1/10
Wareg 2009 dec. 06. - 22:40:10 1/10
(5/25)
Ungváry Krisztián történésznek gratulálj, az õ szavai. Egyébként szerintem félreértesz valamit.
fredi60 2009 dec. 06. - 17:24:10 Előzmény Wareg
(4/25)
"a múzeumok, könyvtárak és tudományos intézetek értékeinek biztosításával"

Ritkán látni ilyen szép megfogalmazását a rablásnak, lopásnak. Gratulálok hozzá!
1/10
Wareg 2009 dec. 06. - 09:32:07 1/10
(3/25)
Messze kerülendõ filmecske. Ugyanaz a csapat készítette, amelyik a Náci album: Auschwitz képei c. nézhetetlen opust. Információ szinte semmi, sablonos képek, ezerszer látott filmek, forráskritika nulla, kizárólag az érzelmekre építkeznek kinagyított fényképek segítségével. Emellett lassú és unalmas, messze nem használja ki a rendelkezésre álló technikai lehetõségeket.

Természetesen mélyen hallgatnak arról, hogy a keleti fronton a kegyetlenkedéseket és a tömeggyilkosságokat a szovjetek kezdték, Sztálin parancsára, és az Einsatzgruppék csak ezután érkeztek a területre, tehát az erõszak elõre volt programozva az Einsatzgruppék nélkül is. Hallgatnak arról, hogy ezek az állítólagos "halálosztagok" a helyi közigazgatási és közszolgálati intézmények megszervezésével és ellenõrzésével, a múzeumok, könyvtárak és tudományos intézetek értékeinek biztosításával, bûnügyekkel kapcsolatos nyomozásokkal és a kommunista vezetõk és partizánok felderítésével is foglalkoztak. Komoly szerep hárult rájuk az egyre súlyosbodó partizánháborúban, ahol a civilek és a harcolók között sokszor lehetetlenség volt különbséget tenni. Hallgatnak arról, hogy partizánok és szovjet alakulatok német egyenruhába öltözve gyilkoltak civileket, köztük zsidókat is, és ezt le is filmezhették, hogy teljes legyen az akció propagandaértéke. Hallgatnak arról, hogy a megölt zsidók jelentõs részét a szovjet partizánok gyilkolták meg, mert árulónak tartották õket. És arról is hallgatnak, hogy a halottakra vonatkozó valamennyi összesítõ számadat a sztálini terrorgépezet által befolyásolt korabeli szovjet becsléseken alapul (minden halottat a németek rovására írtak, és nem fukarkodtak a nullákkal), amelyeket 56 évvel Sztálin halála után talán már nem kellene olyan véresen komolyan venni.

A rettenetes dolgok pedig újra és újra meg fognak ismétlõdni - amint a tévében nap mint nap láthatjuk -, amíg a világ urai úgy tartják jónak, hogy csak és kizárólag bizonyos népek és országok bûneire emlékezzünk, más népek és országok bûneire pedig ne. Nem csoda, hogy a kiváltságos népek és országok vérszemet kaptak és nem tudnak betelni a hódítással és gyilkolással. Ezen kéne változtatni végre, megszüntetni a szelektív amnéziát, mert az egész világ rá fog menni, ha így megy tovább. Az amnézia nem maga a betegség, csak súlyos kórtünet, de ennek a kezelése is elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

Ám a médiamunkásokat és az általuk félrevezetett embereket ez láthatóan nem nagyon érdekli, és álszent képpel asszisztálják végig egyik tömeggyilkosságot a másik után, hogy aztán jó farizeus módjára sajnálkozhassanak rajtuk...
Gabriella54 2009 nov. 29. - 20:32:14
(2/25)
Iszonyú a témája, de meg fogom nézni. És szerintem nagyon sok embernek meg kéne néznie, hogy ezek a rettenetes dolgok soha ne ismétlõdhessenek meg!
meszesjo 2009 nov. 29. - 20:16:46
(1/25)
Sziasztok! "Remélem" és gondolom, hogy Babi Jar-ról, a lett és litván SS-ekrõl, az Einsatzgruppe A, B, C, D, E-rõl, Eduard Rochsmann-ról, a rigai hóhérról, a szén-monoxidos teherautókról is szó lesz. És másról is. Sajnálatosan várom a filmet, egyben érdekel a történelem eme szeglete. Üdv.: Yoe