4/10
napraforgó 2019 nov. 09. - 07:08:26 4/10
(8890/18030)
Melyik hasonlit arra a műgagyi Mária szoborra?
4/10
napraforgó 2019 nov. 09. - 06:59:32 4/10
(8889/18030)
Vagy a toporci madona:
4/10
napraforgó 2019 nov. 09. - 06:58:46 4/10
(8888/18030)
Aztán beszéljünk egy kicsit azokról a Mária szobrokról, a nagyról, meg a kicsiről. A szerncsétlen Mária szobor, amiről azt állitoták, hogy a VI. , VII. századból származik -- hát, nahát. Smmit sem lehet elhinni abból, amit mondtak.
Legjobb esetben is tán 40-50 éve készült és falusi templomok, kápolnák, kálváriák disze lehetett.
Mexikói szappanoperákban ezektől sokkal szebb szobrocskák láthatók a házioltároknál.
Én nem hiszem, hogy a VI:, VII. században hasonló Mária szobrot egyáltalán csináltak volna.
Amennyire tudom, inkább a gótikus korban, a XIII:XIV. századtól bukkantak fel hasonló szobrocskák.
Pl. a toporci, vagy a szltvini madonnák.
4/10
napraforgó 2019 nov. 09. - 06:44:51 4/10
(8887/18030)
Nagyon fura volt a 2. évad lezárása.
Én igen nehezen hiszem el, hogy a volt TSz paraszt Kálmán bácsi Európa legnagyobb pravoszláv műkincsgyűjtője lett volna.
Miből lett volna neki pénze műkincseket gyűjteni? honnan szerezte?
Honnan értett egyáltalán hozzá, hogy mi műkincs, mi nem? Hol tanulta?
Hogyan szerzett tudomást a különböző műkincsek felbukkanásáról, forgalmazásáról?
A műincsgyűjtés több évtizedes "hobbi", ahhoz már eredtileg is komoly tőke kellett, Kálmánnak honnan volt pénze erre? Nyert a lovin? ahová meg sohasem járt, hisz elismerten nem tette ki a lábát soha a faluból. Legfeljebb a kocsmáig távolodott el a házától, hát hogy intézte ezeket a műkincváásrládokat???

Nem volt sem laptopja, internetje, se egy okos telefonja, valószinűleg nem is értett ezek használatához.
Mégis, habár nem volt vallásos és a világon semmi nem kötötte a pravoszláv hithez, ő lett volna legnagyobb pravoszláv műkincsgyűjtő Európában. ???!!! Ja, sem brit, sem angol, német de még csak az orosz, ukrán műgyűjtők, sőt maffia sem érdeklődött a hasonló műtárgyak iránt.
Hát ezt valahogy nehezen hiszem.

Nem adtak választ arra sem, hogy hol van ez a műkincsgyűjtemény, ki őrzi, mi volt Kálmán szándéka ezzel? Mert ha meghalt, csak rendelkezett ezekről, pl. a nemzeti múzeumra hagyományozta, avagy valami egyházi gyűjteménynek adományozta, stb, stb.
Na, szóval ezekről is rendelkeznie kellett volna a végrendeletében. Miért nem tette?
Az epitzód bvégén a család nagyon örült, na sde minek is? annak, hogy Tibi visszaadta a műkincsbizonyitványt? na szép.

Valahogy az egészen az látszik, hogy olyan ad hoc odavágták az évad végét, és ez valahogy nincsen szerves összefüggésben az eddigiekkel..
1/10
janderka 2019 nov. 09. - 00:34:23 1/10 Előzmény amira_daa
(8886/18030)
Csatlakozom amira búcsújához. Viszlát mindenkinek!
7/10
Rojita 2019 nov. 08. - 23:43:35 7/10
(8885/18030)
A Szappanos - családnak miért nem jut eszébe, h a végrendelet írásos és videós változatai miért nem említették a műkincs-gyűjtemény nagyságát, értékét, helyét? Úgy tűnik, h az örökség megnagyobbodása elvette az örökösök meglevő, aprócska eszét is. Ha az ügyvédnő legközelebb azzal jön, h Kálmán papa hatalmas földbirtokot vásárolt a Holdon, a kapzsi gyerekek azt is elhiszik.

Az ügyvédnő nagyvonalúan nem tért ki arra, h Benedek alest a Közlekedésrendészetről áthelyezték a Nemzetközi Műkincsrablásokkal foglalkozó Osztályra, (mint 2 hasonló esetek osztálya).

