A szűz és a gödölye

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 94 perc, 1941

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

Perdy Kálmán Amerikából érkezik haza, hogy fellelje A szűz és a gödölye című festménynek az eredetijét, amely végigkísérte életét. A kép a Huben család birtokában van, a családfő nem akar tőle megválni, az ifjúval mégis barátian búcsúznak el. De amikor a Huben család vagyona elvész, Sándor mégis úgy dönt, eladja a képet. A családfő piktort hívat, lemásoltatja vele a festményt, és a család összetartását Margit lányára bízza, az egyetlen lányára, akit még érdekelnek a családi tradíciók. Perdy Kálmán azonban nemcsak a festményt akarja, de Margitot is szeretné feleségül venni…
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Huben Sándor, kereskedő
Huben Sándor
Irén, Sándor felesége
Huben István
Perdy Kálmán

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Nótárius 2023 nov. 27. - 01:25:24 7/10
SZINHÁZ ÉS MÜVÉSZET
■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■
A szüz és a gödölye
(A Széchenyi Mozi bemutatója)*
Budapesttel egyidőben, nagy érdeklődés mellett mutatta be szombat este a Széchenyi Mozi az uj Zilahy-Karády filmet, az iró emlékezetes nagy sikert aratott szinmüvének, a Szüz és a gödölyének a filmváltozatát. A nagy érdeklődés, amely a bemutató iránt megnyilvánult, előlegezett bizalomnak tekinthető, hiszen a közönség élénken emlékezik Zilahy Lajos előbbi filmjeinek a magyar filmgyártásban ezideig egyedülálló értékeire. Az előlegezett bizalom minden tekintetben jogos volt, a közönség ezuttal is azt kapta az uj Zilahy-filmtől, amit várt, magasrendü, müvészi szinvonalat, érdekes filmtörténetet, nagyszerű színészi alakításokat. A szüz és a gödölye ismeretes története pompás filmszerüséggel pereg az első kockától az utolsóig és ujabb határállomást jelez a magyar filmgyártás fejlődési vonalán. Csortos Gyula monumentális alakitása emelkedik ki a szinészi teljesitmények közül. A film másik eseménye Bajor Gizi sikeres filmszinésznöi bemutatkozása. Karády Katalin igazi »Karády-szerepet« játszik, alakitása ismét sokáig emlékezetes lesz a mozilátogatók előtt."
D É L M A G Y A R O R S Z Á G
VASÁRNAP. 1941. november 9.
(Az eredeti újságcikk ékezeteinek megfelelően!)
* Szeged

"Egy hamis képet barátom nem lehet késsel vagy lánggal megölni, mert akkor a családod jajveszékelni fog, hogy az eredetit dobtad a tűzbe, és a hamisítók megdicsőülnek.
Előbb bizonyítsd be, hogy hamis a kéр. Akkor majd önmagától megsemmisül."