Téma: Forma-1

Jasinbure 2013 szept. 17. - 13:40:01 Előzmény vino-et-veritas
(15210/17150)
Arra Raikkonen teljesen alkalmatlan, hogy csicska legyen.Szerintem szabad verseny lesz és ha kell beállnak a másik mögé vagy mellé a végére.A szabad légkörû Lotussal csak egy baj volt, hogy a fizetés csúszik meg nincs, a szakembereik meg már a Ferkánál vannak és azt sem tudni mi lesz jövõre.
vino-et-veritas 2013 szept. 12. - 16:42:33
(15209/17150)
OFF

Akkor mégis van az a pénz, amiért "korpásodik a haja"...

A Lotus "szabad" légköre helyett mégis a lehetséges csicskaságot választotta?

Vajon hogyan kezelik majd a két versenyzõt a Ferrarinál? Mehetnek-e erõbõl egyenlõ eséllyel vagy Alonso-Massa II duó lesz belõlük?

Ahogy olvasom máshol, Massa ügye a szóbajöhetõ csapatoknál egyelõre nem áll valami jól, de bármi lehet még.
Meklód fia 2013 szept. 12. - 12:03:29
(15208/17150)
jól döntött Raikkönen, hogy távozik. Igaz a Ferrarinál csak 2. számú pilóta lesz Alonso mögött, de legalább kapni fog fizetést.
vino-et-veritas 2013 szept. 11. - 15:48:11
(15207/17150)
Azóta már az utódját is bejelentették: Kimi megy Alonso mellé.

Érdekes lesz.

Massa helyzete nem túl egyszerû.
Esetleg válthatná Kimit a Lotus-nál, de ez a csapat eléggé bizonytalan gazdasági lábakon áll, illetve nem tudni egyáltalán milyen pilótára számítanak. Massa az utóbbi években nem ment jól a Ferrari jobb versenyein sem, így lehet, hogy "olcsóbb" és fiatalabb versenyzõt keresnek majd.

Ez alatt meg nem túl sok csapat van, ahova "beférhet".

Kicsit emlékeztet Barrichello-ra, aki szintén a csúcs közelében volt, de soha nem érte el...
10/10
Iceman87 2013 szept. 10. - 22:07:49 10/10
(15206/17150)
Hivatalos: Massa elhagyja a Ferrarit (forrás:f1vilag)

Ezen a híren már meg sem lepõdtem. Ez várható volt, sajnos. Massa a balesete után már nem az aki elõtte volt. Kár érte, kiváló pilóta volt (mondjuk még most is az) :)

Már csak arra leszek kíváncsi, ki hova kerül. Mert ezzel elindult egy kisebbfajta pilótakeringõ.
vino-et-veritas 2013 szept. 09. - 08:47:14 Előzmény ceia
(15205/17150)
Á, még az eredeti gumitaktikával is messze volt az eleje, talán a 4-6. hely valamelyike.
Az elején nagyon elmentek Vettelék.

Amúgy nem volt olyan rossz ez a kényszer-taktika sem és jobban be is jött, mint szokott (pl. Webber is csinált hasonlót a közelmúltban, de túl hamar elmentek a lágyabb gumijai, így nem ért fel kellõképpen).

Az eset érdekesen rávilágít, hogy a gumitaktikával mit lehet kezeni. Ha Hamilton végigmegy a keményebbel a teljes etapon, akkor nem tudja tartani magát és hátrébbról kell megint elõrejönni a lágyabb keveréken, amíg a többiek a keményebben vannak. Így nagyjából ugyanoda tud visszajönni (sokat kell elõzni), annál is inkább, mert a végére az õ lágyabb keveréke sem lenne már elég hatékony a többiekkel szemben. Ezzel az extracserével eldobtak vagy 25 másodpercet, de sokat hoztak a frissebb lágyabb keverékkel.

