A Szlovén lány

Bakancslistához adom
Slovenka
18 éven aluliak számára nem ajánlott szlovén-német-szerb-horvát-boszniai filmdráma, 88 perc, 2009

Értékelés:

44 szavazatból
Szerinted?

"Bár Szlovéniában magasabb az életszínvonal, mint nálunk, úgy látszik, az egyetemi ösztöndíj ott sem az egeket veri. Damjan Kozole rendező mindenesetre elég jellemzőnek ítélte a költségeket prostitúcióból fedező diáklányok jelenségét ahhoz, hogy filmet forgasson róla."

Testi tagozat - Szlovénia, 2008: Aleksandra kisvárosi lány, akit munkásember apja egyedül nevelt fel, és aki egy fővárosi egyetemen angolt tanul. Igazi otthonra, anyagi biztonságra vágyik, de apja nem nagyon tudja támogatni, és a diákmunkák sem jelentenek megfelelő alternatívát. Ezért úgy dönt, hogy Szlovén Lány néven call girl lesz, azaz hívásra házhoz (vagy éppen hotelszobára) megy. De amennyire megkeseredett, apatikus és manipulatív, annyira naiv is, amikor azt hiszi, ez lehet a boldogulás útja. A dolgok persze nem az elképzelései szerint alakulnak: stricik szállnak rá, egyik kuncsaftja halála miatt keresi a rendőrség, és a bank is szorongatja, mert elmaradásban van az erején felül vállalt lakáshitel törlesztésével. Helyzetét tovább súlyosbítja a bosszúszomjas, elhagyott szerető és apja kéjsóvár haverja.
Bemutató dátuma: 2010. december 9. Forgalmazó: Odeon

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
leho 2015 febr. 14. - 14:49:33
Akár Magyarországon is játszódhatott volna.
nzs 2015 febr. 08. - 10:41:13 Előzmény |=|=|
Haha! Én is pont ezen kaptam fel a fejemet, mikor ma megláttam a film címét. :D Azt bizony nem kell nagy kezdõbetûvel írni.
|=|=| 2015 febr. 07. - 18:19:56
És a "szlovén" miért nagy Sz, te címadó faßkalap? Nehéz a magyar ("Magyar") nyelv?
3/10
StJust 2014 szept. 12. - 13:06:10 3/10 Előzmény Palacsintás
Atyagatya, te nem érted a kritikámat. Szerintem kategóriájában nem jó a film, és nem azért mert nem voltak benne mellek, hanem mert gyenge a kivitelezés.
Palacsintás 2014 aug. 21. - 22:51:57 Előzmény StJust
A 18-as karika azért van, mert kiskorúaktól nem várhatjuk, hogy megértse, mirõl szól. Mint ahogy attól sem, aki a „mellecskét” hiányolja –alapnak tartja- az ilyen témájú filmeknél. Ez egészen másról szólt, de ahhoz fel kell nõni.
Hú dejó a habos sütemény 2014 aug. 11. - 01:40:55
nem volt ez rossz,
sõt nekem tetszett.
nem néztem 5 percenként az órát hogy mikor lesz már vége
azaz érdekelt és lekötött.

