A fészek

Bakancslistához adom
The Nest
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-kanadai filmdráma, 107 perc, 2020

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Rory ambiciózus vállalkozó, aki amerikai feleségét és gyermekeit szülőföldjére, Angliába hozza, hogy új üzleti lehetőségeket fedezzen fel. Miután elhagyta biztonságos amerikai külvárosi környezetük szentélyét, egy brit udvarházban élik szerénynek cseppet sem nevezhető életüket. Ahogy egyre többre és többre vágynak, a családi egység egyre inkább megbomlik.
Bemutató dátuma: 2021. május 20. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Eszter.Sz 2022 nov. 02. - 09:09:23 9/10
Akiben semmiféle fogékonyság nincs pszichológiai és transzgenerációs témák, traumatikus gyerekkor által súlyosan torzult személyiségű szereplők történetei iránt, annak ez a film valóban egy meddő unalom lehet. Nagyon lassan, rétegről-rétegre hántja le a mázat a főszereplőről, míg legvégül - hacsak néhány másodpercre is - láthatjuk teljes valójában, és ha figyeltünk akkor meg is értjük mi vezetett idáig. Nem fogja a film a szánkba rágni, (spoiler?) de egy érzelmi analfabéta és/vagy gonosz anya plusz bántalmazó apa mellett felnőve valószínűleg egyenes út vezet a pszichés problémák varázslatos világába. Mindenki más megküzdési stratégiát választ, filmünk főszereplője próbálja a gyermekkorában megélt jelentéktelenség-"nem számítasz" érzést ezzel az egyébként igazán visszataszító nagymellényes, gőgös, "ki ha én nem" attitűddel kompenzálni. Abba a téves képzetbe ringatja magát, hogy ha elég gazdag lesz, a felső tízezer életét élheti, és a nagyok játszmáit játszhatja, az majd elhozza a boldogságot. Jude Law egyébként megint zseniális. A játékidő talán nagyobbik része a feleséggel foglalkozik, de mivel ő amúgyis csak sodródik az eseményekkel, sokkal kevésbé tűnik a történet meghatározó szereplőjének, mint inkább árnyalja és aláfesti. Hogy szülőként mit nyújtanak, az siralmas, a mostani észjárásunkkal felfoghatatlan, de tisztában vagyok vele, hogy a 80-as években más vezérelvek mentén zajlott a gyereknevelés. Hogy mindig van hova fejlődni, azt a taxisofőrrel folytatott a főszereplő számára sorsfordító beszélgetésből is kitűnik. Rory habozás nélkül vágja rá a kérdésre, hogy ő tökéletes apa. A sajátjához képest kétségtelenül. Ki is emeli, hogy sosem bántja, gondoskodik róluk becsülettel. Erre a taxisofőr: ezért ne várjon dicséretet, ez a minimum. Egyébként ő az aki elég semleges és arctalan a sötét autóban, hogy betöltse a narrátor szerepét, akivel kimondatják a történet tanulságait, de ezt is remek arányérzékkel, mert épp amikor már kicsit túl soknak éreznénk, akkor kiteszi a semmi közepén.
Őszintén, a két szerencsétlen gyereken kívül egyik szereplővel sem tudtam rokonszenvezni, de érteni véltem a bennük zajló folyamatokat és nagyon érdekes látleletet adott a kulturális különbségektől teljesen független, univerzális traumákról, amiknek közvetlenül vagy közvetetten mindannyian hordozói vagyunk.
Számomra az, hogy Rory visszatért Nagy-Britanniába, ezzel fizikailag is közelebb kerülve gyermekkora helyszínéhez a sérüléseivel és az önmagával való szembenézés első stációja volt. Nyilván nem tudatos, mint ahogy ezek gyakran nem azok. A sötét, ódon ház amit otthonául választott a sok kusza folyosóval, titkos átjáróival, a tudatalattijának a fizikai leképeződése. Minden családtag eljut itt a maga mélypontjára, megéli a félelmeit és talán egy halvány kis fénysugár kiutat mutat végül nekik ebből. A fekete ló szimbolikája is ezt húzza alá.
ipollak 2022 jan. 23. - 21:59:18
Az volt az érzésem a végén, tényleg csak ennyi?
Orsi7 2021 nov. 18. - 23:25:14
"Meztelen a király". Ezt tudtuk már az elején is. De ebből nem kerekedett ki semmi: se nagy dráma, se katarzis, de főleg nem jellemfejlődés. Jude Law színészi teljesítményén túl nem sok hozzáadott érték. 😒
tortura 2021 nov. 04. - 14:29:24 Előzmény alien1976
Az is volt, zavaró is volt. A film egyszer nézős. Én - ellentétben másokkal - nem kedvelem Jude L-t, bár nem rossz színész. Csak valamiért nekem ellenszenves.
6/10
Ildikó Nóra 2021 nov. 01. - 19:37:59 6/10
A filmet Jude L. miatt néztem meg, jobb filmre számítottam, csalódás volt. A filmet 1szer meg lehet nézni; a színészi alakítások, a szinkron, a vidéki helyszín, a ház tetszett.
1/10
pihes 2021 júl. 12. - 14:39:27 1/10
Ritka unalmas volt, eljutni A pontból valahova... Bénázott egy pali.
Végtelen fárasztó a semmi!

1/10

8/10
alien1976 2021 júl. 09. - 16:26:27 8/10
Nagyon erős dráma, amely a film előrehaladtával egyre erősebbé válik. Nagyon jól bevan mutatva a főhősön keresztül, hogy az embert mennyire elkábítja az egyre több pénz kergetése, az egyre többre, jobbra vágyás. A boldog, idillikus családban a családtagok között egyre nagyobb és nagyobb szakadék keletkezik, egyre távolabb kerülnek egymástól, s egyre nagyobb magányba kerülnek. De a film legnagyobb érdeme a ház. A hatalmas ház a történet előrehaladtával, egyre kissebbnek tűnik. A zene nekem nagyon hangosnak tűnt.