Mahics "államtitok"-nak nevezte a 20x20 m-re eldugott és letakart magyar, fekete titkot. Sztem, megvan annak a szabálya, h ki és hol minősíthet vmit államtitoknak. Általában zűrös, korrupciógyanús üzletek papírjait szokták annak nyilvánítani. Utána kellene nézni az utóbbi évek pár példájának.
amira_daa 2019 nov. 08. - 23:34:38
(8884/18030)
kamu és átgondolatlan az egész inkább pihizz egyet, lentebb irtam mit gondolok

joéjt
amira_daa 2019 nov. 08. - 23:34:05
(8883/18030)
Jó éjt mindenkinek és jo volt itt akkor találkozunk itt 2020-ban aki keres a Mintaapákhoz igazolunk elvileg jön Ordito Egér is :D

pápá
amira_daa 2019 nov. 08. - 22:08:12
(8882/18030)
Tudom ajánlani az Aranyéletet abban eléggé kivesézték hogy ezekhez a szobrokhoz mennyi vér tapadt igy szerintem jelenlegi állás szerint Kálmán eléggé kettős életet élt, és mivel Szláven is végre hajto volt igy gyanitható, hogy sőt biztos hogy vér tapadt hozzá. Amugy Szlávent nem láttuk az ajánloban ez nem tudom mit jelent de nem tul sok jot. Jo egyszer megemlitették.
amira_daa 2019 nov. 08. - 22:00:37 Előzmény napraforgó
(8881/18030)
amugy ha az ügyvédnő ügyfele a nagypapa akkor a nagypapa él nem? ha ő a a gyűjtő ?
amira_daa 2019 nov. 08. - 21:59:01 Előzmény janderka
(8880/18030)
amugy abszolut kamu én a végére tekertem nyilván a papir kellett amiről ezek a hülyék nem csináltak másolatot vagy legalább egy fényképet.

amugy meg lehetett Kálmi bá gyüjtő igaz lehet hogy sokszor vér tapadt a kezéhez mikor megszerezte az ereklyéket.
amira_daa 2019 nov. 08. - 21:49:54 Előzmény napraforgó
(8879/18030)
köszi az összefoglalot az összeset meg amiket mindig irtál kedves Napraforgo. és láttuk hogy igazábol nem is fog semmi történni az ajánlo is inkább a falusi hülyeségekre lett komponálva. És persze Kata és Robi összejönnek. :D csodálatos. :D
Köszi az infot Nocito neked is tényleg semmi nem történt.
1/10
janderka 2019 nov. 08. - 21:37:14 1/10
(8878/18030)
Hogy Kálmán fater egy világhírű műkincsgyűjtő volt??? Aha, meg a nagypali farát - azt!
Mert nem is az a baj ezzel az egésszel, hogy nyilvánvalóan csak az ügyvédnő kamuja, annak érdekében, hogy "kollégájának" visszaszerezhesse a papírt, hanem hogy sem előlről, sem hátulról nem hihető az egész mese - nem logikus, nemlétező. Nem több, mit egy hülyeség-generátori bullshit. Annyit nem ér, hogy felhúzza rajta magát az ember. Van ugyanis az a szint, aminél már nem érdemes megideologizálni az idiótaságot. El kell engedni! Fertőzzőn másokat!
4/10
napraforgó 2019 nov. 08. - 21:36:57 4/10
(8877/18030)
Hát ezt még emészteni kell.
4/10
napraforgó 2019 nov. 08. - 21:35:41 4/10
(8876/18030)
61. rész
Attila odaadja Mahicsnak a bekeritett terület kulcsait. Attila kéri, hogy ő is teljesitse, amiben megegyeztek. Mahics egy telefont kap, mire egy teherautó valami letakart dolgot hoz. Attila kérdésére, hogy mi az, közli, hogy államtitok. Miutálepakoltak a kerités mögé - amit persze nem mutattak - Mahics kifizeti az embereket, akik hozták azt a valamit fejenként egy-egy millióval, és titoktartási nyilatkozatot irat alá velük. Attila visszajön és közli Mahiccsal, 2 hónapot kap, hogy megbuktassák Subiczot.
Krisztián a Terikéék kertjében valahol észrevesz egy frissen kikelt marihuána növénykét.
Reggel 8-kor Marosi telefonja ébreszti Tibit. Gitta közli, hogy Tibi nem tudja, hogy milyen nagy bajt csinált. Őt ugyanis felhivta a múzeumi feügyelet, hogy találtak egy hitelesitési tanúsitványt és a személyleirás Tibire illik. Azt mondja, hogy hivja össze 4 órára a családot, lejön, néhány dolgot tisztázni. Tibi orditozni kezd, ezzel felébreszti a többieket. Nagyon meg van elégedve magával, a Marosi megijedt, összecsinálta magát, és ezért lejön ma délután magyarázkodni. Vali közbeszól, ha fenyegetve érezné magát, inkább menekülnie kéne. Kristóf nem osztja Tibi véleményét, ő megy dolgozni, Tomi meg visszafekszik. Tibi szerint összeáll a kirakós, nagy dolgok fognak kiderülni, dicséri magát. Vali nem tud lelkesedni, Katicától tudja, hogy Tibi tegnap is minősithetetlenül viselkedett a múzeumban is és a szerb beteggel is.

