Koncert

The Qualitons lemezbemutató

The Qualitons előadó
Magyar Zene Háza
2024. május 10. (péntek) 19:30

Helyszín:

Magyar Zene Háza
1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5

Az utóbbi évek egyik legnagyobb nemzetközi érdeklődését kiváltó zenekara, a Qualitons 2022 tavaszán, a csúcson jelentette be feloszlását. A történet azonban itt mégsem ért véget.

Az alkotó közösségként működő formáció néhány tagja elvárások nélkül, a zenélés öröméért újra összejött a próbateremben. Így született újjá a Qualitons, amely jelenlegi felállásában (Boros Levente, Hock Ernő, Menyhei Ádám, Szőke Barna, Weil András) egy új fejezetet nyit a zenekar történetében. Saját bevallásuk szerint kamaszos lendülettel vágtak neki a munkálatoknak.

Tavasszal megjelenő új lemezük sokkal jammelősebb, és hangulatában egységesebb lesz, annak ellenére, hogy az afrobeat, a hiphop, az elektronikus hangszerelés, sőt még a nyolcvanas évek bűnüldöző sorozatzenéje is megjelenik rajta. A közönség május 10-én a Magyar Zene Házában hallhatja majd először a teljes album anyagát, de természetesen a repertoárba a Qualitons korábbi érájából is csempésznek majd jó néhány dalt.

A Qualitons első magyar zenekarként kapott meghívást Amerika egyik legmenőbb, új zenék felfedezésére specializálódott rádiójába, a KEXP ikonikus stúdiójába. Végigkoncertezték a fél világot Németországtól Spanyolországon át Franciaországig. Állandó fellépői voltak különböző showcase fesztiváloknak, meghívást kaptak a texasi SXSW fesztiválra is, ahol a JanSport versenyét meg is nyerték.

Három népszerű nagylemezzel, egy elsöprő sikert arató, a legendás Kex zenekar előtt tisztelgő Kexek című EP-vel, illetve egy dupla teltházas lemezbemutatóval a hátuk mögött jött a feloszlás híre, amire meg most érkezett az örömteli visszatérés bejelentése. Pláne öröm, hogy rögtön egy nagylemezzel érkeznek, amit a Zene Házában hallhat a közönség élőben először.