Ad Astra – Út a csillagokba

Bakancslistához adom
Ad Astra
16 éven aluliak számára nem ajánlott brazil-amerikai dráma, kalandfilm, misztikus film, 124 perc, 2019

Értékelés:

314 szavazatból
Szerinted?

Roy McBride műszaki tiszt elindul, hogy átszelje a galaxist, és kiderítse az igazságot apjáról, aki húsz éve tűnt el, miközben idegen életformák után kutatott az űrben. Ugyan sokáig halottnak hitték, egy új bizonyíték arra utalhat, hogy Clifford McBride még mindig él, és egy elhagyott erőműben bujkál egy távoli bolygón – és hogy potenciális veszélyt jelent az egész univerzumra...
Bemutató dátuma: 2019. szeptember 19. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Szereplők

Roy McBride
Clifford McBride
Colonel Pruitt
Helen Lantos
General Rivas
Chip Garnes
Sergeant Peter Bello
Lorraine Deavers
Adjutent General Amelia Vogel
Donald Stanford
Willy Levant
Eve McBride

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
Cukros csirkecomb jan. 15. 19:52:44 4/10 Előzmény The Cortez
A vágásban valóban voltak meglepő hibák. Ilyenkor én is mindig felébredtem a szunyókálásból.
4/10
Cukros csirkecomb jan. 15. 19:49:04 4/10
Fenti leírásból idézek: "... elindul, hogy átszelje a galaxist..." - aki ezt írta, biztos csak költői túlzásként nevezte a Naprendszert galaxisnak. :) És BP apukája nem akkora arc az univerzumban, hogy veszélyt jelentsen rá. Bár embernézőként igen félelmetesnek tűnt A Hullám. :) Vagyis hogy annyira nem. Bár az első jelenet jó volt, de azután valahogy én is bealudtam, bár általában szeretem a filozofikus sci-fiket. De ahhoz komolyabb tudományos háttér és/vagy erős művészi véna is kell... Viszont az operatőri munka szép volt (erre adtam a 4 pontot). Kár, hogy csak az operatőrt hozták az Interstellarból a forgatókönyvírók és az utómunka csapat nélkül.
5/10
The Cortez jan. 08. 20:39:31 5/10
Vontatott sztorivezetésű, meditatív, filozofikus, űrutazós road movie, ami rengeteget nyúl az Apokalipszis mostból, a Gravitációból, az Interstellarból, a 2001-ből meg persze Terrence Malick stílusából, mivel nem egyszer befigyelnek gondolatszerű képek, valamint rövidebb bölcselkedések a létezésről. Sőt, kis időre még egy pszichedelikusabb jelenetet is kapunk.
A kegyetlenül álmosító hangulatot, néhány izgalmasnak szánt űrkalanddal próbálták feldobni az alkotók. A mozi látványban és fényképezésben a legerősebb, ám mindkettőt sikerült párszor tönkrevágni a vágásokkal, a rendesen ki nem tartott snittekkel.
Az alkotásba egy kis tessék-lássék civilizációkritikát is beleszorítottak a készítők.
5/10
Anonnim jan. 08. 18:30:29 5/10
Brad megirigyelte Sandra Bullockot, Matthew McConaugheyt, és Matt Damont, hogy ez nekik, mennyire jól megy és elvállata az első szerepet ami csak a témában jött. 😏
6/10
PlasZeb 2021 nov. 14. - 10:00:09 6/10
Művészfilm, mint a Szárnyas Fejvadász, de ez utóbbihoz képest kevesebb akcióval és több drámával. Aki már itt húzza a száját annak nem való a film. Akinek igen, annak viszont érdemes úgy nekiállni, hogy azt a pszichológia szemüvegén keresztül nézze.

A film sci-fi, űrbéli kerete csak eszköz arra, hogy bemutassa az űrhajós fiú (Brad Pitt) drámáját, aki nem tud mit kezdeni arról, hogy apja (Tommy Lee Jones) elhagyta őket a karrier vagy legalábbis a vágyai miatt.

Ahogy a pszichológia le is írja ilyenkor a fiú önkéntelenül is apja mintáját viszi tovább, és ugyanúgy elcseszi a párkapcsolatát. A megoldást mintha abban látná, hogy megtalálja apját, majd az elengedés témáját járja körbe a film. A filmben előkerülő düh, magány, családi minták, szereplők mintha a lelkiismerete lenne az űrhajósnak, így folyamatosan fenntartja a kérdést a nézőben, hogy egyáltalán ez most megtörténik vagy csak a lelki szimbolikája az főszereplőnek.

A művészjelleg a képi és zenei világon (de még a színészeken is) ügyesen átjön. A sci-fi elemek is helyén vannak, gondolok itt a hangok hiányáról, vagy a gravitációról. Meglepő, hogy mégis vannak benne nagyon irreális elemek is. Elgondolkodtató az előzőek fényében, hogy nem szándékos-e ezért mindez, és szintén valamit elrejtett benne a rendező.

A katarzis felemás a film végén, ahogy a már említett lelki történés sem szokott katarzisszerűen megoldódni. Talán némi irányt azért mutat, és segíthet azoknak, akik átéltek hasonlót az életükben vagy megérteni őket azoknak, akik nem. Másfelől sci-fi rajongóknak is ad némi élményt.

Nehéz az ilyen filmekre objektív (de akár kellően stabil szubjektív) értékelést adni, nekem érzés szerint a 6/10 jön, de úgy jön ki, hogy ebben a filmben filmnézés közben is ugrál az emberben a 10 és a 2 értékei.
6/10
Tonyka82 2021 szept. 23. - 15:48:01 6/10
A nem kicsi hülyeségeivel együtt is egyszer nézős,túl hosszú,kissé fura történet.A végére kicsit szétesik.
Tom_the_Dark 2021 szept. 04. - 00:20:47
Apa, aki csak a melónak élt, küldetés során elveszett. Pitt egyedül maradt anyuval, és ezt nem nagyon tudta feldolgozni. Apa nyomdokaiba lépett, azt gondolván, büszke lenne rá. Végül aztán Pitt rátalál apára, akiről kiderül, hogy egy önző bolond, aki egy lehetetlen küldetés kedvéért feláldozta az egész életét. Pitt végül elengedi az öreget, és úgy dönt, nem fogja elkövetni azt a hibát, amit ő, és a munkába temetkezés helyett kiegyensúlyozottan fogja élni az életét. Ennyi. Ez 2 óra minden mondanivalója, enyhén megsózva azzal a közhellyel, hogy "Mindenhol jó, de legjobb otthon."

Hogy könnyebb legyen befogadni ezt a velős témát, kapunk egy valóban szép képi világot, és zenét. Meg, kapunk munkásokat, akik oxigénpalack nélkül, de ejtőernyővel dolgoznak hatalmas, űrliftnek is beillő, de csak antennának használt tornyokon (?), kalózokat, akiknek van pénze elutazni a Holdra, hogy aztán az életük árán is nincstelen célpontokat próbáljanak kirabolni, folyékony vizet a Marson, gyorsuló rakétában is súlytalan űrhajósokat, indokolatlan arcevő majmokat egy külső naprendszerben keringő kutatóállomáson, egy, a Neptunusz körül keringő, a Naprendszeren kívüli életet kutató űrállomásra szerelt antianyag izét (?), ami olyan sugárzást (??) bocsát ki, ami látszólag csak az elektronikára hat, de állítólag mégis kiirthatja (???) a földi életet, meg Brad Pittet, aki egy radarról leszerelt burkolólap takarásában, önerejéből vág át a Neptunusz gyűrűjén, hogy aztán megszökjön egy, a vákuumban terjedő lökéshullámon (?) lovagolva, így tökéletes pályára kerülvén a Neptunuszról a Földre (????).

Annyira blőd a körítés, és szegény Pitt annyira nehezen dolgozza fel a lelki válságát, hogy már a felénél/harmadánál komolyan elgondolkoztam, hogy végignézzem-e ezt a vackot. Sajnos végignéztem.
Roberto DiCapribogyó 2021 aug. 04. - 10:00:17
A 2/3-áig tetszett a film, látványos, kellemesen sejtelmes-melankolikus hangulata van, ugyanakkor azért mindig történik valami benne, egyáltalán nem unalmas (idáig csak egy jelenet zavart, mondjuk az nagyon, amikor-ahogy felszáll a Marson az űrhajóra, az még nekem, laikusnak is mélyostobaság). A Neptunuszhoz érve aztán kiderül, hogy csak egy üres lufi a film, dráma akar lenni, de annak nagyon felszines lett. Kár, mert ha valami normális/tartalmas véget kiötöltek volna, akkor jó kis film lenne ez.
3/10
Eszter.Sz 2021 jan. 14. - 23:17:36 3/10
A "megnéztük, de minek?" kategória. Semmit nem adott ez a film, de legalább elvett 2 órát az életünkből.
Brad Pitt kifejezetten nem a kedvencem, de ebben legalább jól játszott, talán ez és a filmzene minden pozitívum amit meg tudok említeni.
Egy családi dráma űrhajós díszletek előtt, de valahogy nem értem a koncepciót, se füle se farka. Fogalmam sincs mi volt az alkotók célja.
Aki teheti kímélje meg magát tőle.
7/10
Csodálatos Pukkandúr 2020 dec. 13. - 18:30:52 7/10
"Roy McBride műszaki tiszt elindul, hogy átszelje a galaxist, és kiderítse az igazságot apjáról, aki húsz éve tűnt el, miközben idegen életformák után kutatott az űrben. Ugyan sokáig halottnak hitték, egy új bizonyíték arra utalhat, hogy Clifford McBride még mindig él, és egy elhagyott erőműben bujkál egy távoli bolygón – és hogy potenciális veszélyt jelent az egész univerzumra..."

A film nem erről szól, főhősünk nem a galaxist, hanem csak a Naprendszert szeli át, apja pedig nem egy távoli bolygón, egy erőműben bujkál, csak egy a Szaturnusz közelében keringő űrállomáson...
A történet amúgy nem is mond semmit a filmről, a sci-fi elemek és környezet inkább csak kellékek egy teljesen hétköznapi drámához, mely egy apa nélkül felnőtt, magára hagyott fiúról és egy csak a munkájának élő, családját leszaró apáról mesél.
A lehúzó kritikák és az alacsony pontozás indokolatlan - persze nyilván nem lézerpisztolyos/űrcsatás akciójelenetek adják a film gerincét, de aki szereti a szépen kidolgozott, klasszikus, melankolikus hangulatú sci-fit, egyszer simán megnézheti., 7/10.
A bugyuta amerikai képregényfilmeken edződött ifjabb generációk számára ugyanakkor dögunalom lehet, nekik nem való.
1/10
dromedar 2020 nov. 16. - 19:52:45 1/10
29. percnel feladtam. Nem szoktam filmet abbahagyni. Totalis idopocsekolas.
2/10
tdammit 2020 okt. 26. - 20:45:52 2/10
Ez egy hosszú értelmetlen kínlódás. Még egy köldöknézős elsőéves bölcsészfilmhez is gyenge. Azt gondoltam, hogy az Interstellar-t vagy az Arrival-t nehéz lesz alulmúlni, de sikerrel vették ezt az akadályt. Ha valaki jó sci-fit akar, akkor inkább olvasson.
1/10
Patafizikus 2020 okt. 11. - 10:57:59 1/10
Húsz perc után feladtam. Ez nézhetetlen ZS kategóriás bóvli. Az első 20 perc csak B.P. arcéléről szól, akkora blődségekkel, mint pld. az űrállomás, ahol a technikus oxigén palack nélkül, de ejtőernyővel(!) a hátán megy ki az űrbe, ahonnan lezuhan Földre, miközben a rögzítő kábel (amit az elején becsatolt) mintha nem is létezne.
Pittnek pedig talán ez a leggyengébb alakítása ( legalábbis addig, míg idegekkel bírtam nézni).
1/10
8/10
mihalab 2020 szept. 13. - 00:02:03 8/10
Aki űrkalandot vár, az valóban csalódni fog, ez egy sci-fibe bújtatott családi dráma. Nagyon érzékenyen, sokoldalúan mutatja be a gyászt, a veszteség feldolgozását.
Kicsit én is feleslegesnek éreztem a sci-fi körítést, működött volna a történet akkor is, ha a szereplők hétköznapi emberek. De jó volt a film, működött.
4/10
Pendrago 2020 aug. 14. - 11:11:15 4/10
A film, amiből megtudhatjuk, hogy Brd hozzáöregedett Tomy Lee-hez. A zene és a képi világ segített abban, hogy egyszer megnézhessen ezt a filmet. Többször nem érdemes.
8/10
TiBera 2020 júl. 30. - 09:18:03 8/10 Előzmény babolatt
Nem emlékszem pontosan filmre...De nekem annyi átjött,hogy az ember mindig többre vágyakozik,ergo nem látja a fától az erdőt.A film nagyon lebecsült,pedig többről szól... (mint például te ostoba hozzászólásod.)Nem kötekedésből,azt hiszem az EQ-d most vagy jelenleg nincs valami magas szinten,talán majd egyszer.
5/10
babolatt 2020 júl. 24. - 22:59:51 5/10
Apa elhagyja anyut és a fiát, de olyan alaposan, hogy húsz évig halottnak hiszik.
A fiú, akinek apa az isten, nem tudja ezt feldolgozni, de azt gondolja, ha mindent apa után csinál, apa büszke lesz rá.
Húsz év után kiderül, hogy apa életben van, letelepedett jó messzire, így a fiú útra kel.
A találkozás nem egészen az, amire várt, mert kiderül, hogy apa jól el van, és igazából nem is érdekelte soha se anya, se a fiú lelki élete, hogyanléte.
A fiú megbocsát, de apa a nagy közös összeborulás előtt egy balesetben valóban elhalálozik.
A fiú a haza felé tartó úton rádöbben, valamit kezdenie kéne magával, felhívja az ex-csaját, és eldönti, hogy mostantól nem lesz lelki sérült, elhagyatott, magányos kiégett kisfiú, aki az apja után vágyakozik.

Ez így teljesen világos.
Átjött.

Azt az egyet nem értettem egész végig a film alatt, hogy miért kellett mindehhez apunak űrhajósnak lennie? Miért nem lehetett mondjuk egyszerű kamionsofőr? Vagy rendőr? Vagy olajfúró? Vagy halász? Mi indokolja, hogy a fenti történet konkrétan az űrben játszódjon? (Vagy csak valaki akart csinálni egy filmet az arcevő majmokról, és ez jutott eszébe körítésnek?)
:D :D Vajon a film Brad Pitt, vagy a néző kálváriája? (Tudjuk, szegény többszörösen elvált-elhagyott-magányos-alkoholista, és már azért jóval túl van a szívtipró fénykorán.)
Nekem közepes, a zenéje miatt néztem meg, de a vége felé kicsit eluntam.
3/10
sexykex 2020 júl. 18. - 08:56:19 3/10
Azt hittem elaludtam, de nem. Ebben a filmben tényleg nem történik semmi. Illetve, ami mégis történik, az mellékszál, mellékösvény, nyugodtan el is lehetett volna hagyni. Talán valami díjra spekuláltak a készítők és amikor rájöttek, hogy azt úgysem fognak kapni, akkor belecsempésztek egy kevés akciót, hiszen nagyon nagy szükségük lett hirtelen a nézőkre. Sajnos nekem csak a film címe tetszett, a többi felejthető.
1/10
Márton112 2020 júl. 18. - 01:31:27 1/10
Rettenetes nagy ostobaság ez a filmszerű valami.
2/10
pcujsag2 2020 júl. 16. - 00:31:16 2/10
A mondanivalója pozitív. Ha találnál is egy másik helyet az univerzumban, nem biztos, hogy nekünk megfelel. Élhetetlen, komor, sötét világ lenne. Ezt az egy bolygót kell megóvnunk és benne saját magunkat embereket, fehéreket is igen. Mert lehet nincs több hely számunkra az egész mindenségben

A mondnivalóját leszámítva semmitmondó, vontatott, klisékkel teli, unalmas film volt.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu