10/10
Célia 2007 ápr. 26. - 13:49:55 10/10
(821/9721)
Végre sikerült beírnom, állandóan ledob az internet :(
10/10
Célia 2007 ápr. 26. - 13:48:09 10/10
(820/9721)
A világ sajnos hajlamos elfelejteni, hogy a legnagyobb etnikai tisztogatást az USA követte el igen rövid idõ alatt :(
10/10
Nannyfan 2007 ápr. 26. - 10:57:45 10/10
(819/9721)
Azon a jeleneten és is elmosolyogtam magam. Tuti, hogy szegény Joe totál vizes lett a jelenet után! :))

De azért voltak a részben szép dolgok is. Nagy kedvenc a házban történt "A szívem már a tiéd" beszélgetés. ;)
Michaela végre jobban megnyílt. :) Ennyit nem szokott "megengedni" Sully-nak.
Emlékeztek, mikor Hank-nek mondta, hogy nem mer megnyílni Sully elõtt, mert attól fél, hogy ott marad bénán, vagy hogy Sully nem fogja meghallgatni ? Amikor Hank kómában volt.
Lehet, hogy már kínomban én kombinálgatok, de szerintem most megtette. Elmondta Sully-nak, hogy mit érez és szépen sült el a dolog. :) Olyan aranyosak voltak! :)
10/10
Nannyfan 2007 ápr. 26. - 10:52:02 10/10
(818/9721)
A mai rész lesz igazán megrázó. A veszteség feldolgozása nem lesz olyan egyszerû... Én még mindig nem értem , hogy egy családi sorozatba, hogy kerülhettek ilyen részek. Tudom, hogy ez a valóságban is megtörtént, de eléggé radikális fordulat ez az esemény a sorozat egészéhez képest. Igyekszik Beht meseszerû, barátságos vadnyugatot bemutatni nekünk, erre durr bele, lemészárolják az egész Cheyenne törzset. Eléggé éles váltás.
Mary2 2007 ápr. 26. - 10:04:35
(817/9721)
Nemrég került a kezembe, Berkes Ildikó a Western címû könyve.
Van benne egy ilyen idézet : "Több indiánt öltem meg, mint Custer, Beecher és Chivington együttvéve" - nyilatkozta .....

Custerés Chivington neve a filmben is megjelenik.
Egy plussz példa az õ valódi létezésüket igazolandó.

"Nézzünk szembe vele: nagyon rosszul bántunk velük. "

Köszi a cheyennekrõl szóló írást a honlapról. Nagyon jó, hogy rátetted a fórumra. Borzasztó, amilyen megalázó módon bántak az indiánokkal. Amikor Fenyõpinty beszélt Mike-val, hogy egyszer majd a két nép megérti egymást, elég soká valósult meg.

Vajon mennyire lesz elviselhetõ csak nézni is a mai részt?
creek 2007 ápr. 25. - 22:52:57
(816/9721)
Sziasztok!
Elõször is köszönöm szépen Nannyfan a választ!
Másodszor meg nézegettem a neten oldalakat,miközben kerestem egy esszémhez anyagot és ezt találtam, amit ha gondoltok olvassatok el!Egy kis történelmi adalék!
Itt a honlap címe, remélem meg lehet,majd nyitni!
<a target="_blank" href="http://www.saman.hu/cheyenneindianok.shtml" title="http://www.saman.hu/cheyenneindianok.shtml">www.saman.hu</a>
Jó olvasgatást!
10/10
henett 2007 ápr. 25. - 22:41:21 10/10
(815/9721)
Mindig is érdekelt, mennyi a valós történelmi tény ebben a sorozatban, de amit most leírtál az elborzaszt. Szerettem volna kipróbálni az idõutazást, megnézni mi is történt valójában. Nos, az ilyen és ehhez hasonló dolgok miatt nem lennék elég bátor. Filmen látni is szörnyû lesz holnap, nem tudom hogy fel lehet-e ezt fogni és túl lehet-e ezt élni élõben. :(
10/10
henett 2007 ápr. 25. - 22:28:36 10/10 Előzmény Nannyfan
(814/9721)
Sziasztok! Nagyon hiányoztatok, most örülök, hogy újra itt lehetek! Kicsit le vagyok maradva a reagálásokkal, most ha lehet egyet-kettõt pótolnék. :))))
Császárt akkor alkalmaznak, ha a baba, vagy a mama állapota megkívánja, vmiféle összeférhetetlenség van (általában nagy a baba), az etikett szerint 12 óra a várakozási idõ az elõször szülõknél. Persze minden eset más.
10/10
szterke 2007 ápr. 25. - 20:18:58 10/10
(813/9721)
De köszönjük.
10/10
szterke 2007 ápr. 25. - 20:17:10 10/10
(812/9721)
Ez iszonyúan durva... és kegyetlen... Szomorú rész lesz ez a holnapi. :(((
10/10
Nannyfan 2007 ápr. 25. - 19:59:06 10/10
(811/9721)
Libabõrös lettem miután elolvastam.... Azt eddig is tudtam, hogy ez megtörtént, de így elolvasva mégis megrázott.
Custer nagy indián mészárlóként írta be a történelembe magát. Akárhányszor az ember a vadnyugatról olvas, a tábornokkal is találkozik.
De végül õ sem kerülhette el a sorsát. Idiánok keze által halt meg.
10/10
Veva 2007 ápr. 25. - 18:56:23 10/10
(810/9721)
Nagyon rövid összefoglalás a Washita folyónál történt mészárlásról egy olasz honlap alapján: "1867 októberében majdnem 5000 indián találkozott a kormányküldöttekkel, s néhány törzsfõnök aláírta a békeszerzõdést, így Fekete Üst, a cheyenne-ek fõnöke is. A békeszerzõdés azonban nem mûködött. Az indiánok azzal vádolták a földmûveseket, hogy átalakítják a földjeiket, a vasutat, hogy elüldözi a bölényeket, a fehérek szekereinek végtelen sorát, amely az õ földjeiken ment keresztül, szemetet, kivágott fákat hagyva maga után, valamint ismeretlen és veszélyes betegségeket terjesztve, és megismertetve az indiánokat az alkohollal...
Tél volt. A cheyenne harcosok a sátraikban tartózkodtak, mindenki alváshoz készülõdött. Csak néhány fiatal õrködött. Senki nem számított támadásra a tél kellõs közepén. Custer az éjszaka leple alatt bekerítette az indián falut. Fekete Üst úgy gondolta, nyugodtan alhat, hiszen az õ népe biztonságban van. Õ aláírta a békeszerzõdést, a törzs fiataljai nem vettek részt a fehérek elleni támadásokban. A törzsfõnök sátorán mindenesetre fehér zászló lengett. A felkelõ nap Custer katonáit harcra készen találta. Négyfelõl támadtak a falura, megakadályozva, hogy bárki elmenekülhessen. A meglepett indiánok gyakorlatilag harcolni sem tudtak. Az ellenség a washitai csata után 103 indián halottat számolt meg, de köztük csak 11 harcos volt, a többiek nõk, gyerekek, öregek. Fekete Üst és a felesége is meghalt. Custer felégettette a sátrakat, és lelövette az indián lovakat. A foglyokat (nõket, gyerekeket) magukkal hurcolta."
10/10
Veva 2007 ápr. 25. - 16:17:07 10/10
(809/9721)
Igen, Sully is mondta, hogy Michalea megbízik az emberekben, és õ pont ezért szereti. Nekem tetszett a tegnapi rész, meglepõdtem, hogy ilyen fiatal ez a bandita lány, azt hittem, olyan ellenszenves lesz, mint azok, akikkel a Kid Cole-os részekben találkoztunk. Ezek nem tûntek túl veszedelmesnek, Colleen-t is ártalmatlanul fogadták. Kicsit meseszerûnek hatott, de biztosan van igazság abban, hogy a rablók is emberek, pláne ha lány és ilyen fiatal az illetõ, és mindenkinek szüksége lenne meleg családi otthonra, ahol elfogadják õt. Én azt sem hiszem, hogy Belle átverte õket, nem úgy nézett ki, csak hát elég nehéz új életet kezdeni, fõleg, ha a haverok sem akarnak. Új egzisztencia, háttér nélkül...
Nadera 2007 ápr. 25. - 13:19:44
(808/9721)
A tegnapi részben nagyon dühös lettem Dr. Mike-ra amikor haza vitte a bandita lányt. Az még önmagában nem baj, hogy ennyire segíthetnékje volt, de az már igen hogy nem érdekelte Collen lelki világa. Szegényt sajnáltam, mert az a lány nagyon idegesítõen beszélt vele. Attól még mert rossz élete volt, Michaela elmagyarázhatta volna neki hogy kell normálisan beszélni az emberekkel, nem pedig a saját családját kérni arra, hogy tûrjenek el mindent.
10/10
Nannyfan 2007 ápr. 24. - 12:03:07 10/10
(807/9721)
Igen jól emlékszel még visszajön.
Spoiler!!!
Ingrid halála után Matthew a vasútnál fog dolgozni. Ott tûnik fel megint ez a színész. Éppen hegyet robbantanak, hogy a vonat ott haladjon keresztül és elvállalja a robbantást, és egy pillanatig megfordul a fejében az öngyilkosság. Remélem errõl eszedbe jutott. :) Ez konkrétan a 4. évad 11-es része: Hell On Wheels
Hogy mi lesz ezzel a karakterrel késõbb az nem nagyon derül ki (de lehet rosszul emlékszem, elég régen láttam). Csak háttérszereplõ lesz. Ez a rész inkább Matthew-ról szól. Ha jól emlékszem utána már nem lesz benne a sorozatban.
10/10
Nannyfan 2007 ápr. 24. - 11:55:53 10/10
(806/9721)
Másik dolog, tegnap úgy szidtam a kábelszolgáltatónkat! Hát nem 5 órakor jött rájuk a szerelhetnék??!!! Azt hittem felrobbanok. Nem volt adás egy darabig. A tegnapi résznek csak a felét láttam. :(
10/10
Nannyfan 2007 ápr. 24. - 11:53:55 10/10
(805/9721)
Engem is meglepett a tartalom leírás. Eléggé durva lett volna, ha RoberE-vel ennyire elszaladt volna a ló... Meg nem is emlékeztem ilyen dolgokra.
Most néztem meg az angol oldalt, ami alapján a tartalom felkerül a port.hu-ra, és aki ezeket írja, most igencsak szabadjára engedte a fantáziáját. Az angol verzióban szó sincs a kínaiak ócsárolásról. Kíváncsi lennék, honnan szedett össze ennyi hülyeséget...
10/10
Nannyfan 2007 ápr. 24. - 11:44:20 10/10
(804/9721)
Abban a részben meglepõen segítõkész. :) Bizos az esküvõi hangulat. :) Szeretem Jake-et, nincs vele bajom, de néha eléggé ostoba tud lenni.
Mary2 2007 ápr. 24. - 08:47:45
(803/9721)
Köszi, persze tudok várni. Nagyon örülnék neki. Valahogy mindig lemaradtam az elejérõl.
Én a jövõ héten küldöm neked az 58. részt.
creek 2007 ápr. 24. - 00:27:10
(802/9721)
Ja, és még valami, ha jól látom megint jó sok nap ki fog maradni sajnos, sajnálom, nagyon, jó lenne, ha adnák akkor is, mert most 5nap fog kimaradni!!!