Nagy matematika kell ehhez...
10/10
ceia 2013 szept. 08. - 18:58:47 10/10
(15204/17150)
Hamilton akár dobogós is lehetett volna egy kiállással - ha nem lett volna defektje. Amikor kikényszerült a boxba, már az 5. helyen volt, és még sok volt hátra a versenybõl. Na és a rádiót is lehet, hogy nem hallotta.
Ha Räikkönen kerül a Ferrarihoz, alaposan felpezsdítheti az F1-et. Legalább erõsebb ellenfele lesz Alonsonak, és persze mindenkinek, fõleg Vettelnek :) Azt nem hiszem, hogy beérné másodhegedûs szereppel, szóval lehet ebbõl még valami. Különben a hivatalos oldala elég profi, nagyon jól meg van csinálva!
http://www.kimiraikkonen.com/
vino-et-veritas 2013 szept. 08. - 16:36:23
(15203/17150)
Hát, ez a Vettel-gyerek össze van építve a kocsival, nem kellett nagyon izzadnia ma sem...

Alonso a fasorban sem volt a nagy ígérgetések ellenére sem, sõt néha úgy tûnt, hogy Webber is veszélyes lehet rá. Néha õ is villantott néhányat, de lassan már csak a "nyugdíjra" készül...

Massa mentett valamit, de nem biztos, hogy ennyi elég lesz a jövõ évi szerzõdés elõtt...

Hülkenberg biztosan tartotta a helyét, de azért semmi különöset sem csinált.

Rosberg egyszerûen nem volt elég agresszív, pedig máskor a mainál sokkal keményebben szokta nyomni. A Mercedesnek eddig sem feküdtek a gyorsabb pályák. Valószínûleg ez az ára a "kreatív" felfüggesztésnek és a jobb gumikezelésnek...

Hamilton elég jól feljött, annak ellenére, hogy ez nem az õ hétvégéje volt, különösen az extra gumicsere miatt. Na, emiatt a küzdõszellem miatt emelkedik ki Alonsoval együtt a mezõnybõl, mégha a ponteredmények alapján ez most nem is látszik...
Talán, ha egy kicsit elõbb hozzák ki az utolsó cserére, még jobb helyen is végezhetett volna, mert a gyorsabb tempó így nagyon a végére maradt, Grosjean és Ricciardo "megúszta".

Buttonék rajtja ígéretesebben indult, de ez a kocsi most nagyjából arra jó, hogy Pérezzel küzdjenek...

Kimi szépen elveszett a mezõnyben a nem tervezett kiállás után. Õ viszont nem tudott annyit javítani, mint Hamilton.

A többiekról megint semmi érdemleges nem mondható el.
vino-et-veritas 2013 aug. 28. - 06:34:31
(15202/17150)
Már csak fikció, ha itt megakadt, akkor hogyan jutott volna feljebb?

Majd talán legközelebb.
Jasinbure 2013 aug. 28. - 06:19:41 Előzmény vino-et-veritas
(15201/17150)
Massával azért volt bajban, mert az egyenesben nem tudott elõzni a végsebességek miatt,máshol meg nem tudott elég közel lenni hozzá.
vino-et-veritas 2013 aug. 27. - 19:39:23
(15200/17150)
Ezt már nem tudjuk meg soha.

De utal a tempójára, hogy Massa körül azért sokat eltökölt, amíg még ment, pedig õt könnyebben át kellett volna lépnie, ha valóban erõs volt a Lotus (és õ).

Kár, hogy a "pontszerzõs", "nem-kiesõs" korszakának vége.
Jasinbure 2013 aug. 27. - 16:05:37 Előzmény vino-et-veritas
(15199/17150)
Kimi azért általában többet jön elõre, mint Grosjean szokott.Azt én sem hiszem, hogy Buttonnál elõbb végezhetett volna a végén, de akkor leglább nincs ez a brutális hátrány.
vino-et-veritas 2013 aug. 25. - 20:23:33
(15198/17150)
Most néztem vissza a felvételt.

Nagyon sok izgalom valóban nem volt.

Az edzések után szinte biztos volt, hogy Hamilton nem végez az élen. Ma a 3. erõ volt a Mercedes. Kicsit úgy tûnt, hogy most mintha átestek volna a ló túlsó oldalára és a gumikat nehezebben tudják felmelegíteni. Valószínûleg kevés volt az az egy felvezetõ kör. Aztán a beállítások (kisebb leszorítóerõ) is agresszívabbak voltak az RB esetében. A végén elemezték is (Vettel is mondta), hogy nagyon nagy volt a szélárnyék, mit könnyen kihasznált. Ez is arra utal, hogy a Mercedesnek nagyobb volt a "keresztmetszete" (leszoríterõ). De ki tudja?

Alonso esete kicsit hasonló. Egyrészt Hamilton próbált taktikázni, másrészt az RB-hez hasonlóan ott van a leszorítóerõ kérdése, meg a DRS. Persze sokat jött fel, de a rajtismétlésen is látszott, hogy erõsen "légüres térben" szerzett vagy négy helyet, mert érdekes módon mindenki a külsõ oldalra húzott.

Amúgy megint szajkózom, hogy a DRS túl mesterséges, a hátuljövõ általában túl könnû lehetõséget kap az elõzésre.

Ma mégis a Mercedes ment a legkiegyensúlyozottabban, a két versenyzõ kevés különbséggel ért célba, míg a többi csapatnál a kocsik között megint szakadékok voltak (pl. Alonso-Massa, Vettel-Webber).

Kimiért kár, de nem értek egyet Wéberrel, hogy sokat jöhetett volna elõbbre, ha nincs a fékhiba. Grosjean sem volt sehol, illetve ott, ahol kb. elindult.

Button viszonylag jól ment, de fõleg a gumitaktika bizonytalansága miatt nemigen jött elõbbre.

Massa helyzete egyre kritikusabb.

A középmezõny jókat harcolt, de a látványosság inkább a sebesség miatt volt.

Maldonado már megint rombolt. Ellenben Grosjean meg mostanában túl nyuszi.
10/10
ceia 2013 aug. 25. - 16:43:55 10/10
(15197/17150)
Nekem furcsa volt ahogy Vettel leelõzte Hamiltont közvetlenül a rajt után. Túl gyors volt!! Hamiltonnak jól sikerült a rajtja, és éppen igyekezett elszakadni, mikor Vettel úgy lehagyta, mintha pl. õ használt volna KERS-t, Hamilton meg nem.. Azt nem hiszem el, hogy csupán azért sikerült, mert jobban ment át az Eau Rougeon, és utána meg szélárnyékban volt. Jobb a Redbull, de azért nem ENNYIRE.
Hamilton furfangos húzása, hogy elengedi Alonsot, csak hogy aztán újra visszaelõzze, szerintem nagy hülyeség volt. Alonsot elengedni..? Jobb megküzdeni egy meglévõ pozícióért, mint azt újra megszerezni - már ha sikerül. Itt egy kicsit elbízta magát, de hát õ sem tökéletes :)
Amúgy szerintem mindenki az eddigi formáját hozta, nem volt meglepetés ezen a futamon. Csak a nyikorgó ajtó :P
vino-et-veritas 2013 aug. 24. - 19:32:38
(15196/17150)
Na, ma Szujóék olyan hibát követtek el, amit egy sportriporternek nem lenne szabad: a mérkõzés, majd a hosszabítás lefújása elõtt hirdettek végeredményt. Nem kellett volna, mert a végén csak jött egy Hamilton-Vettel-Webber csavar, ami felborított szinte mindent.

Viszont, ha holnap nem esik, minden bizonnyal visszaáll a "rend" és a "tényleges" erõviszonyok szerint alakulhatnak a dolgok (pl. Vettel, Alonso, Kimi, stb.).
vino-et-veritas 2013 aug. 01. - 00:16:53 Előzmény jani-wan
(15195/17150)
Ha így nézzük, a globális szigor vékony jég. Csak most éppen a repedezés állapotát mutatja. És emiatt jó válaszok sincsenek egyelõre.

