Téma: Avatar

1/10
offtopic
zs9302 2009 dec. 23. - 10:22:42 1/10
(719/4319)
Nekem az a véleményem, ha ennyi pénzbõl csak 3D-ban tudnak látványosat csinálni, az baj.
Szóval rendesen is jónak kellene lennie.
5/10
Real013GSF 2009 dec. 23. - 10:20:54 5/10
(718/4319)
Nyugodtan menjetek moziba, nem fogja zavarni. Engem sem zavart, igaz nekem 'csak' 4-es mindkét szemem:)

A filmrõl:
Cameron megcsinálta! Az Avatar minden idõk leglátványosabb mozgóképe. Az óriási Imax vászonról (kis túlzással nagyobb, mint az egész szombathelyi Savaria plaza) egy másik, mienkhez némileg hasonlatos, szédületesen kidolgozott univerzum pillant le ránk. A korábban csak szamárembereknek csúfolt Na'vi-k kidolgozásáról, érdekfeszítõ kultúrájukról és kinézetükrõl csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, és maga a Pandora hold illetve annak egyéb kreatúrái is a legszebbek és legötletesebbek, amiket valaha láttam a számítógéppel generált felhozatalból. És tudjátok mit? Nem vártam az Avatart, mint a messiást, de mindenképpen érdekelt, hogy a filmet körülölelõ hype mennyire jogos, valamint hogy Cameron mit tart/tud be abból, amit ígért? Én lettem volna a legboldogabb, ha fenntartásaim ellenére (nem prekoncepciókkal ültem be a moziba, csak nem vártam gyermeteg lelkesedéssel) végül ugyanazt hangoztattam volna, mint amit jópáran szerte a netvilágban: az Avatar olyan nagyszerû, magával ragadó epikus mese, mint amilyen '79-ben a Star Wars volt. Cameron víziója és az általa teremtett világ (minden tiszteletem az animátoroknak és a további készítõknek) felér George Lucas Skywalker galaxisához, de maga a lényeg, a történet csalódást okoz: a technológiai áttörés sikerült, a film meghalt.

Nehezen tudom szavakba önteni, mit is érzek a kiábrándultságon kívül. Valahogy visszavonz a Pandora élettel teli világa, de egyben semmi kedvem visszanézni rá. Noha néhol (érstd:65%-ban) tátott szájjal, buta arckifejezéssel bámultam az IMAX szemüvegen keresztül elém táruló csodát, mégis, másfél órányi idõ eltelte után unatkozni, fészkelõdni, kínlódni kezdtem a kényelmes fotelben, pedig jól bírom a hosszú darabokat. A cselekmény majd minden egyes elemét láttuk már, ismerõsek a szituációk, kiszámíthatóak a csatakoreográfiák (nem az egyes apró kis akciók, hanem úgy összességében: elõre vizionálható például a végsõ nagy összecsapás teljes eseménysora) de olyan szinten, hogy nem csak azt tudjuk, ki harap fûbe legközelebb, vagy hogy mi lesz a következõ jelenetben, de sokszor még a dialógust is elõbb összeraktam fejben, mint hogy az elhangzott volna. A jó meséknek is megvan az az erénye, hogy jólesõen kiszámíthatóak, tudjuk, hogy a rossz megbûnhõdik, a pozitív hõs elnyeri méltó nyugalmát. Az Avatar viszont annyira agyonhasznált paneleket használ, hogy igazi erényei csak a (mindig lélegzetelállító) látványban, Cameron biztos kezû direktálásában és néhány ügyes színészi alakításban csillannak meg. A Terminator szülõatyja biztonsági játékot játszik, láthatóan igyekezett mindenki számára átérezhetõ, élvezhetõ cselekményt kreálni, de nem számolt azzal, hogy a fantasztikus vizuális orgia és a közhelyes történet erõs ellentéte ütni fogja egymást, vegyes érzelmeket keltve az emberben. Nálam ez volt. Ha már 500 milliót költött nagy álmának megvalósítására, a semmi pénzbe nem kerülõ sztoriból kihozhatott volna valami frissebbet, ütõsebbet, eredetibbet. Aki csak a hihetetlenül szemkápráztató részek miatt nézi meg és élvezi a filmet, biztosan az sem bánta volna, ha legalább egy nüansznyival merészebb eseménysor tanúja lehetett volna: Joey kollégával mi felváltva szisszentünk fel egy aprót a klisé, és még inkább klisé szcénák és párbeszédek átélése során. ( a filmet a VIDEODROME stábjának hét jeles tagja együtt tekintette meg, Raven mára ígérte az összefoglalót az összeröffenésrõl)

