Az utolsó lépcsőfok

Bakancslistához adom
The Staircase
amerikai krimisorozat, 2022

Értékelés:

35 szavazatból
Szerinted?

Az igaz történeten alapuló sorozat Michael Peterson életét, szerteágazó észak-karolinai családját és felesége, Kathleen Peterson gyanús halálát tárja fel.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Clayton Peterson
Candace Zamperini
Michael Peterson
David Rudolf
Margaret Ratliff
Martha Ratliff
Bill Peterson
Bruce Campbell
Mark Zamperini

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
saraana jan. 10. 22:50:53 1/10
Senkinek nem ajánlom csak ha fel szeretné dühíteni saját magát.8 órát elvesztegettem a semmire.Borzasztó volt!
7/10
cinemad 2023 ápr. 19. - 18:18:10 7/10
Ez jó volt. Helyenként picit ellaposodott, 2-3 résszel kevesebb picit cselekménydúsabbá tette volna, de azért minden rész adott hozzá valamit a történethez, annyira nem éreztem azt, mint sok más sorozatnál, hogy töltelék részek vannak benne, mert valaki úgy döntött, hogy egy két órás film helyett mindenáron inkább sorozatot készít... Jó színeszeket sikerült összeszedni, izgalmas is volt, folyamatosan elbizonytalanította a nézőt, hogy mit gondoljon a valóságról. Picit nehéz követni a bonyolult családi viszonyok miatt a sorozat feléig, hogy ki kivel van, de a végére azért minden helyre kerül. Az igaz töténeten alapuló filmek nagyobb részéből nem lesz jó film, de itt kellően érdekes volt a sztori, minőségi a megvalósítás, jók a színészek, csavaros a történet, komplexek a karakterek, stb. Egyedül az alábbi pár dolog tűnt számomra kevésbé hitelesnek, logikusnak:

Sophie karaktere érthetetlen, mi alapján szeret bele a főszereplőbe? Azon túl, hogy az anyagait vágja. Miközben a főszereplő gyakorlatilag végig roppant visszataszítónak van beállítva. Nem jön át a sorozatból, mik azok a tulajdonságai, mik azok a dolgok, ami olyan érzést vált ki belőle, hogy elhagyja a családját, éveket pazaroljon valakire, aki börtönben ül, és emiatt meg sem ismerheti valójában. A bemutatott jelenetek alapján érthetetlen a motivációja. A másik pedig a túlzott elfogadás az összes családtag, gyerek, gyakorlatilag egy vállrántással veszi tudomásul, hogy az apjuk férfiak tucatjaival csalta az anyjukat. Értem én, hogy a bi-/homoszexualitás ma már inkább értékként van beállítva az érzékenyítő programokban, de azért nehéz elhinni, hogy ennyire egyszerűen túllendül ezen mindenki, legalább egy karakter lenne, aki küzd az új információk elfogadásával. Aztán nem értem, hogy a méregdrága ügyvédet minek fizetik? Zéró eredményt ér el. Elsőfokon életfogytiglan, vagyis bárki védhette volna, aztán magasabb fokon még egy fellebbezést sem tud elérni. Gyakorlatilag semmi haszna, semmit nem ért el az egész ügy során az ügyfele javára. Kirendelt ügyvéddel se lett volna hátrébb. Végül nekem nem jött át, hogy a végig kitartó családtagok miért hagyták magára apjukat mire a "felmentő" ítéletre kerül sor.De ezekkel együtt is bár soha rosszabb film ne készülne...
7/10
stockholm 2022 jún. 22. - 23:10:58 7/10
Hát ... az első négy kifejezetten izgalmas volt és Colin Firth zseniális. Egyik pillanatban leköpném, a másikban meg megsajnálom és meghatódok. Az elején úgy tűnt, látunk egy izgalmas sorozatot egy pszichopatáról, és hogy hogyan manipulálja a környezetét. A sorozat második fele viszont részben vontatott, részben zavaros volt. Juliette Binoche drámája nevetséges volt, és nekem a filmezős sztori is hiteltelen volt. Izgalmas lett volna, hogy a lányok anyjával mi történt, ennek miért nem mentek jobban utána a lányok?? Ez a sztori miért nem gondolkodtatta el a fiúkat, a szomszédokat, stb? Ez döntő momentum volt szerintem, ehhez képest nem sok szó esett róla. Cserébe egy óra a szomszéd unalmas baglyos sztorijáról .. az akkor már érdekesebb lett volna, hogy ő is miért hisz vadul Michael ártatlanságában. A végére az idősíkok váltogatása is követhetetlenné vált.

A színészek nagyon jók. A sztorira viszont igaz: a kevesebb több lett volna. Egy csomó felesleges vakvágány volt, a fontos kérdéseket pedig nem bontották ki.
7/10
User Friendly 2022 jún. 16. - 16:21:54 7/10
Aki valami pörgős krimire számít, az valószínűleg csalódni fog. Lassú folyású, de nagyon jól felépített történetet látunk, ami epizódról epizódra elbizonytalanítja a nézőt, hogy hihet-e a Petersont egyébként zseniálisan játszó Colin Firth-nek.

És ez a bizonytalanság a film végével sem oldódik fel.


Nekem bejöttek az egymásba úsztatott jelenetek, kivéve az utolsó részben a két meghallgatást, ahol baromi nehéz volt követni, hogy épp mit is látunk.
Voltak üresjáratok is, talán a 8 rész kicsit sok volt, 6 epizódban feszesebb lehetett volna.
Az igazságszolgáltatás mikéntjéről viszont felvet gondolkodásra érdemes kérdéseket, ami egyértelműen a sorozat egyik nagy pozitívuma.
7/10
Seli78 2022 jún. 14. - 20:58:38 7/10
Nekem tetszett ,bár kissé el lett húzva . Colin Firth hatalmasat alakít , a végére már nagyon utáltam szegényt.😂
Cirifischio 2022 jún. 06. - 17:06:20
Kiváló, részről részre mesterien játszik a nézővel hogy sajnálja-e főhősünket, undorodjon tőle, vagy gyűlölje, ítélje el. Parádés színészek, remek tempó, én csak a szinkronizálatlan francia részektől téptem már a hajam, mert J. Binoche arcrángásaitól eleve kiráz a hideg, a harákoló nyelvtől pláne, és a mániákusan újraindított klasszikus zenei motívum is idegesítő volt. Viszont azon ritka HBO-filmek egyike ahol a homoszexualitás nem az lmbtq-propaganda öncélú eszközeként, hanem szükséges dramaturgiai elemként, a sztori szerves részeként jelenik meg (pláne hogy valós sztoriról beszélünk...) Ami még nem tetszett az, hogy még az elképzelt gyilkossági/baleseti jelenetverziók és haláltusák is iszonyúan naturálisra, nézőkínzóra sikeredtek. (Node, ugye hogy Hitchcock nem is volt olyan hülye...;):D
1/10
Rockshield Racks 2022 máj. 21. - 22:12:09 1/10
Unalmas, vontatott ... Azt elmondom, hogy az 5. epizód felénél befejeztúk. Nem érdekel! Már korábban is idegesítettek a fölös körök. Ez nagyon gyenge.