Zárójelentés

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dráma, 118 perc, 2020

Értékelés:

80 szavazatból
Szerinted?

Stephanus professzort (Klaus Maria Brandauer) váratlanul nyugdíjazzák. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, így elbúcsúzik kórházi kollégáitól, hazaköltözik a szülőfalujába, és – a helyiek nagy örömére – körzeti orvosként kezd dolgozni.
A fiatalkori szerelme és gyerekkori legjobb barátja viszontlátása megérinti a biztonságos környezetéből kiszakadt doktort, ám a faluban nemcsak pozitív élmények érik: olyan kisstílű, de ártalmas politikai csatározásokba is belekeveredik, amelyek nem engedik meg, hogy belefeledkezzen a múltidézésbe, vagy egy új élet gondolatával kísérletezzen. Stephanus a saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz a jelennel.

A Mephistó-ért Oscar®-díjat nyert, több más filmjéért Oscar®-ra jelölt, Golden Globe®-, cannes-i Aranypálma és berlini Ezüstmedve-díjas rendező hosszú szünet után, korábbi sikerei legfontosabb alkotótársai, Klaus Maria Brandauer, Eperjes Károly, Koltai Lajos operatőr, valamint a hazai színészet legjava segítségével, készített új mozifilmet, amely ismét izgalmas, felkavaró és elgondolkodtató.
Bemutató dátuma: 2020. február 27. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

S doktor felesége
Kristóf atya
polgármester
Énekerzsi
asszisztens Marika
öregember az állomáson
S doktor lánya
megyei küldött
fűszeres Marika
operarendező
polgármesteri Marika
S doktor anyja
autószerelő
portás az Operában
portás a kórházban
mentőtiszt

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
szilvi0000 szept. 02. 16:48:59 7/10
Végre egy inteligens, komoly film, szép képekkel. Megijedtem, hogy megint a Brandauer, de ő tényleg nagyon jó és a Stohl is, és Eperjes és mindenki!
Gabó58 aug. 28. 21:44:38
Úgy látom bizonyos kort meg kell érni, hogy valaki megértse , át tudja élni és érezni a filmet. Társadalom kritika és remek színészek, ez Szabó István kíváló filmje.
10/10
steelprophet aug. 25. 21:57:05 10/10
Érzelmes, intelligens, szórakoztató remek film. Ha nem tetszett az nem a film hibája. De mivel nem vagyunk egyformák, hát ez van. :-)
László Terbócs aug. 24. 12:19:29
Asszem a janderkákról szól ez a film. :)
László Terbócs aug. 24. 07:53:34 Előzmény janderka
NC
janderka aug. 24. 07:33:25 Előzmény László Terbócs
Miért kellett volna végignézzem, ha szerintem rossz? Múltimádatból? Nevetséges.
(Ha most azzal jönnél, hogy akkor csináljak jobbat, akkor esküszöm kilőllek az űrbe!)
László Terbócs aug. 24. 06:25:48 Előzmény janderka
Ha jól értem végig se nézte a filmet, akkor meg?
janderka aug. 23. 21:29:52 Előzmény László Terbócs
Attól mert valaki 40 éve jó kőműves volt, még ma is biztos, hogy az?
László Terbócs aug. 23. 19:05:18
Nicsen semmi bajom azzal, ha valakinek nem tetszik ez a film, de azért annyit tudjon a hazai filmművészetről, hogy eddig 3 oscar díjat termelt ki és az egyik Szabó István volt, akinek a munkásságát is tanulmányozni lehet. A másik kettőét nem annyira.
janderka aug. 23. 08:09:00 Előzmény luci87
Hiába lehet érdekes a történet, én ezt egy belterjes gardával előadott, fülledt, poros unalomnak éreztem. Hibás színészválasztással, hiteltelen hangokkal.
8/10
luci87 aug. 23. 05:24:02 8/10 Előzmény janderka
Igen, a gyerekek eleg furan enekeltek... Szerencsere, en reklamok nelkul neztem meg, tegyel egy probat, es nezd meg vegig. Vannak hibai, de nezhdto film.
8/10
luci87 aug. 22. 15:45:04 8/10 Előzmény luci87
Lemaradt szegeny Börcsök Enikő, isten nyugtassa, nagyon sajnalom, velem egyidos volt korban. Megis mar evekkel ezelott 60 koruli asszonyokat jatszattak vele.. Erdemes megnezni, nekem tetszett.
8/10
luci87 aug. 22. 15:42:41 8/10
Most neztem meg a filmet, es latom, ami nekem eloszor szembetunt, mar leirtak.
Nem talaltak a ferfi foszerepre magyar szineszt? Aki kb 65-68 eves, akirol elhinni, hogy most ment nyugdijba? Akinek az anyja legalabb egy kicsit idosebbnek latszik... Csomos Mari 77 eves, a fiat jatszo szinesz 78...es eleg szembetuno...
Na de mindegy, jo film, en még megnezem megegyszer. Sthol A. hozza a a flegma, nagykepu formajat itt is, vhogy ot megtalaljak ezek a raillo szerepek.
Udvaros Dorottya tunderi, Kerekes Eva is jol jatszik. Meg Eperjes is,, bar o nem a szivem csucske.
filoszemitabélus aug. 22. 14:25:20
Már más is említette, de elég érdekes szereposztás, hogy az anya egyidős a fiával. Ez még a hazai legnépesebb kisebbség köreiben sem lehetséges. Az is igaz, hogy nehéz lett volna a 78 éves Brandauerhez korban passzoló anyát játszó színésznőt találni, mert a színészek korán halnak. Brandauer viszont tényleg baromi jó színész. Tökéletesen megértem Szabó Istvánt, hogy őt választotta a főszerepre.
7/10
doricki23 aug. 22. 09:07:59 7/10
A film szép, mély mondanivalóval. Talán néha kicsit vontatott, bár nagyjából lekötött végig. Igényes megvalósítás, ami jellemzi Szabó filmjeit.

Sándor Pál nyilatkozta, mint producer, hogy az ő ötlete volt Csomós Mari mint a főszereplő anyja.
Borzasztó, hogy egy ugyan annyi idős idős asszony játsza a főszereplő édesanyját. egy percig nem tudod elhinni, hogy ő az anyja. Ekkora hibát véteni, nem is tudom, hogy lehet?
Jó pár 90 feletti, jó állapotban lévő színésznőnk van, akik korban illettek volna ide.
Többi szereplő, alkotás rendben volt.
László Terbócs aug. 22. 06:31:55
Nekem is tetszett a film és nem is értem a kicsinyes, nem ilyen egy falu és egyéb hibákat felsoroló hozzászólásokat. Ismerve Szabó filmjeit többnyire a hatalom és az egyén viszonyát, sorsát boncolgatja. Értelmezhetjük a Zárójelentést sikeres alkotói pályájának befejezéseként is, amit a Mephistóval kezdett és ezért kellett neki Brandauer és számos mjónevű magyar színész. Talán éppen az a film egyik hibája, hogy sokszor nagyon szájbarágósak a szimbólumok és nem egyetemes a mondanivaló, mint az a Mephisto esetében megvolt. Itt csak a magyar társadalmat kritizálja, amit nem biztos, hogy mindenki ért a világban.
5/10
itsme1 aug. 21. 08:28:13 5/10
Nem okozott csalódást Szabó István filmje, ugyanúgy untam, mint az összes többit. A szép környezet és a sztárparádé miatt sikerült csak majdnem végignéznem.
janderka aug. 20. 22:19:35
Borzasztó volt Brandauer szinkronja. Meg a full idegen hangszínben beénekelt operaplaybackek is. Maga a doktor is valóban sokkal vénebb volt annál, mint sem hogy új életet akarjon kezdeni bárhol - pláne vidéken.
Mindez a "filmes baki" nekem pont elég volt, hogy az első híradószünetben végleg kikapcsoljam.
2/10
ligetiz51 aug. 20. 18:28:12 2/10 Előzmény funfun
"Önfelmentésnek szánta"? Nem, sose volt egy jellemes ember és persze ezt a lehetőséget is kihagyta. Sajnálatos, hogy kiváló magyar színészek szerepet vállaltak ebben a filmben.....Klaus Maria Brandauer az ő igazi színésze.
10/10
botta-melinda 2020 nov. 08. - 13:52:23 10/10 Előzmény ricsmond1981
Nagyon valósághű...
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu