Cafee. 2017 ápr. 28. - 21:09:49
(8761/9141)
Errõl elfeledkeztünk, a SAimdang kép mellett voltak ezek a magok, feltételezem, virágmagok. Amikor hazajött JY, elvitte egy laborba kivizsgáltatni, nem emlékszem, hogy emlitették volna az eredményt.
K. Judit 2017 ápr. 28. - 09:17:56
(8760/9141)
"... nem egeszen ertem, hogy a Saimdang- LG eskuvo lemondasa miert nem volt eleg, a kiraly nem kovetelte azt, hogy menjen is azonnal ferjhez Saimdang. Vagyis, lehet, hogy ezzel tudtak megnyugtatni, hogy kesobb sem hazasodnak ossze?"

Pontosan így van, ez volt a biztosítéka annak, hogy a király békén hagyja LG-t. Azt ugyanis nagyon is jól tudta Saimdang apja is (és a király is), hogy LG nem fogadta volna el a döntést, tovább küzdött volna, ha a kislányt nem adják máshoz.

Az vérfürdõ elõtti jelenetbõl beugrik majdnem minden, kivéve a néma kislányt. Õ teljesen kiesett. A vers felolvasásától, az örömlányoktól a foltos képû aranyifjúig, meg az összes rongyos szerencsétlenig emlékszem mindenre, arra is, amikor megjelent MC, hogy lerendezze a tömeget, és emlékszem W-re is, amint gyorsan átlátja a helyzetet és bizonyítékokat gyûjt késõbbi idõkre....

MC-nek is meglesz a jelenkori megfelelõje (az elõzetes szerint), mintha rendõr felügyelõ, vagy legalábbis valami nyomozó lenne. Fura lesz, még nem láttam ezt a színészt kosztüm nélkül ...

(Képzelem Micike mennyit sírt a búcsújelenetnél .... egy rendes "kópiából" szép képeket lehet majd kimenteni. Eleve gyönyörû az az öböl, a nyugodt, sima víz, a sziklák visszatükrözõdése, a vitorla .... szépen megcsinálták :)
Cafee. 2017 ápr. 28. - 07:56:37
(8759/9141)
Nalam is muvelt ilyet, raadasul a film kozben, ujra kellett inditani a filmet, amit utalok. De volt olyan is, hogy egy feliraton kozolte, hogy nincs kapcsolat a serverrel, erre frissitettem es gond nelkul elindult a film.
K. Judit 2017 ápr. 27. - 23:43:16
(8758/9141)
Nagy nehezen beengedett az oldal, de nem biztos, hogy végig tudom nézni. Érthetetlen.
A többi link pedig vagy regisztrálós, vagy nagyon le vannak maradva a fordítással.
Végre el tudom kezdeni, de nem biztos, hogy be is fejezem.
K. Judit 2017 ápr. 27. - 23:26:43
(8757/9141)
Nem engedi nézni a d...cool a filmet. Most megkeresem azt a linket, amit tegnap Micike adott....
Jópofi lenne, ha pont a két utolsó részt nem láthatnám :))

---

Amikor elõször megláttam a koronaherceget, biztos voltam benne, hogy a napjainkban játszódó részben õ az egyik tanítvány. Óriási pilóta szemüvege van, és teljesen rövid, hülyegyerek frizurára van vágva a haja. Ez a RADE képviselõ pedig szintén úgy nézett ki, csak másfelé van fésülve a haja, hosszabb is, és nincs szemüvege. Lehet, hogy nem ugyanazok, de még mindig nem vagyok benne biztos.

Most keresek valami linket, aztán elolvasok mindent.
Cafee. 2017 ápr. 27. - 21:29:21 Előzmény K. Judit
(8756/9141)
A koronaherceget es RADE koreai szekciojat kepviselo szinesz ugyanaz, de a prof tanitvanyat mas szinesz alakitja, most, hogy irtad, nekem is gyanussa valt, tenyleg hasonlonak tuntek, de a wikin a szereposztasban mas szinesz neve szerepel. Nam a tanitvany neve ugye?
Cafee. 2017 ápr. 27. - 21:10:46
(8755/9141)
27- es fent van felirat nelkul
Cafee. 2017 ápr. 27. - 21:06:31
(8754/9141)
Persze, igy is van, csak a tomeg nem a vers miatt hordult fel, hanem azert, mert a hulyegyerek megolte a nema kislanyt. MC pedig rajott, hogy itt az alkalom, hogy az anyajegyes hulyet megvedje, amivel lekotelezi az apjat es felkerulhet a rangletran. Miutan megallapodtak, megparancsolta az embereinek, hogy mindenkit oljenek meg, ne maradjon szemtanu. Azt mar nem tudjuk, mit mondott MC, miert rendeztek az oldoklest, de feltetelezhetoen arra hivatkoztak, hogy valami kiralyellenes osszeeskuvesre kerult feny egy vers alapjan es a kiraly ezt hallotta meg. Na innentol rettegett, hogy kiderul, ki irta a verset, pedig nem derult volna ki, hiszen mindenkit megoltek.
Azt sokkal kesobb tudta meg Saimdang a hajlektalan tarsasag egyik emberetol, aki tulelte azt az oldoklest, hogy MC kulonben is azt tervezte, hogy kinyirja a buddhistakat es mindenkit, aki ott dolgozott, ne maradjon senki, aki ert a papirkesziteshez, igy tett szert egyeduralomra a papirkeszitesben.

Szoval, a lenyeg, hogy szerintem a kutya nem torodott a verssel, a kiraly megis ezert gyilkoltatta meg Saimdang apjat.
Ket kulon szalon futott az MC altal rendezett verfurdo es a kiraly paranoias biztos, ami biztos alapon elrendelt gyilkossaga. Azt pedig igy utolag nem egeszen ertem, hogy a Saimdang- LG eskuvo lemondasa miert nem volt eleg, a kiraly nem kovetelte azt, hogy menjen is azonnal ferjhez Saimdang. Vagyis, lehet, hogy ezzel tudtak megnyugtatni, hogy kesobb sem hazasodnak ossze?
K. Judit 2017 ápr. 27. - 17:03:59 Előzmény Cafee.
(8753/9141)
Ezek szerint jól írtam a sorrendet.
Én úgy értettem, hogy Saimdangnak azért volt bûntudata, mert azzal, hogy nem engedelmeskedett az apjának, és a tiltás ellenére lemásolta a verset, akaratlanul is sok ember halálát okozta. Ugyanis nyilvánosságra került, felolvasták sok ember füle hallatára, aztán elindult a tömeg, és gyorsan el is durvult a helyzet ....

De ha nem a király verse volt a kezdet, akkor a király miért ölette meg Saimdang apját? Miért tiltotta meg, hogy Saimdang összeházasodjon az unokaöccsével? Mert rettegett attól, hogy kiderül az érintettsége. Még azt sem bírta volna elviselni, ha Saimdang és Lee Gyeom esetleg évek múlva családi körben megvitatják az esetet.
Ennyire félt. Nem csoda, hogy becsavarodott a végére: ártatlan emberekre vadászott (pl. egy négygyerekes családanyára), és kivégezteti az állítólag kedvenc unokaöccsét is - csak mert felidegesítette.

MC-nek semmi köze nem volt Saimdang apjához (és akkor még a királyhoz sem), a balhé viszont kapóra jött neki, így a vérengzés már az õ sara.
Cafee. 2017 ápr. 27. - 14:39:46
(8752/9141)
Jo_Gwangjo- t mar ez a kiraly olette meg, mert nemt tszettek a konzervativoknak a reformjai, a kiraly pedig fontosabbnak tartotta a tronjat es feltette a hatalmat.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jungjong_of_Joseon
Cafee. 2017 ápr. 27. - 13:31:35
(8751/9141)
Saimdang éppen azért érzett büntudatot, mert azt hitte, hogy miatta gyilkoltak meg ennyi embert és az apját.
Késõbb, amikor SAimdang valamelyik hajléktalan tulélõvel beszélgetett, kiderült, hogy MC mindenképp legyilkolt volna mindenkit, hogy senki más ne tudjon papirt késziteni, miután valamelyiküktõl megtudta a papirkészités titkát /nem a korjóit/ Saimdangot pedig azért kereste, mert Saimdang lefestette az anyajegyes hülyegyereket és mert W segitségével megtalálták a képeit és hajszalagját a helyszinen, igy feltételezhetõen tanuja volt a gyilkolásnak.
A rajz mellé irt vers csak jó indok volt az öldöklésre, attól elsõsorban a király volt betojva. VAlójában nem is értem, miért, senki nem tudta, hogy õ irt ilyen verset.
De az eredeti vers Saimdang apjánál volt, elég lett volna széttépni, bizonyiték volt, nincs. De egyszerübb gyilkolni..
K. Judit 2017 ápr. 27. - 13:20:48
(8750/9141)
Lényeg: nem gondolom, hogy a király vérengzett, épp hogy be volt nagyon sz@rva, lapult.

A politikai dolog pedig megint a Jo Kwan-Jo féle mozgalom, vagy ellenállással volt kapcsolatos, rengeteg áldozattal járt, fõleg tanult emberek tömegeit végezték ki. Nem ez a király, hanem az elõdje. Ennyire emlékszem.
K. Judit 2017 ápr. 27. - 13:11:47
(8749/9141)
A király írta és küldte el a saját költeményét Saimdang apjához, amit lány meglátott, meg is jegyezte a verset, és - ha jól emlékszem - ráírta arra a festményére, amin a nyilvánosházból kijövõ miniszteri csemete is részt vett. Ezt kezdte felolvasni valaki, és erre dühödött be a tömeg (volt ott nem egy hajléktalan szerencsétlen is), és akkor jött MC az öldöklési vágyával.

Ha nem a király verse lett volna a kiindulás, akkor miért ölette volna meg Saimdang apját? Saimdang miért érzett sokáig bûntudatot? A vers különben utalás volt egy korábbi politikai vitára, és a király attól félt, hogy kiderül, melyik oldalon állt.

Persze nekem már kicsit távolinak tûnik, lehet, hogy a sorrend nem teljesen pontos, de nem MC kezdte.
Cafee. 2017 ápr. 27. - 12:57:25
(8748/9141)
Igen, ez is lehetett az oka és szerintem a végtelenül képmutató rendszerük.
Meg lehet ölni mindenkit, de csak álarcban? Nem bünös valaki, de kinzással kierõltetnek beismerõ vallomást, hogy elitélhessék?
Cafee. 2017 ápr. 27. - 12:54:12
(8747/9141)
Hm, a buddhista templom mellett nem a király vérengzett, hanem a MC. Most már tudjuk, hogy bár az öldökléssel megvédte az anyajegyes hülyegyereket, ami következtében annak apja /valamilyen miniszter/ segitett neki felemelkedni a ranglétrán, de valójában MC azért akart kinyirni mindenkit, hogy csak õ tudja a papirkészités titkát.
A király "csak" azokat ölette meg, akik hüségesek maradtak hozzá, Saimdang apját, s azt a pár nemest, akik anno kivonultak az összeesküvést szövõk házából.
Saimdang apjának pluszban a király neki irt verse miatt is meg kellett halnia.
Rettegett azoktól, akik a trónra emelték, milyen szánalmas. Kinyirt maga körül mindenkit, aki mellette állt volna.
K. Judit 2017 ápr. 27. - 11:43:05
(8746/9141)
Szerintem azért küldik elõször számûzetésbe, akit ki akarnak végezni, hogy idõt nyerjenek a különbözõ hatalmi erõk, és kiderüljön, melyikük az erõsebb.
Ha az illetõ a nyertes párt, vagy klán stb. embere, akkor rövid idõn belül kiszabadul, és kap egy nem túl feltûnõ pozíciót.
Ha a hatalmasok harcában az övéi alul maradnak, akkor kinyírják. Szóval a számûzetés elterelés is, de lehet rossz vége is.
(Rémes az a kaloda-szerûség, mintha nem lenne elég a kezeit bilincsbe tenni. Mi a jó abban, ha az elítélt még a fejét sem tudja mozgatni?)
K. Judit 2017 ápr. 27. - 11:33:54
(8745/9141)
Én nem ítélném el, ha özvegy létére beleszeretne egy másik férfiba.
(Lehet, hogy még akkor sem, ha nem lenne özvegy, ez sok mindentõl függ....)
K. Judit 2017 ápr. 27. - 11:30:51
(8744/9141)
Jaj de jó, én meg már azt hittem a saját sírját ássa.... nagyon búcsúzkodós volt a hangulata, igaz, van elég baja, bolond lesz még ásni is :)
K. Judit 2017 ápr. 27. - 11:28:57
(8743/9141)
"Viszont azt pont nem látni, hogy mi lett a sorsa a képnek, nem maradt a tetõn..."

Nemcsak az a baj, hogy nem látni sehol, hanem az is, hogy nem látszik a szakítás helye. Olyan, mintha valaki kipótolta volna a jobb szélét, hogy ne legyen hiányos.
Mondjuk ezt ráértek volna késõbb is, és talán nem is lett volna fontos. Úgy volt eredeti, a tépett jobb oldalával.

(Saimdang és JY hasonló (vagy egyforma) kézírása hmm... szintén elég érdekes, legjobb, ha úgy teszek, mintha nem venném észre, mi a baj vele.
Ha már nem csak két rész lenne hátra, ez is gyanús lehetne, hogy ki írhatta, és mikor, mert tutira nem ugyanaz, aki a napló szövegét...)

Azt vajon jól vettem észre, hogy a napjainkban játszódó történetben a RADE vezetõjét és Min professzor bûnbánó tanítványát ugyanaz játssza, aki régen a koronaherceget? Mert akkor a mai részben kettõs szerepe van: 1) a RADE laza, mindig jókedvû, de kicsit titokzatos képviselõje, 2) a bûnbánó diák, aki ellopja az eredeti festményt....
Rosszul látom, vagy õk látják rosszul? Miért nem ismerik fel? Persze a szemüveg és a frizura sokat számít, majd a hangjára is jobban fogok figyelni.
K. Judit 2017 ápr. 27. - 11:05:31
(8742/9141)
Úgy látszik, a király a buddhista templom melletti vérengzés miatti bûntudatát újabb gyilkossággal akarja gyógyítani.
Saimdang tanúja volt az esetnek, ezért neki is meg kellene halnia (nem csak az apjának), de jobbat talált ki a király, inkább a soha be nem teljesült szerelme tárgyát, LG-t végzi ki, hogy Saimdangnak legyen miért búslakodnia maradék életében. Tulajdonképpen végül is mindhárman ártatlanok, ha ettõl a király jobban alszik, akkor valami nagyon nem stimmel nála.
Inkább éppen ez a három ember az, akinek lenne miért gyûlölnie a királyt. Hiszem Saimdang apját megölette, Lee Gyeomot és Saimdangot örökre elválasztotta egymástól, ha úgy adódik LG-t is simán megölette volna, most meg Saimdanggal kekeckedik (egyetemisták felcukkolása ellene), LG-t pedig végül sikerül úgy felbõszítenie, hogy tegyen egy rossz mozdulatot, így okot szolgáltatva neki, hogy megbüntesse ki. Elmehet a király a ....