A törvény embere

Bakancslistához adom
Justified
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai krimisorozat, 2011

Értékelés:

91 szavazatból
Szerinted?

A törvény embere, Raylan Givens (Timothy Olyphant) rendőrbíró ízig-vérig hős, méghozzá a szó klasszikus értelmében: Stetson-kalapban, western csizmában, az övén pisztolytáskával jár; fegyverét csak akkor használja, ha valóban szükség van rá - de akkor embert öl vele, hiszen ez a fegyver rendeltetése, legalábbis szerinte.

Évadok:

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
nick név 2023 márc. 11. - 22:36:51 9/10
Nem hiába volt olyan k_rva jó ez a sorozat anno. Timothy Olyphant mint Raylan Givens fantasztikus, a környezet a kissé túlstilizált jellege ellenére is él és lélegzik, az antagonisták egyediek és működnek, nem kartonmaséként funkcionálnak, de általában a karakterábrázolások sem feketén-fehéren vannak az ember képébe hányva. Miközben újranéztem végig az az érzésem volt, hogy ilyen sorozatok ma már nem készülnek (és akár végződhetne ez a mondat készülhetnek-kel is). Ironikus, hogy egy 10 éves sorozatról már az a benyomása az embernek, hogy egy másik kor gyermeke. Szellemi értelemben ez a hatalmas szakadék 2003 és 2013 között például nem volt meg.
DeathAdder 2023 febr. 12. - 00:17:23
Én már az első évadnál kaszáltam, azt is csak azért szenvedtem végig mert mindenki áradozott róla. Ez egy habkönnyű semmilyen sorozat, krimi szempontjából a gagyi Texasi kopó komolyabb. A főhős meg egy anakronista legyőzhetetlen Walker imitátor. Életszerűtlenek a diskurzusok, életszerűtlenek a hősieskedő beszólások, életszerűtlenek a viselkedések, az egész teljesen komolytalan, pedig a miliő nagyon tetszene. Ha vígjáték kell hasonló környezetben arra ott a Nevem Earl.. de itt még a műfajt sem lehet megállapítani, mert biztos hogy nem krimi, biztos hogy nem dráma, és nem is vígjáték. A krimi sorozat az a Jeremy Brett féle Sherlock Holmes, ez legfeljebb csak karcolni próbálja azt a műfajt.
9/10
convar 2018 szept. 29. - 20:24:11 9/10 Előzmény convar
Apropó, term. spoileres az elejétől a végéig.
9/10
convar 2018 szept. 29. - 20:21:15 9/10
Számomra minden idők legszórakoztatóbb sorozata volt. Azért nem írom hogy a legjobb, mert "összetevőket tekintve" drámai vonalon egy The Shield-hez, The Wire-hoz vagy egy The Sopranos-hoz azért persze nem mérhető - hozzáteszem a készítők sztem nem is akartak ezekkel versenyezni, hisz látszik hogy azoknál szándékosan könnyedebbre, humorosabbra van hangolva ez a sorozat. Bár ki tudja, nem jártam még Kentucky-ban, lehet hogy ott tényleg mindenki ilyen suttyó és/vagy önjelölt revolverhős? Tényleg nem tudom :)

Mindenesetre az biztos hogy ez a sorozat számomra Kentucky legfontosabb exportcikke lett, megelőzve a KFC-t is :) Nameg, a sorozatnak köszönhetően, úgy érzem amolyan bónuszként megismerkedhettem a bluegrass zenei műfajjal, nameg magával a Gangstagrass-szal is - tudjátok nekik köszönhetjük a Justified főcímzenéjét, a Long Hard Times to Come-t :)
https://www.youtube.com/watch?v=eAffMSpW8KM

Amúgy annyi, de annyi jelenetet, párbeszédet, aranyköpést fel lehetne idézni - talán túl sokat is ahhoz hogy úgymond igazán komolyan lehessen venni ezt a sorozatot, ezért is írtam feljebb hogy mi lehetett a készítők célja? Mert ami biztosan nem az a minél nagyobb realitás mind a cselekményt de még ennél is inkább a dialógusokat illetően. De bánja kánya, ha közben ennek köszönhetően szinte folyamatosan vigyorra állhatott a szám :) Ilyet tényleg nem éltem még meg azelőtt, szóval engem pl. abszolút megvettek ezzel a stílussal.

