4/10
pihes 2023 aug. 19. - 14:17:34 4/10
(25/25)
Ma távol esett tőlem ez a történet. Nem olyan könnyen bírtam el NÉGY/TÍZ
5/10
offtopic
tesz-vesz 2021 máj. 11. - 17:26:22 5/10 Előzmény JonathanSeagull
(24/25)
nem nekem kell bebizonyítanom, hogy okosabb vagyok mint einsteint... elég konkrét vagyok a témában: kérdeztem: miféle tud. publikációid, előadásaid vannak? nagyközönség előtt? vajon az itthoni fizikusok ismernek-e? volt-e már tudományos előadásod a témában? nyilván nem
JonathanSeagull 2021 máj. 05. - 08:34:58 Előzmény tesz-vesz
(23/25)
Mint azt már korábban írtam, veled befejeztem. Alapvető hiányosságaid vannak, többek között az, hogy konkrétumokat nem írsz, csak személyeskedsz. Asta la vista!
5/10
offtopic
tesz-vesz 2021 máj. 04. - 17:41:30 5/10 Előzmény JonathanSeagull
(22/25)
a fizikusoknak is így szoktál magyarázni ugye? azért nem tart itthon senki sem zseninek, csak te magadat. ha lenne eszed, tudhatnád, hogy az nem elég. bolond.
JonathanSeagull 2021 máj. 03. - 08:08:24 Előzmény tesz-vesz
(21/25)
Arra sem voltál képes, hogy utánanézz a Sagnac-kísérletnek. Newton 3. törvényéról pedig fogalmad sincs, gondolom arról sem tudsz, hogy nem a Föld kering a Nap körül, hanem egy közös tömegközéppont körül keringenek, ami mélyen a Nap belsejében van, mivel a Nap tömege jóval nagyobb a Földénél. Mivel értelmes vitára nincs lehetőség, itt én befejeztem.
JonathanSeagull 2021 máj. 03. - 08:05:28 Előzmény tesz-vesz
(20/25)
Az MTA? Amit lenyúlt a fidesz? Ha akarnák se lennék ott tag. Nem a tagság számít, hanem az igazság.
5/10
tesz-vesz 2021 máj. 02. - 21:27:47 5/10 Előzmény JonathanSeagull
(19/25)
amúgy meg nem azt kérdeztem, hogy te minek tartod magad, nyilván zseninek! haha. mint minden bolond. azt kérdeztem, más miért nem tart annak? ha ilyen lángész vagy, vajon az itthoni fizikusok ismernek-e? tagja-e vagy az MTA-nak? volt-e már tudományos előadásod a témában? nyilván nem.
5/10
offtopic
tesz-vesz 2021 máj. 02. - 21:24:36 5/10 Előzmény JonathanSeagull
(18/25)
Daniel Kennefick írja a wikit? elég jó a forrásmegjelölös része a wikinek. a wikipédiának valóban jobban hiszek, mint egy bolondnak.

ó az a csodás Sagnac-kísérlet, bárcsak a ma élő fizikusok hallottak volna róla!
Einstennek is hisznek sok dologban kísérlet nélkül is. ha jó képletei vannak az embernek, az már meggyőző lehet.
Newton III. törvénye – a hatás-ellenhatás (azaz a kölcsönhatás) törvénye. nyilván ha a napnak nagyobb lenne a hatása a Fölre, akkor belezuhannánk a Napba, de 4 milliárd éve azért elég kiegyensúlyozott a viszonyunk vele, el se szakadunk a Naptól, de bele se zuhanunk. szóval a gravitációs egyensúly nem tűnik hülyeségnek. azt úgy nem mondanám, hogy a Föld hat bármivel is a Napra, de gravitációs egyensúly van

"A bolygók gravitációs ereje sem befolyásolja mérhetően a Nap alakját, mert egyrészt túlságosan is távol vannak a Naptól – a tömegközéppontok távolsága a nap átmérőjének sokszorosa, így az alakot befolyásoló gravitációs erőkülönbség elhanyagolható –, másrészt azok tömege még együtt is elenyésző a Napéhoz képest (a Nap tömege kb. 750-szer nagyobb, mint a gravitációs terében mozgó valamennyi bolygó és más égitest össztömege"
JonathanSeagull 2021 ápr. 29. - 16:02:18 Előzmény tesz-vesz
(17/25)
Tudod, hogy kik írják a Wikipédiát? Jobban hiszel nekik, mint a tényeknek? A te dolgod, de nézz utána a Sagnac-kísérletnek mielőtt hülyének titulálsz. És még valami: az általános relativitás-elmélet szerint nem érvényes Newton harmadik törvénye sem, azaz, a Nap nem ugyanakkora erővel vonzza a Földet, mint a Föld a Napot. Te ezt komolyan elhiszed? Mert akkor nagyobb hülye vagy, mint amilyen nagy hülyének engem gondolsz. És igen, zseni vagyok, egyetlen problémám az, hogy túl nagy a fénysebesség ahhoz, hogy házi kísérletekkel megcáfoljam a relativitás elméletet. Kísérlet nélkül, pedig csak úgy nem hisznek az embernek.
5/10
offtopic
tesz-vesz 2021 ápr. 29. - 14:43:59 5/10 Előzmény JonathanSeagull
(16/25)
"Két helyen mértek az 1919-es napfogyatkozáskor, sajnos Eddington nem azokat az adatokat használta, amik a legjobbak voltak, hanem azokat, amik a legjobban egyeztek Einstein jóslatával"

Néhányan úgy vélték, hogy a nyers adatok nem voltak eléggé bizonyító erejűek, és Eddington önkényesen válogatott közülük, de az ellenőrző vizsgálatok igazolták, hogy az adatokat korrektül értékelték ki.[2]

Daniel Kennefick: Not Only Because of Theory: Dyson, Eddington and the Competing Myths of the 1919 Eclipse Expedition (angol nyelven). arxiv.org, 2007. szeptember 5. (Hozzáférés: 2013. március 31.)

valahogy jobban hiszek a wikipédiának, mint egy önjelölt "zseninek" az interneten, aki szerint "Einstein visszavetette a fizikát, nem kicsit, hanem nagyon."

biztos megtiltották Eddigtonnak hogy miről beszéljen. hülyeségeket beszélsz végig. vagy más is zseninek tart?
5/10
tesz-vesz 2021 ápr. 29. - 14:38:12 5/10
(15/25)
én azt azért megértem, hogy a valóságot néha túl unalmas filmre vinni, de azért hisztérikus szappanopera szereplőket se kéne csinálni a nagy tudósokból, komoly emberekből. mert itt az történt. giccses, szirupos film, a végén hogy került oda a tud. előadásra Eddigton testvére?
mondjuk ezek a kvékerek legalább komolyan gondolják a vallásukat.

nem igazán volt részletes a tudomány tekintetében a film, a newtoni gravitáció csak feleakkora elhajlást jósolt, a nap szerint csillagelhajlást, mint a relativitás elmélete, ezt se tudjuk meg.
helyette nézhetjük ahogy a hippi einstein bunkózik egy sort, meg feleslegesen beszél a zenéről. annyi érdekes témát felvethetett volna a film, egy kicsivel intelligensebb íróval, rendezővel kellett volna megpróbálni leforgatni. De a szereplők jók volt, a színészeken nem múlt. Háborúellenes volt mindkét tudós, de akkor se voltak ilyen harsányak.
JonathanSeagull 2018 szept. 29. - 09:04:29 Előzmény biffco
(14/25)
Ha szeretnél egy kicsit mélyebben elmerülni a megoldatlan problémákban, akkor ajánlom az egyik írásomat: http://szucsjanos.hu/science/myths.html. Ebben a relativitáselméletről is olvashatsz. Egy nagyon érdekes írás:
http://www.conspiracyoflight.com/Paradox/The_Paradox_of_the_Clocks_in_the_Canaries.html.
Azonkívül ajánlom a Sagnac-kísérletről szóló anyagokat is. Magyar nyelven is megjelent könyv, Lee Smolin: Mi a gubanc a fizikával. Ez ugyan nem a relativitáselméletről szól, hanem a fizika és a húrelmélet válságáról, de erősen ajánlott olvasmány. Sajnos sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy csak azért mert a tudomány elfogad valamit igaznak, az igaz is. De ha megnézed, van-e kísérleti bizonyítéka a Lorentz-kontrakciónak (nincs!), vagy csináltak-e egyirányú fénysebesség mérést mozgó fényforrással és mozgó megfigyelővel (nem csináltak!), akkor rá fogsz jönni, hogy alapvető kísérleteket azért nem végeznek el, mert a relativitás-elméleteket ki kellene dobni a kukába, és senki nem tudja, hogy utána mi lesz. Ezért nem vállalnak be kritikus kísérleteket. Gondolj bele, fizikusok, újságírók, tanárok százezrei gondolnak igaznak valamit, amiről egyszerre kiderülne, hogy ámítás volt az egész. Ezért a mai tudomány magakadályozza a publikálási rendszerével az összes olyan cikk megjelenését, amely csak egy kicsit is aláásná a tekintélyüket. A tudomány ma úgy működik, mint a katolikus egyház. Hogy ne hidd azt, hogy ez csak az én összeesküvés elméletem, keress rá olyan könyvekre, mint a "Higgs Fake", vagy a "Farewell to Reality", vagy "Bankrupting Physics".

És ezért írtam a válaszomban, hogy gondolkozni kell, mert manapság nagyon kevesen gondolkodnak, a többség mindent vakon elhisz.
biffco 2018 szept. 25. - 20:39:23 Előzmény JonathanSeagull
(13/25)
oké bocs a stilusért, de amikor valaki egy port.hu forumon kijelenti hogy einstein félrevezette nem kicsit hanem nagyon a fizikát na ez az elgondolkodtato:)
ha van dokumentumod, bizonyitásod, megjelent publikáciod stb, amit a nemzetközi tudostársadalom elfogadott akkor pls linkeld be...rengeteg elmélet van, de ugy tudom egyik sem ütötte meg még azt a mércét(tehát nem tudták bizonyitani) hogy einstein mekkora fafej volt. aki megtehetné (mer van olyan agy mint einstein) az biztos hogy nem a port.hun fogja kijelenti hogy einstein mekkora luzer, illetve nem itt állna le megcáfolni 100 éves elméleteket/bizonyatékokat
JonathanSeagull 2018 szept. 25. - 17:41:57 Előzmény biffco
(12/25)
Ezért maradsz mindig ilyen ostoba, mert nem gondolkozol...
biffco 2018 szept. 23. - 12:51:36 Előzmény JonathanSeagull
(11/25)
jajb****...."visszavetette a fizikát nem kicsit nagyon":D

az önjelölt tudosoktol agyfaszt kapok...
8/10
doktormacko1 2018 aug. 09. - 21:49:20 8/10
(10/25)
8 / 10 Érdemes megnézni , jó film.
JonathanSeagull 2018 aug. 09. - 18:48:20 Előzmény Aszpirin
(9/25)
Sajnos az igazság egészen más, és ezért nem fogom megnézni a filmet, mert gondolom erről egy szó sem lesz benne. Eddington pacifista volt, és a vesztes háború után úgy gondolta mindent meg kell tennie, hogy a német tudósokat támogassa. Az túlzás, hogy megértette volna az általános relativitás-elméletet, egyszerűen tudta, hogy a csillagok képének milyen mértékben kell eltolódni a Nap mellett elhaladva. Két helyen mértek az 1919-es napfogyatkozáskor, sajnos Eddington nem azokat az adatokat használta, amik a legjobbak voltak, hanem azokat, amik a legjobban egyeztek Einstein jóslatával. 1921-ben Einstein Nobel-díjat kapott, érdekes módon nem az Eddington által "megerősített" általános relativitás-elméletért, sőt egyenesen megtiltották neki, hogy a stockholmi előadásán beszéljen a két relativitás-elméletről. Később sem kapott Nobel-díjat értük, vajon miért nem? Einsteinből mítoszt kreáltak, a kicsit őrült zseni mítoszát, akinek az elméleteit senki sem érti igazán. A valóság az, hogy Einstein visszavetette a fizikát, nem kicsit, hanem nagyon. Az éterrel kapcsolatban mind a mai napig nincs világos, egyetértő vélemény arról, hogy létezik, vagy sem. Az ilyen filmek sajnos csak a hamis mítoszt erősítik, és csak arra jók, hogy az embereket megnyugtassák: a fizikában minden rendben van. Valójában újra kellene kezdeni az egészet onnan, ahol 1900-ban tartottunk.
adamnagysweetmovie 2014 nov. 21. - 12:51:58
(8/25)
Hiánypótlásra érdemes lenne, 'magnósok
10/10
Narcysz 2013 ápr. 05. - 19:45:37 10/10 Előzmény Aszpirin
(7/25)
Mindenben egyetértek. Tényleg nagyon jó film!
10/10
Aszpirin 2010 okt. 27. - 20:18:00 10/10
(6/25)
Nagyon tetszett a film. Tárgyilagos, nincs túlspilázva, és el kellett teljen egy kis idõ, amíg rájöttem, mitõl olyan ismerõs Einstein arca... :-)
Mindenkinek ajánlom figyelmébe, a tudománytörténet egy nagyon fontos és ugyanakkor érdekes momentumát mutatja be. Érdekes lenne eljátszadozni a gondolattal, vajon mikor "figyeltek volna fel" Einstein gondolataira, ha Eddington nem karolta volna fel ennyire megszállottan a témát.