Mint írtam, a fejlesztéseket persze mederben kellene tartani, de a jelenleginél sokkal többet volna jó megengedni. Hogy ne csak a FIA-elõírások szolgai követése legyen a "fejlesztés".

A sebesség növelése logikusan együttjár a biztonság növelésével is, már nem az ötvenes években járunk.
Bár nem vagyunk technikai szakemberek, de mondjuk egy szûkebben vett kanyar ugyanakkora sebesség mellett is elõnyösebb lehet, mint egy szélesebbre fogott. Itt nem sebességnövelésrõl beszélhetünk, hanem ugyanannak a sebességnek a jobb "kihasználásáról".

A felfüggesztés és egyéb fejlesztések esetén is van nem kevés korlát, de a részeleteket én sem ismerem. Lehet, hogy rosszul emlékszem, régebben volt valami kisebb "ügy" (talán pont az RB-vel), hogy eléggé szabályos-e a fékek hûtése. Ez egyrészt biztonság kérdése, de másrészt elõny is lehet, mert, ha gyorsabban lehül a fék, kevésbé kell "odafigyelni rá", hatékonyabban mûködik kisebb hõfokon, stb.

Ugyanúgy unalmas volt a Schumacher féle dominancia, mint Vettel elsõ idõszaka.

Világos, hogy a "pénzesebb" csapatok tudnak igazán fejleszteni, de most mi a helyzet?
Mondjuk a DRS révén visszaelõzik-e a Force India-k a Lotust vagy a Ferrarit? Nem.

Évek óta ugyanúgy csak néhány csapat (RB, Ferrari, Lotus/Renault, mostanában már a Mercedes, korábban McLaren) között dõlnek el a dolgok, a többiek a közelükben sincsenek.

A másik dolog, ami szintén hiányzik, az a szezonközi teszt. Ezt is valamiféle kontrollal, de jó lenne szabadabbra engedni. Idén erre is jó bizonyíték volt a gumimizéria.

A "fiatal versenyzõk tesztje" bizonyos szempontból meg vicc, mert a csapatok az esetek döntõ többségében nem ennek alapján választanak versenyzõket...

Folytathatnánk a sort, de itt egyelõre megállnék.
3/10
jani-wan 2013 júl. 31. - 19:22:28 3/10
(15194/17150)
"A fejlesztés nemcsak az abszolút gyorsaságról szól."

Nem az abszolút gyorsaságra gondoltam.

"jobban gyorsít-e ki a kanyar után a kocsi, hogy a kanyart nagyobb sebességgel, jobb íven tudja-e bevenni,"

Azaz nõ a sebesség. Ezt mondtam én is.
Egyébként ha egy kanyart 240-nel tudnának venni amit most "csak" 180-nal, az jelentõsen csökkentené a versenyzõk biztonságát.

"hatékonyabb-e a fék- vagy a felfüggesztési rendszer, hogy jobb-e a kocsi egyensúlya"
Ennyire nem követem, ezeket a fejlesztéseket tiltják? Az jó nagy hülyeség lenne, mert ezekkel mind a biztonságot növelik.

"a nagymértékben korlátozott kocsik között verseny is legyen."
Nem ez a lényeg?
Én mint Ferrari szurkoló, sokszor nem is néztem a Schumacher korszakban F1-et.
vino-et-veritas 2013 júl. 31. - 18:17:48
(15193/17150)
Egy javítás az elejére: tecnikai = technikai.

A fejlesztés nemcsak az abszolút gyorsaságról szól. Hanem pédául arról, hogy jobban gyorsít-e ki a kanyar után a kocsi, hogy a kanyart nagyobb sebességgel, jobb íven tudja-e bevenni, hogy hatékonyabb-e a fék- vagy a felfüggesztési rendszer, hogy jobb-e a kocsi egyensúlya, stb. Láttuk már sokszor, hogy a nyers erõ vagy a nagyobb sebesség önmagában nem biztos, hogy elegendõ (Hamilton is eleinte panaszkodott a Mercedes bizonytalanságára). S a biztonság a fentiekkel is szoros összefüggésben van.

Én fõleg ilyesmikre gondolok. Illetve arra, hogy ne az irgalmatlanul beszabályozott keretek között legyenek "fejlesztések". És ne csak azon, az állandóan általam is szajkózott dolgon dõljön el egy verseny sorsa, hogy 5-10 körrel a vége elõtt "elfogynak" a gumik és mindenki takarékon megy, hiába a KERS vagy a DRS. Ez a kettõ egyfajta - mindenkinek egyformán járó - pótlék a "valódi" fejlesztések helyett. Hiszen pont azért volt rájuk elsõsorban szükség, a gumiháborúval együtt, hogy a nagymértékben korlátozott kocsik között verseny is legyen. Fából vaskarika...

A szigorításoknak mindig az a vége, hogy mindenki titokban trükközik, ami után meg utcahosszakkal kullog a merev elõírásainak fogságában vergõdõ FIA (lásd az utóbbi években - dupla diffúzor, motorvezérlés, F-csatorna, flexibilis szárny, stb.) Ha valakit rajtakapnak (fõleg a többiek feljelentése alapján), akkor meg vizsgálgatják és vagy (kényszerûségbõl) elfogadják vagy nem vagy késõbb tiltják be.

Nem lenne-e tisztességesebb, ha lehetne nyiltan is fejleszteni - persze bizonyos, de szabadabb keretek között -, de utána nyilvános vizsgálat alá kellene vonni és dönteni, hogy elfogadható-e?
3/10
jani-wan 2013 júl. 31. - 11:40:35 3/10
(15192/17150)
"Más szériák egyre inkább a fejlesztésrõl szólnak (pl. Le Mans, stb.), míg az F1 lassan csak a hírnevébõl él, mint a tecnikai innovációból..."

Pedig az is van. A Ferrari zúg bizonyos sebesség fölött. Lehet hogy a hiperhajtómû nem mûkszik rendesen. :)
Komolyra fordítva, a Red Bull biztos tud valamit amit a többiek nem, mert évek óta szinte verhetetlen az autójuk.
És szerintem a KERS és a DRS is fejlesztés. A 80-as évekre azért is emlékszünk szívesen mert az volt a turbó korszak, ami megkönnyítette az elõzést. A KERS és a DRS ugyanezt tudja.

Biztos vagyok benne hogy meg tudnák csinálni ezeket a kocsikat jóval gyorsabbakra is. De az jó lenne?
A korlátozások esetében a legfontosabb amit figyelembe kell venni hogy a sebesség növekedésével együtt nõne a versenyzõk súlyos baleseteinek az esélye.
És abban gondolom egyetértünk hogy minden fejlesztés elsõdlegesen arra irányul hogy gyorsabb legyen az autó. Majd mikor átlátják hogy ez már veszélyes, akkor próbálják fejleszteni a biztonságot. Ha nem megy akkor szabályoznak.
Bennem még élnek a képek Martin Donelly-rõl, amit a pályán fekszik az üléshez szíjazva, míg az autója dirib-darabokban van szétszóródva. Szerintem ilyet senki sem szeretne többet látni.
Tudom azóta mennyivel biztonságosabbak az autók, de ha nõnek a sebességek akkor nem biztos hogy a jelenlegi kocsik kibírnák azokat az erõket.
Én már azon is csodálkoztam hogy nem állították le a futamot Silverstone-ban, fõleg annak fényében ami Indianapolisban történt néhány éve.

A legfontosabb a versenyzõk életének, egészségének védelme.
vino-et-veritas 2013 júl. 30. - 20:55:29
(15191/17150)
Önmagában ez ma valóban ehhez vezetne, mert ezen "mesterséges" technikák köré épül szinte minden (a kemény korlátozó szabályok miatt), de utána folytattam a gondolatmenetet:

"De a másik oldala ennek az lenne, hogy valódi fejlesztések is legyenek..."