No de azért hogy mégiscsak kiemeljek néhányat közülük :D de tényleg csak néhány, számomra nagyon emlékezetes szitu, ezek különösen nagy kedvencek voltak:

Ott volt pl. s02e10, Raylan esete az eltévedt autósokkal, az a segítőkészség :D
http://videa.hu/videok/film-animacio/justified-utbaigazitas-raylan-modra-a-torveny-embere-cQVzpBMW10E9s1Z6
Aztán ott voltak szegény Wynn Duffy megpróbáltatásai a 3. évadban, ezek is mekkora Raylan performanszsok voltak már :D
http://videa.hu/videok/film-animacio/justified-a-kovetkezo-gyorsabb-lesz.-torveny-embere-sorozat-aZSurqrzxSZ6LWMq
https://videa.hu/videok/film-animacio/justified-kihallgatas-kicsit-maskeppen-a-torveny-embere-Q5Qy35g3xuI4f6mP
Vagy Art "különszáma" a s05e05-ben, ahol majdhogynem "réjlenesebb" még Raylan-nél is :D
http://videa.hu/videok/film-animacio/justified-a-jo-oreg-art-torveny-embere-alan-tudyk-qMJu6WHgCJ37Rb9F
Meg term. felejthetetlen pl. Boyd cigarettásdoboza is a s05e11-ben, ill. ami az valójában volt. Persze ezt előre szegény Mr. Picker sem tudhatta :) Nekünk amúgy sztem arra is nagyon jó volt ez a jelenet (azon kívül persze hogy tényleg "nagyot szólt") hogy ismét eszünkbe véssük Boyd pirotechnikához való vonzódását sőt kifinomult hozzáértését, amit az 1. évad után hajlamosak lehettünk egyre inkább lassan elfeledni :)
https://www.youtube.com/watch?v=NH9-29D6UjU

Visszatérve a dráma témára: ha ebben a sorozatnak nem is jár az 5-ös, azért Raylan és Boyd kapcsolatát elég tisztességesen, sokrétűen ábrázolták, komplikálták és árnyalták rendesen, az "azért mi vhol mégiscsak barátok vagyunk" életérzéstől (vagy legalábbis vmifajta sorstársak, akiket nem egy dolog szorosan összeköt) a totális gyűlöletig, amibe időnként akár a másik életének kioltása is belefért volna. (Mondjuk az első részben még Raylan sztem nem akarta megölni Boyd-ot, direkt rontotta el a lövést, erről ugye a s01e02-ben, a kórházban hosszasan beszélgetnek is. Na de az utolsó részben, a s06e13-ban, ott abban a pajtában, azok a vérben forgó Raylan szemek, mert Boyd ott már nem teszi meg azt a szívességet hogy fegyvert emel rá hogy szolgálati szabályzat szerint, jogszerűen lelőhesse, vagy már előtte 1x az erdőben is - na ezek már tényleg vérre mentek, vagy mentek volna.) Főleg Raylan gyűlölte Boyd-ot, ami igazából sosem derült ki hogy pontosan miért, mármint miért gyűlölte ANNYIRA. Bár mondom, összességében az egymáshoz való viszonyulásuk néha inkább olyan volt mint egy hullámvasút, amibe olykor még a szövetségesi viszony is belefért. (Főleg az első évadokban, aztán már persze egyre kevésbé Boyd jellemének egyre sötétebb tónusai miatt - de erről majd később még külön is.)

A másik elég "kalandos" szál az Raylané és Ava-é volt. Az 1. évadban már gyaklag összejöttek, aztán ahogy Raylan exneje egyre inkább bejön a képbe úgy távolodnak el egymástól. De annyira, hogy aztán Ava ugye Boyd-dal szűri össze a levet, amivel gyaklag "átáll a másik oldalra". Ill. mi az hogy összeszűrik a levet, abból már-már úgy tűnik hogy tényleg egy igazi, holtomiglan tartó love story lesz (ilyenkor vannak olyan jelenetek amikor ha Raylan és Eva találkozik mintha már egyáltalán semmit sem jelentenének egymásnak, sőt mintha el is felejtették volna a közelmúltat, ami egyébként nem is tetszett). Aztán Ava ugye hogyismondjam új játékot kezd, és a 6. évad eleje körül úgy tűnik megint közeledik Raylan-hez (el is kezdtem megint szurkolni nekik), de ebből aztán már végül nem lett semmi komoly. Amit bántam is egy kicsit, mindenesetre ami biztos, hogy ez a viszony és annak alakulása is nagyon finoman volt ábrázolva végig.

Ja és ott volt még Raylan és Art közös története is, végig szintén elsőrangú színészi és írói tálalásban.

Ill. egyéb karaktereket is annyit fel lehetne sorolni, én pl. nagyon bírtam Tim Gutterson-t is, tőle is mindig lehetett számítani egy-egy remek egysorosra :D

A rosszfiúk oldalán meg aztán már tényleg nehéz felsorolással próbálkozni, mert annyi pontosabban annyi jó gonosz figurát találtak ki az egyes évadokban. De tényleg, mindegyik micsoda arc (=szar alak, seggfej, vagy csak simán szívtelen gyilkos, ki-ki melyik) volt - akiknek az összegyűjtésével persze azért mégiscsak megpróbálkoznék :D És akkor máris egyből kihagyhatatlan pl. sztem Dickie Bennett, mint Harlan megye egyik legnagyobb surmója (Jeremy Davies vmi egészen zseniális alakításában, eleve azok a mozdulatok, a mimikája, ahogyan artikulál, ésatöbbi, egyszerűen kolosszális, tényleg élmény volt vele minden perc :D), vagy a folyton disznókat daraboló Limehouse, aztán a totál pszichopata Quarles, vagy ott volt pl. Colt, a gyógyszereken élő, kiégett háborús veterán aki a 4. évadban segíti (vagy sokszor inkább csak hátráltatja) Boyd-ot.

Nameg aki mind közül a talán a legérdekesebb, legkarakteresebb, és így legemlékezetesebb volt: Boon a 6. évadban. Tőle aztán tényleg meghűlt a vér az ember ereiben. És arra is annyira jól fel van építve a karaktere hogy ő is minden bizonnyal egy villámkezű pisztolyhős, sőt hogy Raylan-nek komoly ellenfele lenne egy tűzpárbajban, hogy az utolsó részben (amúgy term. a párbajos videó is tartalmazza a végén), amikor azon az elhagyatott hegyi úton végre létrejön köztük az a bizonyos találkozás amire már annyira vártak mindketten, tényleg izgulsz Raylan-ért, mert érzed hogy kivételesen tényleg "van miért" (főleg mivel uccsó rész, hisz így akár megléphették volna valóban azt is hogy Raylan marad fekve). Zseniális jelenet volt ez is, a sorozat méltó megkoronázása.

