Koncert

A jazz városai #4 - New York

Magyar Zene Háza (Multimédiás könyvtár & klub)
2022. december 15. (csütörtök) 19:00
Ár: 1200 Ft

Helyszín:

Magyar Zene Háza (Multimédiás könyvtár & klub)
1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5

Jazz Szabadegyetem – a jazz városai
Előadó: Turi Gábor

Nincs még egy hely a világon, ahol jazz muzsikusok, klubok, koncerttermek, kiadók, szerkesztőségek, lemezboltok olyan számban és sűrűségben fordulnának elő, mint New Yorkban. Mindig akadnak helyek, ahol világsztárok játszanak, és a neve nincs pincékben is olyan zenészekbe bukik a látogató, hogy képtelen ellenállni a marasztaló hangoknak.
A manhattani jazz első központja az 1920-30-as években a feketék lakta Harlem volt, ahol olyan muzsikusok vonzották a közönséget, mint Chick Webb, Fletcher Henderson, Lionel Hampton, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Billie Holiday. A modern bebop stílus nyelvét az 1940-es években a Minton bár kötetlen éjszakai zenéléseiben formálta ki Charlie Parker, Dizzy Gillespie és Thelonious Monk.
A központ idővel délebbre, az 52. utca klubjaiba tevődött át, majd az ’50-es-60-as években a fehér értelmiségiek által kultivált Greenwich Village lett a gyújtópont. Az új zenéket a ’80-90-es években a félsziget déli részén található egykori szövőgyár, a Knitting Factory dajkálta. Akár itt, akár ott, New York az a város, ahol a jazz apraja és nagyja tömörül, ahol a mítosz a mindennapok valóságaként élhető meg.

Aligha akadt muzsikus a 19-20. század fordulóján New Orleans amerikai kikötőváros Storyville-nek nevezett vigalmi negyedében, aki előre látta volna azt a hatalmas ívet, amit a bárokban, bordélyházakban, báltermekben, utcai mulatságokon született, pezsdítő ritmusú zene száz év alatt bejárt. A kultúrák ütközéséből jórészt tanulatlan zenészek ösztönös játéka révén kialakult előadási gyakorlat évtizedenként új irányokat véve előbb Amerika tánczenéjévé vált, majd egyre komolyabb, emelkedettebb művészi célokat érlelve minden kontinensen termékeny talajra talált. A Magyar Zene Háza jazztörténeti szabadegyeteme e folyamat fontos állomásaival, helyszíneivel, stílusaival és kiemelkedő egyéniségeivel ismerteti meg az érdeklődőket. A jazz városai sorozat eredeti hang- és képfelvételekkel, a személyes tapasztalat hitelével mutatja be a jazz kialakulásában és fejlődésében kulcsszerepet játszó nagyvárosok, New Orleans, Chicago, Kansas City és New York színes világát.