a csaj annyira emlékeztetett a Muri Enikõre.
3/10
StJust 2013 nov. 20. - 01:49:52 3/10
Osztom.
A 18-as karika meg minek? Nem volt túl bevállalós a rendezõ, még csak egy mellecskét sem villantottak meg benne, pedig egy ilyen témájú filmnél szerintem ez alap. Sokkal többet vártam, csak az az állandó búskomor hullaszínû csaj eszméletlen sok cigivel.
A vége tényleg jó, de nem kompenzál.
k11zoltan 2013 nov. 19. - 21:58:23
Néhol unalmas, de nekem tetszett.
10/10
Alejandro83 2013 nov. 15. - 17:06:20 10/10
Óriási társadalmi dráma! Kitûnõ film! 10/10! Az utolsó mondat pedig mindent visz! :(
3/10
TomDenem 2013 nov. 12. - 21:21:10 3/10
ritka ócska film, közhelyes, unalmas.
10/10
Vagyok aki vagyok 2013 nov. 11. - 23:17:11 10/10
Ez a film nagyon bejött! Végig lekötött, a sztori teljesen hiteles! Ne értem az elõzõ hozzászólók problémáját a forgatókönyvvel. Nekem nincs hiányérzetem, csak ajánlani tudom! A film vége pedig zseniális! :-)
7/10
-greghouse- 2013 nov. 11. - 11:15:49 7/10
Ebben a filmben sokkal több ötlet van, mint amennyit megvalósítottak.
Kicsit eklektikus. (Kicsit????).
Jól indul, és valahogy a stílusok keverednek. Valahogy benne van a neorealizmustól kezdve a cseh (Menzel) filmek hangulatán keresztül a német (Tykwer) filmeken keresztül sok minden.
Nekem az az érzésem, hogy valahogy váratlanul ért véget.
Az apa, és barátja (a gyenge forgatókönyvbõl nyilvánvaló, hogy találkozni fog a lánnyal) söröznek, zenélnek, Menzel utánérzésnek tûnik. A lány egy neorealista olasz vagy francia filmbõl lépett ki.
Aztán- történik ami történik, nem akarok spoiler lenni - olyan, amilyen, de sem nem Menzel, sem neorealista, sem más, valahogy semmi.
...Az, amilyen a vége, az talán az egyetlen nem véletlen.
Pont az, amit sokan számon kérnek rajta, hogy nincs befejezése, talán ez az, amiért a film készült.
......Mert lehetne amerikai stílusú "tanmese", amikor a lány feladja magát a rendõrségen, vagy a volt fiúja viszi el oda. Ez Hollywood.
...Lehetne közép-Európai realista, akkor mondjuk a lány felvágja ereit és meghal.
.De nem.
A vége teljesen nyitott, a lány hallgatja a zenét, apja zenéjét, hogy (kb.) "elindult a lejtõn és nincs megállás", a szöveg, és ez a film. Tényleg, ez a legjobb része a filmnek, tudniillik az, hogy NINCS befejezés.
..Ha lenne befejezés (Hollywood, jelentkezés a rendõrségen, lövöldözés, stb., vagy európai, öngyilkosság, stb.,), akkor tényleg teljesen sablonos lenne.
...Itt nincs semmi. Dohányzik a nõ a fal mellett, és hallgatja apja korosztályának harmatgyenge, primitív amatõr (Miki te ezt tudod, szándékosan amatõr) zenéjét, apjáét, aki megpróbál valamit csinálni, tudja, soha nem lesz belõle egy Joe Cocker (ez a név elhangzik), de mégis valamit próbál a maga szerencsétlen módján.
..Sokakkal ellentétben, az én véleményem az, hogy a filmnek pont a vége jó.
Az, hogy nincs SEMMILYEN megoldás. A csaj elindult a lejtõn, aminek lehet ilyen, vagy olyan megoldása, de jó megoldása már nincs. A legjobb, ami lehet, hogy belesüllyed apja sörözõs, álmodós, amatõr világába, és él, ahogy tud.
...A kezdés jó, a vége jó.
Ami a gyenge, de nagyon, az a közepe, abszolút nincsenek karakterek (érthetetlen,hogy a stricik miért nem jönnek elõ megint, ez egy kemény világ), senkinek nincs karaktere, a volt szeretõje, a barátnõje valahol lebegõ árnyékok, karakter nélkül.
..Az egyetlen karakteres az apa. De neki sem írtak tisztességes forgatókönyvet, pedig az apa lánya kapcsolat ott megérdemelte volna. (Az anya teljesen fölösleges, kidolgozatlan, odavetett.)

..A vége tehát (pont azért, mert teljesen lezáratlan, "döntsétek el ti", mint az amerikaiaknál Lynch csinál ilyen filmeket), jogos, és jó. De elõtte annyira elnagyolt, kidolgozatlan a forgatókönyv, hogy a közép európai filmek közt alig közepes. Pedig a közép-európai filmek közt vannak jók.
...Nagyon jó alapötlet, eszméletlen elnagyolt, rosszul megírt, tákolt forgatókönyvvel, aminek a vége jó, de addig nagyon amatõr munka. Az apa és a lány szerepe jó, jobban kellett volna a kapcsolatukra figyelni.
olahmiki1959 2013 nov. 11. - 06:25:04
Jó alapötlet, ellaposodó folytatás.
Egy kényszerbõl prostituálttá váló diáklány viszontagságai a frissen Európai Uniós taggá váló Szlovéniában.
Egy vétlen halálesetbõl fakadó gyanúsítás miatti menekülés a rendõrök elõl, egyre kifizethetetlenebbé váló lakáshitel részletek, stricik életveszélyes fenyegetése, otthoni problémák, és mindezen vonalak szétmállása, végig nem vitele, a kezdeti feszültség helyett egyszerûen unalmassá válás jellemzi ezt a filmet.
A vézna, meglehetõsen csúnyácska arcú fõszereplõ lány valamiféle jó csajnak való kikiáltása pedig mosolyt csalt az arcomra.
Na neeee...
Az összes többi nõi szereplõ, - a lány barátnõje, vagy a bankos ügyintézõ, - sokkal jobb alakú, és helyesebb arcú volt, mint Nina Ivanisin.
Rejtély, hogy miért pont õ kapta a fõszerepet.
Az igaz, hogy jó színésznõ, csak éppen ahhoz, hogy valaki egy alkalmanként 200 eurót keresõ luxusprostit alakítson, ennél sokkal hihetõbb külsõ megjelenés kell.