Terike kirohan, veszekszik Krisztiánnal, mit csinál itt, tolvaj, takarodjon, elzavarja a férfit.
Misi egy tiszta rövidnadrágot keres, ma pihenőnapot tart. Zsóka követeli, hogy ő, mint polgárőr másszon föl aztán nézzen be a kerités mögé, valami nagy disznóság folyik ott. Misi eleinte tiltakozik, nem mászhatnak át csak úgy, sőt erdészként sem mehet be, de zsóka addig rágja a fülét, mig megigéri, hogy majd a fiával átmásznak azon a keritésen és megnézik.
Dani örömmel látja, hogy ma Renátó nagyon szorgoskodik, kiderül, hogy azért ilyen szorgalmas, mert szeretne hamarabb elmenni a hittan vizsgája miatt.
Mónika a napernyőket akarja kinyitni a teraszon, amikor jön Tibi és elmondja, hogy szorul a hurok Marosi körül, az ügyvédnő idejön du. 4-re. Mónika meg van lepve, azok után, hogy úgy orditozott vele. Elmeséli a tegnapi múzeumi kalandját is, fényezve magát, hogy ő mire jött rá.
Misi fölkeresi a fiát, aki csodálkozik, rég járt erre. Misi erre előadja, Stefivel baj van, csinált egy kis bajt. Elmondja neki, mit tett Stefi az anyjával és azt is, hogy a lány még őt szerti, csak rá hallgat, beszéljen vele.
Mónika átmegy Kristófhoz, mondja, hogy ma lejön Marosi, Tibi szerint valami nagy leleplezésre készül. Majd rágóval kinálja Kristófot. Tovább beszél, arról, hogy legalább ők tartsanak össze, majd távozás előtt kiköpeti Kristóffal a rágót, azzal, hogy nem áll jól neki. aztán a rágót gondosan a retiküljébe teszi, majd elmegy.
Tibi elmegy Katához, ott is hőbörög, Marosi a markában van, sarokba szoritották. Ma végre leleplezik az özvegyet. Du 4-re legyen náluk, de a lovász parasztnak ne szóljon.
Tomi beszalad a kisboltba, kérdi, Kristóf nem látta-e Krisztót. Mert az a nagy benga állat rájött, hogy ő kendert ültetett a Terikéék kertjébe. Kristóf könyörög neki, mit csinált, ne csinálja. A fiú szeretné, ha a nagybátyja közösséget vállalna vele a hülyeségben. Lehet, hogy ezért jön a Marosi, megtudta és most kizárja őt az örökségből? Talán ki lehet magyarázni, hogy nem tudtálk, mit ültetnek. Kristóf meg csak csodálkozik a többesszámon.

