Téma: Semmelweis

offtopic
capt.nemo 2023 dec. 13. - 14:21:11
(29/149)
a filmet még nem néztem meg, és nem tudom meg fogom e. azt viszont nem értem mi köze van Semmelweisnek az aktuális kórházi állapotokhoz (?), mert szerintem a világon semmi. no de nyilván tolni kell az aktuálpolitikai propagandát itt is, noha egyébként épp a kórházi dolgozókat és munkájukat szidják ezzel a legjobban azok, akik itt egy szintre teszik a mai egészségügyet azzal, hogy anno hullás kézzel fogdosták össze a terhes nőket. avagy csak azért tettek volna így, mert a költségvetésből kevés jutott az egészségügynek??? :oo elképesztő abszurd logika, de hát mit várhatunk mást az ellenzéktől, aki minden ilyen lufiba bele igyekszik kapaszkodni ezerrel. szánalomkategória.
7/10
offtopic
Ahoj poplacsek 2023 dec. 12. - 20:05:27 7/10
(28/149)
Annyira gyanús a bemutató előtti 10/10 kommentcunami, hogy már előre sejtem, hogy olyan lesz, mint az elképesztő legénybúcsú extra, azt is így gerillamarketingelték. Annyit mindenesetre elértek vele, hogy amint kijön a torrent, leszedem és megnézem.

Valamikor kb. 3 hónapja láttam az előzetesét, akkor a következő kép alakult ki bennem, visszakerestem, amit akkoriban leírtam valahová a benyomásaimról: "Szerintem igazán érdekfeszítő film lesz. Eltöprengő embert látunk az előzetesben valamilyen, a mai magyar kórházakénál kicsit rendezettebb egészségügyi környezetben. Maga elé tűnődve hümmög, hogy "valaminek még lennie kell, valamire nem gondoltunk". Feltételezem, másfél óra múlva rájön a kézmosásra. Ha valaki nem ismeri a sztorit, akkor bocs a spoiler miatt."
5/10
Shakespeare_07 2023 dec. 12. - 01:33:41 5/10 Előzmény Bütyök78
(27/149)
Maximálisan egyetértek...
5/10
Shakespeare_07 2023 dec. 12. - 01:31:49 5/10
(26/149)
Ez a színészi "játék" mi volt? Atyaég. Minősíthetetlen Vecsei is, Kovács Tamás is, de Nagy Katicától se voltam elájulva, finoman szólva. Sajnos úgy tűnik, Koltai Lajos rendezőként ennyit tud... Az látszik, hogy operatőrnek kiváló, mert a fényképezés gyönyörű, a technikai kivitelezés tök rendben van. De borzalmasak a párbeszédek, az ember szinte látja maga előtt a világosítót, meg a többi stábtagot. Onnan látszik, hogy ez rendezői hiba, hogy Kovács Tamás, aki az Aranyélet 2. évadában brillírozott, itt olyan, mintha az iskolai színjátszókörben lenne. Az öregek rutinból lehozzák jól, de a fiataloknál nagyon látszik, hogy nem volt színészvezetés. Karizmátlan, gyenge játék a legtöbbük részéről. Vecseiről így számomra nem derült ki, hogy mit tud, feltételezem, hogy ennél azért többet.

Kár érte, mert a sztori amúgy jó (lehetne), sokkal több volt ebben. Így viszont mélyen közepes, sajnos. Pedig akartam szeretni a filmet, nagyon.
2/10
Bütyök78 2023 dec. 10. - 06:24:57 2/10 Előzmény Búvár Kund
(25/149)
Akkor nem sok filmet láttál az utóbbi 10-15 évben, ha szerinted ez a legjobb..
2/10
Bütyök78 2023 dec. 09. - 18:27:03 2/10
(24/149)
Borzasztó... Nulla színészi játék, kb. mint a Barátok köztben... Rossz forgatókönyv, rossz rendezés. Sír a lelkem, hogy ebből a sztoriból ezt a pocsék filmet hozták ki..
offtopic
tesz-vesz 2023 dec. 06. - 22:51:24 Előzmény Balu64
(23/149)
mi a baj? törölte a moderátor korábban.a többit értened kéne
Balu64 2023 dec. 06. - 18:47:29 Előzmény tesz-vesz
(22/149)
Ez mi a nyál?...
tesz-vesz 2023 dec. 06. - 15:43:09
(21/149)
Kurzusfilm ez is, de eddig a legjobb – Semmelweis-kritika (Válasz online)

Szépen fényképezett, a néző figyelmét mindvégig lekötő kosztümös dráma lett Koltai Lajos Semmelweis-filmje. A nagy orvosi felfedezés körülményeit és Semmelweis mániákus elhivatottságát, nyomozását összességében hitelesen mutatja meg, a bécsi közeg ábrázolása azonban félrecsúszik. A mostanában készülő történelmi filmekhez hasonlóan a Semmelweis is a „nyugaton bántják a magyart” naív világmegfejtésére épül fel, pedig a valódi történelmi helyzet ennél sokkal összetettebb és érdekesebb volt. Kritika.

A Semmelweis-film nyitójelenetében két rendőr rángat be egy fiatal nőt egy közkórházba, miközben az kétségbeesetten kiabálja, hogy nem akar a halálgyárba kerülni. Hamarosan kiderül, hogy a félelme nem alaptalan: a fiatal anyák jelentős része koporsóban hagyja el az épületet. Ha 2023-ban egy magyar film a kórház és a halálgyár szó emlegetésével kezdődik, vagy később azt látjuk, hogy az intézmény mecénásának unokaöccsét intézetvezetői engedéllyel lökdösik át a vizsgán a megérdemelt bukás után, azt hihetnénk, hogy a rendező akar valamit mondani – a történelmi mozi köntösébe bújtatva – a mai magyar valóságról. A neves operatőr, Koltai Lajos rendezőként jegyzett harmadik nagyjátékfilmje azonban nem ilyen áthallásos alkotás.

https://www.valaszonline.hu/2023/12/05/semmelweis-film-koltai-lajos-vecsei-h-miklos-tortenelem-kritika/
10/10
Rrgdatas 2023 dec. 05. - 22:02:31 10/10
(20/149)
Csatlakozom az előttem hozzászólohoz. Nem szabad kihagyni.
10/10
Búvár Kund 2023 dec. 05. - 15:20:01 10/10
(19/149)
Nagyon szép film! Kiváló rendezés! Jó minőségű színészi alakítások, a két főszereplő játéka magával radagó, de talán Gálffi László még föléjük is nő egy kicsit. Gyönyörű képek, tökéletesen hozott XIX. századi atmoszféra. Talán az elmúlt 10-15 év legjobb magyar filmje.
tesz-vesz 2023 dec. 05. - 11:40:18
(18/149)
kedves moderátor, úgy érzed nem kapcsolódik a filmhez? a címet nézd már meg, nem fantasy ez.
a port.hu címére reagálok, még lehet, vagy rádszólnak fentről a fideszes tulajdonosok?

Semmelweis mint élő, kellemetlen lelkiismeret - port? nincs kifejtve mitől élő, talán mert még Semmelweis után 160 évvel is súlyos probléma ez, mivel nincs megfelelő takarítószemélyzet és pénz az szétlopott, és folyamatosan kizsigerelt, neoliberális gazdaságú, leépített magyar egészségügyben?

2,3 milliárdos állami támogatással készült a film, ne gondoljuk , hogy a rezsim önkritikát gyakorol ezzel, csupán a spin diktatúra része hogy elég szépnek hazudni a dolgokat, nem kell megoldani. a színes hangos, hazug propaganda elfedi a tanulatlan rajongó jobbágyok és cselédek elől a valóságot.

Azért reagáljuk néha a VALÓSÁGRA is egy valóságra épülő fikciós film kapcsán. Csak van azért annyira fontos az életünk, mint egy fiktív filmecske....
Ja és ezek halálos antibiotikumnak ellenálló fertőzések szuperbaktériumokkal, nem influenza

Semmelweis forog a sírjában:

https://telex.hu/direkt36/2023/10/24/szornyu-fertozesekben-halnak-meg-korhazi-betegek-ezrei-a-kormany-segitseg-helyett-azon-dolgozik-hogy-eltitkolja-ezt

https://www.youtube.com/watch?v=oBur8STLGSE Milyen szuperbaktérium okoz kórházi fertőzést Magyarországon? Minden 28. ember kórházi fertőzést kap a kórházakban Magyarországon.

https://www.direkt36.hu/eddig-titok-volt-hogyan-allnak-a-magyar-korhazak-a-fertozesekkel-a-direkt36-elkeszitette-es-most-kozzeteszi-a-rangsorukat/

https://telex.hu/direkt36/2023/11/11/mossuk-kezeinket-itt-a-dokumentumfilm-az-eltitkolt-korhazi-fertozesek-utani-nyomozasrol

https://telex.hu/direkt36/2023/10/31/csak-szetkenjuk-a-bakteriumot-az-egesz-korhazban-miert-terjednek-a-veszelyes-korhazi-fertozesek-magyarorszagon

https://telex.hu/direkt36/2023/11/03/angliaban-a-takarito-a-korhaz-legfontosabb-embere-hogyan-tudtak-megfekezni-a-korhazi-fertozeseket-mas-orszagokban

https://www.direkt36.hu/eddig-titok-volt-hogyan-allnak-a-magyar-korhazak-a-fertozesekkel-a-direkt36-elkeszitette-es-most-kozzeteszi-a-rangsorukat/

György Kádár 2023 dec. 05. - 11:30:29 Előzmény Katona Bea
(17/149)
és propagandista
offtopic
tesz-vesz 2023 dec. 04. - 15:05:58 Előzmény Rotovics Kázmér
(16/149)
:) propagandázik, miközben nem veszi észre, hogy propagandát harsog. bájosak, na
8/10
Johnny_Cash 2023 dec. 03. - 21:45:42 8/10
(15/149)
Nagyon tetszett, végig bele tudtam élni magam a történetbe, a díszletek és a színészek is nagyon rendben voltak, Vecsei H. Miklós kellemes csalódás számomra. Egy kicsit talán lehetett volna rövidebb, a végét már erőltetettnek éreztem, ettől függetlenül 8 pontot bőven megérdemel :)
9/10
pampalini70 2023 dec. 02. - 17:47:44 9/10
(14/149)
Teljesen rendben van a film, sőt.... A 2 óra elreppen, pedig unalomig ismert sztori. A színészek szuperek, az operatőri munka kimagasló, a film sodor magával, izgultam Semmelweisért. Jó, hogy a sok kurzussz@ar után végre egy színvonalas, értékeállónak tűnő, maradandó film is készült.
tesz-vesz 2023 dec. 02. - 16:07:15 Előzmény vaníliaálomkex
(13/149)
bocsáss meg, a valóság ellenzéki? és mióta? és ez az ellenzék most itt van veled a szobában?

direkt nektek írtam, bár lehet nem elég egyszer leírni nektek:
Azért reagáljuk néha a VALÓSÁGRA is egy valóságra épülő fikciós film kapcsán. Csak van azért annyira fontos az életünk, mint egy fiktív filmecske....
9/10
vaníliaálomkex 2023 dec. 02. - 15:23:35 9/10 Előzmény tesz-vesz
(12/149)
Agyadra ment a politika, töki. Ez egy filmes fórum, ne szemeteld tele ellenzéki propagandával.
10/10
BenkoMark 2023 dec. 02. - 13:29:15 10/10
(11/149)
Nagyon tetszett, a történet, az színészi játék, a zene, a fényképezés és díszlet, a történelmi háttér együttese nagyon jómozi élményt adott 🥰
tesz-vesz 2023 dec. 02. - 11:55:46
(10/149)
Ja és ezek halálos antibiotikumnak ellenálló fertőzések szuperbaktériumokkal, nem influenza