Téma: Forma-1

talec 2012 júl. 19. - 20:37:04
(14790/17150)
Ott kezdem, hogy minden sport veszélyes, pl. a hegymászás, ahol évente sokan meghalnak sajnos. Maria De Villota balesete jól mutatja, hogy a teszt veszélyesebb, mint a verseny.

Versenyen kizárt, hogy az út végén kamion parkol. Rossz helyen volt, de biztos hogy váratlan esemény is történt. Autó, vagy versenyzõ. A múltban is volt pár csúnya baleset teszten. Halálos is. Elio De Angelis esete: azt mondják nem volt elég személyzet a pályán, mert teszt volt "csak", versenyen megúszta volna azt a balesetet. Patrick Depailler esete: egy összetekert dróthálónak vágódott, amit a versenyre készítettek oda, de még nem szerelték fel. Hockenheim volt pont, ami most következik. Itt még a mai napig nem tisztázott, hogy az Alfa Romeo új titánfelfüggesztése, amit tesztelt ott Depailler, oka-e a balesetnek?

A régi Hockenheim az egyik kedvenc pályám volt. Ahogy mentek 300 km/h fölött a fák között, nem volt szokványos. Gerhard Berger itt mindig jól ment, nagyon tudta ezt a pályát. 1996-ban is jól ment, csak 3 körrel a vége elõtt motorhiba miatt az élrõl esett ki. Pedig a Benetton-Renault nem is volt a legjobb abban az évben. Nem baj, egy év múlva nyert. Különleges pálya volt, hiba volt szerintem a tv és közönség miatt levágni az erdei részt. Kaptak a németek most egy olyan pályát, amibõl 100 van a világon, semmi különlegesség. Egy átlagos pálya lett. Bár lehet, hogy ez a stadion rész másnak tetszik, nekem nem.

Remélem Monza így marad, és nem nyúlnak hozzá! Monza a legjobb pálya a világon.
Brands Hatch sem rossz (Hawthorn Bend a fák közötti lejtõs rész, szerintem különleges), csak rövid a mai F1-nek, az Wtcc-nek lenne jó talán, voltak is ott.
950617 2012 júl. 08. - 15:26:29
(14789/17150)
Mezei nekem is kicsit Palikos, de úgy vele sincs nagy gondom. Csak hát látszik, hogy mért csak Wébert nevezték SZAKkommentátornak.
950617 2012 júl. 08. - 14:26:32
(14788/17150)
Wéber Gábor, Mezei Dánie
Wéber mellesleg rendelkezik autóversenyzõi múlttal. Szóval ha zole522 kolléga annyival jobban kommentálná, érdemes lenne megpályáznia az állást az M1-nél...
petne23 2012 júl. 08. - 14:22:23
(14787/17150)
Kik a kommentátorok?
zole522 2012 júl. 08. - 14:10:46 Előzmény keane01
(14786/17150)
Én pedig azt sajnálom,hogy két tudatlan egymással versengõ "riporter"?? közvetít. Azt hittem Palik a vég,de van lejjebb. Ha annyira tudják a hibákat,miért nem indulnak ? Ez nem "jós" mûsor,sõt ha tudnának rendesen néhány nyelven -nem volna hátrány. Marad a Német adás.
keane01 2012 júl. 05. - 13:09:39
(14785/17150)
Nagyon sajnálom Maria de Villotát. :( Szomorú, hogy elsõ gyakorlása a csapattal ilyen súlyos kimenetelû balesettel zárult. Remélem az F1 elõtti beszélgetõs mûsorban beszélgetnek majd róla. Jobbulást neki!
keane01 2012 jún. 30. - 17:55:11
(14784/17150)
A BMW kiszállását én is sajnáltam. Szerintem jót tettek a f1 versenyszellemének a gyári csapatok. BMW, Toyota, Renault. Én még Flavio Briatorét is bírtam. Inkább a gyártók jöjjenek vissza, mint HRT-k, meg Marussiák kullogjanak, és akadályozzák az élmenõket. Nem a pilóták ellen van kifogásom, akik ezekben az autókban ülnek.
talec 2012 jún. 30. - 11:42:24
(14783/17150)
Az is nagy kár, hogy a BMW kiszállt a sorozatból. Nekem nagy csalódás volt. Mert jó csapat volt. Jó úton jártak a siker felé, jó pilótákkal. Legalább motorgyártóként maradhattak volna. Talán, ha visszajön a turbókorszak? Láttunk már nagyon ütõs BMW-turbót. Brabham BMW és Nelson Piquet esete.

Õk most a DTM-re koncentrálnak csak, ezért nem kapnak fejlesztést Zengõék sem.
talec 2012 jún. 30. - 11:29:53
(14782/17150)
"térjen"
talec 2012 jún. 30. - 11:28:45
(14781/17150)
Amikor ezredmásodpercekrõl beszélünk, akkor bizony csak 100%-os kézzel lehet visszatérni. Sajnos Robert messze van ettõl. Nem tudom pontosan, hogy mennyire, a Wtcc-re talán már jó lenne a keze, de az F1-tõl még messze van, ahogy hallom. Drukkolok neki, hogy visszatrérjen!

Ugyanaz, mint Alessandro Nannini esete. Aki szintén remek formában volt, amikor leszakadt a karja. Érdekes, hogy "kihaltak" az olasz versenyzõk az F1-bõl.
keane01 2012 jún. 30. - 09:58:55
(14780/17150)
Kubicáról lehet tudni valamit? Hogy halad a felépüléssel? Visszatérhet-e valaha? Most mit csinál éppen?
keane01 2012 jún. 26. - 16:08:58
(14779/17150)
És akkor "rögzítsükkh", - ahogy azt Mezei Dániel mondaná. Rögzítsükkh, hogy már a nyolcadikkh futamoth kell úgy végig hallgatnomh, hogy ezt az emberth senki nem küldi el beszédórára. Egyszerûen fület sértõ számomra, amikor megnyomja a szavakh végéth.
A mostani futam 10%-ánál vettem el a hangot, mert már nagyon idegesített. Ha így haladunk, azaz, hogy Mezei marad, akkor a hang fog menni nálam. Az évadzáró futamot valószínûleg hang nélkül fogom végégnézni...
keane01 2012 jún. 26. - 16:00:57
(14778/17150)
Jaj, de jó volt Schumit ismét a dobogón látni! :) Õszintén szólva, bármekkora Schumi-rajongó is vagyok, a múltkori futamon felláltam, amikor kiesett, és nem néztem tovább. Most pedig, amikor a 12. helyrõl rajtolt, hát csak arra tudtam koncentrálni, hogy eljusson a kockás zászlóig, és csak másodlagos elvárásom volt, hogy még pontot, esetleg pontokat szerezzen. De a dobogó??... Örültem Alonso 1. helyének, és Räikkönen 2. helyének is. Grosjeant sajnáltam, Maldonádót is, de õ volt a hibás. Én még 5 embert várnék ebben az idényben a dobogó legfelsõ fokára. És azért ötöt, és azért ebben az idényben, mert szerintem ez most érhetõ el, hogy ennyien legyenek idén futamgyõztesek, ez is olyan ritka pillanat, mint amikor abban hittem 2008-ban, hogy Massa lehet világbajnok. Akkor azt mondtam, hogy ha "idén- 2008-ban" nem lesz vb, akkor soha. Szóval az 5 ember, akit még elsõ helyre várok: Räikkönen, Grosjean (szerintem nekik valós esélyük van rá), akinek szintén érik, de jó autó és szerencse is kell hozzá, az Perez, és akiket nagyon szeretnék az Schumacher és Massa. Mindkettõjüknek, de leginkább Massa lelkének tenne ez jót. Összességében (elfogultan persze) ezt a futamot (Valencia) élveztem a legjobban. Remélem Alonso lesz a vb!
Jó szurkolást mindenkinek a köv. futamra!
talec 2012 jún. 25. - 22:26:41
(14777/17150)
http://www.youtube.com/watch?v=8JogHiSR5P4

Lehet, idén is fogunk ilyet látni, nem hinném, hogy Maldonado változni fog. Már jobban figyelik a tükröt amikor a közelben van. Megnézném, ahogy a hazai nagydíján Kobajasi és Maldonado csatázik az utolsó körben egy dobogóért. :)
talec 2012 jún. 25. - 22:11:36
(14776/17150)
Azt gondoltam, Hamilton elveszi a gázt, úgyis elkopott a gumi. De akkor õ nem lenne Lewis Hamilton. És ez lényeg.

Button vagy Prost biztos lassított volna és kaszálnak egy rakás pontot, nyernek vb-t, többet. De az jó, hogy vannak olyan versenyzõk is, akik mindig támadnak vagy harcolnak. Alonso, Lewis ilyen és furcsa, de Maldonado is ilyen és ezért jó versenyzõ. Kicsit azért le kell higgadni neki, de csak egy kicsit!

Schumi a kormányt jobban ráhúzta volna bárkire is ilyen helyzetben. Piquet sem vette volna el a gázt, de õ meg is verte volna Pastor-t ha összeütköznek, mint Salazar-t egykoron. Mansell sem engedett volna, de szegény Nigel biztos kapott volna egy defektet, vagy tönkremegy egy alkatrész a sorsdöntõ pillanatban.

Ayrton Senna meg kopott gumin is gyorsabb lett volna mindenkinél és akkor nem érik utol. :) Csak nem ezekkel a mostani gumikkal. Hiába óvja valaki, hiába épít fel a gumispórolással egy versenystratégiát, nem hálálja meg a mostani gumi ezt. Nem tart ki, nincs "kopottabb" gumi. Jó abroncs van, vagy totál elkopott gumi van. Vége a dalnak, ha elkopik a gumi, 500m alatt egy egész verseny tönkremehet. Fél kör alatt Lewis visszaesett volna több helyet. Jó verseny volt, a Safety Car miatt részben. Örülök, hogy Vettel nem körözött le mindenkit. Nem volt jó azt nézni tavaly, hogy a Red Bull nem sodródik ki a kanyarban szinte olyan tapadása van, nem kopik el a gumi sem, vagy Vettel nem hibázik. Mert kb. 80%-on ment tavaly, nulla rizikóval, olyan jó autója volt.
tompika74 2012 jún. 25. - 21:09:20
(14775/17150)
Egyértelmû, hogy a Pastor Maldonado hibázott, amikor kilökte Hamiltont. Ugyanakkor Lewis láthatta, hogy Pastor sokkal gyorsabb nála, és nincs esélye két körön keresztül feltartani. Akár félre is állhatott volna elõle. Elegáns mozdulat lett volna, és mindketten jobban jártak volna...

Vettel kiesése - YES ! Alonso, Kimi, Schumi - bravó! Lewis, Grosjean, Maldonado - sorry!
10/10
offtopic
Iceman87 2012 jún. 24. - 17:42:41 10/10
(14774/17150)
:D:D:D:D:D
volt még egy megszólalása massa jobb elsõ kerekére, de nem emlékszem rá pontosan... azt se nagyon tudtam mire vélni :D

de ez a kanyar... erre nem találok szavakat :):):):)
Shaba 2012 jún. 24. - 17:34:49
(14773/17150)
Láttam Maldonado újabb dicsõséges manõverét, bár elsõre (élõben követve) nem hittem a szememnek. A visszajátszás gyõzött meg arról, hogy a derék venezuelai mégiscsak a falra pattintotta elõzés közben a McLarent. Erre nincs is mit mondanom, a képek és az eset magukért szólnak. Épp most olvasom, hogy õ (tehát Maldonado) magát tökéletesen vétlennek, a pályáról méltatlanul és erõszakosan lezavartnak és kiszorítottnak, míg Hamiltont az egyedüli felelõsnek gondolja az esetért. Érdekes vélekedés, mondjuk az õ szemszögébõl nézve talán még érthetõ is. Épp csak versenybírói szemszögbõl kevéssé méltányolható – gondolom.

Ami magát a futamot illeti, Alonso nagyot versenyzett, a sikerének örülök, Kimi és Michael dobogójának hasonlóképpen. Lewis fatális bukásáért nagy kár, Grosjeant is bánom, mert nem versenyzõi vagy taktikai hiba vetett véget a versenyének. A menõk közül ma szinte mindenki hol brillírozott, hol a szakmailag elvárhatót hozta, egyedül ez a Pastor gyerek nem bírt magával meg azzal a veszett, latinos temperamentumával. Az ilyen miért nem egy bokszklubba jár vagy esetleg kuplerájba, fölös indulatait levezetni? Ehhez minek kell versenygépbe ülni? Ha pedig gyilkolni akar, látogasson át vagy Kolumbiába, vagy Peruba, ott van mindkettõ a szomszédban, ott tömegével akadhatnak az efféle sporthoz komolyan veendõ játszótársai. Viszont egy Forma-1 futam nem erre való.
3/10
jani-wan 2012 jún. 24. - 17:02:58 3/10
(14772/17150)
újabb Mezei gyöngyszem:

Mezei: - Hú, hányszor váltott irányt!
Wéber: - Az kanyar.
10/10
cometzjeah 2012 jún. 24. - 16:30:34 10/10
(14771/17150)
Úgy kell csinálni mint Kimi ,elõzõ este berugni , és 2-dik lenni a versenyen!
Elképesztõ tehetséges! Csodákat tesz az autóval!
Szerencsétlen Hamilton ... Pedig õ a másik õstehetség.