Stefi megérkezik a lovardába, Dani számonkéri Stefin, hogy tehetett ilyet, hogy kisemmizte az anyját, kérdi őalóli mikor rántja ki a lovardát. Nem ilyennek ismerte a lányt, nagyon megváltozott. Stefinek nem tetszik, amit hall. Majd előkapja az átutalási bizonylatot az 5 millióról, méghogy ő kisemmizte volna az anyját, nézze meg, ő átutalta neki az 5 milliót (vajon mennyibe kerül falun egy működő kocsma?) A végén még Dani kér bocsánatot tőle, ő ezt nem tudta. Stefi meg kiojktatja, máskor hozzá jöjjön és kérdezze meg őt, és ne csak valami hallomásból kaott információ alapján vádaskodjon.
Renátó elmegy a paphoz, aki meg akarja gyóntatni. Renátónak nem nagyon tetszik a térdeplés és nem is tudja, milyen bűnöket kéne megvallania. A pap kinlódik vele. Kérdi, lopott-e, csalt-e, paráználkodott-e. Renátó mindenre rendre megfelel. A pap végül elküldi, mivel semmi bűnös dolgot nem csinálteddigi életében.
Babika jön Józsihoz, látja, hogy Józsi nem készülődik. Józsi közli, ő nem megy. Fölösleges odamenniük, mert úgysem tudnak beszélni az anyjával. Aztán az apjára és a nagyapjára hivatkozik, akik tudták, hogy az anyja 20 éve egy szigoritott börtönben ül. Babika meglepődik, szerinte a Gazsi nem tud semmit, ha ez igaz lenne, akkor az ura már rég kihozta volna. Józsi csak kétkedve csóválja a fejét.
Szappanosék várják az ügyvédnőt, Vali süteményt sütött, azt kinálgatja. Megérkezik az ügyvédnő Benedek alezredessel. Margit és Lujzi leselkednek.
Marosi barátjaként és kollégájaként mutatja be a férfit.
Tibi megint kezdi, kérdi Marosi bevallja végre, hogy kinyirta az apját? Leintik. Marosi erre előveszi a laptopját és lejátsza a videót.
A videó a Szarajevói szűz szobrával kezdődik, a szobor történetét ismertetik. Állitólag a VI: században készült (nem úgy néz ki), aztán a XIII. századrtól mintául szolgált más szobroknak, stb, hadoválnak összevissza mindent. Ez a szobor 2001-ben egy magángyűjtő kezébe került, akit ő, Marosi képvisel. Marosi ezek után követeli, hogy Tibi azonnali hatállyal adja át a szobor eredetiségigazolási papirját Benedek alesnek. Tibi nem akarja átadni. Orditozik, hőbörög. A többiek meg kérdik, hogy mi közük nekik ezekhez a Mária szobrokhoz? Mónika kéri, hogy az ügyvédnő végre közölje, hogy hová akar kilyukadni. Gitta erre elárulja, hogy Szappanos Kálmán volt az a műgyűjtő, az ő tulajdonában volt a nagy és a kicsi Mária szobor, amit nemrégen elloptak. A családtagok meglepődnek, hisz az öreg nem is volt vallásos. Marosi közli, hogy Kálmán bá' volt a legnagyobb pravoszláv műkincsgyűjtő Európában. Ezek után Tibi mégis odaadja a műkincsbizonylatot Benedeknek, aki Gittával együtt távozik. A Szappanossok meg nagyon örülnek. Habár az nem derült ki,hogy hol van az a nagy műkincsgyűjtemény, meg az sem, hogy milyen pénzből vette az öreg a pravoszláv műkincseket
Zsóka a hazatérő Misit faggatja, hogy átmásztak-e a keritésen? Misi végre beszémol Zsókának arról, hogy neki nagyobb bajai vannak. Felfüggesztették az állásából, a Zukai meg a Mahics miatt most sikkasztással vádolják, a balatoni utat meg kifizettették vele. ehhez kölcsön kellett kérnie Stefitől. Zsóka kivételesen nagyon empatikus, rögtön Misi mellé áll, majd együtt fölveszik a harcot a két bűnöző, a Zukai és Mahics ellen, rá mindig számithat a Misi. Végül kölcsönösen biztositják egymást arról hogy szeretik egymást és Zsóka bejelenti, hogy a vacsora zsirjában sült debreceni lesz.
amira_daa 2019 nov. 08. - 21:19:17
(8875/18030)
bővebben hazaértem de nem láttam, időhuzás? vagy semmi extra és marad minden a harmadik évadra?
amira_daa 2019 nov. 08. - 20:48:06
(8874/18030)
én még utközben vagyok igy irjátok le légyszi majd hogy mi a vége :D köszi
amira_daa 2019 nov. 08. - 20:09:50
(8873/18030)
Franciska


ő lesz az uj karakter aki bekavar majd a lovardánál, és Kiss Ramóna fogja a karaktert játszani és már forgat/forgatott

1/10
janderka 2019 nov. 08. - 19:07:27 1/10 Előzmény guess.who
(8872/18030)
Én ezekről a snittekről gondolom, hogy utólag forgatták le azokat a sztori zagyvaságainak tisztázása érdekében.
guess.who 2019 nov. 08. - 18:34:28
(8871/18030)
"Igaz, a sztori fő vonala számára sincs jelentősége. "

Az adásidő 80 %-át már ilyenek töltik ki.

Amúgy az a vicc, hogy semmilyen szállal nem kapcsolódik a Szappanosékhoz: Józsi már nincs Maunikával, Attila nem is volt, Kovácsék eleve Kárásziban élnek, szóval ha komolyan tovább akarják vinni ezt a szálat, akkor ki kell, hogy derüljön, hogy Ibolyka nyilvánvalóan Kálmán bácsi eltitkolt gyermeke, akit elcseréltek kiskorában Maunikára. Így helyére kerül minden és megértjük, miért van szó róla annyira sokat. :)