Koncert

Duka Elemér & Gipsy Chamber Orchestra – vendég: Mága Zoltán

Aranytíz Kultúrház
2024. június 02. (vasárnap) 15:00

Helyszín:

Aranytíz Kultúrház
1051 Budapest, Arany János utca 10.

Harmadik alkalommal rendezi meg az V. kerületi Aranytíz a Klassz a Belvárosban komolyzenei programsorozatot: három nap (május 30. – június 2.) a komolyzene szerelmeseinek és azoknak, akik szeretnék jobban megismerni és megszeretni a klasszikus zenét. Világhírű művészek mellett fiatal tehetségek is fellépnek a belváros szívében.


Duka Elemér csellista Budapesten született egy több száz évre visszavezethető zenész család sarjaként. 12 éves korában felvételt nyert a Bartók Béla Konzervatóriumba, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta tanulmányait.
Több országos és nemzetközi csellóverseny győztese és dobogós helyezettje. Mága Zoltán szimfonikus zenekarában játszott 8 évig szólamvezető csellistaként, amerikai turnéjuk alatt olyan helyeken lépett fel, mint a Lincoln Center vagy a Carnegie Hall.

2017-ben alapította saját zenekarát, mely egyedülálló Magyarországon, mivel a cselló áll a zenekar élén. Missziójuk a klasszikus zene és a magyar tradicionális cigányzene fúziója, de előszeretettel játszanak saját darabokat és napjaink híres filmzenéit is. Több külföldi fesztiválon is felléptek már: római Chamber Music Fest, Split Summer Fest, Manchester Góbé Fest.


Mága Zoltán egyedi, első hallásra azonnal felismerhető virtuóz játékát, a klasszikus zene, a népzene, a popzene és egyéb irányzatok ötvözésével kialakított jellegzetes crossover stílusát világszerte elismerik, méltatják. Művészi repertoárja a népzenétől a klasszikus darabokon át a jazzig, sőt a könnyűzenéig terjed.

Olyan népszerűségnek örvend, amely megítélésében egyöntetűen pozitív mind a szakmai oldal, mind a közönség részéről. Fiatal kora ellenére hatalmas rajongó táborral rendelkezik a gyermekektől az idős generációig; a gyermekeknek példát mutat, az időseknek örömet ad.


Közéleti szerepvállalásaival, társadalmi üzeneteivel az oktatás fontosságára, a tehetségek felkarolására hívja fel a figyelmet.


III. Komolyzenei Napok az Aranytízben - Klassz a Belvárosban