Min-Rin 2015 okt. 06. - 13:27:46
(23271/23571)
Ami miatt behozatalra szorul - és feltehetõleg ezért ott rendezték az éves összejövetelt - az a koreaiak mézhez való viszonya. Tudniillik a koreai emberek imádják a mézet!
Évszázadokkal ezelõtt a méz fogyasztása az uralkodó és a magasabb osztályba tartozók kiváltsága volt. Ma természetesen a méz evése, édességekben való felhasználása a réginél sokkal demokratikusabban zajlik.
A Honey Butter Chips õrület szinte a teljes népességen eluralkodott, de a chuseok alkalmával minden családban készített rizstorta, rizssütemény is mézzel édesített.
Akkorára nõtt a méz iránti rajongás, hogy a jelenség nevet kapott:
Honey Butter Yeolpung (yeolpung=õrület)
A Daejeonban lezajlott eseményen a magyar méhészek is jelen voltak.
http://www.omme.hu/?p=4709

http://www.saveur.com/honey-south-korea-obsession-trend
http://www.apimondia.com/en
https://en.wikipedia.org/wiki/Honey_Butter_Chips

A képen nem egy állványra helyezett koporsó látható, hanem egy kaptár.
Min-Rin 2015 okt. 06. - 13:26:22
(23270/23571)
Daloljatok a kedvemér',
Csak ennyi, mit egy medve kér.
Mit érdekel engem, hidegem lesz vagy melegem,
csak a mézbõl, a mézbõl legyen sokam és elegem.
Nem érdekel a naptár képe,
sokkal inkább a kaptár népe.
Jeget hoz vagy esõt vagy dért és harmatot,
minden adagból nekem juttassatok egy harmadot!
S daloljatok a kedvemér',
Csak ennyi, mit egy medve kér.
Alan Alexander Milne: Micimackó. Ford. Karinthy Frigyes)

Az Apimondia (International Federation of Beekeepers’ Associations) idei világtalálkozóját a dél-koreai Daejeonban tartotta meg. (A találkozót kétévente tartják.)
Mint megtudtam, Dél-Korea nem arról nevezetes, hogy olyan óriási mézelõállító lenne, hiszen a belföldi igénynek csak egy részét képesek a hazai méhek megtermelni. Az ország behozatalra szorul, elsõsorban az USA és Új-Zéland a beszállító.
Min-Rin 2015 okt. 06. - 07:51:09
(23269/23571)
Min-Rin 2015 okt. 05. - 18:35:07 Előzmény Maryu
(23268/23571)
Biztosan érdekes lesz. Mongol filmekben elég járatlan vagyok, mondhatnám azt is: tökéletesen ismeretlen terep számomra.

Az Index télen tette közzé, bár már korábban is hallani lehetett róla, hogy Dzsingisz kán mirõl nevezetes még. Ez kicsit kevésbé romantikus.

"A Temüdzsin néven 1162-ben született késõbbi nagykán leginkább arról nevezetes, hogy egyesítette a mongol törzseket, majd meghódította Ázsia jelentõs részét, államokat és népeket törölve el a föld színérõl, végül pedig létrehozta az addigi világ legnagyobb birodalmát. Azt gondolnánk, ez elég eredmény is egy életre, de Dzsingisz kánnak ezen felül még férfiúi teljesítményérõl is legendák szólnak.
Természetesen ezek valóságtartalmáról még kortársként is nehéz lenne minden kétséget kizárólag megbizonyosodni, nyolc évszázad távlatából pedig lehetetlen. Amit biztosan tudunk, az az, hogy elsõ számú feleségétõl, Börtétõl négy fia és legalább hat lánya született. Azonban Börte mellett még számos felesége, ágyasa és szeretõje volt, nem beszélve az alkalmi kapcsolatokról. A mongolok szokása volt az is, hogy az elfoglalt területeken tömegesen erõszakolták meg a nõket, miközben a férfilakosság jelentõs részét lemészárolták vagy rabszolgaságba vetették.
Egyes források szerint a nagykán elõjoga volt, hogy kiválogassa magának a legszebb lányokat és asszonyokat. „Egy férfi legnagyobb boldogsága, ha legyõzheti ellenségeit, maga elõtt hajtja õket, elvegye minden vagyonukat, könnyezni lássa azokat, akiket szeretnek, megülje a lovaikat és karjába vegye feleségeiket és lányaikat” – mondta állítólag a nagy hódító. Pontos számok hiányában is biztosnak mondható tehát, hogy Dzsingisznek legalább több tucat, de akár több száz gyermeke lehetett.
Közös õs
Történelmi szempontból nem olyan fontos kérdés, hogy ennél közelebb kerüljünk az igazsághoz, ugyanis az utódlás tekintetében csak a nagykán Börtétõl született utódait, illetve az õ leszármazottaikat vették számításba. Egy genetikai vizsgálat 2003-ban közreadott eredményei azonban érdekes megvilágításba helyezik a kérdést.
Az eredmények szerint a Dzsingisz halálakor a Mongol Birodalomhoz tartozó területek mai férfilakosságának nagyjából 8 százalékában mutatható ki a csak férfiágon, változatlanul öröklõdõ Y-kromoszóma egy variánsa. Ez nagy valószínûséggel azt jelenti, hogy ezek az emberek mind egyetlen férfi távoli leszármazottjai, a kutatók szerint pedig ez a férfi nagyjából 800–1000 évvel ezelõtt élhetett.
Adja magát a Dzsingisz kán vagy valamelyik fia sírjának megtalálásáig igazolhatatlan feltételezés, hogy ez a férfi nem lehetett más, mint maga a nagykán, aki saját, majd utódai által is követett hódítási politikájával elképesztõ tömegben örökíthette át génjeit a következõ generációra, ráadásul leszármazottjainak jó része is még nemzedékek során át a mongol társadalom hasonlóan kivételezett helyzetû, tehát sok feleséget, ágyast és rabszolganõt birtokló rétegébe tartozott. Jellemzõ, hogy Dzsingisz kán vélt vagy valós utódának lenni dicsõségnek számított az egykori birodalom területének népei között, még évszázadokkal a mongol uralom vége után is.
Ha elfogadjuk a feltételezést, akkor Dzsingisz kánnak ma mintegy 16 millió férfi leszármazottja él, azaz a földkerekség minden 200. férfiúja mondhatja magát a nagykán utódának, és még nem számoltuk hozzá a világ más részeire elvándoroltakat, illetve a nõket."
http://index.hu/tudomany/tortenelem/2015/02/03/minden_200._ferfi_dzsingisz_kan_utoda/
Maryu 2015 okt. 05. - 14:43:43
(23267/23571)
Sziasztok!
Még egy kép.
Maryu 2015 okt. 05. - 14:42:15
(23266/23571)
Úgy nézem a Gangnam Blues-nak várnia kell még egy kicsit.
A Dorama Forever izgalmas új vállalkozása, egy mongol film a "Genghis: The Legend of the Ten / Aravt – Dzsingisz kán tíz katonája" magyar felirata. Ide teszem egy az egyben a film ajánlásukat, mert remekül megfogalmazták. Engem legalábbis nagyon felajzott és most egyszerûen muszáj megnéznem.

"Dzsingisz kánnak szokása volt, hogy a leigázott területeken összegyûjtötte az árván maradt gyermekeket, és sajátjaként nevelte fel õket. Felnõve belõlük lettek a legelkötelezettebb, leghûségesebb harcosok, akiket aztán tízesével egy csapatba, „aravt”-ba gyûjtött. Ezek voltak seregének a legkisebb egységei.

Történet:
A 13. században Dzsingisz kán célja a mongol törzsek egyesítése volt. Egyszer, egy különösen ádáz csata után, szörnyû járvány terjedt
a katonák között. A Kán elküldte az egyik aravt egységet, a hegyekben lakó híres gyógyítóért.
Útjuk során egy lemészárolt táborhoz érnek, ahol egy csecsemõn kívül senki sem maradt életben. Magukhoz veszik a fiúcskát, és folytatják útjukat.
Nem sejtik, hogy a gyermek Harkhoré, aki Dzsingisz kán egyik legnagyobb ellenségének, a Hulin törzs vezérének a fia, és joggal feltételezi, hogy õk, akik elvitték a fiát, tették a földdel egyenlõvé a tábort is.
Harkhor üldözõbe veszi az aravtot, akiknek nemcsak a saját, és a gyermek életét kell menteniük (nem tudván, hogy Harkhor a fiú apja), hanem a küldetésüket is teljesíteniük kell.

