FaTraktor 2010 okt. 28. - 11:32:49
(19/39)
Most nem akarok olyan szemét beszólást mondani, hogy na akkor milyenek a rosszak?, de ha jancsó a legjobb, akkor már értem, miért gyártunk évrõl-évre nézhetetlen, veszteséges filmeket...
Laciluca 2010 okt. 25. - 16:08:32
(18/39)
Bevallom én elfogult vagyok, nekem a rokonom, mindenesetre én imádom..és nyilván sokat számít az is, hogy één ismerek, és többet látok a filmjeibe, de szerintem fantasztikus ember, és megérdemli hogy a magyar filtörténet ilyen jelentõs alakja :)
10/10
screwface 2010 okt. 11. - 15:24:08 10/10
(17/39)
FaTraktor 2010 szept. 14. - 19:58:34
(16/39)
A rendszeváltás utáni filmjei egyszerûen nézhetetlen szemetek. Fõleg az "Oda az igazság!" címû "alkotása", ami félmilliárdba került, és teljesen értelmetlen dolog volt megrendezni. Nem, mintha a A mohácsi vész vagy a Kelj fel komám, ne aludjál! címû erõltetett munkái jobbak lennének. Bár õszintén szólva, a szegénylegények és még egy-két filmjét leszámítva meglehetõsen sz*r filmjei vannak. (Ja és az igazi pofátlanság: a filmjei mindig fél milliárdba kerülnek legalább, persze ilyen filmeket nehéz nyereségessé tenni, hiába, a pénz, a média meg a hátszél)
Coleman 2010 aug. 19. - 15:06:04 Előzmény Tenebra Mors
(15/39)
A politikától szerintem is tekintsünk el, de az igazság az, hogy a többivel nem értek egyet. Nem a mondanivaló az újkori Jancsó filmek problémája. A formával van a baj. Van egy nagyon találó történet, amit egyik tanárom mesélt el idõrõl idõre. A nevekre már nem emlékszem, de nem is lényeges. Szóval egyszer egy festõ nekiállt verset írni, egyébként egy jelentõs festõrõl volt szó és ezt a versét elvitte egy elismert, magasra taksált költõ barátjának. A költõ pedig õszinte volt: azt mondta, hogy egy kalap szar. A festõ nem értette, mondván tele van szép gondolatokkal. Erre mondta a költõ, hogy az már igaz, de közben mégsem mûködik, egyszerûen élvezhetetlen. Megítélésem szerint rátapintott a lényegre a költõ: az, hogy valakinek jó gondolatai vannak, az még önmagában nem elég, tudnia kell mûvészetté formálnia. Jancsónak ez nem megy az elmúlt 15 évben. Mellesleg a gondolatai is közhelyesek, ahogy a tieid is: kereskedelmi csatorna, Mónika, Gyõzike, gaz média stb, ezerszer át lett ez már rágva, ezek szimptómák, de nem hinném, hogy ezek lennének a legfõbb problémák. Másfelõl: ha belegondolsz, az egész történelem ugyanez, a nép mindig hülye volt, több ezer évvel ezelõtti gondolkodók ugyanúgy nyavalyogtak, mi változott akkor? A módszerek, az eszközök legfeljebb. (Persze voltak sötétebb és kevésbé sötét korszakok.) Szóval Jancsó hiába beszél kritikusan, ha egyszerûen zagyva, összefüggéstelen és dilettáns (szándékolt, nem szándékolt, mindegy). Az tagadhatatlan, hogy elkap valami hangulatot a magyar valóságból, de ez elég sovány. Meg szerinted Jancsó azt állítja: el vagyunk veszve, nincs tovább. Hát köszönjük szépen, ezzel kurvára nem megyünk semmire, akkor mi a jó francnak csinál filmeket? Nekem semmi bajom a pesszimista mûvészekkel, sõt, pl. Beckett szerintem az elmúlt század egyik legjelentõsebb mûvésze volt, de a Godot után mégis érzek megrendülést és elgondolkodtat és furcsa mód reményt is érzek, Jancsó újkori filmjei után semmi nincs, megnéztem és egy kellemetlen élménnyel lettem gazdagabb (+ egy rakás olyan dolgot elmondtak didaktikusan, amit már egyébként is tudtunk). A régi filmjei azok igen, azok szép, emlékezetes, remekmívû darabok, az Oldás és kötés nekem is a kedvencem, az öreg orvos epizódja felejthetetlen.
10/10
screwface 2010 aug. 10. - 21:38:43 10/10
(14/39)
Szerintem moderálni kellene egynémely hozzászólást...
5/10
Tenebra Mors 2010 júl. 14. - 12:36:47 5/10
(13/39)
Szerintem hülyeség a politikát és a filmet keverni - s ez a rendezõre/rendezõkre is vonatkozik.
Egyfelõl lesz*rom, hogy Jancsó milyen politikai nézeteket vall... Utálom a politikát amúgy is, habár elárulom, azt én is elítélem, amihez Jancsó húz, s ha már nagyon kell választani, akkor jobb oldalra állok. De mindez nem érdekel, mert nálam a mûvészet magasabb rendû bárminél.

Azzal teljesen egyetértek, hogy a '60-as évek lezárulta után, s a rendszerváltás felé közeledve Jancsó markáns változáson ment át stílusban. De a mondanivalója megmaradt! S hiába mondjuk szemétnek a mai filmjeit (melyek csak annyira azok, amennyire a társadalom, világ, amiben készültek...), azok igen is ugyanazt tárgyalják, illetve fejlesztik tovább, mint amit elkezdett még 50 éve. Legalábbis nekem a Kelj fel komám... ennyit mond: elvesztünk. Kész, ennyi volt, nincs tovább. Az egész film egy haláltánc, egy siralom arról, hogy az ország megragadt egy stációnál, ami a pusztulásba visz.

