Téma: Kim Nam-gil

micike_MSc 2011 márc. 16. - 12:44:42
(7507/65967)
Jaj, úgy imádom ezt a kócos fekete hajú, fekete ruhás GW-ot, amint beszáll a hófehér autójába (és közben mondjuk szemez TR-val)!
Most már tudom, hogy nem halhatok meg addig, amíg nem láttam a BG-t...:)
micike_MSc 2011 márc. 16. - 12:38:16
(7506/65967)
Még egy OFF.
Ha már nem is olyan régen - némi BadGuy-ozás közepette - a finnugor/nem finnugor nyelvrokonságról is szót ejtettetek, íme két kapcsolódó írás, amit ma találtam:
* Sándor Klára: A magyarság bölcsõje
http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=22738:a-magyarsag-boelcsjenel&catid=68:cssandorklara&Itemid=105
"...E kritériumok alapos vizsgálata után ma már egyetlen tudományos iskola sem vonja kétségbe, sem itthon, sem bárhol a világon, hogy a magyar a legtöbb hasonlóságot az obi-ugornak nevezett nyelvekkel mutatja, kevesebbet a finnugornak nevezettekkel, még kevesebbet a szamojéd nyelvekkel. De valamennyi csoporttal jóval több hasonlóságot mutat a föntebbi föltételek szerint, mint bármely más nyelvvel. Ennek megfelelõen a magyar nyelv legrégebbi, még rekonstruálható elõzményét uráli alapnyelvnek hívják, ez i.e. 4000 elõtt két nagy csoportra bomlott, a finnugorra és a szamojédra..."

A másik cikk ennek egyik elõzménye, kissé ironikus, de szerintem kellemes stílusban tárgyalja a témát (lévén a szerzõ liberális beállítottságú, de ez remélem nem baj:))
* Sándor Klára: Elzárkózás a nemzeti hagyománytól
http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=17520:elzarkozas-a-nemzeti-hagyomanytol&catid=68:cssandorklara&Itemid=105
"... a „nyelvrokonság” (székely írás, hun-hagyomány stb.) problematikája ugyanis innentõl kezdve végképp kikerül a tudományos beszédmód hatókörébõl, s áldozatul esik a politikai polarizációnak: nagy az esélye annak, hogy a politikai hovatartozás döntse el, ki mit gondol a magyar nyelv származásának kérdésérõl. Talán már nem is a vészterhes jövõ, hanem a kiábrándító jelen, hogy kialakuljon az a közítélkezési gyakorlat, mely szerint aki magyar, az nem finnugor – az egyik oldal szerint –, aki meg nem finnugor, az szélsõjobbos – a másik oldal szerint.
Pedig messze nem így van. Kutatási témáim velejárója, hogy sok élénk fantáziájú tudóskodóval találkoztam már életemben. ...és vannak kedves, lelkes emberek, teljesen ártalmatlan érdeklõdõk, akiket megszédít annak a lehetõsége, hogy végre föltárul elõttük a „titok”, s õsi dicsõségünk fényárral töri át az éji homályt.
...Mert a nemzeti romantika iránti vonzódás nem politikai hovatartozás, de nem is szellemi képességek vagy jellem kérdése. Jó néhány felvilágosult, magas képzettségû, igen értelmes orvos, mérnök, matematikus – de akár nem nyelvész bölcsész – ismerõsöm van, akik nem hadakoznak ugyan a „finnugor-elmélet” ellen, de annyira szeretnék, ha nem lenne igaz...
Külföldi barátaim erõs értetlenkedéssel szemlélik e sajátos szociálpszichológiai jelenséget. Számukra egyszerûen értelmezhetetlen, miért lázong a 21. században egy ország az ellen, hogy az õ nyelvének az õse több ezer évvel ezelõtt mely más, ma élõ nyelvek õsét beszélõ népek közelében élt..."
Szóval ez a néhány sor csak ízelítõ, ha el akarjátok olvasni, a fenti linkeken megtaláljátok a két írást.

