A nyelvtanárnő

Bakancslistához adom
The Sleeping Dictionary
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai romantikus film, 104 perc, 2002

Értékelés:

106 szavazatból
Szerinted?

John Truscott (Hugh Dancy), a brit korona ifjú titánja a gyarmati Sarawakba érkezik, és a helyi kormányzónak, Henry Bullard-nak (Bob Hoskins) kezd dolgozni. Mellérendelnek egy fiatal lányt, Selimát (Jessica Alba), aki a helyiek furcsa módszerét, az alvó szótár nevű nyelvtanítási módszert alkalmazza férjénél. Lényege, hogy az angolok hamarabb megtanuljanak kommunikálni a helyiekkel és így jobban be tudjanak illeszkedni. John hatalmas elméleti tudással érkezik a civilizálatlanok gyarmatosításával kapcsolatban, ám semmit sem tud még az életről. Selima gyengédségével és romlatlanságával lenyűgözi Johnt. Egymásba szeretnek, ám titkolniuk kell kapcsolatukat. Ráadásul a kormányzó finoman, de határozottan Henry értésére adja, hogy Cecil lányát (Emily Mortimer) neki szánja feleségül.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
convar 2013 febr. 25. - 12:30:15 7/10
Vagy mégsem, mivel azért távolról sem annyi.
7/10
offtopic
convar 2013 febr. 25. - 12:28:22 7/10 Előzmény nuiii
"mindenhez van köze csak a filmhez nem"

Igazságtalan vagy, hiszen egy kritikával kezdtem (24. hsz).
napraforgó 2013 febr. 25. - 11:55:15
"Mellérendelnek egy fiatal lányt, Selimát, aki a helyiek furcsa módszerét, az "alvó szótár" nevû nyelvtanítási módszert alkalmazza férjénél"
A fehér férfi nem volt a férje, csak a szeretõje. Emellett az érdekes helyi szokás merllett igen erõsen terjesztették a keresztény vallást is. De abból valahogy kimaradt az, hogy a házasság nélküli együttélés paráználkodásnak számít....
És, spoiler
Menet közben kiderül, hogy a fõnökének is volt anno ilyen "nyelvtanárnõje", aki véletlenül épp az õ nyelvtanárnõjének az anyukája volt....
6/10
giggs985 2013 febr. 25. - 10:42:36 6/10
Ahhoz képest, hogy Jessica Alba-nak annyi szerepe van benne, hogy bombajó a teste meg elég csinos a pofija, a szexjeleneteknél testdublõrt alkalmaztak. Ennyi erõvel akár más is játszhatta volna a szerepét.
7/10
Edmond Dantes 2013 febr. 01. - 22:25:29 7/10
Ma nálam is sorra került. Érdekes film, érdekes vidéken. Sarawakról nem sokat tud/t/unk, legalábbis én,korábban azt hittem, Indonéziához tartozik, most már tudjuk, Malajziához. Csomó meglepõ fordulat, olykor kevéssé hihetõek, de elhisszük. Kevesebb couleur locale jót tett volna a filmnak: festett harcosok, harci tamtam, fán tekergõ kígyó, mérgezett nyilak, nagyon zöld trópusi erdõ s effélék, ettõl a "hangszerelés" kicsit Travel Channel-es lett, 30-as évekre visszapörgetve. 10/7
6/10
pneklara 2013 jan. 20. - 08:05:37 6/10
Olyan ez a film, mint a kõleves: tettek bele mindent, de kõleves maradt. Volt benne egetverõ szerelem,finom erotika, féltékenység, gyilkosság, kevéske humor, nagy-nagy szomorúság, sok-sok romantika.
A bennszülöttek olyanok voltak, mint az operettszereplõk, a fehérek mindannyian kicsit ütõdöttek.
Én a magam részérõl sajnálnám a pénzt ilyen filmre, de ha már adták, megnéztem. Egy esti mesének jó volt.
batagy 2013 jan. 19. - 23:13:12
Igen, valóban gyönyörûszép Jessica, már csak emiatt is érdemes megnézni. Amúgy jó kis film.
offtopic
robicsek2 2013 jan. 19. - 20:18:00
Én is csak most jöttem rá. így feketére festett hajjal, barnán, olyan egzotikus szépségnek tûnik.
olahmiki1959 2013 jan. 19. - 18:10:48
Én régebben már láttam a filmet, kedves, nézhetõ, Jessica Alba pedig olyan jól alakítja a szerepét, és olyan jól azonosul a figurával, hogy - amíg meg nem néztem a stáblistát, - nem ismertem meg, és azt hittem, hogy egy ottani, bennszülött színésznõ.
Elképesztõen szép a csaj.

