Film

Az állampolgár

magyar dráma, 109 perc, 2016 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott


Értékelés:

60 szavazatból
Szerinted?
Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake-Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán.
A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari (Máhr Ági) segít neki, de a tanulás közben tanár és tanítvány között mély szerelem szövődik. Mari hatalmas döntést hoz: elhagyva férjét a fekete férfihoz költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, úgy tűnik, hogy hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát.
Azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin (Arghavan Shekari), a fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja Shirint, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.

Bemutató dátuma: 2017. január 26. (Forgalmazó: Mozinet)

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Linkek:

Vélemény:


szeptember 10. 16:27
Na, ezt a filmet is csak azok nem nézik meg, akiknek meg kéne!

február 6. 12:48
Tegnap láttam moziban és még mindig a hatása alatt vagyok. Nagyon elgondolkodtató és szomorú film.

Azt hiszem ennél hitelesebben nem is lehet bemutatni mit jelent menekültnek lenni, és teszi mindezt úgy, hogy az események egy egészen békés kispolgári környezetben zajlanak. Nincsenek halottak, mezítláb fagyban menetelő emberek, nem éhezik senki, és mégis teljes súlyával ránk nehezedik milyen is a menekült-lét.
Zseniális!

SPOILER
Sokat gondolkodtam Marin. Egyfelől neki sikerül Wilsont egyszerűen csak embernek látni és nem egy feketének, másfelől valahol pont ezért nem tudja átérezni a helyzetét. Vagy talán az bántja legbelül, hogy érzi, a menekült-lét, az együtt szülés erősebb kapcsolatot teremtett Wilson és Shirin között, mint ami köztük valaha is lesz és emiatt féltékeny. Mindezt annak ellenére, hogy egyértelmű, hogy szerelem nincs köztük. Mindenesetre nem tudom mit gondolt, onnantól, hogy Wilson megmutatja az elveszett lányai fényképét már teljesen tiszták a motivációi és világos, hogy bármit odaadna azért, hogy segítse ezt az idegen nőt és annak kisgyermekét.
Olyan szép, boldog...

február 5. 13:30
Nagyon fontos film, nem tudok mondani jobb, filmet mondani a közelmúltból.
Ha csak feleannyi alázat lenne bennünk, mint a főszereplőben, mennyire más emberek/társadalom lennénk...

Kedves Vranik Roland!

Gratulálok, nagyon nagyot alkotott! Ne térjen le az útról!

Összes hozzászólás