Bocs a hosszúságomért!
Most muszáj mennem, mert ma még semmit nem végeztem a "kötelezõ" feladataimból...
Szép napot Mindenkinek! :)
dabdi 2011 márc. 16. - 12:35:56
(7505/65967)
Köszi!
Egyelõre elmentettem a többihez, majd egyszer elolvasom.
Most nagy munkában vagyok, csak idõnként bedobok egy képet. :-)
micike_MSc 2011 márc. 16. - 12:22:44
(7504/65967)
Jók a képek! :)

S Neked külön is figyelmedbe ajánlom a tanulmány ezen részét (4. oldaltól):
II. A koreai nyelv eredete; helye Kelet-Ázsia nyelvei között
Hazánkban - de ez többé-kevésbé elmondható a világ többi részérõl is - a koreai nyelvet és
kultúrát sokkal kevésbé ismerik, mint a jelen konferencián tárgyalt többi nyelvet és kultúrát: a
kínait, a japánt és az arabot. Ezért érzem indokoltnak részletesebben elemezni a koreai nyelv
eredetét, fõbb jellemzõit és érintkezését a környezõ nyelvekkel és kultúrákkal.
A koreai nyelvet ma – mint említettem – altaji eredetûnek tartja a nyelvtörténészek többsége, s szerintük a japánnal együtt e nyelvcsalád külön álló ágát képezi (Seong 1997). Az altaji nyelvek közé a török, a mongol és a mandzsu-tunguz nyelvek tartoznak. [...] A koreai nyelv ez utóbbi csoporthoz és a mongolhoz áll legközelebb, s népi kultúrájukban, - elsõsorban a sámánizmus révén - szintén sok az érintkezés.
stb, stb...:)
micike_MSc 2011 márc. 16. - 12:15:50
(7503/65967)
Bocs, de ellinkeskedtem a linket...
http://elib.kkf.hu/osvath/osvath_03.pdf
micike_MSc 2011 márc. 16. - 12:14:57
(7502/65967)
Kedves Lányok!
Szép napot Mindenkinek, jöttem egy kicsit OFF-olni:

Találtam egy (legalábbis számomra) érdekes cikket a neten: Osváth Gábor - A koreai nyelv jelentõsége, oktatásának helyzete és perspektívái.
Benne az alábbi témákkal: A koreai nyelv tanulását motiváló tényezõk, a koreai nyelvtan, Korea történelme és kultúrája, stb.
Szó esik a Külkereskedelmi Fõiskolán beinduló koreai program elsõ tapasztalatairól, a koreai nyelvtan tanításának módszertani problémáiról, és az ELTÉ-n folyó oktatásról (+tantervek, 2003-bõl). "A Külkereskedelmi Fõiskolán 1989-ben elkezdett program volt az elsõ, amely Magyarországon a tanterv hivatalos részévé tette a koreai nyelv és kultúra oktatását... Az ELTE Koreai Programja 1997-ben vette kezdetét, valószínûsíthetõ a koreai szak beindulása ugyanott a közeljövõben..." Amirõl már tudjuk, hogy beindult és tanszékvezetõje az a "szakértõ-doktor-Csoma-Mózes", akirõl ebben a tanulmányban még mint ígéretes PhD-hallgatóról emlékezik meg a szerzõ...:)
[Mindenkinek jó olvasást kívánok, bár elég hosszú, az irodalomjegyzéket és az angol nyelvû összefoglalót leszámítva is 14 oldalt tesz ki.]
dabdi 2011 márc. 16. - 12:13:01
(7501/65967)
Ha már tegnap a technika közbeszólt, most teszek ide pár képet.
dabdi 2011 márc. 16. - 11:11:12
(7500/65967)
:-)
dabdi 2011 márc. 16. - 09:09:51
(7499/65967)
A speciális ragok nagyon érdekesek, mert ilyen nálunk nincs.
Ezek plusz jelentést adnak a fõneveknek, jelölhetik például a mondat "témáját". Ilyen témajelölõ rag a [-eun/-neun]. De a speciális ragok közé tartozik a "csak" és a "szintén" jelentést hordozó rag (amik nálunk önálló szavak).
A példamondat fordításában rászorulnék valaki segítségére.
Úgy gondolom valami olyasmit jelent:
Ami az autókat illeti, a Hyundai Sonata jó.

