A mindenség elmélete

Bakancslistához adom
The Theory of Everything
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol életrajzi dráma, 123 perc, 2014

Értékelés:

329 szavazatból
Szerinted?

1963-ban a hírneves Cambridge-i Egyetemen Stephen Hawking, az ifjú kozmológus öles léptekkel halad a tudomány útján, és feltett szándéka, hogy talál egy "egyszerű, meggyőző magyarázatot" az univerzumra. Saját világa is kitárul, amikor fülig beleszeret egy bölcsész lányba, Jane Wilde-ba. Ám egy szerencsétlen baleset után ez az egészséges, aktív fiatalember 21 évesen megrázó diagnózissal kénytelen szembesülni: motoros neuronbetegség támadta meg végtagjait és képességeit, amely fokozatosan korlátozni fogja beszédében és mozgásában, és két éven belül bele fog halni. Jane szeretete, támogatása és elszántsága megingathatatlan, és a pár összeházasodik. Újdonsült feleségével az oldalán Stephen nem hajlandó tudomásul venni a diagnózist. Jane arra bátorítja Stephent, hogy fejezze be doktorátusát, melynek tárgya első elmélete az univerzum keletkezéséről. Családot alapítanak, és frissen szerzett és széles körben ünnepelt doktori címével felfegyverkezve Stephen belevág legambiciózusabb tudományos munkájába, melynek tárgya az, amiből neki oly kevés adatott: az idő. Miközben a teste egyre szűkebb korlátok közé kerül, szelleme túlszárnyal az elméleti fizika határain.
Bemutató dátuma: 2015. január 22. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb brit film: Anthony McCarten
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb férfi alakítás: Eddie Redmayne
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb adaptált forgatókönyv: Anthony McCarten
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb brit film: James Marsh
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb férfi alakítás: Eddie Redmayne
 • Golden Globe-díj

  2015
  Legjobb eredeti filmzene: Jóhann Jóhannsson
 • Golden Globe-díj

  2015
  Legjobb színész - drámai kategória: Eddie Redmayne
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb női alakítás jelölés: Felicity Jones
 • Golden Globe-díj

  2015
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Felicity Jones
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb smink és maszk jelölés
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Anthony McCarten
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb film jelölés: Lisa Bruce
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb filmzene jelölés: Jóhann Jóhannsson
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb filmzene jelölés: Jóhann Jóhannsson
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb film jelölés: Eric Fellner
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb vágás jelölés: Jinx Godfrey
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb rendező jelölés: James Marsh
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Steven Noble
 • Golden Globe-díj

  2015
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb film jelölés
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb női alakítás jelölés: Felicity Jones

