Alkonyat - Hajnalhasadás I. rész

Bakancslistához adom
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai kalandfilm, 117 perc, 2011

Értékelés:

611 szavazatból
Szerinted?

Végre teljesül a halandó Bella (Kristen Stewart) és a vámpír Edward (Robert Pattinson) álma, örök hűséget esküsznek egymásnak. Az esküvő után a fiatal pár Rio de Janeiróba utazik nászútra. Nem sokkal később Bella már gyermeket vár. Jacob (Taylor Lautner) halálosan megfenyegeti Edwardot, mikor kiderül, hogy a magzat viharos gyorsasággal fejlődik, és a születése Bella életébe kerül. Végül Edward teljesíti kedvese kérését, és halhatatlanná teszi. A lányuk, Renesmee érkezése különös események sorát indítja el.
Bemutató dátuma: 2011. november 17. Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Kismacska júl. 15. 12:38:48 1/10
Ez a film egy valódi sz*rkupac és f*srakás!
parduc100 2022 jún. 16. - 10:41:43
Nagyon érdekes most, már nem első élményként megélve, újra elmélyülni a Twilight sztoriban. Újraolvasva a könyveket és újranézve a filmet csaknem olyan érzésem van, mint Holtodiglan-Gone girl -nél:
a film leköt, elvarázsol, de elmaradnak belőle azok az apró kis hajlítások, amelyek a történet egyenes vonalára apró virágokként más és más jelentéseket csatolnak.
Ezek az apró árnyalatok átformálják a könyvben Jacob és Bella kapcsolatát, Bella elköteleződését Edward felé és a Volturi családot is kimozdítja a filmben ábrázolt gonosz szerepkörből.

A Volturi család kérdése érdekes kérdéseket vet fel
"A Volturi a mi fajtánk legtökéletesebb, leglényegibb megtestesülése"
"De néha, pár száz évenként mindig akad köztünk valaki, aki unatkozni kezd. Vagy megőrül. Nem tudom. És akkor a Volturi közbelép, mielőtt az illető kompromittálhatná őket vagy mindnyájunkat. De néha, pár száz évenként mindig akad köztünk valaki, aki unatkozni kezd. Vagy megőrül. Nem tudom. És akkor a Volturi közbelép, mielőtt az illető kompromittálhatná
őket vagy mindnyájunkat."
"A Volturinak köszönhetjük, hogy ma így élhetünk, ahogy élünk."

Ez a család felelősséget vállalt a fajtája békéjéért, amivel népe túlélését garantálja. Eszközei persze megkérdőjelezhetőek, és személyiségük emberi, gyarló oldala is.
Kegyetlen de következetes módon védik a nép békéjét - és persze maguk érdekeit (milyen érdekes, hogy nekik is megvan az emberi oldaluk :) )

A filmben ami zseniális, a színészi játék, a karakterek megjelenítése, ez majdnem el is feledteti a szolid hiányosságokat, ami miatt a könyv olvasása nélkül más értelmezést nyernek a kapcsolatok.

Azt gondolom, a film a könyvvel együtt nyújt teljes élményt.
A film egyes részei és a könyv egyes kötetei között nem éreztem különbséget, történet végig fordulatos, a színészi játék mindvégig magával ragadó.
Azt gondolom, a film a könyvvel együtt nyújt teljes élményt.
A könyv a Szabó Ervinből kölcsönözhető :)
Kit Fisto 2017 jún. 10. - 21:19:39
Gondoltam, Fanning miatt megnézem. Már jó ideje nézem, de edig nem láttam, viszont a film pocsék. Ehhez kár volt a nevét adnia.
Törolt Felhasznaló 2016 aug. 24. - 19:05:42
"összefekszik az összes producerrel"?!