(Csak emlékeztetõül jelzem, hogy korábban volt már szó a nem mondatzáró ragokról, amik az igék végére kerültek. Ezek hasonlók, csak fõnevek végére kerülnek.)
dabdi 2011 márc. 16. - 08:53:52
(7498/65967)
15. Nyelvlecke

Ez a lecke a fõnevek végére kerülõ (nevezzük õket ragoknak) ragokról szól. Két csoportja van ezeknek: esetragok és speciális ragok.
Az esetragoknak szintaktikai (azaz mondattani) szerepük van, ezek jelölik a mondat alanyát [-i/-ka], tárgyát [-eul/-reul], stb.
Az [-i] akkor szerepel, ha az alanyt jelölõ szó msh-ra, a [-ka], ha mgh-ra végzõdik. Az [-eul] akkor szerepel, ha a mondat tárgyát jelölõ szó msh-ra, a [-reul], ha mgh-ra végzõdik.

A példamondat: Károly kávét iszik.
dabdi 2011 márc. 16. - 08:31:14
(7497/65967)
Az ilyenek energiavámpírként mûködnek. Nem érdemes velük foglalkozni, csak lefárasztanak. :-)
smissy 2011 márc. 16. - 06:32:29
(7496/65967)
Szép reggelt!
Úgy látszik a port ördöge ismételten beleszólt a szórakozásunkba:((

Remélem estére megjavul és tovább folytathatjuk:)

A díjakra visszatérve, a saját csatornáján azért tavaly jelölve volt, de erõs volt a konkurencia, így sajnos nem nyert, de legalább jelölték, az is valami.Csak a nyerteseket találtam meg,a jelölteket nem, de van egy kis videó, amibõl azt veszem ki, hogy jelölt volt.
Õk a nyertesek:
http://koreanupdates.com/2011/01/01/dinner-list-2010-sbs-drama-awards-winner-list/
ez meg a jelölés?
http://www.youtube.com/watch?v=qn9phkjlAVA&feature=related
vondermonarchia 2011 márc. 16. - 02:06:41
(7495/65967)
Jó csapatba került, a pirosakhoz .
Amint látom a kékek nagyon komolyak, menõ csávók, a pirosak pedig egy bohókás vidám társaság.
vondermonarchia 2011 márc. 16. - 01:45:16
(7494/65967)
Igen, õket nevezzük vakoknak vagy csökkent látásúaknak :)
vondermonarchia 2011 márc. 16. - 01:44:26 Előzmény dabdi
(7493/65967)
Kapott már Arany Málnát olyan film és színész benne ,ami megnéztem és nekem nagyon tetszett :))
vondermonarchia 2011 márc. 16. - 01:42:59 Előzmény smissy
(7492/65967)
Még csak 5 vagy 6 éve van ez a díj, ki tudja milyen komoly. Bár ha kiakasztotta koalát a BG jelölése, akkor lehet kavar valami állóvizet ott Ázsiában ez a díj !
vondermonarchia 2011 márc. 16. - 01:40:09 Előzmény dabdi
(7491/65967)
Köszi az infókat koaláról. Bár gondolkodtam megírom neki kommentként, hogy milyen egy idióta. Azért a BG nem egy szórakoztató film, nézzen Stan&Pan-t, azon szórakozzon. És az írásán meglátszik hogy verte a fejét a billentyûzetbe, maradandó agykárosodást is szerezve magának :))
juud 2011 márc. 15. - 23:46:26
(7490/65967)
most már nekem is! felnagyítottam, kitölti a teljes képernyõmet!:-)
dabdi 2011 márc. 15. - 23:09:53
(7489/65967)
Ma nagyon haldoklófélben volt.
Én is megyek. Jó éjszakát!
Jacqui 2011 márc. 15. - 22:49:43
(7488/65967)
De azthiszem megyek,mert elég vérszegényen mûködik a port. Jóéjszakát!:-)