Kiállítás

Terek, emberek, évezredek

"Matrica" Múzeum
(nincs beállítva)

Helyszín:

"Matrica" Múzeum
2440 Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3

Különleges évforduló az apropója a kiállításnak, hisz a Múzeum 1987-ben, 22 évvel ezelőtt ugyanezen a napon és órában nyílt meg a nagyközönség előtt első állandó kiállításával.

A hajdani Bíró Pál kúriájából a Városi Tanács 1985-86-ban költözött el új helyre, és akkor megkezdődhetett a régi szárny múzeumépületté történő átalakítása. A kis helytörténeti gyűjteményből kinőtt, mára európai hírű városi múzeumban a tudományos kutatás mellett komoly közművelődési és múzeumpedagógiai munka folyik.

A "Matrica" Múzeum épülete a Múzeum fennállásának 20 éves évfordulójára Százhalombatta Város Önkormányzatának támogatásával megvalósított teljes körű rekonstrukciónak köszönhetően a XVIII. századra visszavezethető múltjához méltó külsőt kapott, amely belül lifttel, klímaberendezéssel szolgálja a XXI. századi igényeket. 2008. január 22-én nyílt meg a Terek, emberek, évezredek című új állandó kiállítás első szakasza, mely ízelítőt adott a város tízezer éves múltjából.

2009 áprilisától folytatódott a kiállítás második szakaszának építése. A kiállítás megvalósítása Százhalombatta Város Önkormányzatának és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium Alfa programjának támogatásával jött létre. 22 év után ezen a különleges napon a Terek, emberek, évezredek című új állandó kiállítás megnyitásával a Múzeum a város tízezer éves múltját mutatja be az újkortörténetig. A kiállítás a fennmaradt tárgyi emlékeken keresztül bepillantást nyújt a Százhalombatta területén végigkövethető tér- és környezetváltozásokba, azok okaiba, következményeibe a kezdetektől. A kiállítás nem csupán arculatában egységes, hanem tematikájában is.

A kiállítás az idő és a tér tengelye mentén került kialakításra. Bemutatásra kerül az ember és környezetének kapcsolata, egymásra hatása a hatalmas érintetlen térben megjelenő első kisebb emberi közösségektől egészen a múlt századig, amikorra az ember törékennyé változtatta környezetét. Az idők során, a város területén végbemenő változások jól mutatják az ember hatásának egyre nagyobb terjedését, befolyását, formáló erejét környezetére, és szinte mini kozmoszként tükrözik azt, ami az egész világon történt és történik.

A kiállítás a térszervezés három témája köré épül. A szakrális, a rituális élet emlékeit, az ún. profán, azaz a hétköznapi élet terét, az emberi, közösségi tereken (falvakon, városokon) kívüli tevékenységeket mutatja meg. A kiállításban valamint a Múzeum kertjében a különböző régészeti korok használati tárgyai, sírmellékletei vallanak életről, halálról, túlvilági hitről.

22 év után hagyományos enteriőrök helyett újfajta, eredeti stílusú függőtárlókban kerülnek bemutatásra a leletek. A Múzeum arculatát követő, színvilágában is esztétikus kiállítás különleges élményt nyújt a látogatók számára. A múzeumpedagógiai szempontok figyelembevételével a gyerekek számára is értelmezhető és élvezhető kiállítás segít megérteni Százhalombatta gazdag történelmi múltját.

Hozzászólások