7/10
The Cortez 2022 okt. 05. - 23:26:21 7/10
(2/2)
A túltolt agymenés durván bekezd, de későbbre is tartogat erőszakos jeleneteket. 2 fiatal csajt állít a középpontba: az egyik egy fűvel-fával baszó kurva (akinek valószínűleg szeretethiány lappang a motivációi hátterében), a másik pedig egy elvileg szűz, viszont az őt alakító Charlotte Gainsbourg valamennyire előrevetítette vele az A nimfomániást. Több tekintetben olyan a mű, mintha a Heréknek lenne a női változata.
Az őrületes, szürreális, nehezen értelmezhető sztori a film + valóság határán játszódik, szatirikusan reflektál a filmiparra, közben az egész igencsak metának érződik. Összevissza ugrál az időben, mialatt az operatőr folyamatosan váltogatja a színeket meg a képi világokat. Beteg ötletekkel, a rendezőre jellemző abszurd helyzetekkel, kreatív húzásokkal és sajnos röhejes pillanatokkal operál. A második fele egyre elszálltabbá, zavarosabbá, egyben fárasztóbbá válik, ám előtte azért a pofánkba vág egy látványos, tripszerű képsort.
A hangulat erős, amire a túlvilági zenei témák jócskán rásegítenek. Ezeken kívül egyébként egyszerű betétdalokat nyomat az alkotás. A szereplők a történethez passzolóan, a valóságtól elrugaszkodottak. Depardieu viccesen fest ugyan, de legalább nem masszívan nevetséges, ráadásul nem is játszik szarul.
7/10
adamnagysweetmovie 2011 febr. 11. - 06:59:53 7/10
(1/2)
Ha egy filmtõl azt várjuk, hogy tértõl és idõtõl függetlenítse magát, mint a fantázia, és enigmatikus képeket halmozzon (lásd még Fellinit is), akkor ez a film bravúrdarab.
Ha viszont azt is szeretnénk, hogy a film rendelkezzen legalábbis egy minimálprogrammal, hogy mit is akar nyújtani a közönségnek (személyes dráma, társadalmi szatíra, szimpla mulattatás), és az alkotó ennek érdekébe állítja (ad abszurdum fékezi) a kreativitását - nos ebben a minõségében a filmmel kapcsolatban komoly fenntartásaim vannak.
De valószínû a többszöri megnézés kivezet az alkotói fantázia dzsungelébõl. Sajnos ma már erre nem nagyon van türelem.