A part

Bakancslistához adom
The Beach
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol kalandfilm, 119 perc, 2000

Értékelés:

485 szavazatból
Szerinted?

Richard, azért utazik el Thaiföldre, hogy valami kalandosra, igazira bukkanjon. Egy olcsó bangkoki szállodában megismerkedik két franciával, Etienne-nel és Francoise-zal, valamint egy idősebb világutazóval, Daffyvel, aki egy titkos sziget valószínűtlen történetét mondja el Richardnak. A fiú rábeszéli Francoise-t és Etienne-t, hogy együtt induljanak útnak a szigetre, melyet Daffy térképe alapján akarnak megtalálni. Mikor elérik úticéljukat, hozzájuk hasonló utazók kis közösségét találják a szigeten.
Bemutató dátuma: 2000. március 23. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2000
    Arany Medve jelölés: Danny Boyle

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Midnight67 febr. 16. 19:09:34 7/10 Előzmény Midnight67
Megnéztem újra, most is max. a szép tájak és Badalamenti zenéje kápráztatott el.
8/10
gyereamozibabe jan. 11. 17:55:10 8/10
Tetszik, hogy a díszletnek odatett helyi lakosok a végén fontos szerephez jutnak. Meg ahogy az ültetvényekre tévedt turistákat "helyre tették". Az élet nem mindenhol poén, ahogy a Nyugati turisták hiszik. Jó film. De a kiélezett helyzetek sokszor hiteltelenné tették.

a végén már semmi szükség nem volt Richard eutanázia jelenetére. Pláne, hogy utána föl van háborodva, ha valaki őt akarja megölni. Szóval azt a "betegkezelést" én kivágnám.


A szigetlakók közti feszültséghez sokkal jobban hozzájárulhatott volna a féltékenység, ehhez képest ezt a lehetőséget az első pillanatban elsimították.
gzenguz 2018 okt. 13. - 14:30:45
Ez a film nem szól semmiről. A felét bírtam megnézni - azt is minek?...
7/10
Midnight67 2018 okt. 05. - 19:47:47 7/10
Nagyon régen láttam és csak részletekre emlékszem, azok viszont mély nyomot hagytak bennem, negatív értelemben. Volt a filmnek a gyönyörű tájak ellenére valami folytonosan nyomasztó hangulata, leginkább a csurom vér tengerpart, ami eszembe jut róla... Ezért nem is néztem meg többször, most is gondolkodom, hogy belefogjak-e újra, mert Di Caprio amúgy sem tartozik kedvenc színészeim közé , ellenben kíváncsi vagyok, újranézve tud-e változtatni a meglátásomon.
zyzz 2018 máj. 24. - 19:34:19
Röviden:

Első benyomás a film után 7/10: középszerű kalandfilm, néha valószerűtlennek tűnő fordulatokkal, amit nem értek. A szólóban utazás, majd random jófej utazó társakra lelés és ismeretlen vidékek felfedezésének bizsergető élményét viszont megidézte bennem - emiatt emelkedett ki nekem elsőre a film a hollywoodi tömegből.

Gondolkodtam a filmen (segített ez a fórum is sok ötlettel) - másnapra újraértékeltem 9/10 (!): az a benyomásom, hogy a film rétegeinek megértése igényel némi plusz energiát/gondolkodást, de nagyon megéri! Továbbá segít a saját utazó tapasztalat (szóló utazás DK Ázsiában, valóban létező hippi szigeteket/közösségeket megtapasztalni). Szóval nálam az elsőre kicsit kaotikus sztori puzzle részei lassan a helyükre kerültek.

Hosszan:

SPOILER

A szokatlan jelenetek / elsőre valószerűtlen események a rendező eszközei, amivel nem engedi, hogy belekényelmesedjek az idilli világba / teljesen beleéljem magam az egyik szereplőbe (nyilván ez fog meg elsőre: k. szép táj, szép csajok, állandósult nyaralás) - ebbe folyton belerondít valami: első utazó haver brutál öngyilkossága, sokáig reménytelen szerelem (hiába az idilli tengerpart), gépfegyveres farmerek, első cápatámadás. Ezeket még simán kompenzálja az elme vágya az idillre (tisztára, mint a szerelmeseknél a párodtól jövő aggasztó jelek), és elkönyveli pozitív kalandként. Nézőként ott kapunk pofont (és kezdődik az értetlenkedés, hogy mi ez a hülyeség), amikor a szereplők már irracionálisan kompenzálnak és a végsőkig elmennek, nehogy széttörje az idill vékony üvegbúráját a valóság: haldokló fizikai kiközösítése, főszereplő száműzése, száműzést játéknak felfogni és halálba engedni az új felfedezőket. A tények szelektív befogadása idővel annyira eltávolítja a szigetlakókat a teljes valóságtól, hogy szinte elkerülhetetlen a véres pofára esés (ami még mindig jobb, mintha további évekig ebben poshadnának). Érdekes, hogy a kezdetben kedves jószándékú vezető egyre despotikusabb módszerekkel tudja csak fenntartani az illúziót, de csak késleltetni tudja a valóság betörését.