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
allergia13 máj. 19. 20:23:08 10/10
Szívesen újranézném bármikor a TV-ben is, de csak és kizárólag az HBO csatornákon vetítik. Miért ? Tegyék már be más nem fizetős csatornák kínálatába is, hogy azok is megnézhessék ezt a csodálatos filmet, akinek nincs HBO előfizetése ! Köszönöm szépen Mindenki nevében ! ;) Ági
8/10
Kommentátor febr. 12. 10:54:37 8/10
Nem tudom miből gondoltam, hogy egy ilyen nehéz sorsú ember életéről egy könnyedebb filmet fogok látni. Elég nehéz volt végiginézni, de tetszett. Mindkét főszereplő nagyot alakított benne. Jane a valóságban nem volt ilyen szép nő, mint F. Jones, de azért amint végigcsinált, megérdemli, hogy szebben ábrázolják. Igen, Hawking valószínűleg sokkal nehezebb ember volt ennél, mint ahogy a filmben ábrázolják, de azért az ő helyzetében talán ez valamennyire érthető.
Az idő múlását szerintem nem érzékeltették túl jól. A film 1963-ban kezdődik, az Idő rövid történetét viszont csak 1988-ban írta meg. Nekem a filmben nem jött át, hogy közben eltelt 25 év. És 1991-ben vált el, ez sem tűnt olyan távolinak.
A Brit Birodalom érdemrendjét amúgy már 1982-ben megkapta, a filmben előbb volt a könyv, utána az érdemrend.
8/10
mjoee 2022 dec. 10. - 20:47:24 8/10 Előzmény Leslie67
Hawking tévedett. Nagy gondolkodó volt, de tévedett. Ugyanis semmilyen meggyőző magyarázat nem létezik, bizonyított meg pláne. Elméletek vannak, és nem, hogy "mindent tudunk", hanem az ellenkezője: nagyon keveset.
10/10
Leslie67 2022 jan. 14. - 22:36:05 10/10
Nekünk is nagyon tetszett. Bármilyen isten hívőnek: " Stephen Hawking arra a kérdésre, hogy létezhet-e Isten, a következőket válaszolta: „Mielőtt megértenénk a tudományt, természetes azt hinni, hogy Isten teremtette a világegyetemet. Most már azonban a tudomány meggyőző magyarázatot kínál erre. Mindent tudunk, amit Isten tudhatna, ha létezne. De nem létezik."
8/10
trikolor 2021 máj. 14. - 07:49:19 8/10
A sztori adott volt, már csak egy jó színész kellett, aki hitelessé teszi az egészet. Redmayne tökéletes választás, az a mimika, amivel végig tolja a filmet, az zseniális. Rászolgált a díjesőre.
Megmondom őszintén csak annyira ismerem Hawkingot, mint a nagy többség: a kerekeszékes muki, aki géphangon dumál mindenféle okosságot. De nagyon jó volt látni tőle a töretlen optimizmust és életszeretetet, engem inkább az fogott meg, nem a fizika tudása.
Hawking hitt a millió számításban, a fizikában, az elméletekben. Aztán ahogy öregszik, úgy tűnik kezdett rájönni, hogy ennyire nem bonyolultak a dolgok és jóval nagyobb erők dolgoznak a világegyetemben, mint amit mi fizika és matematika néven pörgetgetünk a kis fejünkben...Ajánlott film. 8/10
8/10
sexykex 2020 dec. 24. - 08:55:24 8/10
Stephen William Hawking a kedvenc fizikusom. Annak idején elolvastam: A speciális és általános relativitás elméletet Einsteintől. Úgy rémlik roppant fárasztó volt és nem is nagyon értettem. Viszont Hawking fülbemászó szavai és elméletei annyira egyszerűek és értelmesek voltak, hogy az ember szinte nem is kételkedhetett bennük. (Számomra hihetetlen, de mára elfelejthettem azokat is.)
Ezt a filmet is el fogom felejteni, noha ez egy himnusz a szeretetről. A szerelem ugyanis kevés ahhoz, hogy egy beteg embert 15 évig szinte segítség nélkül ápoljunk, házaséletet éljünk vele és felneveljük a gyerekeit. Egy fantasztikus ember talált egy fantasztikus nőt, aki 25 évig társa tudott lenni.
1/10
Laiannon 2020 okt. 16. - 22:16:23 1/10
Nekem csalódás volt. Ez a film nekem inkább a feleségéről szólt, sem mint Hawkingről, akit csak nyomorékként ábrázolnak, szinte megfeledkezve arról, mekkora genius volt. Egy kicsivel több betekintést vártam az elméleteiről, munkásságáról stb. Alapvetően szép és megható, de a lényeg kimaradt.
ControlAlt 2020 szept. 10. - 11:02:59
Megható film egy nem mindennapi elméről.
szookedorina 2018 márc. 24. - 08:57:06
Egy joule munkát végez az egy newton nagyságú erő a vele egyirányú egy méter hosszúságú elmozdulás közben. Ugyancsak egy joule az egy watt teljesítménnyel egy másodpercig végzett munka. Továbbá egy joule közelítőleg az a munka, amely kb. 102 gramm tömeggel rendelkező test egy méter magasságba történő felemeléséhez szükséges a Föld gravitációs mezejében a felszín közelében.
szookedorina 2018 márc. 24. - 08:51:37 Előzmény szookedorina
Az ember az energia a földönkívüliek utazásában.
szookedorina 2018 márc. 24. - 08:23:07
Hawking egyike azoknak, akik támogatják azt a kezdeményezést, hogy fényenergiával működő űrhajókat fejlesszenek és küldjenek fel az űrbe.
Mi az ember célja a földön?
Buddha nem volt vegetáriánus, csak fényevő.
(Buddha fel is sorolt bizonyos fajta húsokat, amiket nem lehet megenni. Ilyen a ló, elefánt, kutya, tigris, kígyó, leopárd és medve. És mivel pontosan meghatározva csak ez a néhány fajta állat tiltott, így arra következtethetünk, hogy más húsok fogyasztása megengedett. A buddhizmus helyteleníti a megszállott perfekcionizmust. Buddha azt tanította követőinek, hogy találják meg a középutat a szélsőséges elvek és gyakorlatok között. Emiatt az is helyteleníthető, ha egy vegetáriánus buddhista megszállottan ragaszkodik ehhez az elvéhez.)
Úgy táplálkozott mint a földönkívüliek.
Jézus pár hétre fényben tért vissza a földre, hogy bizonyítsa az öröklétet. A teremtés leírásában például rögtön kétféle fényről esik szó: a csillagok csak a negyedik napon jelennek meg..A Megváltó eljövetelével kapcsolatban is sokszor szerepel a fény mint szimbólum , és Krisztus alakjában csúcsosodik ki, aki eljön „világosságul a pogányok megvilágosítására” (Lk 2, 32).
10/10
Bonnie 13 2017 aug. 21. - 19:37:34 10/10
Sztem itt ha az unalomrol kellene besz^elgetni akkor eltartana kar`acsonyig is.Itt ink`abb a történetet kell értékelni ami sztem nagyon jól sikerült fõleg a dr`ama terén és meg volt a hat`asa .Ami a lényeg megr`azó megrendítõ és szomorú de még is romantikus és sztem egyâltal`an nem giccses mivel az egész film alatt egy jelenet volt az is csak egy tüzij`aték a többit ugye meg tudjuk.És még a fõszereplõ is telitalâlat aki nem csak fapofa hanem érzelmeket is tud közvetiteni.10/10
Balázs Podolszki 2017 máj. 08. - 23:36:44 Előzmény trudy
Trudy, te mennyire lehetsz unintelligens, hogy egy életrajzi filmet kiszámíthatónak találsz? Mivel valós személyrõl szól mindenki ismeri a fõbb pontokat...Hawking akkor sem lesz sármos rossz fiú, ha neked unalmas hogy a zsenik általában maguknak való, fura, emberek. Szerintem te nem nagyon tudod milyen rendezvényen vagy haver és még le is égeted magad...
trudy 2016 nov. 10. - 21:49:32
Nem. Sajnos nem bírtam megnézni. Az elsõ másodperctõl kezdve ordít róla a giccs, ráadásul már ezerszer láttam hasonló sémájú filmet. Csúnya, fura fiú aki rettentõen okos és az aranyos, kedves lány aki beleszeret és majd kitart mellette mindenben. Ez elhúzva több, mint 2 órán át. Semmi fordulat, semmi meglepetés, semmi elgondolkodtató üzenet, csak a giccs. Minden tiszteletem S.H.-nak, de ez a film nem sikerült jól. Hiába valós történet, unalmas és kiszámítható.
8/10
Semprini 2016 júl. 25. - 14:31:21 8/10
Nekem nagyon tetszett a film. Amit sokan a film hibájául rónak fel, hogy ti. kevésbé fókuszál Hawking munkásságára, inkább a magánéletét mutatja be, ráadásul azt is inkább a felesége szemszögébõl, számomra inkább a film elõnyére vált. A húzónév számomra természetesen Felicity Jones volt, akit már 4-5 filmben láttam és mindig megragadó alakítást nyújtott, mostantól azonban már a TOP20 kedvenceim közt tartom számon, és kifejezetten vadászni fogom a filmjeit. Ez a bájos, kislányos kisugárzású, 32 éves angol színésznõ komoly drámai tehetség, ezért az alakításáért Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték - megérdemelten, s bár nem õ kapta végül, szerintem elõbb-utóbb el fog jönni az õ ideje.
