vino-et-veritas 2016 máj. 24. - 00:59:19 Előzmény eroica
(2/2)
Valóban érdekes, hogy egy osztrák dokumentumfilmben a "szerb hadjárat" sikertelenségébõl a szerbek "hõsiessége" jön ki. Jócskán megtámogatva a szerb öntudat ecsetelésével (katonanóták, "történelem-óra", szláv történészek...).
És ebbe szépen illeszkedik a Ferdinánd-dédunoka megértése a "szegény megtévesztett" merénylõk irányába...
Sajátos utalás még, hogy a "kegyetlenségeket, fosztogatásokat" elsõsorban a Magyarországon felállított (= magyar honvédek?) alakulatok követték el...

Úgy tûnik a tisztelt osztrák filmkészítõk elfelejtették saját történelmük bizonyos részleteit a nagy "összeborulás" és megbocsátás jegyében. Ez más, hasonló filmjeikben is elõjött már (pl. OMM vasútjai, stb.).

Egy dolog jött le talán hitelesnek és kellõ kritikával, az pedig Potiorek személye, aki a források szerint tényleg erõsen alkalmatlan figura volt a hadvezetésre, a szerbiai hadmûveletek sorozatos sikertelensége egyértelmûen hozzá kötõdik.
1/10
eroica 2015 ápr. 21. - 15:45:14 1/10
(1/2)
Régen láttam ilyen hamis és elfogult un. dokumentumfilmet az I. Világháború elõzményeirõl és a Szerbia elleni hadjáratról. Ebben Szerbia egy ártatlan áldozat, szó sincs a merénylõk szerbiai kiképzésérõl és az akkori világpolitikai helyzetrõl a Németország elleni szövetség háborus készülõdésérõl,az antant provokációjáról etc.

Azért, mert ez osztrák film, lehet hazug, mint amilyen volt is.
A Duna TV-tõl nem vártam ezt. Legközelebb talán Sztálin által konstruált (30-as évek) nagy pereket fogják szerecsenmosdatásban részesíteni.