Erkölcsi kérdések

Mielőtt kedvesen megnyutatnánk magunkat, hogy velünk ez kizárt, hogy megessen (hogy kiforduljunk emberi mivoltunkból), elég csak megnézni pár valóságshowt vagy tudományosabb igényűeknek a hires börtönkísérletet (ld. Das Experiment), esetleg körülnézni a világban (É-Korea, Myanmar, ..) vagy a történelemben, milyen könnyen megbillen az erkölcsi mérleg, ha hatalmi /egyéb érdekek konfliktusba kerülnek...
Érezzük az ellentétet: meddig megyünk el erőszakkal az idilli (-nek vélt) állapot fenntartásáért? Ki mondja meg egy csoportban, mi legyen a cél ideál? Meddig ragaszkodunk egy egyre nehezebben fenntartható ideálhoz és mikor vizsgáljuk felül az eredeti célt?


Az utolsó jelenet számomra egy elgondolkodtató csavar és sok kérdést felvetett bennem magamról is:
- látszólag teljesen visszailleszkedtek a szürke amerikai hétköznapokba. Vajon tényleg, vagy ez csak a felszín?
- minden kegyetlenség ellenére megmaradt az idilli emlékkép (utolsó fotó). Vajon valóban így van és a pozítiv emlékek kiszorítják idővel a sebeket okozó negatívakat, vagy játszik velünk az elménk, és csak próbáljuk elfojtani a negatívakat, amik mindig megmaradnak
- mennyire változtak meg a szereplők a szigeten eltöltött hónapok/évek alatt? Mennyit változok én egy hosszú utazás után szemléletben / mennyire szürkülök vissza az itthoni életbe?

Logikátlanságok

Tisztán józan paraszti ésszel sok irreális logikátlanságot fel lehet fedezni a filmben, de ezeket én hajlandó vagyok elnézni a filmnek azért a történetért, amin végivezet. Pl: tengerben km-eket úszni (egy láthatatlan áramlat/szél és még kajakkal sem jutsz át, nemhogy úszva), rajzolt térkép, amikor elég lett volna a sarki boltban vett Thaiföld térképen beikszelni, stb
2/10
Nótárius 2017 szept. 02. - 01:08:30 2/10
Di Caprio mindenképp megér egy pontot, a táj még egyet az összesen kettõ. A többi elképesztõen hiteltelen és összefüggés-
zavaros mûvi bazár mielõbb elfelejtendõ. 2/10 SZERINTEM. Bocs, hogy nem tudtam a füves tudatmódosultak megértõ szemüvegén keresztül nézni. ;-)
glorria 2015 okt. 22. - 14:56:19 Előzmény breeder
Erdekes nekem pont a tinikorom kultuszfilme volt ez, en 14 -15 evesen teljes atelessel neztem meg midnen mondatat megertve es beszippantva:) Azota eltelt par ev es epp Tajfoldre keszulok ugyhogy az ut elott megegyszer megnezem. A tarsadalombol nem sikerult a kiszakadas de mashogy tekintek erre mint azelott.
10/10
husep 2015 febr. 25. - 21:02:38 10/10
Kamaszként nyálasnak gondoltam ezt a filmet, így nem is nézte meg. Néhány hete láttam a tv-ben, és gyakorlatilag azóta is a hatása alatt vagyok. Gyönyörûek a helyszínek, és számomra idõszerû a történet: így 30-on túl nem tûnik rossz alternatívának kiszakadni a társadalmunkból: nincs lakás/kocsi hitel, diéta, megtakarítás, Bogyó és Babóca, ovi-választási stressz, stb....

Amíg ezt a filmet néztem, teljesen ki tudtam kapcsolni, szinte feltöltõdtem....mikor vége lett, azért bementem a kislányomhoz, és megpusziltam :) Remélem Õ úgy fog élni felnõttként, ahogyan gyerekként elképzelte.
breeder 2015 febr. 02. - 19:58:38
Szeretek ilyen zenéket (is) hallgatni, mint amilyen ez a lenti break stílusú Leftfied szám.
breeder 2015 febr. 02. - 19:32:44
Ja nem azt írtam, hogy túl fiatalnak nézett ki a szerepéhez képest, hanem hogy a korához képest nagyon meggyõzõ alakítást nyújtott.

Persze, nézõpont kérdése, hogy kinek mi tetszik.
Eleinte sok filmet néztem meg úgy, hogy arról itt a porton jó véleménye volt a többségnek, vagy egy olyan usernek, akinek közelebb áll a véleménye az enyémhez. Manapság viszont a filmek többségét magam keresem ki. De azért így is akad olyan film , amirõl itt szerzek tudomást. :P
offtopic
cellasto 2015 febr. 01. - 17:06:09
minden nézõpont kérdése,nekem nagyon tetszett :)
egyébként nem is volt annyira gyerek,csak amennyire kölyökképû,simán lehet 13-nak is nézni,amennyi a szerepe szerint :D
breeder 2015 febr. 01. - 16:45:48
Látom az is jó régi filmje.
Azt még szerintem nem láttam, de ha azt mondod jó, akkor lehet hogy megnézem. :)
offtopic
cellasto 2015 febr. 01. - 16:41:09
jó látni,hogy hallgat valaki ilyen zenét
jó elvont,de szerettem nagyon õket :)
breeder 2015 febr. 01. - 16:30:52
Leftfieldéktõl egy kis The Beach soundtrack:
https://www.youtube.com/watch?v=zeL8OuE48WA
offtopic
cellasto 2015 febr. 01. - 16:29:06
akkor nézd meg az"ez a fiúk sorsa"-t :)

abba még tényleg gyerek,de hihetetlenül alakít abban is :)
breeder 2015 febr. 01. - 16:27:26 Előzmény geri173
Tegnap belenéztem a filmbe, mert ismételten leadta valamelyik csatorna, és így utólag azt tudom mondani, nagyon szuperül fényképezett jelenetek vannak A partban, és a zenék is (amiket beválogattak) abszolúte passzentosak.

Azért DiCaprio milyen kis suhanc volt itt anno. És mégis milyen nagyon jól alakította ezt a szerepét is.
geri173 2014 okt. 13. - 16:03:22 Előzmény breeder
Az egyik kedvenc filmem, valószínûleg azért is, mert nagyon könnyen tudtam azonosulni a fõszereplõvel. Néhány éve, a film hatására lett a célom az, hogy eljussak én is Thaiföldre. Ez sikerült is, sõt hónapokat töltöttem ott, és néhány egyéb Thaiföldet környezõ országban életre szóló élményekkel gazdagodva. :)

Remélhetõleg vissza is jutok a közeljövõben harmadjára is.

Késõbb a könyvet olvasva már nem tudtam elvonatkoztatni a filmbeli szereplõktõl, de ezt egyáltalán nem bántam, így szintén nagyon tetszett.
breeder 2014 jún. 05. - 18:45:59
A film egyébként jó!
Nekem legalábbis tetszett. :)
A filmben elhangzó (Faithless, Moby, stb) számok meg mind ötcsillagos zenék!

8/10

Faitless - Woozy:
http://www.youtube.com/watch?v=j8m68wL9hYw&feature=kp

All Saints:
http://www.youtube.com/watch?v=dVNdTXEJv1A
breeder 2014 jún. 05. - 18:32:45 Előzmény pillangókisasszony
--SPOILER--

"Nekem csalódás,fõleg mert az elején kapott varázs a felénél eltünedezik,a végére semmi nem marad."

Pont ez a film lényege, hogy mindenki abban a hiszemben érkezik a szigetre, hogy valami hú de jó dolog fog vele történni. De aztán a földi paradicsom hamar pokollá változik. Szóval az idilli környezet is csak addig idilli az ember számára, amíg az az emberi kényelmet szolgálja. Ugye orvos nélkül, kaja nélkül, ivóvíz nélkül akármilyen szép egy hely, nem vonzó, mivel az imént felsoroltak mind nagyon fontosak, vagyis az alapszükségletünk szerves részét képezik. Például azzal, hogy a táborvezetõ megtiltja, hogy a sráchoz - akit a cápa megharapott - orvost hívjanak, az alapvetõ létszükségletet vonta meg. A fiú ugyanis orvosi ellátás nélkül meghal. De persze a fõkolomposoknak (akik az együgyû szabályokat hozták) mindez nem fontos.

--SPOILER VÉGE--

A fenti port-os kiíráshoz kiegészítésképpen csak annyit, hogy a filmben elhangzó zenéket nem egyedül Angelo Badalamenti szerezte, hanem több együttestõl és elõadótól származik. Persze ezek között van Badalamenti szám is, de a többsége nem az! The Beach (Motion Picture Soundtrack): http://www.discogs.com/Various-The-Beach-Motion-Picture-Soundtrack/release/10669
Mr. Taifel 2013 szept. 21. - 02:26:04
csak emiatt a film miatt utaztam Thaiföldre, voltunk a full moon partin is (film egy jelenetét ott forgatták) de a szigetet, ahol játszódik a sztori nem találtuk meg, illetve már nem is kerestük annyira, mert azt mondták, h tele van csónakokkal, túristákkal. Amúgy Thaiföld összességében cool de a városi része (Pattaya, Bankok, stb) botrány. Koszos, büdös, gusztustalan, igénytelen emberek, rengeteg ribanc, ladyboy, tömeg, csóróság. Az utcai kajákról, sült bogarakról nem beszélve. Összességében nem is olcsó.

Szerintem tökéletes film, Leo a legjobb színész hálivúdban. Nincs rossz filmje. Egy sem. Évekig buliztunk a zenéjére, mai napig üt.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu