Téma: Semmelweis

2/10
trixie 2023 dec. 21. - 12:22:23 2/10
(49/149)
Elég gyenge. Egyaránt rossz a forgatókönyv, a dialógusok, a rendezés, és a színészi játék. Sokszor cringe-eltem azon amit láttam/hallottam. A valódi Semmelweist nem ismerjük meg belőle mert egy fiktív változatot kapunk, akinek van egy fiktív románca. Az igazi drámát kispórolták a filmből. Ez egy közepes fanfiction.
offtopic
capt.nemo 2023 dec. 20. - 03:21:12 Előzmény tesz-vesz
(48/149)
(tőlem elég távol esik az egészségügy és nem is érdekel különösképpen. azt persze én is tudom hogy nem valami rózsás a helyzet, amibe amúgy bizonyosan az is belejátszik, hogy az ellenzék folyamatoson fúrta és gáncsolta az országunknak járó uniós pénzekhez való jutását önös érdekekből, mert ugye minél szarabbul megy itthon, annál jobban meg lehet buktatni a zorbánt. no de ez tényleg off.)

amit tényleg nem értek, hogy mi köze van egy múltban játszódó történetnek a jelenkori pártpolitizáláshoz? ugyanennyi erővel szaladhatnál az Egri csillagok topikba, azzal hogy Dobó forog a sírjában, mert a zorbán a budai várban parolázik erdogannal. volt akkor egy szitu, meg van most egy tökmásik. a kettő köszönőviszonyban sincs egymással, csak mert azonos szavak vannak mindkettőben.
capt.nemo 2023 dec. 20. - 02:54:24
(47/149)
aha szóval akkor anno nem az okozta a haláleseteket, hogy boncolás után nem fertőtlenítették a kezüket? (nem ismerem a sztorit közelebbről)

most akkor kiadták az adatokat vagy sem?
ha igen, tudnál linkelni statisztikákat, ami azt mutatja, hogy "csak és kizárólag" feketeafrikával vagyunk egyszinten kórházi fertőzésben?? de gondolom akkor te inkább romániba kezelteted magad, ha bajod van, nem pedig itthon. (?) és nem, nem láttam a román Kollektíva c. filmet, de szerintem ellenzékinek pont olyan szánalmas lenni, mint nem-ellenzékinek. én egyiknek sem tartom magam. ez a "feudális" jelző meg elég puzsérosan hangzik eme kontextusban.. jó látni, hogy nem hullnak meddő talajba szellemi ámokfutásai..
7/10
offtopic
Ahoj poplacsek 2023 dec. 19. - 18:20:18 7/10 Előzmény Bütyök78
(46/149)
"Torontói Európai Uniós Film Fesztiválon (EUFF)" - ami klassz, de vigyázat, ez nem az a bizonyos torontói filmfesztivál, ez valami egyéb vetélkedő.
2/10
Bütyök78 2023 dec. 19. - 17:43:01 2/10 Előzmény Sumomo_
(45/149)
Elég szomorú..
2/10
Bütyök78 2023 dec. 19. - 17:40:49 2/10 Előzmény pompos
(44/149)
Egyetértek.
offtopic
tesz-vesz 2023 dec. 18. - 14:04:15 Előzmény capt.nemo
(43/149)

"mi köze van Semmelweisnek az aktuális kórházi állapotokhoz (?), mert szerintem a világon semmi"

Segítek akkor, jó? a kórházi fertőzés a közös pont. nem "hullás" volt a keze az orvosnak, hanem kórokozókkal teli, és a mai napig emiatt az ALAP probléma miatt - amit képtelenek megoldani ITTHON csak és kizárólag, meg egyes feketeafrikai kórházakban - emberek nyomorodnak meg, vagy halnak bele.
képesítés hiánya, és a fertőtlenítésre szánt pénzt is ellopják. ez állami diszfunkció. Semmelweiss után 160 évvel. De persze megy a propaganda hogy milyen büszke a rezsim Semmelweisre, aki forog a sírjában, lehet Semmelweis, akiről ez a filmecske is szól, az én kommentjeimre kíváncsibb lenne, mint a buta filmkritikákra. Erre gondoltál már?

Az aktuálpolitikai propagandát inkább azok tolják, akik nem akarják kiadni a KÖZADATOKAT kérésre, csak bírósági végzésre. (ha érdekelné az egészségügyi "minisztériumot", államtitkárságot, kórházakat a tudomány, vagy a köszszolgálat - ezeket a feudális szervezeteket -, akkor maguktól adnák ki, nem újságírói kérésre), A valóság nem propaganda.

a kórházi személyzettel készül interjúkban olvashatod, hogy nem adnak rá megfelelő pénzt, ezért nem tudják pl a műtőket se rendesen lefertőtleníteni.

láttad a román Kollektíva című dokumentumfilmet? nem ellenzékinek lenni szánalmasabb, mint ellenzékinek. csak szólok.

10/10
hpapline 2023 dec. 17. - 11:56:53 10/10 Előzmény pompos
(42/149)
Ez film. Itt nem lehet félóráig mutogatni míg valaki kiszed egy szervet. Amit csinálsz, az mégiscsak fikázás.
1/10
pompos 2023 dec. 17. - 09:06:08 1/10 Előzmény Ahoj poplacsek
(41/149)
😊Nekem konkrètan mindkèt Tüskevár nagyon tetszett,de èrtem a Bütykös cèlzást🤣😂
7/10
offtopic
Ahoj poplacsek 2023 dec. 17. - 08:33:28 7/10 Előzmény pompos
(40/149)
Jó, de mindez csak akkor számít, ha tetszett a Tüskevár 🤡🤣
1/10
pompos 2023 dec. 17. - 08:02:47 1/10 Előzmény hpapline
(39/149)
Ez nem fikázás.Ezek tènyek.Számomra az első kockáknál kiderült.De ez az èn vèlemènyem bántó szándèk nèlkül.Èn nem tudom hogy tudott bárkit is lenyűgözni ez a film.De ezt lehet egyedül èn èrzem így..A boncolás jelenet irritáló ès hatásvadász volt.A hozzá társított hang effektről nem is beszèlve.A szerveket úgy pakolta ki az orvos a testből,mint szatyorból a portèkát bevásárlás után.A szerveink nem bedobálva vannak a testünkbe ès nem tíz másodpercenkènt szednek ki egyet egyet,főleg nem ilyen hanghatásokkal kisèrve!A dialógusok majdnem mind nagyközelivel vettek fel.Kapkodták a kamerát ès majd mindenki a kamera mellè beszèlt.A világítás is zavaró volt.Senkit nem akarok megbántani,de ez a film szerintem nem egy említèsre mèltó alkotás semmilyen szempontból.....
10/10
hpapline 2023 dec. 16. - 16:49:19 10/10 Előzmény Bütyök78
(38/149)
Az utolsó hozzászólásoddal az összes előző hozzászólásod súlytalanná vált.
10/10
hpapline 2023 dec. 16. - 16:46:36 10/10 Előzmény pompos
(37/149)
Nem volt cél az egész életét bemutatni. Azt egy másik rendező akarta. Ezért fikázzák sokan a filmet.
Nem művészfilm, hanem a közönségnek készült.
Sumomo_ 2023 dec. 16. - 08:22:38 Előzmény pompos
(36/149)
"a torontói közönségét is meghódította; a hétvégén véget ért 19. Torontói Európai Uniós Film Fesztiválon (EUFF) 27+1 ország 29 filmje közül a közönség szavazatai alapján elnyerte a fesztivál legjobb filmjének járó díjat."
Sumomo_ 2023 dec. 16. - 08:17:56 Előzmény pompos
(35/149)
"A 21. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál legjobb filmjének díja mellett Vecsei H. Miklós főszereplő a legjobb színész, míg Nagy Katica a legjobb színésznő díját nyerte el a Semmelweis filmben nyújtott alakításáért, Román Katalinnal, a Hat hét főszereplőjével megosztva.

A legjobb rendező díját Szakonyi Noémi Veronika kapta a nyílt örökbefogadás témáját középpontba állító Hat hét című megindító filmdrámáért, a legjobb forgatókönyv díját Köbli Norbertnek ítélték a Blokád című filmért, míg a legjobb operatőr díját Győri Márk kapta a Hadikért.

A legjobb dokumentumfilm díját Széles Tamás a világhírű kaliforniai borkultúra megteremtője, Haraszthy Ágoston kalandos életét bemutató alkotásának ítélte a zsűri. Koltai Lajost munkássága elismeréseként életműdíjjal jutalmazták a fesztivál nyitóeseményén."
1/10
pompos 2023 dec. 15. - 22:27:17 1/10
(34/149)
Kb mint a Vuk 2.Rengeteg pènzből nulla színvonal.Semmelweis èletènek munkásságának színvonalát,nehèzsègeit,tragèdiáját fikarsznyit sem tükrözi ez a mèg közèpszerűnek sem mondható valami.
Koltaynak nem ez az első bakija,de biztos jól megèl belőle.Ez a rengeteg közeli,a teszkó gazdaságos kistotál rendesen irritáló volt a világításról,előadásmódról nem is beszèlve.Ez egy online olvasópróbára emlèkeztetett.Antal Nimród,Pados Gyula.A Kontroll című film rendezője,operatőre.Majd nulla forintból csináltak mesterművet.Ekkora költsègvetèsből világsikert csináltak volna mèltó emlèket állítva az Anyák megmentőjènek!
2/10
Bütyök78 2023 dec. 15. - 21:56:59 2/10 Előzmény hpapline
(33/149)
Minek? Az is kb. ugyanilyen sz.r.
10/10
Ferenc Nith 2023 dec. 15. - 21:31:13 10/10
(32/149)
Intenzív egy movie, meg kell valljam. Akciók nélkül tart fenn nagyobb izgalmat átlag akció/kalandfilmekhez képest is. A filmben szereplő orvosi esetek megdöbbentően erősek, sőt hátborzongatóak, illetve meghatóak is egyben, pedig semmi CGI, vagy hókuszpókusz nincs benne, egyszerűen csak elhiszed, hogy valódi a fájdalom, vagy a szülés, vagy a stressz. Sejthető, hogy kicsit el van túlozva Semmelweis jósága, bár a megrögzöttsége az valószínűleg eredeti. Vecsei sajnos elég gyengén alakít, szinte csak elmondja a szövegét, meg teszi, amit mondtak neki, illetve szenvedősen néz, vagy izzad, illetve a hangjával van valami gáz. Lehet, hogy szinkronizálták? Nagy Katica viszont szerintem világbajnok, nem ismerem máshonnan, de gyanítom, hogy nem a természetes önmagát játssza, de azt tökéletesen. Máskor nekem feltűnni se szokott a fényképezés, de itt kb. minden jelenet olyan, mint egy korabeli festmény. Nem vicc! Az elején volt egy kis félelmem, mikor pár színészen láttam a magyar betegséget, azt, hogy csak szerepelnek, nem egyszerű valóságos arcok, de ez szerencsére nem rontott a filmen. A sztori nagyon szerethető, magával ragadó, lélekemelő, sőt már ez önmagában garantálná a film sikerét a színészektől és a technikától függetlenül. Mindenkinek ajánlom.
10/10
hpapline 2023 dec. 15. - 20:46:38 10/10 Előzmény Bütyök78
(31/149)
Menj vissza a Tüskevárba!
janderka 2023 dec. 13. - 18:17:40
(30/149)
Valahol olvastam, hogy jó tévéfilmszerű iparmunka. És valóban. Nezhető, az egyszerűsítéseknek köszönhetően követhető, izgulható, kicsit elgondolkodtató. De a,¾-étől már modorossá váló. És milliárdok ide-oda, a perspektivikus látványélményt tekintve olcsójános szint. Két és egy fél udvarbelső és egyetlen árva,Reviczky utca.