Ezért is: "jancsó az eszdéeszes liberálbolsevik kultúrpolitika gyöngyszeme.
ott gyöngy, míg a normális világban egy kripli".

Felteszem a kérdést: létezik-e normális világ? Az vajon normális-e, ami a fent említett filmben is elhangzik Lovas András egyik dalában: hogy a tinédzsereknek az a legjobb szórakozása, hogy halálra isszák magukat és egymás p*fájába hánynak? Vagy az normális-e, hogy a média arcátlanul mindenbõl szenzációt csinál, még a tömegmészárlásból is profitot akar termelni? Ebben a "filmszemétben" ezek jelennek meg. Szóval szerintem nem létezik "normális" világ. Az már rég elpusztult. Abszurd, abnormális világban élünk, s ha valaki errõl készít filmet, akkor az "jó" nem lehet, vagy különben propagandafilm lesz, mint a legtöbb idióta reklám vagy médiaszemét. Részemrõl inkább nézek Kapa-Pepe filmet, mint Mónika showt vagy Joshi Baratot, vagy Gyõzike showt... Jancsó legalább "csak megrendez", míg ezek azért alapvetõen a borzalmas, apokaliptikus és elveszett Magyarországról tudósítanak.

Tehát, ha körülnézünk, akkor nem is Jancsó õrült meg, hanem a magyar társadalom vesztette el eszét 40 év alatt...

Mondjuk ettõl függetlenül nekem a '60-as évekbeli korszaka marad a favorit, azokat a filmeket akárhányszor meg tudnám nézni, annyira megfogtak. Az egyik legjobb szerintem az Oldás és kötés. Habár ez még inkább "Antonioni", mint "Jancsó", de egyszerûen annyira jó, nagybetûs HANGULATA van, hogy örökre bevésõdött az agyamba. Latinovits meg ebben is istenien játszik.
zampano 2010 márc. 18. - 15:33:12
(12/39)
Jancsónak a hatvanas években volt egy jó korszaka, azóta akár Olaszországban forgat, akár Magyarországon értékelhetetlen, amit mûvel. A szakma persze falaz neki.
topic 2010 febr. 05. - 09:21:45
(11/39)
Jancsó filmje szerintem nagyon jól sikerült. Lehet, hogy a Kapa-Pepe filmek közül elég lett volna az elsõt megcsinálni (az zseniális, a többi viszont egyre gyengébb szerintem), ám ezzel a filmmel megint korábbi remekmûveihez méltót (ha nem is egyenrangút)alkotott. Engem ez a film a legkedvesebb Jancsó-filmemre emlékeztet, A Zsarnok szívére. De imádom tõle a Még kér a népet, a Csillagosok katonákat, a Szerelmem Elektrát, a Szegénylegényeket, a Téli sirokkót stb. Akárki akárhogy fikázza, ezek a filmek annyira eredetiek, mint egy Fellini-film, és Fábri Zoltán, Makk Károly, Bódy Gábor és Tarr Béla mellett (vagy elõtt) még mindig a legnagyobb rendezõnk, akinek a filmrõl alkotott látásmódja, stílusa ma is frissen és elevenen szembemegy az Avatar-féle ámító, szemét hollywoodi "illúzióiparral".
zampano 2010 febr. 03. - 21:52:27
(10/39)
Kancsó bácsi újabb szélhámoskodásának lehettünk tanúi a filmszemlén. Mikor leplezik már le ezt a blöff-mestert?
1/10
esperigi 2010 jan. 30. - 13:15:11 1/10
(9/39)
Jancsó egy kókler. Szélhámos.
mulao 2009 dec. 21. - 06:34:45
(8/39)
Sajnos a közönség szinte soha nem érti a filmjeit, annyira sajátosak.Nem azért mondom, mert én olyan nagyon bírnám, hanem mert itt a véleményemet írhatom le.
Anno, amikor elkezdõdõtt a közvéleménybe bejönni, hogy a magyar filmek nem jók, akkor volt Jancsó fénykora, s a nézõk nem igazán értették mit akar mondani a filmjeivel.Legalábbis szerintem.Egy kicsit talán túl nyers és durva filmeket csinált, de a maga sajátos módják szerintem rendben van az öreg.
1/10
kukacfej 2009 dec. 20. - 21:22:01 1/10 Előzmény zampano
(7/39)
Igaza van! Már rég vissza kellett volna vonulnia... a mi adónkból bohóckodik a vén bolond
zampano 2009 szept. 15. - 18:26:16
(6/39)
Nem azért.

Amilyen filmeket az utóbbi negyven évben csinált, az vagy blöff, vagy az öregkori elhülyülés következménye. Bár az õ esetében nincs a kettõ olyan messze egymástól.
Ferrer 2009 szept. 15. - 18:15:27 Előzmény zampano
(5/39)
És miért? Mert nem egy nézetet vall veled/veletek?
zampano 2009 szept. 14. - 15:54:34 Előzmény Ferrer
(4/39)
Én inkább szélhámosnak mondanám.
Ferrer 2009 szept. 06. - 12:33:15
(3/39)
"lehet hogy régebben volt szdszes. most akkor mI? vayg most mi?"

Megmondom én neked, micsoda. Filmrendezõ..
zol80 2009 máj. 27. - 19:05:46
(2/39)
Egy magyar Fellini - persze kis túlzással. Zseniális a maga sajátos stílusában.
Miki1900 2008 nov. 03. - 18:56:27
(1/39)
az enyém is. bénaságok, ami érdem van bennük azt azt se Jancsó, hanem a szereplõk improvizációja teszi.

csak nem értem a Belga videót hoyg gondolta Jancsó
de akkor az biztos, Jancsó elhülyült.