Könyv

Hangulatjelentés – közérzeti novellák

Nemzeti Táncszínház (Kávézószínpad)
2024. október 12. (szombat) 14:00

Helyszín:

Nemzeti Táncszínház (Kávézószínpad)
1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

A szerzőkkel Grancsa Gergely, az antológia szerkesztője és Biacsics Renáta (Renyagyár), a kötet illusztrátora beszélget


A Tilos az Á könyvek kiadásában megjelenő Hangulatjelentés – közérzeti novellák címet viselő antológia tizenkilenc, jobbára a 20-as, 30-as éveiben járó szerzője arra tesz kísérletet, hogy közérzeti-közéleti szempontból mutassa be napjaink Magyarországát. Arra keresik a választ, vagy hoznak példákat, hogy milyen is a mai magyarországi fiatal felnőttek, nagykamaszok élete, milyen kérdések foglalkoztatják őket, milyen gondjaik vannak, és mivel van gondjuk. Az antológia mintegy látlelet az elmúlt nem nyolc, hanem tizenhárom évről, hogy milyen is felnőni, elkezdeni azt a bizonyos nagybetűst. Keserédes szövegek ezek, olyan mindenkit érintő kérdésekről, mint a szerelem, közösség és annak hiánya, önmagunk és mások elfogadása, klímaváltozás, politika, szexuális kisebbségek és nők helyzete – nem kevés fanyar humorral, hol dühösen, hol beletörődve, de érzékletesen és pontosan bemutatva napjaink fiataljainak problémát, kétségeit és kihívásait.


A kötet borítóját és a belső illusztrációkat a Renyagyár néven alkotó Biacsics Renáta készítette, akinek stílusa és világlátása pontosan illeszkedik a szövegek hangulatához és még inkább átélhetővé teszi, a valószínűleg amúgy is ismerős helyzeteket.


A kötet szerzői: Aradi Péter, Balássy Fanni, Bendl Vera, Biró Zsombor Aurél, Borda Réka, Czakó Zsófia, Élő Csenge Enikő, Harag Anita, Kalapos Éva Veronika, Kállay Eszter, Luka Klára, Mécs Anna, Mészöly Ágnes, Miklya Luzsányi Mónika, Moesko Péter, Molnár T. Eszter, Nyulász Lelle, Rojik Tamás, Veszprémi Szilveszter


A Pagony Kiadó (Tilos az Á könyvek) programja