Ja, és Dewey Crowe-ról már nem is beszélve, mint a sorozat legnagyobb, már-már szinte szerethető balfékjéről, akinek külön is mennyi derűs pillanatot köszönhetünk :) A s03e05-beli ámokfutása meg, amikor kiveszik a veséit majd emiatt 20E $-t kell szereznie 4 órán belül külön csúcs :) Tudjátok/emlékeztek (?), ennek a résznek volt egy kis Crank beütése is (sztem). Szóval először egy elektromos cikkeket áruló boltot akar kirabolni de beszopja, mert ott mindenki kártyával fizet :D Aztán betör egy strip clubba is, ahol csodálkozik hogy de. 10-kor még alig van jatt a csajoknál :D Meg aztán minden ilyen próbálkozása után Raylan és Rachel értetlenkedő arckifejezése, ahogy helyszínelnek utána :D Aztán végül beszorul egy raktárba, etcetera etcetera, majd a végén aszongya: "Ezek szerint 4 vesém volt?" :D

Azért persze ebben a sorozatban se tökéletes minden. Amiket a hibáinak sorolnék fel:

1. tehát amire feljebb már elkezdtem célozni: sztem Boyd karaktere túlságosan is "elgonoszosodik" az utolsó évadra. Persze, vhol értem én hogy valszeg ezzel is csak a végső nagy Raylan vs. Boyd leszámolást akarták minél inkább legitimálni azáltal hogy egyre inkább érzékeltetni kívánták a két karakter egyre súlyosabb szembenállását. De ez akkor sem volt túl jó ötlet sztem, és nemcsak azért nem mert a várt utolsó nagy ütközet végülis elmaradt :) hanem azért is ill. főleg azért nem, mert ennek így Boyd addigra gondosan felépített összetett személyisége látta kárát. Magyarán ezzel, egy lehetséges, egyre inkább a levegőben lógó végső, mindent eldöntő párbaj kedvéért sikerült lerombolni mindent amit jellemfejlődés címén addig Boyd Crawder karakterébe beleöltek.

Pl. ott volt a s06e12 azzal az ipsével, akinek Boyd beül a kocsijába, aki így persze, mint azt maga is tudja sőt mondja is, egy elvarrandó szál lett. És tényleg, Boyd végül: "Bandita vagyok." és meghúzza a ravaszt. Na de ezt egy 3. 4., de még talán egy 5. évados Boyd Crawder sem tette volna meg ill. nem így oldotta volna meg - legalábbis sztem, mert ő egy teljesen ártatlan ember volt! :( Na mindegy, szóval Boydért sztem nagy kár amivé válik, pedig sokáig őt is nagyon kedveltem.

Az 1. évadban, pontosabban a s01e13-ban kifejezetten sajnáltam amit tett vele ill. a kis csipet csapatával az apja. Ha az nincs, lehet tényleg megváltozik, mert akkor én már (Raylannal ellentétben :D) épp kezdtem elhinni neki hogy tényleg jó útra akar térni.

Jó bevallom, mindez akár reális is lehet, mármint az hogy ha vki erre az útra lép akkor idővel egyre mélyebbre merül a bűn mocsarában. Mindenesetre én nem örültem Boyd ilyetén való fokozatos átalakulásának.

2. Aztán az utolsó rész. Nem értem miért kellett annyira előreszaladni az utolsó negyedórában. Nekem nem jött be, inkább a jelent húzták(=bővítették) volna tovább mert azt így kicsit összecsapottnak éreztem végül, ahogy egyszer csak hopp, lezártak mindent úgy hogy az epizód elején még akár azt is érezhetted hogy jöhetne még vagy 2 évad, de min. egy. OK értem én, hogy így pl. lehetett egy jóval az események utáni, nagy romantikus "húha, ezitta Raylan és Boyd last talk", és közben morzsolj már el légyszi egy-két könnycseppet is, de akkor is, pontosabban akkor se.


És akkor végül, a fő videó! :) Ugyanis olvastam és ja, tényleg van a sorozatban egy jó adag modern western érzés is az biztos. Csak rá kell nézni a főszereplőre, hogy milyen ember ő. Na jó, ebbe valójában nem akarok részletesen belemenni :) szóval csak a külsőségeket nézve, ill. ami pl. biztosan elmondható róla hogy gyors, méghozzá nagyon gyors a keze :) Szóval akkor íme a Justified talán "legwesternesebb" pillanatai, vagyis a párbajok, méghozzá nagyjából a teljesség igényével - pontosabban igényemmel, merthogy ezeket én magam vágtam össze így, tehát az én kis szorgos gyűjtésem :) És úgy gondolom ennél jobban, szebben semmi mással nem tudnám lezárni a kritikámat. Tehát mégegyszer, Justified best moments, dobpergés, tádádádá! :)
https://indavideo.hu/video/A_torveny_embere_Justified_-_Raylan_osszes_parbaja_-_term_SPOILERES

+ na meg ugye, sose feledjük azt se hogy

"Vigyázat, robban!" :D

U.i.: eszembe jutott még egy komoly hiba a sorozatot illetően, de tényleg nagyon komoly :D Hát hogy az utolsó, párbajos videóban 13:30 és 15:20-nál is látható leányzót hogy voltak képesek kiírni a sorozatból olyan hamar? (Csak ebben az egy epizódban szerepelt.) Jó, Raylan-nek talán tényleg túl fiatal lett volna (legalábbis ahogy a sorozatban kinéz), de egyrészt tőlem akkor maradhatott volna továbbra is az az apaszerep, másrészt ha nagyon akartak volna biztos tudtak volna írni neki is egy további mellékszálat. Dehát nem írtak, amit nagyon-nagyon bántam, mert részemről szerelem volt első látásra :D Most így miatta nézhetek meg megint vmi olcsó ZS horrort vagy egy újabb rém ostoba vígjátékot :D

Bocs, de ezt még úgy éreztem el kell mondanom :D
9/10
convar 2016 aug. 18. - 19:06:22 9/10
Ez lett az a jelenet amikor a sorozat végképp bekerült a legnagyobb kedvenceim közé:
http://indavideo.hu/video/A_torveny_embere_Justified_S04E12_-_Ez_elment_Nincs_tovabb_tunes_haza

És még mindig vár rám 2 évad ebbõl az elképesztõen "nagydumás" sorozatból :)
szabtam 2014 nov. 27. - 00:53:53
folytatás? :D

ma, azaz tegnap este és most éjszaka csak ismétlések mennek.
"premier" logó alatt.
valaki nagyon bealudt az axn-nél.