Azon gondolkodtam, hogyha ezt a filmet moziban néztem volna meg, üthettem volna a fejemet a falba a mozijegyért kidobott pénz miatt.
1/10
Bolond Pierrot 2011 febr. 02. - 13:22:18 1/10 Előzmény Gega1
Igen, nagy kár. Én is bosszankodtam nagyon. Csak ez a kiválasztósdit, nagyon könnyû félrevinni... :(
9/10
Gega1 2011 jan. 15. - 19:03:13 9/10 Előzmény Bolond Pierrot
Kár, hogy elrontottad. Ilyen kevés szavazatnál ez döntõen meghatározza a film megítélését. Már korábban is gondoltam rá, hogy sajnálatos, hogy nem lehet egy osztályzatot módosítani itt a porton. Volt, hogy megemeltem volna az általam elsõre adott pontszámot egy film másodszori megtekintése után - szeretem a jó filmeket legalább kétszer megnézni.

Szerintem jó film, na persze nem az amerikai akciófilm és romkom kedvelõknek. Még sötétebb, mint vártam. Különösen az ütött szíven, mikor (nem akarom telespoilerezni, ezért megpróbálok óvatosan fogalmazni) még ismerõsei egy részében is csalatkoznia kell a lánynak.

Nagyon szeretem az Exitbõl Tulu kritikáit, errõl a filmrõl is nagyon érdekesen ír, annak ellenére, hogy neki nem tetszett. Néhány részlet:

"A Call girl nagyjából azt a dramaturgiát követi, hogy vesz egy fõhõsnõt, akivel aztán a másfél órás játékidõ alatt minden sorscsapás megtörténik, amit csak a forgatókönyvírók ki tudnak találni számára. ... Egy szomorú prostisors mutatkozik meg elõttünk, de az a baj, hogy a rendezõ a fõhõsnõ életébõl még a legminimálisabb örömöket és pozitívumokat is kispórolta... Egy ennyire negatív mozi nézése közben a kritikus már csak azon gondolkodhat, hogy a végére azért a direktor tartogat-e némi feloldozást a fõszereplõjének, miután korábban jókorákat rúgott bele."

Az egyik stricit egyébként a Hó címû bosnyák remekmûben is játszó Dejan Spasic alakítja, úgy látszik, itt még (vagy már újra) mûködik a volt Jugoszláv tagköztársaságok között az együttmûködés.
1/10
Bolond Pierrot 2011 jan. 04. - 11:27:31 1/10 Előzmény daka25
Szerintem nagyon jó film, csak sajnos véletlenül itt félrenyomtam és 10-es helyett 1-est adtam neki... :(
daka25 2010 dec. 29. - 13:44:45
Botrányosan semmitmondó, unalmas történet. Nem tart sehonnan sehova. Nincs benne kép, ami megfogjon, nincs benne sztori, amit követhetnénk, nincs benne színészet.
Sajnálom, hogy a forgalmazók ilyen filmekkel kergetik el a lelkes nemplázába járókat. Ettõl a filmtõl ahhoz jött meg a kedvem, hogy este tévézzek bármi is megy, mert ez nagyon rossz élmény volt. Mark wahlberges film ment és jobban élveztem.
Belua 2010 dec. 15. - 11:39:45 Előzmény Gega1
Vicces hogy valakinek problémát okoz a 16-os karika ennél filmnél. És akkor mi lenne ha 18 lenne odaírva? Kit érdekel. Ha nem tetszik a film bemutató része, akkor nem kell megnézni. Egy mai 16 éves fiatalt megbotránkoztat egy ilyen jelenet? Aligha, hacsak nem mosták ki az agyát az ultrakonzervatív szülei.
8/10
RnYk 2010 dec. 15. - 11:21:13 8/10
Egész jól eltalálták és végigvitték a lány jellemtorzulását a filmen. A zárójelenet pedig határozottan remek volt.
Bár nem szinkronos, de mindenképpen jó és helyenként humoros a felirat - itt az angol órára gondolok - grat. a fordítónak, amúgy is jó ahogy az eredeti nyelv keveredik az angollal helyenként. Sõt felismerhetünk pár szót is - a palacsinta és a k**** egészen hasonló :)
qqcs 2010 dec. 13. - 19:16:57 Előzmény Ágyús
mond el a kislanyodnak is miutan vegignezte. az szerinted tarsasjatek amikor hatulrol dugjak a csajt?
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu