A bíró

Bakancslistához adom
The Judge
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 141 perc, 2014

Értékelés:

365 szavazatból
Szerinted?

Hank Palmer, a dörzsölt New York-i ügyvéd az anyja temetésére visszatér a szülővárosába. Ennek kapcsán kénytelen találkozni az apjával is, a kisvárosi bíróval, akivel évekkel ezelőtt megromlott a viszonya. Az öreg Joseph mit sem változott, ugyanolyan nyakas és kiállhatatlan, mint amilyen mindig is volt, ráadásul gyilkosság elkövetésével vádolják. Hanknek felébred a szeretet a családja iránt, de az apja makacsságával is meg kell küzdenie, hogy megmentse őt.
Bemutató dátuma: 2014. október 23. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Joseph Palmer bíró
Margaret Stevens
Dwight Dickham

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2015
    Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Robert Duvall
  • Oscar-díj

    2015
    Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Robert Duvall

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Bigi13 márc. 01. 11:44:44 10/10
Nagyon jó film, logikai és érzelmi szálakkal is átszőtt.Csak túl későn adták a tv-ben, ezért gondoltam, majd később valamikor megnézem, de nem tudtam megtenni, mert ébren tartott, végignéztem. Érdemes volt. Igen, vannak itt érdekes hozzászólások, hogy pitiáner gyilkosságért négy évet adni. Könyörgöm, végső stádiumos rákbetegről van szó, leginkább ápolót kérnék mellé, hogy élhetőbbé tegyem azt a csöpp hátralévő időt. A tó közepén csónakban, kedves nosztalgiázás és nyugodt távozás az öröklétbe. Majd egyszerű, közérthető, nem csöpögős befejezés. Köszönöm, hogy láthattam.
Xxy92 2019 nov. 30. - 21:05:49
Örülök, hogy az RTL mostanában néha be-becsempész értelmes elemeket is az -igen szűk- filmkínálatába.
Edmond Dantes 2019 jún. 12. - 08:59:25
2 az 1-ben film: indianai kisvárosi családi történetet, családi és személyes(kedő) drámákat köt össze egy jelentős tárgyalótermi szállal, igen szerencsésen. Külön-külön sokszor látott panelek egyedi módon összerakva: az eredmény jó mozi. A 140 perc sem hosszú, ami nagy szó. Duvall és Junior lubickolnak szerepükben, tökéletes az összjátékuk. Kiigazítás: az Oscar-díjas Melissa Leo n e m szerepel a filmben, "Margaret Stevens" nevű szereplő nincs.
10/10
Márta57 2019 ápr. 06. - 15:15:42 10/10
Szerintem szuper jó film, igazi katarzis amikor rájössz, hogy ez tulajdonképpen egy érzelmi dráma, évtizedes sérelmeket hordoznak magukban emberek és sok esetben akkor mondják ki amikor már jóvátehetetlenül késő. A végére kibontakozik az is, hogy miért is ilyen kemény és érzéketlen sztárügyvédünk aki egész más ember lett miután az úgymond "méregfog" kikerült. Mindkét Robert nagyszerű benne. Többször megnéztem és mindig élmény volt. Az egész pereljárás jó körítés hozzá.
10/10
Owl 2019 jan. 17. - 18:52:52 10/10
Nagyszerű film, egy kis család, még több dráma, egy kis romantika, egy kis krimi. Érzelmek. Színészi játék a jobbik fajtából. Többször is nézhető.
Shaba 2018 jún. 14. - 17:54:38 Előzmény Shaba
Az az apróság sem esett le elsőre, ami pedig jogállamban alapvető: a fellebbezés joga és gyakorlata. Tegyük fel, itt nem kívántak élni ezzel – elfogadhatóan megengedőnek véve az ítéletet, amit másodfokon jó eséllyel szigorítanának –, de kérdés vagy utalás szintjén mindenképpen illett volna megemlíteni, még ha játékidő tekintetében rá is dobott volna pár percet. No mindegy. A filmről alkotott véleményemet ez nem befolyásolja, továbbra is remek mozinak gondolom.
6/10
Andrew9619 2018 jan. 13. - 21:38:00 6/10
A film pont annyira izgalmas, mint a címe. Kissé hosszúra, és klisésre sikerült. Pár megmosolyogtató jelenet van benne, de alapvetõen nem vígjáték. 10/6
10/10
Sylvermoon 2018 jan. 02. - 10:26:19 10/10
Nagyon jó film. 10/10
6/10
Karel G. 2016 máj. 09. - 10:19:03 6/10
Túl érzelgõsre sikeredett. A mellékszereplõknek szinte alig jutott játékidõ. Holott az ügyészt többet kellett volna szerepeltetni. Hiszen Billy Bob Thorton egy igazán szimpatikus karaktert alakít, nagyszerû a játéka. Ellentéte az ügyvédnek. Robert Downey Jr. által mutatott stílus nagyon visszatetszõ. Egy profi ügyvédtõl nem ezt várnám.
- - - - - SPOILER - - - - - Egy-két dolgot nem értettem. Az ügyészt tapasztaltnak és precíznek mutatják be. Ezzel hogy fér össze az, hogy lekési a beadvány HATÁRIDEJÉT??? Egy gyakorlott jogász lekésik egy fontos határidõt? Mi van? Magával a karakterrel sem fér ez össze. Másrészt, emberölésért csak 4 év? Persze, fennforognak bizonyos enyhítõ körülmények, de 4 év édeskevésnek látszik. - - - - - SPOILER VÉGE - - - - -
7/10
Sztrogacsev 2016 jan. 02. - 18:37:27 7/10
Ez egy jó film, apróbb hibákkal. Még a drámai szál is "átjött" idõnként.

SPOILER
Az ügyvéd magánéletét bemutató vonulat gyengére sikeredett. Egy pillanatig nem "hittem el" az otthoni ex-barátnõvel folytatott románcot. A csók jelentek egyenesen szinten aluliak. A végén pedig a halotti toron bedobott egyértelmû szexuális invitáció nagyon nem odavaló.

Zárásként az amerikai lobogó... pfff.. tudom, hogy amerikai film, de azért befejezhetné már Hollywood ezt az öntömjénezést.
9/10
Namegasztán 2015 dec. 28. - 11:08:00 9/10
Szerintem meg teljesen nyilvánvalóan utal rá az utolsó jelenet, hogy a fõszereplõ milyen munkát választ és melyik városban. (Amibõl már az is következik, hogy kivel.) Igaz, nem szájbarágós, de egyértelmû, nekem nem tûnt hirtelen befejezettnek.
Lehet, hogy kicsit közhelyes egyik-másik részlet, de úgy általában elég jól meg van csinálva, egy 9-est megér.
kareshu 2015 dec. 27. - 03:55:13
Lehetne jó film, mert van egy krimis alapsztori, persze a kötelezõ plusz fõhõs-magánéleti mellékszállal. Lehetne jó film, mert jók a szereplõk. De valóban: túlontúlontúlontúl klisésen fordulatos az elõvezetett család történet. A végén a krimis szálra se kapunk épkézláb választ. A magánéleti rész is zavaros: mindenki volt mindenkivel; a ki kivel marad kérdés is elvarratlan... Csak úgy vége van a filmnek, mert elfogyott a mûsoridõ, és nem sokkal többet tudunk, mint a legelején. Egy rutinosabb írónak még csiszolni kellett volna ezt a forgatókönyvet, na.
5/10
sisteryes 2015 okt. 17. - 21:30:21 5/10 Előzmény Bushido89
Hát nagyjából én is így gondolom, az erõs drámától nekem is messze volt, és valóban a színpadias játék vitte, ezen a krv rossz szinkron természetesen semmit nem javított. A 8,5 ös pontszám miatt többet vártam...
8/10
idõjós1010 2015 okt. 15. - 14:18:11 8/10
Szépen felépített, igazán jó film.
...spoiler...
Viszont azt nem értem hogyan készültek a még véres autóról fotók, miközben tudjuk jól, hogy másnap reggel az öreg fiai már kezük alá vették a járgányt. Bizonyára elsõ dolgok volt a vért letörölni róla.
gladiolus 2015 szept. 26. - 21:32:36
Ez a film messze toronymagasan a legjobb volt, amit mostanában láttam, mert egyszerûen nem volt benne semmi mesterkéltség, minden természetesen szerethetõ, fõként a két fõszereplõ.
Robert Duvalnak eddig három filmjét láttam, de mindegyik tökéletesen telibe talált nálam, mert ezt a kis öreget egyszerûen végtelenül megkedveltem, és Robert Downey Juniorral olyan tökéletes összhangban játszották el ezeket a karaktereket, amire ritkán van példa. A legmagasabb szintû színészi munka mutatkozott meg ebben a filmben.

Javaslom mindenkinek a megtekintését, mindenkinek, aki bóvli kerülõ, akinek már elege van a mesterséges, unalmas Hollywood-i klisékbõl, aki valami igazán felemelõt akar látni, nem fog csalódni, ez egészen biztos.
Sadenal 2015 aug. 11. - 00:40:51
Jó kis film volt, a szereposztás pazar, bár azért kicsit kiszámítható a vége.


7/10
Shaba 2015 aug. 10. - 12:26:59
SPOILER(veszélyes)!! – A felépítése, a színészi játék, a dramaturgia és a fényképezés révén egyik kedvencemmé lett. Fiatalos észjárásra, gyors kapcsolásra van szükség, hogy a tényeket ilyen vagy amolyan logikai rendbe állítsuk, annak megfelelõen, hogy épp elmarasztalni, vagy felmentetni kívánjuk a vád alá helyezettet. Nos, szemlátomást öregszem. Csak tizennegyedszeri megtekintésre ütötte meg a fülemet és egyben szöget is a fejembe az esküdtszéki határozat felolvasásakor elhangzó kétféle kérdés szerintem alsó hangon is antagonisztikus ellentéte. Bûnös-e elõre megfontolt emberölésben (Nem.) Bûnös-e hirtelen felindulásból elkövetettben? (Igen.) Ez, ha angolszász jogilag megáll, megdöbbentõ. A vád alátámasztására a bíróság elé tárt bizonyítékok alapján két, jogértelmezésileg egymástól legalábbis ollóba nyíló megközelítés szerint két vádpontot is megfogalmaznak a terhelt ellenében, azaz mintegy tartalékváddal is illetik, hogy ha az elsõdleges nem jön be, legalább a másodikban elmeszeljék?

A vádnak konkrét tárgyban konkrét személyt kell pontosan meghatározott jogi minõsítés szerinti megfogalmazással bíróság elé állítania. A kezébe gyûlt és a törvényszék elé tárt bizonyítékok (és az abból levezetett logikai következtetés) nem utalhatnak egyszerre kétféle magatartásra: vagy elõre megfontoltan követte el, és akkor azzal vádolom meg, vagy hirtelen felindulás szerintit valószínûsítek, és ez esetben ennek tárgyában citálom bíróság elé. Na de mindkettõt egyidejûleg?! Akkor biztonságképpen megvádolhatnánk egy harmadik, C-verzióval is, tudomisén: megkezdett, de be nem fejezett népirtással, hogy ha netán az emberölés egyik minõsített esetét sem sikerül rábizonyítani, azért csak mindenképpen üljön. Vagy hogy van ez odaát? Számomra ez némiképp érthetetlen, sõt visszatetszõ. A film klassz.
9/10
King Diamond 2015 júl. 07. - 22:07:20 9/10
Megható film volt. Ritkán nézek drámákat, gondolom ezért is érzem így. A végét megkönnyeztem, pedig nem vagyok ilyen típus. A történet alapvetõen nem rossz, de másodlagos. Itt a színészek teljesítménye az elsõdleges, és fõleg Robert Duvall, de Robert Downey Jr. is pazarul játszanak. Utóbbi számomra most mutatta meg igazán, hogy igenis tud színészkedni (habár lehet, azért gondolom így, mert olyan sok filmjét még nem láttam). Vera Farmiga és Leighton Meester is jó páros volt, mint anya-lánya, mindketten dögösek. És persze Billy Bob Thornton is remekel az ügyész szerepében. Egyáltalán nem unalmas, hiába két és fél órás. A kisvárosi hangulat, helyszín szintén plusz pontot érdemel nálam. A magyar szinkronja szintén jól eltalált. Egyszer mindenképp ajánlatos megnézni, de én a többször nézõs kategóriába sorolnám, még ha nem is évente.
9/10
r0t0 2015 máj. 23. - 09:10:57
Úgy kb. 20 perccel hosszabb volt, mint kellett volna....
RD Jr. meg valahogy nem tud kijönni a Vasember szerepébõl. Ha jobban megfigyelitek, tök ugyanazt a karaktert hozza itt is, fellengzõs, fennhéjázós, feljebbállós, folyamatosan kikacsintós. Ezért aztán egy pillanatra se tudtam komolyan venni a filmet. (Szerencsére itt nem repked, hehe.)
5/10
Rahar 2015 máj. 03. - 16:29:47 5/10
Felemás érzéseim vannak a filmrõl, egyrészt tetszik a színészek játéka, jól hozzák a karaktereket. A kameraállások és igényesek.
***SPOILER***
Amiért nem érzem át a történet, illetve a cselekményvezetés nagyságát az az, hogy pszichológiai szempontból szerintem a bántalmazó apa kategóriába tartozik a fõszereplõ apja, a fiának a hozzá fûzõdõ viszonya film végére sem változik meg.
Tehát az egész történet számomra igencsak elfogadhatatlanul fejezõdik be, ráadásul úgy, hogy a fõszereplõ nem ismeri fel, hogy az apja alapvetõen mit tett vele.
Persze, az öregnek is rossz volt a gyerekkora, felnõttként csak bíró lett, stb. miatt szenved, azért lett ilyen. Ez nem mentség semmire. Például a fórumozók közül hány ember apjának volt sanyarú gyerekkora, szenvedett a szocialista rendszerben és mégsem volt vele ilyen mentalitású mint a filmben.
Összes hozzászólás