Koncert

Beethovennel a szabadban - Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vez.: Hamar Zsolt

Elmarad
Hamar Zsolt karmester
Kruppa Bálint előadó
MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet
2020. június 20. (szombat) 19:00
Ár: 2500, 3500, 4500 Ft

Helyszín:

MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet
2462 Martonvásár, Brunszvik utca 2.

Sajnálattal tájékoztatjuk a közönséget, hogy a változatlanul fennálló rendkívüli veszélyhelyzet miatt, a Beethovennel a szabadban című martonvásári hangversenyek sem kerülnek megrendezésre.
A valamennyi elmaradt koncertre szóló online vagy személyesen megváltott jegy és bérlet cseréje vagy visszaváltása az elmaradt előadás időpontját követő 60 munkanapon belül kérhető. A jegyek visszaváltásáról és cseréjéről részletek a www.filharmonikusok.hu honlapon olvashatók.


km.: Kruppa Bálint (hegedű)


II. (D-dúr) szimfónia, op. 36
I. (G-dúr) románc, op. 40
VII. (A-dúr) szimfónia, op. 92


A zeneszerző születésének 250. évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok Beethovennel a szabadban című koncertsorozata több mint hatvan éve a nyári időszak páratlan klasszikus zenei élményét nyújtja Martonvásár szívében.
Az idei – hatvankettedik – alkalom különleges, hiszen a bécsi mester kétszázötvenedik születésnapja előtt tiszteleg, kapcsolódva Martonvásár Beethovenemlékévének programjaihoz. Ebből az ünnepi alkalomból – a szokásos három koncert helyett – öt estén át hallhatja.


A Heiligenstadtban, 1801–1802-ben komponált II. szimfónia Beethoven első alkotókorszakának egyik utolsó műve. A terjedelmét tekintve még klasszikus, ugyanakkor meglepő ritmikai és dallamgesztusokban bővelkedő szimfónia hangvételén nem hagyott nyomot, hogy a zeneszerzőben a komponálás idején tudatosult gyógyíthatatlan halláskárosodása.
Ugyanekkor keletkezett Beethoven hegedűre és zenekarra írt, bensőséges hangvételű G-dúr románca. Bár később komponálta, mint F-dúr testvérdarabját, korábban jelent meg nyomtatásban, így ez kapta az egyes sorszámot.
Beethoven VII. szimfóniája 1811–1812-ben keletkezett. Richard Wagner „A tánc apoteózisa”-ként méltatta, és valóban szinte minden tétele táncos: a pontozott ritmusú, hatnyolcados lejtésű első tétel után a lassú tétel helyén egy Allegretto feliratú kétnegyedes, szinte szakrális táncot hallunk. Ez a tétel a szimfónia legnépszerűbb részlete, már az ősbemutatón is meg kellett ismételni. A gyors scherzo után bacchanália jellegű finálé zárja a művet.


Esőnap: június 22., hétfő