és ugyanaz a gond, mint régen a viasat3-nál, ahol ezt az elalvós, rosszul programozos módit bevezették évekkel ezelõtt...
ilyenkor a lúrer-júzer nem tud felhívni egy telszámot, ahol a bekábult csicska helyretenné az idõsávot.
4 kötõjel 5 kattintással.....
9/10
akh 2013 okt. 15. - 16:01:46 9/10
Milyen hamar itt a folytatás!
Csak így tovább a többi sorival is AXN Black!
:)
8/10
mapk 2012 júl. 06. - 23:20:09 8/10
8/10
mapk 2012 júl. 05. - 06:46:22 8/10
HA:D HA:D Most hogy mondod, tényleg röhelyesek.:)( X-professzor a spicli,Arlo a félkegyelmû,meg az idegbeteg csaj.Szegény Boyd:) Quarles,milyen jól nézne ki agy mûkarral ,ami most már tényleg eleve fegyver.:D Ja, és remélem én is hogy,Dickie kiszabadúl,és nem véti el legközelebb a lövést. ;)Azért egész összeszedte magát a végére õ is.
Na de legalább jövõre, biztos lesz sorozat, amit nézünk.:)
Andy3 2012 júl. 05. - 02:27:37
fene, kimaradt egy szó: *én SE tudom, mi lett Quarles sorsa... ezt akartam írni ;D
Andy3 2012 júl. 05. - 02:26:30
Örülök, hogy végeztél :D Ugye, jó lett a vége? Amúgy én tudom, mi lett Quarles sorsa, számomra se derült ki egyértelmûen... bár a Justified wiki-s oldalán halottnak könyvelték el :S Azért még reménykedhetünk. Limehouse remélem, a 4-ben többet szerepel és hasonlóan kemény dolgokat követ majd el :P Boyd-ék azért röhejesek, nem? Egy nyomorék (bocsi, Johnny, de így igaz ;D), egy nõ (amúgy én se bírom Ava-t, még a feje is idegesít xD) és egy öregember. Na igen, Arlo keménykedett csöppet! Remélem, Dickie-t is látjuk még viszont, úgy megszoktam már + kell egy Benett is a Givens - Crowder családi viszályt kiegészíteni. Egy szó mint száz: várós a negyedik nagyon :D
8/10
mapk 2012 júl. 05. - 01:17:36 8/10
Na kivégeztem.:D Megint izgalmasra sikeredett a vége.Arlo mekkora egy fasz:)
Szegény hipóarcúnak drukkoltam azért(most nem tudom ,hogy a börtönbe vagy a darálóba ment:)
A piggy-bankos poén azért nem volt semmi.Remélem a majmok bolygóját a 4.ben felszámolják.
Úgy látszik Boyd végig lesz.De Ava-tól már falramászok, komolyan,nagyon idegesítõ.
Várom én is 4.évadot,biztos Tonin szál is folytatódik,és a gyerekkel is trükközni fognak vmit.
Ja, korábban el is felejtettem ,a szertáros faszi milyen jól csinálta már.:)
8/10
mapk 2012 júl. 04. - 07:51:59 8/10
A jégszemû se rossz. :D
Mint anno volt a "Floriol a napszemû" ,úgy most "J.R.Pedó a jégszemû".Mint egy figyelemfelhívó,óvatosságra intõ reklám:Vigyázz,mert rosszabb lesz ,mintha olajba sütnének! :)
Andy3 2012 júl. 04. - 03:58:54
Épp gondolkodtam, vegyem-e ki a hûtõbõl az frissítõt... jó, hogy nem tettem :D Szerintem most olvasva a hozzászólásod, kiköptem volna a kacagástól xD Ezek a nevek, tudsz :P Na igen, nem lesz unalmas és a fekete hentesünk bizony csinál majd valamit a húsbárdjával! Természetesen a jégszemû is pörögni fog és még besántikál a képbe az egy szem Benett-fiú. Egy szó mint száz: jó részek következnek, majd várom a véleményed ;D
8/10
mapk 2012 júl. 04. - 03:37:03 8/10
Na a 10.résznél tartok.Pedójocky akcióban.Bicebóca szabadlábon.Slejmhouse is gondolom már csinál is vmit nem csak pofázik.Asszem az utolsó három rész sem lesz unalmas.
Andy3 2012 júl. 03. - 23:53:19
Hm... jó ízlésed van, csak ennyit mondok :D Most már oda fogok figyelni rá, tényleg!
8/10
mapk 2012 júl. 03. - 23:51:00 8/10
Nem rosszak ,tényleg.:) Egyébként nem.Fejts ki! :D:D:D
Olgát szerepel a Hitmanben,amiben Timothy a fõszereplõ,kopaszon. Vicces.:)
Andy3 2012 júl. 03. - 23:47:41
Jaj, az nagy volt, emlékszem... ezért kijöhetett a börtönbõl xD Azért Dickie-vel történik ez-az... majd meglátod :D
Andy3 2012 júl. 03. - 23:45:36 Előzmény mapk
Na csekkolom a csajt, kíváncsi lettem :P Amúgy nekem is van pár színésznõ, akiért élek-halok... pl. Jessica Biel, Bridget Regan vagy Nina Dobrev. Hogy egy szõkét is említsek, Tabrett Bethell... na, nálam õk az abszolút top kategória, szóval simán meg..., érted :D
8/10
mapk 2012 júl. 03. - 23:42:04 8/10
Deweyval hogy kib@sztak megit,(a "transzplantra" gondolok)szegény úgy szaladgált föl és alá,mint mikor Beavis megõrül.:)
Összes hozzászólás