A feltaláló

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar életrajzi dráma, 120 perc, 2020

Értékelés:

155 szavazatból
Szerinted?

Dr. Béres József a hatvanas évek végén laboratóriumi kutatóként fedezte fel a nyomelemek kedvező hatását a növényekre, és ezt továbbgondolva fejlesztette ki legendás készítményét, a Béres-cseppet. A világ sok országában azonnal ünnepelt tudós vált volna belőle, ám a korabeli Magyarország nem tartozott ezek közé. Nehéz évek vártak a tudósra. Bár a cseppek hatékonyan segítettek sok betegség gyógyításában és a hír szájról-szájra terjedt, a hatalom nem nézte jó szemmel Béres József tevékenységét. Minden eszközzel próbálták megakadályozni a készítmény terjedését, börtönnel fenyegették és bírósági eljárást indítottak ellene. Ám a kutató nem hátrált meg...
A film Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét mutatja be. Miközben érzelmekben gazdag jelenetekben követi a Béres Csepp megszületésének érdekfeszítő, pergő eseményeit, a kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát, objektív látleletet is nyújt a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról, a (nem)működő szocializmusról, az akkori társadalom egészét átható hazugságokról és intrikákról. Napjainkban különösen fontos és aktuális, hogy felelevenítsük Béres József elkötelezettségét, és azt a morális értékrendet, melyet ránk hagyott.
Bemutató dátuma: 2020. február 6. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Cheshire 2023 dec. 29. - 10:56:49 10/10
Ugyan ez a film csak fel darabolva:
https://port.hu/adatlap/film/tv/cseppben-az-elet-cseppben-az-elet/movie-209434
4 részletben némi idő húzásokkal az epizódok elején és végén.
Lehasználó 2023 dec. 16. - 11:59:31
Hatvanas-hetvenes évek Magyarországa,jó kis film,de érdekes a régi TV,Faros Ikarus,Moszkvics rendőrautó idejében a műanyag kilicses Trabant,a KU rendszámú Dacia,sőt egy AMR-410 új rendszámú Wartburg tourist.XD
10/10
Mr_Cangali 2023 nov. 02. - 22:32:07 10/10
Nekem személy szerint nagyon tetszett érdemes megnézni
4/10
sexykex 2023 aug. 30. - 10:47:00 4/10
Egyértelműen csalódást okozott ez a két óra. Béres József életéről, a cseppek megalkotásáról semmit sem tudunk meg. Kifejezetten érdekelt volna, hogy a benne lévő nyomelemeket miből és hogyan sikerült kivonnia. Helyette a döglött oroszlán rugdosása és bajusztépkedése zajlik, jelentősnek látszó hazugságokkal fűszerezve.
Béres József rákgyógyszert próbált kifejleszteni és létrehozott egy nagyon fontos táplálék kiegészítőt. Ha ezt orvosként teszi, akkor valószínűleg nem vívta volna ki az orvostársadalom haragját, de Béres József agronómus volt.
6/10
InteriorLulu 2023 ápr. 08. - 16:25:34 6/10 Előzmény nappalitv
Az általad idézett, feltételes módú mondatot a filmbeli Béres akkor mondta, amikor még csak nem is körvonalazódott a fejében semmilyen gyógyhatású késztmény, pláne gyógyszer kifejlesztése. Utána kijelentő módban, azaz tényként már hasonlót sem mondott.

Nem állítom, hogy nem léteznek nagyhatalmú gyógyszerlobbik, ha tetszik gyógyszermaffiák, ám például pont a Béres-csepp okán értelmetlen azokat előhozni.
6/10
InteriorLulu 2023 ápr. 08. - 16:11:27 6/10 Előzmény Mineknick
Tőled idézve: "A film nagyonjó, függetlenül attól ki mennyire hisz a Béres cseppben
https://funzine.hu/2020/02/05/kult/a-feltalalo-kritika/"
A linkelt "kritika" nem kritika, hanem egy nem is leplezett, színtiszta promóciós írás. Olyan kijelentésekkel (pl. "...korszakalkotó felfedezéseket tett, melyek eredményeit a daganatos megbetegedések gyógyítására is felhasználta"), amiket maga Béres sem állított soha sem az életben,sem a filmben, mégha a film határozottan sugalmazza is azt, amit nem állított, vagyis a cseppek daganatos megbetegedéseket gyógyító hatását.
9/10
cynna 2022 dec. 19. - 22:09:22 9/10
Remek színészi játék, helyszínek, díszlet. 9 pont, mert az eleje kicsit zavaros volt az idősíkok miatt.
nappalitv 2022 ápr. 16. - 19:40:36
"hogyha a megfelelő nyomelemeket
pótolni tudnánk, nemcsak a talajban,
hanem az emberi szervezetben is,
akkor megakadályoznánk
egy csomó betegség kialakulását."

És pont ez az amit a gyógyszermaffiaipar nem akar.
nappalitv 2022 ápr. 16. - 16:21:00 Előzmény Laundry982
Szokásos műanyagfilm amit elcsesznek bájolgással. Semmi életszag.
De ez le volt adva 4 részesben is Cseppben az élet címmel.
9/10
bokor5 2022 ápr. 15. - 14:12:37 9/10

Azt vettem észre a Béres Csepp szedésekor, hogy mindössze 5-6 óra alvás is elég és kipattanok az ágyból!
offtopic
janderka 2022 febr. 27. - 10:24:00
Soha nem értettem, miért épp 20 órákig lepergő minicsepp, 2 mp alatt bepottyanó négy nagyobb helyett?
6/10
Laundry982 2022 febr. 27. - 08:50:32 6/10
Tényleg kicsit pátoszos és giccses.A ruhák frissen vasaltak,a busz belseje patika tisztaságú,a járművek ragyognak olyan fényesek...Kicsit sem valósághűek.A színészek legalább jók.Mindegy,reggel húsz csepp-este húsz csepp!
5/10
kispalissaci 2022 febr. 04. - 07:51:30 5/10
Egy-két kivételesen jó színészi alakítást leszámítva (pl. Für Anikó, Hatházi András, Székely B. Miklós) a film elég gyengére sikerült, Béres József karaktere pedig kb. annyira van eltúlozva mintha maga lett volna Jézus Krisztus. Sok helyen fájdalmasan patetikus és szentimentális a film. 5/10
7/10
Eszter.Sz 2021 dec. 05. - 17:59:10 7/10
Vegyes érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban....
Egyfelől fantasztikus korrajz, jól felépített, szépen fényképezett és magával ragadó történet, precízen és körültekintően megválogatott kosztümökkel és díszletekkel. Másfelől viszont roppant módon zavart, hogy a pátoszt jócskán túladagolták. Értem én, hogy Béres József egy ikon és ennek megfelelően csak szuperlatívuszokban lehet róla megnyilvánulni, de nekem kissé életszerűtlen és hiteltelen volt, hogy soha egy csepp kétség, megingás, aggodalom nem volt benne. Szegény Gáspár Tibornak sem volt bizonyára könnyű dolga, már amennyiben feltételezem, hogy be voltak határolva a lehetőségei Béres József megformálását illetően, éspedig feltételezem. Egymást érik az átszellemülten kinyilatkoztatott bölcsességei, a feddhetetlenségét kidomborítását célzó jelenetek. Már-már szenteknek kijáró áhítat övezi, a családtagjai és barátai/támogatói mint valami bolygók keringenek körülötte, saját gondolatot a fenntartásairól egyikük sem fogalmazott meg. Végtelenül egydimenziós mindegyik szereplő, kivéve Hatházi András, Seress Zoltán és Székely B. Miklós, akik zseniálisan és árnyaltan alakították a karaktereiket. Hatházi András egyszerre volt irritáló és szórakoztató a pitiáner, a feletteseinek hízelgő, a beosztottjait terrorizáló igazgató elvtárs szerepében. Seress Zoltán Mátyusként azt gondolom nem egy konkrét történelmi figurát személyesített meg, hanem az adott korszak egy zsánerét a lentről magát szívósan felküzdő, okos, de elvtelen, éppen ezért bármilyen rendszert készségesen kiszolgáló szürke eminenciás. Személyes kedvencem viszont Imre bácsi, a "kisember" volt, akinek belső iránytűje a becsület és úgy általában a hagyományos értékek felé mutat, de néha bedarálja a rendszer romlottsága. Székely B. Miklós olyan szerénységgel és alázattal alakította (a kollégák követhették volna a példát, de sajnálatosan nem tették....), hogy olykor az a benyomásom támadt, hogy ő nem is színész, hanem egy random bácsi a szomszédból vagy egy nagypapa bármelyikünk családjából - és ez lenne a színjátszás lényege.
Szerintem az egy jó tendencia, hogy tudunk végre büszkének lenni a nemzeti értékeinkre, és vitathatatlanul a filmek tudják ezt a társadalom legszélesebb rétegeihez eljuttatni, de ha mindezt az érték-közvetítést egy hatalmas adag ragacsos sziruppal öntik le, ami a giccs határát súrolja az nekem elvesz az összképből.
katimama10 2021 szept. 02. - 11:00:50 Előzmény tesz-vesz
Ha tudnám az elérhetőségét , privátban sok mindent leírnék vagy elmondanék, de sajnos ma sem lehet szabadon véleményt nyilvánítani .
10/10
szendi73 2021 júl. 06. - 10:51:13 10/10
Nagyon jó film! 10 pontos.
Böhöm 2021 júl. 03. - 06:19:41
Sajnos nem tudok valamiért pontot nyomni, ezért most így: 9/10
Böhöm 2021 júl. 03. - 06:17:52
Kiemelkedő képi megjelenítése ez egy a sorba be nem álló emberről, és az ezzel járó igazságtalan helyzetek kezeléséről szóló regénynek. Nagyon sok magyar ember élt, vagy "talán" még ma is él át hasonlókat. Motoszkál bennünk a helyzetek hangulata, valahonnan ismerősek a helyzetek, így a film könnyen lesz személyes megszólítássá. Ez a lényeg.
Ja, egyébként a film mellesleg éppen Béres József konkrét személyen keresztül mutatja ezt be.
Gál György Ferenc 2021 jún. 01. - 10:05:42 Előzmény ondrascheke
Igaza van!!
7/10
zetevar 2021 máj. 01. - 13:20:03 7/10
Egyébként filmnek nem rossz, bár a gyerek az elején megkérdezte, hogy mi ez, a magyar Gyűrűk ura :) És tényleg volt benne vmi, a kissé túl idealizált vidéki környezet és a zene is hajazott rá.
A színészi játék nagyon tetszett, azt meg, hogy mennyi igaz a sztoriból és mennyit írt hozzá a forgatókönyv író, nemigen fogjuk megtudni.
Amikor a néni arról beszél, hogy a rákos férje utolsó félévének mindennapjait tette széppé a Béres csepp, nálam is kicsapta egy pillanatra a biztosítékot. Sztem nagyjából ennyire vegyük komolyan a történet hitelességét.
Egyébként itt keleten sok idős ember emlékszik még azokra az időkre, amikor a kisvárdai csodadoktorhoz jártak egyesek a csodacseppért. Ez biztosan igaz, már nem egy ember mesélte, bár azt is hozzáteszik, hogy az a csepp még tényleg hatásos volt, nem úgy, mint a mostani.
Összes hozzászólás