Elképesztõen vegyes érzelmeket hagyott bennem az Avatar. A vetítés után hatalmas sóhaj szaladt ki belõlem, ami két dolgot prezentált. Végre vége a filmnek, de nagy kár a kihagyott lehetõségekért! Azt hiszem, sõt tudom, mert sunyi módon kihallgattam a terembõl kiözönlõ embereket, hogy nem én voltam az egyedüli, aki egy kicsit becsapva érezte magát:mindenesetre azt õszintén remélem, hogy sikeres lesz az új Cameron csodamozi. Vissza akarok én is térni a Pandorára, de nem ezen film újranézésével, hanem a hasonlóan döbbenetesen kidolgozott látvánnyal bíró reménybeli sequellel, amelyben a történet komplexebb lesz, és képes lesz olyan érzelmi húrokat megpengetni, mint a Terminator 2 befejezése. Egy olyan folytatásról álmodok, ami hasonlóan epikus, de közel sem ennyire kiszámítható. Ami nagy tétekben meccsel, és nem a biztonsági játszma tükrében van felépítve. Cameron elindult egy úton, s talán én vagyok az a balga, aki nem értékeli megfelelõen a munkáját. De, ahogy egy tanárom fogalmazott, a látvány akármennyire is lélegzetelállító egy film megjelenésekor, az idõ múlásával az majd megfakul. Ilyenkor lesz fontos az, hogy a mögöttes tartalom, és az egyéb elemek is üssenek. Az Avatarban ezek csak korrektek. A Star Warst sem az tette naggyá, hogy az emberek majd bepisiltek a Halálcsillag felbukkanásakor, hanem az, hogy olyan univerzumot épített fel Lucas, ami még most, 30 év elteltével is magával ragadó, hangulatos és elbûvölõ tud lenni. (egyébként erre az Avatarnak is megvan az esélye, majd az évek elõrehaladtával kiderül, mi lesz a sorsa)

Egyelõre nem tudok szebbet elképzelni (az õslakosok mozgása és mimikájuk zseniális), mint amit Cameron és népes csapata alkotott, jobb moziélményt és filmet azonban igen. Kövezzetek meg, de nálam az év látványfilmje még mindig a Star Trek (mert tiszteli a hagyományokat, de modern, mert kellõen akciódús, csak a kellõ mértékben bugyuta, és mert van egy tisztességes sztorija), 2009 abszolút legjobbja meg az Inglourious Basterds.
10/10
juditpanda 2009 dec. 23. - 09:56:53 10/10
(717/4319)
Bocs, ha errõl már szó esett a fórumban, de légyszi légyszi segítsetek!
A 3D + IMAX szemüvegesek számára is élvezhetõ?
A barátom szemüveges (elég erõsen: 5 és 7 dioptriás) és félünk, hogy élvezhetetlen lesz számára a film úgy, hogy a szemüvegére felteszi a 3D-s szemüveget és így ül 3 órán keresztül.
Mi megnéznénk nem 3D-ben is, de sok helyen azt hallottam, hogy úgy nem jó, amit elég nehezen tudok elhinni.
Kérdés:

1. Van-e olyan jó (vagy megközelítõleg olyan jó, vagy csak simán jó, élvezhetõ)a film 2D-ben is, mint 3D-ben. A szemüvegesek számára az IMAX jelentheti a problémát vagy a 3D?

2. Aki nem 3D-ben látta, annak hogy tetszett? Látványos volt úgy is?

Segítsetek!!!! Kösszenty!
kovika74 2009 dec. 23. - 09:55:24
(716/4319)
Tegnap megnéztem másodjára is a filmet és rájöttem nem szabad még egyszer megnézni (pedig még fogom), mert teljesen letargiába esek, hogy én is ott akarok lenni abba a csodálatos világba. Most legalább 2 nap mire kiheverem. :) A filmet lehetne elemezni, darabokra szedni, de nem érdemes. Át kell élni, a mozi székben minden elemzés nélkül és egyszerûen belecsöppen az ember a filmbe. Ez az a film amibe akaratlanul is beleéli magát az ember, mintha õ is ott lenne és a film végén, mikor kisétálunk a moziból és elgördül mellettünk a valós élet elsõ jelei azt kívánjuk, bár csak visszamehetnénk és bebújva a mozivászonba máris Pandorán lehetnénk.
A filmek filme, a filmek csúcsa! Nálam még mindig 10-bõl 15 pont. :) Lelkesedésem a film iránt határtalan. Eddig látott legjobb film, amit valaha láttam.
Ezt a filmet csak 1 féleképpen lehetne fokozni, ha nem sci-fi lenne, hanem természetfilm. :)
10/10
frensys 2009 dec. 23. - 09:13:27 10/10
(715/4319)
te nem vagy komplett szerintem...menj máshová fikázni és ne rontsd itt a levegõt!Ezt egy tökéletes hangulatos minõségi és magával ragadó alkotás!
10/10
Scarecrow 2009 dec. 23. - 09:02:16 10/10
(714/4319)
Neytiri mosolya.
10/10
Scarecrow 2009 dec. 23. - 08:14:42 10/10
(713/4319)
Nem hiszem, hogy láttad a filmet. Akkor nem így vélekednél róla. (Annyi igaz, hogy Cameron javaslatára a South Park is leparodizálta az Avatart Törtpökkel táncoló címmel.)
Amikor elõször láttam képeket engem is kicsit zavarba ejtett az animáció, de mozgóképen, a filmben egyáltalán nem zavaró. Alkalmazhattak volna hús-vér színészeket is, de akkor nem láthattuk volna mást, csak egy kosztümös filmet, és szerintem az idegen bolygó témájához ez elég hiteltelen lett volna. Bár a na'vik humanoid kinézetûek, de több, mint emberiek: 3 méter magasak, kék bõrûek (tigris mintázattal és csillagos kirakással), farkuk van, az orruk lapos, mint a macskáknak, és hegyes fülekkel rendelkeznek. Ezt hús-vér emberekkel nem lehetett volna megcsinálni, fõleg az utolsó mozzanatot, amelyet kiemelnék: a na'vik szemei gyönyörû arany színûek, és nagyobbak, mint az emberek szemei. Kifejezéstelennek tûnhetnek a képeken, azonban a filmben minden érzelmük átüt a CGI-n, a tekintetük ragyogó, csillogó, telítve van mindenféle emócióval, a pupilláik hol kitágulnak, összeszûkülnek, mimikájuk pedig olyan élethû, mint a valódi színészeknek, nem úgy, mint a Beowulfban, vagy a Polar Expresszben. A CGI fátyol mögött ugyanis hús-vér színészek játszanak, és játékuk áthatja a figurákat is. Zoe Saldana tökéletesen kelti életre Neytirit. Elhisszük neki, ha mérges, szomorú, csodálkozó, vagy boldog. A tekintetébõl árad az érzékiség, a melegség és az érzékenység, ahogy a mosolyából is. Amikor Jake-kel szerelmet vallanak egymásnak a fa alatt, a filmtörténet talán egyik leggyönyörûbb és legtermészetesebb szerelmes nõi mosolyát lehet látni általa, annak ellenére, hogy számítógéppel kreált, mert Zoe ajkai vannak mögötte. Megérint, elbûvöl, lehetetlen nem bele szeretni.
10/10
Jancsi14 2009 dec. 23. - 07:48:15 10/10
(712/4319)
Egy óra mulva indulok a moziba és már alig várom! Remélem nagyon jó lesz. A hozzászólások alapján az! :)
10/10
kalad 2009 dec. 23. - 02:21:13 10/10
(711/4319)
Cameron for President! 10/10.
10/10
GörögNecsi 2009 dec. 22. - 23:37:02 10/10
(710/4319)
Hát igen! Nem ugyanaz nézni mint látni is a filmet! :D
Ha csak nézed az nem elég, ezt látni kell :D
3/10
baz00kahu 2009 dec. 22. - 23:32:59 3/10
(709/4319)
hupikék törpikék...
a téma: négy év felettieknek, tíz év lattiaknak nagyon jó
a film: 3Dgrafika, egy kicsit gyenge színészi teljesítménnyel mozivá varázsolja ezt a rajzfilmet.
...
Kár érte, hogy ilyen nagyon hosszan ecsetelgetik a semmi újat.
DVD-n nagyszerû élmény otthon, egyedül, hogy senki ne lássa, amikor bele-bele bóbiskol az ember fia az unalomtól.
10/10
GörögNecsi 2009 dec. 22. - 23:06:44 10/10
(708/4319)
Maya szerintem ez egyszer félreteheted az érzést amit gondolsz! Ez a film pont arról szól hogy a modern technológia csak erdõírtásra alkalmas :D
Ha kihagyod sosem jössz rá az igazságra :D
Én is úgy gondoltam egy ideig amig nem láttam hogy persze mert animációs meg stb aztán rájöttem hogy nagyon jól megvan csinálva :)
James Cameron filmjeit különben is érdemes megnézni,ha nem az õvé lenne akkor biztos egy pürédarab lenne!
Ne legyél elhamarkodott döntésû,amit nem értünk azt meg kell vizsgálnunk és azután mondjuk véleményt!
Próbáljunk meg kiemelkedni a majmok közül :D
10/10
borkasztik 2009 dec. 22. - 22:46:56 10/10
(707/4319)
Jó, de ezt honnan állapítod meg hogy ez nem jó ha még nem is láttad?
10/10
szabika1106 2009 dec. 22. - 22:30:38 10/10
(706/4319)
2 napja néztem meg,nem 3d-ben de nagyon látványos film volt, szereplõk, történet, amit már elejétõl tudtam mi lesz a vége, sejtettem, de ennek ellenére nagyon élveztem, már elõ is rendeltem a dvd-re :)

csatlakozom trolly-hoz, nem bírom én se kiverni a fejembõl,Cameron tényleg nagyot alkotott , megint :)


már alig várom a 2-dik és a 3-dik részét, bár az még 3-4 év mire a mozikba kerül :)
maya87 2009 dec. 22. - 22:28:01
(705/4319)
Az lehet, de nekem drága. Én sosem fogom megszeretni a modern technológiát. Inkább legyen normál költségvetésû egy film, de jó legyen. Szerintem egyáltalán nem élvezhetõ, ha még a hús-vér embereket is bedigitalizálják. Ezzel a többség így van.
maya87 2009 dec. 22. - 22:25:15 Előzmény Semprini
(704/4319)
Nem minõsítem, mert még arra sem tartom érdemesnek. Nem is fogom megnézni.:P
10/10
Scarecrow 2009 dec. 22. - 21:45:25 10/10
(702/4319)
Néhányan üresfejûnek tartják Jake karakterét? Éleseszûnek és jónak lenni nagyszerû kombináció lenne, de ilyen kevés van a világban. Az õ tudatlan karaktere kellett a filmhez, ugyanis ahogy a na-vik sámánnõje is mondta: nehéz olyan korsót megtölteni, amely majdnem tele van, és ha Jake testvére: Tom, mint diplomás, képzésen részt vett, szakavatott tudós vegyült volna el a bennszülöttek között, nem tudott volna történetet sem csinálni, mert valószínûleg Neytiri habozás nélkül lelõtte volna. Jaket Eywa választotta ki, azért, mert az õ "üres fejére" lehetett még hatni,szemben egy tudomány által megmérgezett illetõvel. Abban is kételkedek, hogy Jake nem ment át jellemfejlõdésen. Mint tudattalan ember végig ment egy úton, amely a filmes alaptörténetek kihagyhatatlan kelléke, és Neytiri-vel való viszonya sem egysíkú, mert fokozatosan érdemli ki a kezdetben elég kemény, visszahúzódó, õt gyereknek tartó lány érzékeny szerelmét.
10/10
reni21 2009 dec. 22. - 21:43:04 10/10
(701/4319)
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ,nagyon jó:),soha nem láttam még ilyen látványos filmet!!!Cameron ismét megmutatta:),kihagyhatatlan:).Kellemes ünnepeket!
Seemann 2009 dec. 22. - 21:35:57
(700/4319)
Még annyit az ilyen polkorrekt embereknek: annyira unalmas már ez a lábvíz szöveg hogy csak korrekt kritikát, meg ilyen meg olyan stílusban... Nemmmmm kelll ezt, értsétek már meg. Erre van az operátor. Ha valaki káromkodik egy sort, és egy ütõs véleményt idefirkant akkor tegye hiszen ezért van ez sz.r, hogy véleményt nyílvánítson mindenki. És a vélemény nem mindig a sablon tetszett, nem tetszett panelszöveg. Én pozitív kritikát írtam, tehát a motivációm egyszerû: végtelenül unalmas visszaolvasni piece-jelben fogant droidfejüek obligát csitítgatását, meg sértõdõsködését. NEM KELL!