Egy zuhanás anatómiája

Bakancslistához adom
Anatomie d'une chute
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia thriller, dráma, krimi, 150 perc, 2023

Értékelés:

52 szavazatból
Szerinted?

A világ legrangosabb filmfesztiváljának fődíját, a Cannes-i Arany Pálmát elnyerő lélektani krimiben Sandra (Sandra Hüller – Toni Erdmann) idillinek látszó élete kártyavárként omlik össze. A sikeres német írónő francia férjével és látássérült gyerekükkel élnek a francia Alpok egyik kis falujában. A férfi váratlan halála után nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. Sandra ezért a rendkívül megterhelő nyomozás és tárgyalás középpontjába kerül.

A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben az eseményeket végig a feleség szemszögéből követjük, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. Az Egy zuhanás anatómiája azonban sokkal több bűnügyi történetnél: Justine Triet rendezőt elsősorban a házasság, és alapvetően az emberi kapcsolatok legmélyebb rétegei érdeklik.
Bemutató dátuma: 2023. november 30. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Szereplők

Sandra Voyter
Maître Vincent Renzi
Avocat général

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    2023
    Arany Pálma

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
cstima ápr. 07. 15:20:18 10/10
Zseniális film. Észre sem vettem,hogy 150 perces. Végig lekötött. Baromi jól hozza,hogy egy párkapcsolatban mennyire máshogyan látja ugyanazokat a történéseket egy férfi és egy nő. Kár,hogy nem kapta meg az Oscart,megérdemelte volna.
8/10
Radnóti László márc. 15. 09:54:28 8/10
3/10
Roberto DiCapribogyó márc. 12. 09:20:51 3/10
És igen, sikerült az Akadémiának még jobban lezüllesztenie a saját díját, csak odaadták a legjobb forgatókönyv díját ennek a francia csodának... aztán meg csodálkoznak, hogy senki sem nézi már őket: tíz éve még 44 millióan látták az átadót, a tegnapit meg már 20 milliónál is kevesebben...

Persze, mert komolytalanná vált az egész az elfuserált, hiteltelen döntéseiknek köszönhetően (és akkor a tematikus Black Oscarról, meg a Yellow Oscarról ne is beszéljünk), mint amilyen ez is.
3/10
Roberto DiCapribogyó márc. 11. 12:32:36 3/10 Előzmény Bordács Andrea
Maga ritka intelligens.
8/10
itsme1 márc. 11. 08:11:00 8/10
Kell hozzá fél óra, amíg rájössz, ez nem egy hagyományos krimi és semmiképp nem thriller. Majd egy újabb fél óra után veszed észre, hogy egy életszagú, családi drámába csöppentél. Amikor már nem kombinálsz, magadban, hogy mi lesz itt a megfejtés, és nem vársz fordulatra, akkor tudod igazán átadni magad a párbeszédeknek és azok lelki hátterének. (A két és fél órás hossz, így is indokolatlan.)
10/10
Samu-Nagy Emese márc. 11. 06:52:49 10/10
Mindig elgondolkodom, hogy a "megmondóemberek", álnéven okoskodó, másokat minősítő hozzászólók vajon tényleg nem érzik, hogy valójában minden soruk és gondolatuk ŐKET MAGUKAT minősíti?
Hogy mennyire átsüt a bizonytalanság és csekély önértékelés abból, ha kontrolálni akarjuk a mások véleményét?
Merthogy valójában a frusztrált egó számára kell az az érzés, hogy "amit én gondolok, az az egyetlen valóság", és "bárki máshogx érez, gondol, az veszélyeztet engem"?
Tényleg nem érzik, hogy ebből a mentalitásból ordít a kishitűség és az ostobaság?
Meg ugye a Dunning Kruger effekt.
Minél kisebb a tudása valakinek egy dologról, annál nagyobb arccal hiszi, hogy ő ismeri azt a dolgot.
Az ismeret és a magabiztosság fordítottan arányos.
Csak ezen gondolkodtam.
3/10
Roberto DiCapribogyó márc. 10. 18:13:48 3/10 Előzmény Samu-Nagy Emese
" A szeretet/egymásra utaltság/társfüggőség/bűntudat/önbecsapás/nárcizmus/megfelelés/vágy/kiábrándulás/kiszolgáltatottság/gyűlölet dús, kibogozhatatlan szövetét, ami két ember évtizedes kapcsolatából fejlődik"

1.Akkor fejlődik ki, ha bántalmazó-mérgező kapcsolatról van szó. Egy szeretet alapú kapcsolatban, ezek nem tudnak kifejlődni, táptalaj híján.
2. Ha számodra ez a szövet kibogozhatatlan, érdemes egy szakemberrrel átbeszélni a dolgokat, ill. az ön/ember ismeretet növelni. Ha nem is pikk-pakk, de idővel teljesen tisztává és átláthatóvá válik ez a szövet.
3/10
Roberto DiCapribogyó márc. 10. 18:05:49 3/10
Rájöttem végül, hogy mi lehett az alkotók mondanivalója, amivel szimpatizálok, de ez nem mentség a dögunalmas megvalósításra:

SPOILER:
Ugye szájba van rágva, hogy a nő kicsinálta az önző hozzáállásával a férjét, nárcisztikusan sérült: büszkén mondja: "Nem hiszek az egyenrangú kapcsolatokban", ellopta a férje ötletét, a férj törődött a gyerekükkel, miközben a nő mindíg szakított időt a könyvének megírására, megcsalta a férjét, stb.
Továbbá a végén a gyerek a vallomásával még inkább szájbarágják: apa már régóta tervezte az öngyilkosságot (nyilván a kizsákmámyoló párja miatt).
Szóval úgy tűnik nekem, hogy a manapság tomboló feminista hordáknak akartak az alkotók finoman(?) beinteni a középső ujjukkal: "Nesztek, itt egy film, amiben a nő a kizsákmányoló, egy nő is lehet gonosz és érzéketlen, önző, aki kicsinálja a párja lelkivilágát!"

SPOILER vége
3/10
Roberto DiCapribogyó márc. 10. 18:04:17 3/10
Ezt meg mindek kellett?! Ez járt a fejemben a film megnézése után. Mi volt a cél? Mi volt a mondanivaló? Miért kellett ezt ilyen unalmasan, érdektelenül kivitelezni?

A film spoilermentes felépítése alapvetően így néz ki:
1.Férj meghal
2.Semmi érdemleges
3.Nagy drámai, szájbarágós ~5-10 perces jelenet egy átlagosan bántalmazó-mérgező kapcsolatból (ezerszer láttnuk már ilyen vásznon); amiből kiderül, az egyik fél durván nárcisztikusan sérült
4.Semmi érdemleges
5. A gyerek monológja, hogy azért kiderüljön egyértelműen mi is történt.
6.Nyomasztó, katarzis nélküli befejezés

Azért egy drámai(nak szánt) filmről sokat elmond, hogy egyetlen jelenet volt, ahol igazán el kezdtem izgulni, aggódni: a jelenet szereplőjéért, aki egy KUTYA volt... na az tényleg szívfacsaró volt.

Ki a fene ad erre tíz pontot?! Gyanitom, hogy:
a, aki max 30 filmet látott életében, abból max 2 volt dráma
b, aki a Marvel-Transformers-Halálos Iramban szentháromságon szocializálódott idáig
c, vagy aki ugyanilyen bántalmazó kapcsolatban él, ezért érdekes számára, hogy "jé, nem vagyok egyedül".

A tavalyi Oscar után azt hittem, hogy a Mindehol, Mindenkivel, Mindefelé, Mindenbe bele, vagy milyen című csoda szétdíjazásával elértük a mélypontot, de ha ez megkapja a legjobb forgatókönyv díját (a jelölés is már egy nonszensz), akkor újabb szintet fog ugrani Oscar bácsi... lefelé.
10/10
MaZsola_Megmondja márc. 03. 17:31:19 10/10
A katarzis hiányzik. Nem lelőni kellene a poént, csak meglebegtetni. Ez így inkább dokumentumfilm felé hajlik. Nem is értem, hogy miért nem látunk gyakoribb kézikamerázást, vagy bekamerázott házat.
8/10
Filmkocka febr. 28. 16:30:31 8/10
Jó film. Mintha keveredne benne a krimi a dokumentumfilmmel és a családi drámával. Sandra Hüller jól játszik, kivált úgy, hogy nem az anyanyelvén kellett megszólalnia. Mégis hiányoltam a filmből a katarzist, aminek a lehetősége szerintem benne lett volna.
10/10
Samu-Nagy Emese febr. 25. 11:10:03 10/10
Olvasom a hozzászólásokat, és mindig rácsodálkozom, mennyire más igénnyel, ízléssel vagyunk képesek nézni, dekódolni egy történetet. Nekem ez egy 10/10-es film. Remek. Kiváló forgatóköny, döbbenetesen hiteles párbeszédek, szituációk, tűpontos lélektan, zseniálisan mély színészi játék. Kevés film képes klisémentesen, zsigerileg megragadni egy kapcsolat bonyolultságát. A szeretet/egymásra utaltság/társfüggőség/bűntudat/önbecsapás/nárcizmus/megfelelés/vágy/kiábrándulás/kiszolgáltatottság/gyűlölet dús, kibogozhatatlan szövetét, ami két ember évtizedes kapcsolatából fejlődik. Ez a film képes rá. Nincs benne akciójelenet, CGI, szex, kosztümös hejehuja stb. Ez nem egy látványos film. Ez a film a mélyrétegekben játszódik. Ha van hozzá kellő nyitottság, affinitás, idő és érzékenység a néző részéről, akkor nagyot fog ütni. Ha valaki szórakozni szeretne, vagy valami bonyolult bűnügyet megfejteni, akkor unatkozni fog. Rétegfilm. Én otthonosan mozgok ebben a lélektani világban, nekem nagyon bejött.
8/10
Hatpöttyös jan. 28. 22:42:50 8/10
Érdekes film. Jól hozza a családon belüli konfliktusokat. Sandra Hüller nagyot játszik. Érdemes volt megnézni.
2/10
Gaddemon jan. 28. 18:02:46 2/10 Előzmény Bordács Andrea
A hozzád hasonló együgyűektől mindig csak ilyen fricskázó egyenválaszra telik. A sz.rból attól még nem lesz lekvár, mert felteszed a polcra. Nyilván most géniusznak gondolod magad, mert téged elbűvölt ez a nulla film.
Bordács Andrea jan. 28. 17:01:55 Előzmény Gaddemon
Nem attól vagy az, hanem, mert lázhatóan csak a bugyutácska filmeket vagy képes megérteni, s az szórakoztat
offtopic
Anna Dé jan. 27. 23:59:32 Előzmény k11zoltan
Ha megtalálom valahol, megnézem. Köszi. Ezt nem tudtam végignézni.
8/10
Sweet-But-Psycho jan. 27. 20:49:26 8/10
Különös és különleges mozi. Talán éppen azért, mert bátran szakít valamennyi filmes klisével. Nem úgy ugrik előre és hátra az időben, ahogy azt megszoktuk, nem úgy ábrázolja a tárgyalás menetét, ahogy más filmekben már ezerszer láttuk, és (SPOILER LEHET!) a végén sem ad megnyugtató választ a lusta (vagy buta) nézőnek, alaposan a szájába rágva a megoldást. Szereplői mégis egytől egyig hitelesek, a drámai helyzet húsbavágóan valóságos, Sandra Hüller alakítása kiváló, de más színészek is remekelnek.
Aki pedig hitchcocki hagyományokra hivatkozik a film kapcsán, annak jó szívvel ajánlom, a babot, mert ugye az is hús!
k11zoltan jan. 27. 18:16:32 Előzmény Anna Dé
Nézd meg a Fekete Dobozt (Boite Noire). Az jó volt.
k11zoltan jan. 27. 18:14:11
Nem volt jó.
A leírás félrevezető.
Ez egy bírósági film, amivel nem lenne gond, ha jók lennének a karakterek.
A vád ügyvédje azt hittem valami utcakölyök.

Nem ezt vártam, nem is tetszett. Pláne, hogy korábban a Fekete Doboz francia film nagyon jóra sikerült.
Aki ennek a leírásnak megfelefő, csavaros, nyomozós modern francia filmet akar, nézze meg azt.
Edmond Dantes jan. 27. 14:24:20
Arról nem a film tehet, hogy az ajánló "hitchcocki hagyományokat" ígér. A "lélektani krimi" és a "több, mint bűnügyi történet" azonban találó. Nemigen szeretem a 110 percnél hosszabb filmeket, de ez 150 percen át is lekötött. Aki "A vád tanúja"-típusú darabokat szereti, az nem fog csalódni, de itt 1/1 megfejtést ne várjon. Mindenki maga dönt a végkifejletet illetően ... ahogyan a filmbeli kisfiú is.
TÖRLÉS VÁLASZ
Összes hozzászólás