offtopic
kõmacska 2012 aug. 04. - 01:30:23
(704/2304)
"Amikor egy íjász nem a trófeákért lõ, akkor teljesen birtokában van a képességeinek. Ha egy bronzcsatért lõ, akkor már rögtön ideges lesz... A díj miatt vívódik. Már számít neki. Többet gondol a nyerésre, mint a lövésre, és a gyõzelem akarása megfosztja erejétõl." (Lao Ce)
zampano 2012 aug. 04. - 01:06:29
(703/2304)
"Gyurta esetében ez már nem él, mert lenyomta a világot."

Ja, de motivációról beszéltünk. Az meg mindig a cél elérése elõtt lényeges.

"...hiszen ha olyan önzõ, mint amilyennek leírod, akkor nem ajánlotta volna fel az érem másolatát, a meghalt norvég családjának, hanem csak saját magát ünnepeltette volna."

Az "önzõ" az én számból egyáltalán nem számít sétésnek :) Roppant hasznos emberi tulajdonság, az evolúció nem is érthetõ meg nélküle. Egyébként leszarom, hogy kinek mit ajánl fel, színpadias gesztus ez is, és az én érvrendszeremet egyáltalán nem cáfolja.

Annyi a lényege az eddigi mondanivalómnak, hogy a sportolókat a saját becsvágyuk hajtja, a privát dicsõség elérése a cél. Minden más ezredrangú szempont számukra, ha nem is vallják be õszintén (nem is várom el). És ezt egyáltalán nem becsmérlõ szándékkal fogalmaztam meg, ez a realitás. Pusztán azt tartom furcsának, hogy a szurkolók ezt képtelenek megérteni...
_goldie_ 2012 aug. 04. - 00:56:48
(702/2304)
wrossi 2012 aug. 04. - 00:39:26
(701/2304)
Minél kevesebb érem jut egy országnak annál nagyobb jelentõséggel bírnak azok az érmek.Az a sportoló az igazi nemzeti hõs aki 20 év után nyer egy kis országnak aranyérmet,az õ szolgálataiért valóban hálás egy egész nemzet és nem oszlik a szeretet több felé,mind az õ nyakába zúdul.
zampano 2012 aug. 04. - 00:32:32
(700/2304)
"10 millió embernek szerezzek örömet azzal, hogy elhozom az aranyat. <- na ez motiváció."

Ez lehet az egyik, de messze nem a legfontosabb motiváció.

A fõ motiváció az, hogy "lenyomom a világot, és ÉN leszek a KIRÁLY"
offtopic
kõmacska 2012 aug. 04. - 00:31:21
(699/2304)
Minden ember folyton feszegeti a saját határait - amíg csak él. Amikor már nem feszegeti, akkor meghalt.
De nem mindegy, hogy milyen határt feszegetek. Mert egy bûnözõ is határokat feszeget, meg egy tudós is. Van olyan határ, amit van értelme feszegetni, és van olyan, amit nincs.
Ha nincs önkontrollom, ha nincs önbizalmam, ha képtelen vagyok betelni és megelégedni önnön teljesítményemmel, akkor mondjuk halálra fárasztom magam, csakhogy még többet kipréseljek magamból.
Ha van önbizalmam, akkor képes vagyok élvezni annak a gyümölcsét, amit elértem, képes vagyok örülni annak, ahová már elértem, és képes vagyok reálisabban felmérni, hogy mit érdemes felvállalnom és mit nem.
offtopic
kõmacska 2012 aug. 04. - 00:26:22
(698/2304)
Pl. a 2. vh-ban elõfordult, hogy a visszavonuló magyar csapat mellett elhúzott egy német egység, teherautókkal. A fáradt, kimerült magyarok szerettek volna felkéredzkedni a jármûvekre, a németek "persze" ezt nem engedték meg. Erre a magyar parancsnok hátulról beleágyúztatott a német teherautókba. Hol van itt a hazafiasság és honvédelem? A háborúban az egyik legerõsebb motivációvá a bosszú, a düh, a keserûség válik. Mindegyik fél részérõl. Persze a katona közben folyton hazagondol és félti az otthoniakat (is). De az egyéni túlélés és a másik legyõzése a háborúban is irtózatosan erõsen jelen levõ motiváció. Tehát motivációban én nem látok túl nagy különbséget egy olimpia és egy háború között. Szerintem mindkettõ esetében erõsen összefonódik az egyéni és a közösségi érdek.
A pénz szintén kegyetlenül erõs motiváció; elolvastam a lejjebb valahol belinkelt doppingos cikket, ott taglalták ezt, és nem hinném, hogy hazudtak. A személyes dicsõségnek egy sportban nem sok értelme van, ha mások nem ismerik el. Ahhoz pedig, hogy mások elismerjék, meg is kell felelni az elvárásaiknak.
A Tour végén is azt mondta az egyik versenyzõ, akit megkérdeztek: Most vagyok 33 éves, a közönség minden évben egyre jobb teljesítményt vár el tõlem, és ennek nagyon nehéz megfelelni. A közönségnek való megfelelés igenis nagyon erõs, hiszen a versenysport profi sport, olyan szinte, mint a cirkusz vagy a színház - és azt is a közönség élteti.
zampano 2012 aug. 04. - 00:23:57
(697/2304)
Úristen, szerinted mirõl szól az élsport? Hátradõlnek a fotelukban és lazítanak? Addig csinálják, amíg fizikailag tudják. Nárcisztikus késztetésüket meg tökéletesen elárulja, a gyakran elhangzó "Saját határaim feszegetése" frázis.
zampano 2012 aug. 04. - 00:09:06 Előzmény kõmacska
(696/2304)
Egy katonáról minden további nélkül elhiszem, hogy a hazájáért küzd (pl. honVÉDELEM esetén), egy sportolóról meg nem. A katonákat ne hozzuk ide, ez csúsztatás.