Ajánlom mindazoknak e nagyszerû történelmi filmet, aki hozzám hasonlóan nem bírják a vértõl tocsogó harci jeleneteket. Szerencsére a készítõk nem csak a csatározásokra helyezték a fõ hangsúlyt. Többek között azt is szerették volna bemutatni, hogy ezek a vérszomjasnak tartott, harcedzett, kemény férfiak, milyen gyengédek tudnak lenni, ha gondjaikra van bízva egy csecsemõ, illetve hogy figyel egymásra, hogyan tiszteli egymást az egy aravtban lévõ tíz harcos."
Min-Rin 2015 okt. 05. - 14:13:15
(23265/23571)
A többit tudtam. De hogy neurotikus betegségek, sõt, hogy skizofrénia kialakulásába is belejátszik... Ezt sosem gondoltam volna.
hanguktaekwondooo 2015 okt. 05. - 13:49:57
(23264/23571)
noha nem propagálják
sõt, a hivatalos álláspont merõben más
-igen sok ember üzleti érdeke fûzõdik hozzá-
mégis, aki olvas szaklapot, az már évtizedekkel ezelõtt informálódhatott arról,
hogy a túl korai nyelvtanulás igen káros lehet.
A statisztika sajnos amellett szól, hogy a neurotikus betegségek
egyes esetekben a skizofrénia elõtt kissé szélesebbre tárja a kaput a ma divatos módszer/ek/.

Az anyanyelv megfelelõ elsajátítása elõtt ne kísérletezzünk a kölykökkel
csak azért mert hajt a tatár
vagy saját hiúságunknak óhajtunk tetszelegni.
erõs böjtje lehet.

A gyermek nagyjából kilenc éves kora elõtt ne tanuljon idegen nyelvet.
Az õ érdekében.
A tapasztalat bizonyítja: semmirõl nem késik le így.
Min-Rin 2015 okt. 05. - 12:47:52
(23263/23571)
Gyakran olvasunk arról, Dél-Koreában milyen alacsony a születések száma, milyen aggasztó az ország lakosságának elöregedése.

Az Aggodalom Nélküli Világ (World Without Worries) elnevezésû koreai szervezet a legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 200 ezer példányban osztott szét a szülõk körében egy füzetet, amelyben felhívja a figyelmet az óvodáskorban megkezdett angol nyelvû oktatás pazarló mivoltára.

Az országban általános gyakorlat, hogy a gyerekek az iskolából eltávozva a hagwon nevezetû fizetõs iskolába mennek, ahol késõ délutánig, nem ritkán késõ estig tanulnak. Jelenleg mintegy 95 ezer hagwonban, akár 84 ezer angol tanár is dolgozik.

A koreai szülõk a versenyképesség elérése, azaz megszerzése miatt átlagosan havonta ezer dollárnak megfelelõ összeget fizetnek gyerekenként a hagwonban.

Eközben az Aggodalom Nélküli Világ arról tájékoztat, hogy az óvodáskorú gyerekek angol nyelvi oktatása elhibázott. Pazarlás, mert a tapasztalatok szerint egy 8-9 éves gyerek hat hónap alatt tanulja meg azt, amit az ötéves kortól oktatott óvodás két év alatt.

Vizsgálatok igazolják, hogy az egyszerû óvodába járó apróságok nyelvi képessége és kreativitása magasabb, mint a méregdrága angol tannyelvû óvodába járóké.

Mindezt figyelembe véve, a haszontalanul kiadott összegek megtakarítása nemcsak a gyerekek fejlõdését segítheti, hanem több gyerek születhet meg. Mint tudjuk, a koreai szülõk már a gyerekek megszületése elõtt megtervezik az utód életét. Ennek részeként számolnak a költségekkel is, figyelembe véve, hogy anyagi erejük mit tesz lehetõvé.

Amennyiben a továbbiakban - megszívlelve a fentieket - talán jelentõsen növekedhetne a megszületettek száma.

http://www.theguardian.com/education/2011/nov/08/south-korea-english-teaching-fears
Min-Rin 2015 okt. 05. - 07:59:36
(23262/23571)
Jó reggelt!

Standstill - K.Heart (Fashion King Ost)
https://www.youtube.com/watch?v=_f1rKJB1yKg
Min-Rin 2015 okt. 04. - 18:46:16
(23261/23571)
Már megint sikerült remekül megfogalmaznod azt, amit én is érzek, de szavakba foglalni képtelen vagyok.

Megnéztem mindkét jelenetet, bele is feledkeztem volna, de nem hagytam, mert Ah-int figyeltem. Nem tudom, bármit el tud-e játszani, de ez nagyon ment neki. Ahogy mondani szokás: élte a szerepét, ezért tudott olyan nagyon természetes lenni minden mozdulata, gesztusa, legapróbb arckifejezése. Az európai filmmûvészetben ilyen volt Jean Gabin, a magyarban Páger.

Második napja nézem a Fashion Kinget, amelyben a mirelit fülû (télen-nyáron eláll) legény a fõszereplõ. A sorozat 2012-ben készült, kicsit soká kellett várnia, hogy sort kerítsek megnézésére. Bár még a negyedénél járok, az máris látszik, hogy az akkor huszonhat éves Yoo Ah-in abban is remekelt. Persze alapvetõen mást kíván ez a dráma, mint a Secret Love Affair, de bizony itt is rá kell figyelni, amikor megjelenik.
hanguktaekwondooo 2015 okt. 04. - 12:41:59
(23260/23571)
Természetesen, a filmek azért vannak, hogy elsõsorban szórakoztassanak.
De érdemes a függöny mögé nézni,mert így az egész többet ad.
Látszólagos könnyedsége és az idegfeszítõ akcióhiány ellenére ez egy kõkemény lélektani dráma
-még a mellékszálak is alkalmasak lennének egy –egy különálló filmre,
pl. Kim Jae-wook alakította, Japánt megjárt srác története
/várjuk a fõszereplésével készült filmet; a csávó karakteres
-ha Minyóka már meredhet számolatlan az ellenségre
féljapán emberünk kisujjból kirázna egy ilyen figurát, miért nem?a kérdés költõi./


Régi szabály, hogy a színész válassza el civil életét a szereptõl.
Itt ez nem történt meg
-a film javára, de a két fõszereplõ ezáltal kutyanehéz, ám szép idõszakon ment át.

Eun-chant alakító Yoon Eun-hye nagyon ráérzett a filmbeli karakter valójára.
Olyannyira, hogy a benne élõ, ragaszkodó, csupaszív ám még szinte nemtelen kölyök
a forgatás alatt eluralkodott a személyiségén
Eun-cahnná vált, a szó szoros értelmében.

Tessék csak megnézni a werkfilmet, az interjúkat:
A kislány gyakorlatilag belehalt, hogy a forgatás befejeztével énjének talán legigazabb részét kell vszleg örökre fiókba zárnia.
Huszonnégy évesen ezt valódi tragédiaként élhette meg.

Gong Yoo is belerendült, bár férfiként õ jobban takarta,
de valamit megtudott magáról, amihez a szerep kedvéért mélyre ásott és személyiségét gazdagította.
Gong Yoo –n azóta is érzékelhetõ ennek a filmnek illetve a Silenced ragyogása.

A film különlegessége tehát nem amit láttat, hanem amit sugároz.

A hitelességre garancia volt, hogy a két fõszereplõ civilként is beáldozta magát.

Nem lehetett egyszerû forgatás.
És a rendezõnõ mindent látott és tudott.
errõl árulkodik finom és tapintatos mosolya; mesterien ért az emberi lélekhez, elismerésem.

De term. mindenki maga dönti el, tetszik –e neki a film, az ízlések különbözõek.

Hogy tovább lépjek –mert lassan már kávét vacsorázunk és reggelizünk ;-)- azóta elismerésre méltóan dögösre mûtött Yoon Eu-hye szeme még mindig szomorú.
én is az lennék, ha ennyi szemetet bíznának rám.
Viszont bármit kap, magas színvonalon oldja meg,
így emeli sokszor a gyengécske sorozatokat is.

Fizikailag ugyan nem olyan megindító mint kollégája, mégis,
látok párhuzamot közte és Yoo Ah-in között.
Valami olyasmi Eun-hye nõben, ami Ah–in férfiban.
Mindkettõ úgy játssza el szinte eszköztelenül a hattyú halálát, hogy egy pillanatra se válnak ripaccsá.
Igen nagy érdem ez.
Én akkor hiszek egy színésznek, ha látom: rámegy,
és minden sejtjében izzik a figura.

Tessék kattolni 2:40 –re,
érdemes rászánni a két percet
https://www.youtube.com/watch?v=T1pgjqAI0tw

2:00 -6:10
https://www.youtube.com/watch?v=KE_ueq0rRcI
Min-Rin 2015 okt. 04. - 09:00:31
(23259/23571)
Megnéztem, igazad van! Alig több mint négy percben egy tökéletes alakítás. :))
Min-Rin 2015 okt. 04. - 08:54:15
(23258/23571)
:)) Látom, nem sikerült meggyõznünk egymást, de nem is ez volt a cél. Amit leírtam, elsõsorban azok számára lehet érdekes, akiknek eddig még kimaradt a Coffee Prince. Véleményem szerint a tegnapi beszélgetésünk kedvet fog csinálni a megnézéshez, aztán majd õk is kialakítják a saját véleményüket, esetleg el is mondják a topikban.
Min-Rin 2015 okt. 04. - 08:49:38
(23257/23571)
Jó reggelt!

(Hisaishi Joe) Howl's Moving Castle Theme - Sungha Jung
https://www.youtube.com/watch?v=2Z603ccaj74
Maryu 2015 okt. 03. - 21:39:11
(23256/23571)
Én megértem ha valaki másnak más tetszik, mint nekem. Tiszteletben tartom a véleményét. Én egy filmtõl azt várom, hogy szórakoztasson, ne az élet nagy rejtélyeit próbálja megoldani. Természetesen semmi bajom vele, ha készülnek ilyen filmek. Tudom, hogy sokan szeretik azt.

Nekem ilyen sok részben egy kicsit unalmas volt ez a film. Ha 8-10 részes lett volna, jobb lett volna. Elájulva akkor sem lettem volna, de jót tett volna neki.
Sajnos a koreai sorozatoknak nagy hibája, hogy a végtelenségig húzzák a történetet.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
u.i:
Egyet azért muszáj hozzá tennem, Ti már régebben láttátok ezt a sorozatot, ezért fejelhettétek el, hogy a lány, szinte az elejétõl szerelmes volt a fiúba (persze nem akarta eleinte elismerni). Aztán meg mondogatta is, hogy nem mondhatja meg a fiúnak, hogy lány, mert akkor kirúgná és õ akkor nem láthatná többé a fiút. Így, mint BARÁTJA mellette maradhat. Ez volt az amikor, mint írtad, nemtelenül pajtásként szerették egymást.
hanguktaekwondooo 2015 okt. 03. - 20:47:12
(23255/23571)
Hölgyeim,
megvallom, élvezettel olvasom a tartalmas és magvas vitát.
Bár lenne ilyen többször itt, amikor két vélemény ütközik és mindkettõ értelmes, saját gondolatokat tár az olvasó elé.
A Coffee Prince -t én is láttam, ha jól emlékszem, Min-Rin ajánlására.
Az a nagy igazság -és lehet, hogy a mondanivalóm egyesekben hüledezést vált ki- hogy én középutas vagyok.
Konkrétan nekem a film marhára tetszett
addig, amíg Eun-chan át nem kezdett alakulni leánnyá.

Nincs ebben semmi perverzió
egészen másról van szó.
Min-Rin véleményét osztom a filmrõl, valóban a feltétel nélküli szeretetrõl szól a dolog,
ahol már mindegy férfi, nõ vagy remeterák az illetõ.
Ennyire elkapni a macska farkát még nem láttam koreai vagy bármilyen filmben.
és a szereplõk nagyon ráéreztek a dologra, élték a helyzetet
és itt most lehetne civil identitásukban is kotorászni, de nem teszem, mert összerondítaná a mondanivalót.

Viszont, ahogy fizikailag is kezdett leánnyá válni a karakter
számomra egyre hiteltelenebbé vált a film.
Hogy miért?
mert a két fõszereplõ magánemberként is megzavarodott
feszesek, merevek, kissé erõltetett lett a játékuk
és egészen fantasztikus, direkt figyeltem
vmi penetráns szomorúság sugárzott belõlük.
mert az volt az igazi
amikor nemtelenül, pajtásként szerették egymást
volt ebben valami éteri :-)
aki érti, tudja mire gondolok.

Amint a hölgy nõ lett
már érzõdött a nemek harca
azok a kis, klisészerû csipkelõdõ párbeszédek, amiknek semmi értelme
nagyon, de nagyon eltávolodtak egymástól.
ahogy sokszor férfi és nõ távolodik, amikor nemük egymáshoz hajtja õket
Mintha már nem lettek volna barátai úgy egymásnak mint régen :-)
és õk ezt érezték
civilként is!
és tehetetlenül, szomorúan játszottak tovább.
a film pedig megkopott, gittrágás lett belõle

Én ilyet még egy filmben nem láttam, ilyen azonosulást
és hogy egy rendezõ/nõ!/ így kitudja hozni a bugyrokból mindazt amit a társadalom nagy része még értetlenül néz/ne/
de a delikvenseket megemeli.

Belenéztem a forgatás után készült werk- vagy milyen filmbe
a két fõszereplõ gyakorlatilag belebetegedett, hogy vége.

Gong Yoo egyébként nem csak énekel
az egyik legtehetségesebb és évtizedek óta minõséget nyújtó koreai énekes
Kim Dong-ryul egyik videoklipjében is láthatjuk
ebben a szerepben is remek
érdemes a szöveggel együtt figyelni, sokat hozzáad
https://www.youtube.com/watch?v=4GW7xwZkDsY
Min-Rin 2015 okt. 03. - 18:08:03
(23254/23571)
Nem. Han-Gyul egy fiút csókolt meg.

Hogy nem én látom csak így az eseményeket, annak igazolására itt a magyar nyelvû wikis szócikk idevágó bekezdése:

"A közös munka során Hankjol és Uncshan egyre közelebb kerülnek egymáshoz, míg a férfi rádöbben, hogy beleszeretett a „fiúba”. Hankjol komoly lelki válságon megy keresztül, mire el tudja fogadni ezt, és közben többször is nagyon megbántja Uncshant, akit szintén gyötörnek egyre hevesebbé váló érzései és a bûntudat, hogy nem mondhatja el a férfinak az igazat, mert fél, hogy elvesztené a munkáját és így a családja megélhetését."

Han-Gyul Eun-Chanba szeretett bele. Egy emberbe, akit fiúnak hitt. Nagy lélekerõvel, hosszas vívódás eredményeként jutott el addig, hogy azt mondja: menjünk el addig, ameddig lehetséges.
Maryu 2015 okt. 03. - 17:42:24
(23253/23571)
Félve teszem ezt be, mert már biztos be lett téve, de én nem vettem észre.
Ma olvastam róla, hogy október 7-én a MOM elõtt, a KKK rendezvényt szervez. Biztos nagyon klassz lesz! Koreai, japán kaja is lesz.
http://www.koreaikultura.hu/ha-koreai-kulturalis-fesztival-akkor-oktober-7-e/
Maryu 2015 okt. 03. - 17:36:20
(23252/23571)
Igen ezt én is láttam. Amikor kiválasztok egy filmet, mindig meg szoktam nézni a nézettségét (ha megírják). Ezért is választottam.
Aztán rájöttem, hogy azért ilyen magas ez az index, mert az ázsiaiak szeretek az erõs érzelmi töltetû filmeket. Errõl sokat lehet olvasni.

Félre értés ne essék, azért én nem bántam meg, hogy megnéztem, de éppen emiatt a magas nézettség miatt, valahogy többet vártam tõle és mindannyiunknak más-más téma a jó. A szórakoztató. Hát most nem volt szerencsém. Ennyi az egész.