Elolvastam jó néhányat a korábbi hozzászólásokból, és amellett, hogy az általánosításnak én sem vagyok a híve, mégis, azt kell mondanom, hogy bizony, az angol nõk - kevés kivétellel - meglehetõsen csúnyácskák, az ázsiai bennszülött nõk pedig - általában - kifejezetten bájos arcúak, és hihetetlenül jó alakúak, pláne, ha férfi szempontból nézzük õket.
(Karcsú derék, telt, szép keblek, gyönyörûen gömbölyödõ csípõ, ösztönös báj, büszke tartás, kedvesség, babaarc, telt ajkak, hatalmas, igézõ szemek, stb.)
Az angol nõk csúnyaságáról szóló legendák minden bizonnyal megalapozottak, - kivételek persze mindenhol vannak, - mint ahogy az amerikai átlagember mûveletlenségérõl és bunkóságáról való szóbeszédek is nagyrészt igazak.

A film elsõ pillantásra egy könnyed, bájos szerelmi történet, amely egy angol fiatalember és egy bennszülött lány között kibontakozó szerelem története, mindez a gyarmati idõkbe helyezve, de sokkal több jelentés van benne. Dráma, konfliktus, a kétféle kultúra ütközése, a felszín alatti, elfojtott feszültségek állandó jelenléte.
Kellemes kikapcsolódás, Jessica Alba bájával megspékelve.
7/10
Edmond Dantes 2013 jan. 19. - 17:29:32 7/10
Úgy tûnik, a két kommentes "fõszereplõnk" elment a júliusi szócsata után nyaralni és "úgy maradtak". Vagy más film ürügyén és helyén folytatták..Nem ismerem ezt a filmet, felveszem.
nuiii 2013 jan. 19. - 14:49:58
Jesszus, ezek a kommentek...mindenhez van köze csak a filmhez nem. Szóval. Milyen a film? Érdemes belenézni, azontúl, hogy Jessica Alba a Legjobb Nõ?
7/10
offtopic
convar 2012 júl. 21. - 21:03:45 7/10 Előzmény Ezüstliliom
Álljunk már egy pillanatra. Én egy szóval nem mondtam hogy én le akarok rólad :)

Ugyan áruld már el hogy hol írtam annyira sértõ dolgot. De tudod mit? Inkább ne, nem kell. Úgysem ismerném be. ÉS tudod miért nem? Mert úgy érezném nincs mit. ÉS tudod miért nem? Mert sztem a következõ a helyzet: mi egész 1xûen más hullámhosszon vagyunk, ezért érezzük a másik szavait folyamatosan támadónak, irritálónak. Van ilyen, nem kell mindig, mindenben a bûnbakot keresni.
offtopic
Ezüstliliom 2012 júl. 12. - 21:41:10
Arról beszélek, hogy azt a sértõ hangnemet, ahogy kezdesz írni, sehol nem kell elfogadnom, akármilyen fórumon is vagyunk. Én megadtam Neked a tiszteletet, amit viszont is elvárok. Az meg a Te bajod, hogy egy normális hangnemben folyó vitát kekeckedésnek tartasz. De most úgy tûnik, Te nem tudsz "leszakadni" rólam.
7/10
offtopic
convar 2012 júl. 12. - 10:38:11 7/10 Előzmény Ezüstliliom
OFF


Na végre :D

Komolyra fordítva: nem értem mi a problémád. Ha a stílust stilisztikailag érted (továbbra is), akkor arra azt kell mondjam hogy hidd el, jobb lesz elfogadnod hogy mivel ez egy országos fórum, így sokféle ember megfordul rajta és nem lehet mindenki olyan mint te. Nem vagyunk 1formák. Viszont el kell tudni fogadni a másikat.

Ha tartalmilag, akkor meg végképp nem értem mirõl beszélsz... te vagy az aki folyamatosan kekeckedett.

Na mind1, így alakult. További jó fórumozást ;)
Ezüstliliom 2012 júl. 12. - 00:09:17 Előzmény convar
Tudod mit? Szerintem meg "szakadjunk le" egymásról. Ilyen stílusban inkább mással folytass párbeszédet. Én nem vagyok rá partner.
7/10
convar 2012 júl. 11. - 08:22:24 7/10 Előzmény Ezüstliliom
"És mégis kiknek írtál eddig?"

Most járok 2202 hsznél és hidd el ált.ban nem magammal beszélgetek ;D


"Ha számítógépen gépelsz, az "amúgy" és az "am" között idõben nincs sok különbség, felesleges rövidíteni."

Jó, hát ezt majd én magamnak eldöntöm.


"Te kifejezetten angolt írtál, nem europidot. "

Légyszives szakadj már le végre az angolokról. Azért írtam angolt mert ebben a filmben a fehéreket, az európai embert az angolok képviselték. Ha egy francia gyarmaton játszódott volna, akkor franciát írtam volna, ha német akkor németet, ha spanyol akkor spanyolt.


"Szerintem meg van olyan, hogy tipikus olasz nõ vagy tipikus angol nõ vagy tipikus maláj nõ. És errõl el lehet dönteni, hogy melyik a szebb."

Hát akkor döntsed. Am persze, lehet megpróbálni általánosítani, "konténerezni", mert igen, pl. van latin és van észak-európai típus (a malájokat, mivel ázsiaiak mint már mondtam én is "megkülönböztetem" a többi nagyrassztól, de hamár itt tartunk, nekem az hogy vki maláj vagy vietnám vagy indonéz vagy fülöp-szigeteki megint egykutya :D). De én akkor is inkább maradok az egyéni elbírálásnál, mert sztem minden nõ más és más.


"Te írtad, hogy "Jessica am tényleg majdnem túl szép benne, még az a szerencse hogy mint kiderül az apa angol volt." Ebbõl gondoltam, hogy nem vagy megelégedve a szereplõválasztással."

De, így megvoltam. (am ezt is túlkombinálod)
7/10
offtopic
convar 2012 júl. 11. - 08:02:56 7/10 Előzmény Ezüstliliom
Pont azért u.az, mert valójában mind2nél is-is, vehemenciától ill. mûfajtól függ az arány. Szeretkezni is érzelmi alapon szoktunk (jobb esetben :D), viszont pl. a horrorfilmeknél a félelemérzet is egy u.olyan ösztönös reakció mint a csók közbeni erekció.
7/10
offtopic
convar 2012 júl. 11. - 07:52:34 7/10 Előzmény Ezüstliliom
Ugyan már. A szex maga az élet. Vagy téged tényleg a gólya hozott? ;D
Ezüstliliom 2012 júl. 01. - 22:51:40
" "És ez Neked közérthetõ???"

Te vagy az elsõ aki nem értette :P"

És mégis kiknek írtál eddig? Mert nyilván, aki szintén sokat mobilozik, az érti. Szóval nem mindegy, milyen csoportról beszélünk." "Valóban" sokkal rövidebb.:D"

Am: 2 betû. Amúgy: 5 betû. Kevesebb mint a fele. Szal szted nem sokkal? ;D Pl. mit szólnál ahhoz ha a köv. hónaptól a jelenlegi fizetésed 40 %ért kellene dolgoznod? :P"

Nem értek egyet. Van egy szép, magyar nyelvünk, és ez az SMS nyelv kerékbe töri. Ha számítógépen gépelsz, az "amúgy" és az "am" között idõben nincs sok különbség, felesleges rövidíteni." "Fura ízlésed van. A legtöbb embertõl azt szoktam hallani - és osztom a véleményüket -, hogy az angol nõk a legcsúnyábbak Európában."

Én utálom az általánosításokat, sztem van amelyik nõ szép, van amelyik nem, de ennek semmi köze ahhoz hogy angol, német, francia, magyar, olasz vagy lett az illetõ.

Ott nem az angol nemzeten volt a hangsúly hanem az europid rasszon. Erre vonatkoztasd az ízlésem ne külön az angolokra."

Te kifejezetten angolt írtál, nem europidot. Szerintem meg van olyan, hogy tipikus olasz nõ vagy tipikus angol nõ vagy tipikus maláj nõ. És errõl el lehet dönteni, hogy melyik a szebb." "Az egy más kérdés, hogy sokszor rossz a színészválasztás, talán itt is, de már nem emlékszem rá."

Én igen, és sztem azzal nem volt semmi probléma."

Te írtad, hogy "Jessica am tényleg majdnem túl szép benne, még az a szerencse hogy mint kiderül az apa angol volt." Ebbõl gondoltam, hogy nem vagy megelégedve a szereplõválasztással.
Ezüstliliom 2012 júl. 01. - 22:49:49
Ja! És nem ugyanaz a hatásmechanizmus. A szex egy ösztönös dolog, egy filmes téma meg egészen más: érzelmi, szellemi terület.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu