénes, Simon Márton, Szűcs Anna Emília, Tóth Kinga és Závada Péter költők, valamint Balogh Máté és Dargay Marcell zeneszerzők vettek részt és dolgoztak együtt.

A rendezvénysorozat célkitűzése, hogy azt az alkotói együttműködésektől és baráti szórakozástól pezsgő szcénát, amely az 1950-es és 1960-as évek New York-jában virágzott, mint termékeny művészeti praxist és mint hatékony túlélési stratégiát prezentálja a hazai és nemzetközi közönségnek.

Ez a fajta élénk interakció a különböző művészeti területek alkotói között Magyarországon sem ismeretlen. A ’70-es és ’80-as évek magyar neoavantgárdjában a képző- és performansz-művészek rendkívül aktívak voltak interdiszciplináris performanszok és happeningek terén, elég csak St. Auby Tamás, Erdély Miklós, Halász Péter, Hajas Tibor, Szirtes János vagy épp az Orfeo csoport munkásságára gondolni. Azonban a költők, festők és zenészek ma már szinte alig találkoznak.

A New York School Projekt tehát vállaltan a szociális kapcsolatok élénkítését, a kollegiális érdeklődés és szolidaritás felébresztését, vagyis a primer emberi viszonyok elmélyítését célozza meg. Fölidézhetnénk Susan Sontag Az értelmezés ellen című 1964-es, elhíresült esszéjének záró sorát, mely így szól: „Hermeneutika helyett a művészet erotikájára van szükségünk”, vagyis A New York School Projekt tehát nem másról szól, mint a művészek egymás iránti kíváncsiságáról és nyitottságáról, a közös, felszabadult alkotás öröméről.
A Várfok Galéria, Magyarország egyik legkiválóbb és legjelentősebb művészeti galériájának interdiszciplináris terében, a Project Roomban megvalósuló kiállításon egyedi illusztrált verseskötetek, versek ihlette festmények és kerámiák, hangköltészeti installáció, kortárs zenei-költészeti videómunkák lesznek láthatóak. A kísérőrendezvények keretében jazz – és kortárs zenei koncertek, előadások valósulnak meg performanszokkal, improvizatív alkotással és felolvasásokkal.

A projektben résztvevő művészek:
Dés Márton, Nemes Anna, Orr Máté és Tóth Anna Eszter képzőművészek
Krusovszky Dénes, Simon Márton, Szűcs Anna Emília, Tóth Kinga és Závada Péter költők
Balogh Máté és Dargay Marcell zeneszerzők
A Rezervátum Orchestra és a JAP a.k.a. Juhász-Ajtai-Porteleki Trio jazz zenekarok


A kiállítás 2024. június 4. és július 6. között tart nyitva, kedd - szombat 12 és 18 óra között látogatható.

Hozzászólások