"Honnan tudod, hogy nem azért van ott, mert 1: megfizetik; 2: mert bíznak benne és felkérték rá, hogy õ legyen Magyarország csillaga."

A "megfizetik" rosszmájú megállapítás, én ilyet sohasem mondanék. A személyes dicsõség reális, átélhetõ, megtapasztalható dolog -én errõl beszéltem-, ezzel szemben a "Magyarország csillaga" eléggé absztrakt, média kreálta dolog, nem megfogható, és sohasem lehet az illetõ benne biztos, hogy valóban az.
wrossi 2012 aug. 04. - 00:06:54
(695/2304)
Egy sportoló lelkivilága napról-napra változhat,ha elégedett a támogatási rendszerrel és úgy érzi,hogy kellõ támogatást kapott a hazájától akkor boldogan és büszkén képviseli,de ha úgy érzi,hogy inkább szabotálták a felkészülését mint segítették akkor magáért hajt és a közvetlen környezetéért.Ettõl függetlenül egy inteligens sportoló nem égeti fel maga mögött a hidat egy meggondolatlan nyilatkozattal.Nem mindig vág egybe az amit az ember mond és amit gondol.Szerintem Laci a bronz elõtt még a visszavonulását fontolgatta,de egy nappal késõbb már arról beszélt,hogy hány aranyat szeretne nyerni Rióban.Nincs ebben semmi rendkívüli,a motiváció egy sportoló legfõbb mozgatórugója és ha egy szegény ország sportolóját a pénz motiválja hát az is rendben van.Képzeljétek el hogy érzi magát az a versenyzõ aki egyetlen rossz döntés miatt elmulasztotta élete lehetõségét és néhány évvel késõbb egy szerencsésebb társa füvét nyírja.Örülnünk kell a sikereiknek,de nincs jogunk elítélni õket,néhány rendhagyó esetet leszámítva.Nekem minden olimpiai dobogóról az jut eszembe,hogy boldogan lennék mögöttük negyedik.
Ha egy amerikai sportoló formálisan hazát vált mert amerikai szinekben a büdös életben nem lehetne olimpiai résztvevõ abban semmi kivetnivalót nem találok.
offtopic
kõmacska 2012 aug. 04. - 00:00:12
(694/2304)
Honnan veszed, hogy Gyurta nárcisztikus? A nárcisztikus ember legbelül, valójában egyáltalán nem biztos a saját teljesítményében. Honnan gondolod, hogy Gyurta nem biztos benne? Honnan gondolod, hogy képtelen megelégedni azzal, amit elért, képtelen leállni, és újra és újra árnyékok ellene boxol?
zampano 2012 aug. 03. - 23:59:32 Előzmény vénasszonyok -nyara
(693/2304)
"minden sportember álma az OLIMPIA, mert valamiért mégis több, mint egy sportverseny. És ehhez kapcsolódik, hogy itt egy igazi sportember elsõsorban a nemzetét képviseli, érte küzd."

Nemigen látom be, hogyan kapcsolódik egymáshoz a kettõ.
zampano 2012 aug. 03. - 23:55:34
(692/2304)
A legtöbb sportolót médiaszereplésekbõl ismered, nem lehetsz biztos benne, hogy milyenek valójában. Gyurta valóban a csúcson van, egészen addig, amíg meg nem döntik a rekordját. Ezután biztos lehetsz benne, hogy meg fogja próbálni lenyomni az illetõt, de még ez sem kell, hiszen a nárcisztikus alkat önmagát is újra meg újra túl akarja szárnyalni.
offtopic
kõmacska 2012 aug. 03. - 23:53:57
(691/2304)
A Tour de France végén nekem sírni támadt kedvem attól, ahogy egy hölgy elénekelte az angol himnuszt. Hátborzongató volt.
zampano 2012 aug. 03. - 23:48:53 Előzmény vénasszonyok -nyara
(690/2304)
"...miért érzékenyülnek el, amikor a Himnuszt játsszák ..."

A magyar himnusz különösen szomorkás, lelkizõs, deprimáló hatású dal - nem csoda, hogy sírva fakadnak, amikor a tiszteletükre játsszák. Vidámabb himnuszú országok (olaszok, franciák, amcsik) sportolóit nemigen látom sírni (pontosabban nem emlékszem ilyesmire).

De a himnusz elhangzása pusztán formális aktus, ugyanis a verseny szervezõi a sportoló állampolgárságán kívül nem sokat tudnak az illetõrõl (hivatalosan), a kedvenc nótáját mégsem kérhetik tõle.
offtopic
Ezüstliliom 2012 aug. 03. - 23:22:11
(689/2304)
:)
offtopic
kõmacska 2012 aug. 03. - 23:21:40
(688/2304)
Akkor képzelj el egy háborús filmes jelenetet, mondjuk a Ryan közlegény megmentésébõl. Beszorulnak a fészerbe, test test ellen, szurony szurony ellen. Naná, hogy a katona a saját erejét adja, naná, hogy õ akar gyõzi és életben maradni. De a háborút magáért vívja? Nem.
Honnan tudod, hogy Gyurta Dani legbelsõ motivációja az, hogy mindenképpen olimpián akar leverni másokat? Honnan tudod, hogy nem azért van ott, mert 1: megfizetik; 2: mert bíznak benne és felkérték rá, hogy õ legyen Magyarország csillaga. És õ elvállalta - pénzért és mert nem akart csalódást okozni. Honnan tudod, hogy tényleg nem az anyjára gondolt úszás közben? Miért ne gondolna arra, hogy az anyjának feleljen meg, és a magyarságnak feleljen meg, mert neki mások számára kell teljesítenie. Honnan tudod, hogy magáért teszi tönkre az egészségét a versenysporttal? Valószínûleg õ is be volt doppingolva, mint az összes többi úszó, és tudja, hogy hosszú távon õ issza meg annak a levét, hogy Magyarország olimpiai aranyat nyert.
Ha õneki annyira sokat jelentene ez az arany, akkor nem ajánlotta volna fel kapásból a másolatát az elhunyt sporttársának, és Norvégiának. Szerinted miben halt meg a norvég úszó? Az egészségben? Nyilván a doppingtól. És Gyurta sejti, hogy bármikor õrá is ugyanez a sors várhat. Csakhogy egy országnak megfeleljen, bármikor meghalhat. Szerinted, ha ez a tét, akkor is szívesen vállalnád mások leverését, és mindenáron te akarnál gyõzni?
Dunna Donna 2012 aug. 03. - 23:19:57
(687/2304)
De!
Dunna Donna 2012 aug. 03. - 23:19:28
(686/2304)
Csak bizonyos sportok érdekelnek , de az olimpia az kivétel, ilyenkor univerzális vagyok.
Ezüstliliom 2012 aug. 03. - 23:17:24
(685/2304)
Á! Én itt sem vagyok...