A Stephen Hawking megformálásáért Oscarral jutalmazott Eddige Redmayne-t nem kedvelem, és akkor még finoman fogalmaztam, de ebben a filmben meggyõzõ volt (viszont A dán lány-ban illetve a Jupiter felemelkedésében egyáltalán nem tetszett), a filmet azonban elsõsorban Felicity Jones fantasztikus játéka viszi el a vállán, miatta érdemes elsõsorban megnézni. Mivel a film Hawking volt feleségének könyvébõl készült, érthetõ is, hogy õ van a középpontban, de ez esetben eléggé megtévesztõ a cím, hiszen egy tudós életrajza helyett valójában egy romantikus drámát kapunk, a középpontban egy tudósfeleséggel. Ami, mint már említettem, számomra inkább pozitívum.
Aki még nem látta, tegyen vele egy próbát, szerintem megéri.
8,5/10
8/10
Liberum 2016 márc. 19. - 12:13:00 8/10
Nagyon jó film, megnyerõ alkotás, hihetetlen jó színészi játékkal és rendezéssel.
Viszont nekem a végére áthajlott, az érzelmesbõl, a giccses kategóriába.
Ettõl olyan lettem mint Steven Hawking- dühbe gurultam.
Persze viccet félre téve megrázó alkotás, tudom, hogy az életén volt a hangsúly és nem a munkásságán, de nekem hiányzott a tudományos része a dolognak. Ez alatt azt értem, hogy megfalkotta az elméletét, miszerint a föld keletkezése egy feketelyukhoz köthetõ, snitt, 'az elmélete briliáns'--- nekem ennyi nem volt elég, megalapozhatták volna ezen részét a mûnek.
Egyébként rendben van, nagyon is.
Megérdemelte Eddie Redmayne az oszkárt, bár szerintem Jake Gyllenhaal többet tett a szoborért az Éjjeli Féregben, de ez már csak a személyes vélemény személyesebb szegmense.
A film értékelése számomra 10/8
1stein 2016 márc. 14. - 14:57:58 Előzmény Székely János
Pedig sajnos sok minden igaz. Én voltam Cambridge-ben, és az egyetem több diákjától is hallottam, hogy eléggé nagyképû és arrogáns alak (legalábbis diákkorában az volt).
Például állítólag azért ment át a Trinity College-bõl a Caiusbe, mert a Trinity nem adott neki portrét (az csak mastereknek jár), de a Caius igen... Ez persze lehet, hogy csak városi legenda (aminek ellent mond az, hogy Trinitybõl Caiusbe nem nagyon akarnak átmenni az emberek, mivel a Trinity egy "elit" college, a Caius pedig egy kicsi, és a Trinity jóval gazdagabb is), de sajnos igaz a közhely, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújják.
jerome86 2015 dec. 17. - 22:14:49
Megrázó életrajzi film egy nagy emberrõl.
Szerintem a fõszereplõ színészi játéka mesteri.
Székely János 2015 okt. 17. - 00:56:22
Aki a 444 nevû oldalról gyûjt infót az...
Mindegy. Sokaknak nagyon nem tetszett, hogy az egyik felkérésének nem tett eleget, ugyanis Õ ezzel fejezte ki nemtetszését azzal kapcsolatosan, hogy egy "I" betûvel kezdõdõ ország minden atrocitás nélkül ártatlanokat mészárol. Onnantól kezdve a pénzemberek... Mindegy is.
Stephen Hawking számomra többet jelent, mintsem vagdalkozásoknak bedõljek.
6/10
Rahar 2015 szept. 18. - 23:30:05 6/10
Alapvetõen nekem a film kifejezetten tetszik. Egy számomra szörnyû sorsú ember életét nagyon szépen bemutatja. Sajnos a hitelességében nem vagyok meggyõzve. Egy jórészt rendes, udvarias, kedves fickó tárul a szemünk elé. Ahhoz képest hogy honnét jön mindenképpen kell legyen mindenféle gyerekkorból hozott problémája, elhárító mechanizmusok, stb., amit mindenképpen felerõsít és kiegészít a szörnyû betegsége. Ezek valahogy nem jelennek meg a filmben, csak nagyrészt egy csupaszív, megértõ embert láthatunk. Az utolsó 15 hozzáírásban valaki belinkelt egy érdekes oldalt, elolvastam, konkrétan a fõszerelõ árnyoldaláról szóló részek nekem hitelesebbnek tûnnek, mint a filmben bemutatott változat.
Ez az én magánvéleményem, gyakorlatilag nem tudom, hogy mi az igazság, bár most valójában belegondolva nem is igazán érdekel. Ha nem egy létezõ emberrõl szólna az alkotás, akkor kifejezetten jó filmnek tartanám. Életrajzi alkotásoknál, drámáknál számomra rendkívül fontos a korrektség, de mivel nincs megbízható adatom, ezért úgy gondolom, hogy nem vagyok kompetens a témában.
Egyszer jó volt megtekinteni, bár a film nyomasztó volta miatt többet nem szeretném.
Összes hozzászólás