Mesélj még.
Keresztes³ovag 2016 aug. 24. - 18:29:03 Előzmény Újvállalkozó
én nem értem mi bajotok ilyen sokatoknak Kristen Stewart-al? Szerintem nagyon szép, civilben pedig aranyosnak és kedvesnek tûnik, a tehetsége megvan. Nem kell bántani azért, mert pénz híján minden szar szerepet elvállal és összefekszik az összes producerrel a karrierje íveléséért.
Cisco 2016 jún. 01. - 18:12:19
Még ennyi trendi fanyalgót egy helyen. :)
EMSz 2016 márc. 28. - 18:51:19
Bella magyar hangja, Csuha Bori az Alkonyatról:
https://youtu.be/mhtfd_z26gw?t=2m13s
Torolt Felhasználo 2015 dec. 19. - 16:59:19
Mit gondolsz, miért csökken a tv-k forgalma, és nõ a torrentezõk száma?
Drivers 2015 dec. 19. - 16:51:00
Nem unja még senki? Hónapok óta megy ez a szar minden csatornán! A többivel egyetemben! Másból sem áll ki a tv! Harry Potter,Gyürük ura na meg ez a retek! :-(
abisztriczky 2014 dec. 06. - 12:39:00
Ennek a végén szerepelt egy rövid ideig a legvégén a Volturi-trio. Szerintem amikor leadta nemrég az Alkonyat-szériát az RTL Klub, ezt a rövid jelenetet a végérõl a Volturival levágták, nem adták le.
Nekem egyébként tetszik a széria. Inkább ilyen filmeket nézek, mint azok a vértõl csöpögõs, igazi vérfagyasztó horrorfilmek.
9/10
Gee30 2014 dec. 06. - 06:59:38 9/10
Egy picit gyengén kezdõdött, de a végére izgalmas és érdekes lett, így összességében 8,5 pontra értékelném, pedig nem vagyok sem tini, sem pedig lány...:)
1/10
tik1 2014 szept. 07. - 22:00:57 1/10
Ez de nagyon rossz..
1/10
respect77 2014 szept. 07. - 19:40:26 1/10
Még egy ekkora rakás f*st mint ez a film! Én szeretem a vámpíros filmeket, na de ez a nyáltenger mi? Nem is értem a népszerûségét. Gondolom a tinilányoknak jön be.
boom47 2014 jún. 30. - 21:25:51
No, Béla csak férjhezment. Az egész pont olyan kínos, terjengõs, unalmas és érdektelen mint az egész franchise. Aztán elmennek egy ugyanolyan nászútra amin olyan izgalmakat élnek át közösen mint mondjuk a sakkozás, de legalább Béla rögtön legényanyája is lesz egy rohamosan növekvõ aliennek. Itt következik a széria következõ ordító logikátlansága, miszerint ha korántsem szokatlan hogy egy halandó és egy vámpír szeretõk, hogyhogy soha nem esett még senki teherbe? Ettõl függetlenül EGY ENNYIRE PRIMITÍV, KORHATÁRTALAN FILMBEN hirtelen rendeznek egy nagyvitát az abortusz etikájáról?!?
Közben a farkasok a szemöldökük ráncolják az egyre szaporodó Ámpírlétszámon, de amúgy nem történik semmi (mint általában). Fõleg mert Jacob átmegy b*ziból pedofilba (te jó ég, komolyan beleszeretett egy CSECSEMÕBE?).

Végezetül had tegyek egy személyes megjegyzést: ezek a vámpírok KRETÉNEK. Ennyi lével amennyi nekik van nekem nem jelentene gondot a vérutánpótlás, és nem harcolnék pusztakézzel soha. Tudod miért van a szupererõ? HOGY ELBÍRD AZ 50-ES KALIBERÛ BROWNINGOT.
1/10
Újvállalkozó 2014 jan. 18. - 19:08:47 1/10
A héten sikeresen végig kínlódtam magam az Alkonyat szérián.
Ekkora szar, fos, lehúzós, irritálos, unalmas, vontatott, kínlódós filmmel már rég találkoztam.
Nem tudtam eldönteni, hogy a történet vagy Kristen Stewart irritált-e jobban, akiben annyi nõiesség volt, mint Görbe Nórában és a színészi tehetsége Steven Segallal vetekszik, de az utóbbi legalább tényleg tudott verekedni és a 90-es években jó filmekben szerepelt. Szintén bicskanyitogató volt, hogy az utolsó részt kétfelé szedték, csak azért, hogy minél jobban lehúzhassák a hülye tiniket. Meg is érdemelték.
Az egészet meg lehetett volna csinálni maximum két részben, akkor talán nézhetõ is lett volna.

Alkonyat 1: 3/10
Alkonyat 2: 1/10
Alkonyat 3: 3/10
Alkonyat 4.1: 0/10
Alkonyat 4.2: 4/10
10/10
minie95 2013 márc. 10. - 18:11:04 10/10 Előzmény borkasztik
Kedves borkasztik!

Bevallom õszintén, én szeretem az alkonyatot, ennek ellenére teljesen megértem a felháborodásodat. Elég nagy rajongó vagyok, de még így is jól tudom, hogy vannak hibái a filmnek. Itt viszont az jön, hogy melyiknek nincsen?! Szerintem ez is ízlések és pofonok kérdése, kinek mi tetszik. És igazad van, NEM KELL ajnározni egy filmet. Azt mondjuk én is utálom, aki úgy ítélkezik, hogy nem is látta vagy, alapból utálja és már csak azért is alapon, ócsárolja az egészet. De az teljesen más, ha valaki kíváncsiságból megnézi és a végén mégsem tetszik neki, kulturáltan elmondja a véleményét. Semmi sem tökéletes, ahogyan ez sem...
borkasztik 2013 febr. 23. - 12:58:15
Nem azt írták hogy nem tetszett, hanem hogy elsõnek kíváncsiak voltak rá és nem is lenne rossz film csak éppen nem szól semmirõl és vontatott, és miután már valaki megnézte a filmet merõ kíváncsiságból, az is idetartozik hogy valaki negatív kritikát írjon ide és nem csak azt hogy ajnározzunk egy filmet. Vagy tévednék?
Persze ha valaki helybõl utálja és merõ rosszindulatból össze vissza szidná mindenféle jelzõkkel, akkor megérteném a kirohanásodat. De itt elég sokan tisztelet a kivételnek normálisan leírták az ellen érveiket, mi az ami miatt neki nem jött be . A film után persze kialakult bennünk a vélemény hogy nem tetszik de elsõnek nem tudták mire számítsanak, sõt írták is sokan rosszabbra számított, de attól függetlenül a történet több sebbõl vérzik. Csak annyira ragaszkodtok ehhez az egészhez hogy nem láttok a rózsaszín ködfelhõtõl
Én bevallom õszintén merõ kíváncsiságból elolvastam az elsõ rész könyvét is és azt kell hogy mondjam sokkal jobb mint a film de nem sokkal többet mond el könyv mint a film. Maximum annyit ahogy a könyvben sokkal jobban kivannak dolgozva az érzelmi kirohanások mint a filmekben és igen volt hogy voltak érdekes momentumok a könyvben csak aztán megszakadt a varázsa,mert hosszú oldalakon keresztül nem történt semmi érdemleges a könyvben se.
"Spoiler
Az elsõ rész könyvnek a végén mikor ugye elég jól felépítették ezt az üldözést/vadászatot Bella után a végsõ ütközötben, nem történt semmi. Bella elájult aztán mikor felébredt közölték vele megmenekült legyõzték, de hogy hogyan semmi -.- OKé lényegében szerelmi történet, de ha már felépített valamit csak így ennyivel elinézni az egészet xD"
Szóval nekem is az a véleményem nem rossz de sokkal jobb is lehetne ha több minden történik benne.
4/10
M.Zs.F 2012 dec. 15. - 23:37:13 4/10
A legutolsó részt nem láttam ezt elõre bocsájtom, s a látottak közül ez a leghaloványabb. Értem Én hogy eleve miért keresünk vámpíros és vérfarkasos filmben hétköznapiságot, no de azért McDonalds-os pohárból szürcsölni a vért??? Vagy nászúton sakkozni???

Voltak benne szó szerint olyan részek hogy hangosan felnyerítettem a helyzet komikusságától, de alapvetõen nem egy rossz film. Illetve hát ha így van megírva akkor nyilván ezt kellett csinálni. Úgy unblock ez a rész a nagy semmirõl szólt, semmi fight, semmi izgalom.

10/4
axis85 2012 dec. 05. - 13:05:52
Na szóval, egész eddig halogattam, hogy megnézzem az Alkonyat sagát. Hogy õszinte legyek, rémlik, hogy az elsõ és a 3. részt, mint ha valakivel láttam volna korábban, de nem ragadt meg semmi belõle, homály volt az egész.
Most, hogy az rtl leadta, sem néztem meg, viszont a napokban leültem, és végignézem 2 nap alatt az utcsó részt kivéve.
Elõre bocsájtom, hogy a könyveket nem olvastam, így csak a filmrõl írok véleményt.

Vélemény: Sokkal rosszabbra számítottam, bár meg kell valljam, Bellát néha addig ütöttem volna, amíg mozog, annyira élettelen volt. De persze értem, hogy mit szeretet volna a rendezõ bemutatni (asszem), azt, hogy a lány nem is él igazán, míg nem vámpírrá nem lesz,vagy valami ilyesmi. Végig az az érzésem volt, hogy a "Beszélj" címû filmet látom, kicsit másképpen, amiben szintén Kristen Stewart játszik, egy traumát átélt lányt.Kb. ugyan azt a karaktert hozza. Amúgy, hogy miért zúg bele a karakterébe annyi hímnemû szereplõ, azt nem értem, a fiúk válaszolják már meg nekem.

Robert Pattinson, mint irtó helyes vámpír? Hmmm, ízlések és pofonok, én bottal sem piszkálnám meg ebben a szerepében (amúgy sem az esetem, de ez a smink kifejezetten taszított szegényen. Bár ebben a hajnalhasadás 1-ben, valamin változtattak, mert itt nem éreztem ezt.)

A Michael Sheen által alakított Aro, sikerült szerintem a legjobban, de lehet hogy csak azért tetszett, mert emlékeztetett az Interjú a vámpírral néhány karakterére (ami nem mellesleg nekem a kedvenc vámpírfilmem). Amolyan klasszikus vámpír stílust hozott, ebbe a filmbe, és ez bejövõs volt.

Ami végül is tetszett a filmben, ahogyan a nagyon hétköznapi világ melankolikus, monoton hangulatát bemutatták. Nekem szokatlan volt, és az után is vissza hozták a szürke hétköznapok hangulatát, hogy fény derült a nem oly hétköznapi világ létezésére is. Ettõl talán kicsit jobban tudtam azonosulni a filmmel, bár sosem lesz a kedvencem.

Próbáltam nem fenn akadni, a logikai buktatókon, több-kevesebb sikerrel (kezdve a sokak által említett "vérkeringés nélkül, hogy a viharba tudott teljesíteni Ed a nászéjszakán?")


Hogy csillognak, meg törnek a vámpírok... hát, legalább egyedi az ötlet, és gondolom, így egy fokkal könnyebben szerethetõvé akarták tenni ezt a fajt.( Hogy sikerült e, mindenki döntse el maga)

Összegezve: nem vártam tõle sokat, így egész kellemesen elszórakoztatott. Nálam az egész (mondom, utcsó rész nélkül)6 pont.
1/10
Purple Haze 2012 dec. 04. - 23:04:01 1/10
Az elõbb néztem meg ezt a részt. Hát, nem éppen erre számítottam a trailer után :/ Az eddigi részekkel nem volt semmi bajom, egész nézhetõre sikeredtek. Ez viszont gyászosan rossz lett. A farkasok beszélgetésénél a hangok borzalmasak. Simán meghagyhatták volna az eredeti hangjukat, úgy nem lett volna ennyire gáz. A szüléses téma meg érthetetlen. Mitõl lesz véres Edward képe a szülés közben? Miért nincs senki Bella mellet amikor haldoklik csak Edward,és Elis, addig hol volt? Ennyi pénzbõl sokkal klasszabb filmet is ki lehetett volna hozni. Az elsõ rész nézettségben odavert a Harry Potternek, erre így elcseszik!!?? :/ El se tudom képzelni milyen lehet a 2.rész.
Összes hozzászólás