Az amerikai

Bakancslistához adom
The American
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai akciófilm, 103 perc, 2010

Értékelés:

295 szavazatból
Szerinted?

Jack a bérgyilkosság művésze, jó referenciákkal, aki folyamatosan mozgásban és mindig résen van. Egy balul elsült akció után megfogadja, hogy a következő munka lesz az utolsó. Ez az utolsó küldetés Itália vadregényes dombjai közé egy olasz kisvárosba szólítja. De Jack számára minden helyszín csapda és minden ember egy potenciális fenyegetés. Maga is meglepődik, amikor mégis bensőséges beszélgetésbe bonyolódik egy pappal és szerelmi viszonyba keveredik egy helyi szépséggel. Ugyanakkor egy veszélyes árnyfigura is a nyomában van és talán titokzatos megbízója sem teljesen az, aminek látszik.
Bemutató dátuma: 2010. október 28. Forgalmazó: Palace Pictures

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Karban79 2021 szept. 22. - 21:54:15
Fél...egész film alatt fél, ez nagyon látszik. Fogy az idő...idő a szerelemre, életre, megbánásra, barátságra...és ebbe belefullad a néző. Egy ilyen rettegésben leélt erőszakos életnek csak egyféle vége lehet. 10/10
9/10
anything 2021 aug. 12. - 02:03:07 9/10
Lassú menetű, igazi ínyenceknek való film. Clooney remek benne.
10/10
FrippRóbert 2021 febr. 17. - 11:45:32 10/10
A műfaja "dráma", és nem "akciófilm". A főhős nem a "bérgyilkosság művésze", hanem fegyverkészítő elsősorban. "Szerelmi viszonyba keveredik egy helyi szépséggel" - egy helyi prostituálttal. A személyiség itt fontosabb, mint maga a cselekmény. Az egyszerű akciófilm kedvelők számára természetesen nézhetetlen, mert nem pörög, és oda kell figyelni rá. A film atmoszférája, az üresség, a hideg magány kifejezése épp egy ellenkező világot jelentő olasz faluban lenyűgöző kontraszt. Clooney játéka ezúttal is sokoldalúságának bizonyítéka. Legtöbbször komikus figurát formál meg, itt egy komor, magányos, gyanakvó, drámai alak. Többször érdemes megnézni, nagyon élvezetes alkotás.
8/10
vargama 2020 dec. 25. - 21:43:52 8/10
Ez a film nem adja könnyen magát. Másodszor láttam. először kicsit belealudtam, így végképp nem volt világos, hogy ki az a három nő Jack életében, az olasz kisvárosban. Merthogy külsőleg hasonlítanak egymásra. Újra nézve aztán kiderült, hogy a három csak kettő, és az is, hogy Jack már az elején sejtette, hogy ez az utolsó megbízása... A film lassan bontakozik. George Clooney remek! Neki sikerül szavak nélkül mindent elmondani, ha a nézőnek nyitott a szíve, és a szeme. Az utolsó 10 perc katartikus, többet nem írok, nem szeretnék spoilerezni.
7/10
sexykex 2020 dec. 13. - 09:38:55 7/10
Itt a közelemben mások már leírták a film előnyeit és tőlem távolabb a hátrányait is. Nos, valóban nem egy szimpla akciófilm, bizonyos értelemben jobb annál, de aki a pörgősebbeket szereti az csalódni fog. Nekem most másodszorra sem sikerült megfejtenem, hogy akadnak rá a svédek állandóan és miként tud egy konyhában professzionális munkát végezni. Talán majd legközelebb.
robi_69 2018 jan. 22. - 21:46:45
Csendes amerikai? S(z)ótlan amerikai. De ez csak vicc, tényleg jól játszott a fõszereplõ.
Aki már megcsömörlött a pórnépnek való tucat filmektõl, azoknak ez igazi csemege lesz. Szinte már európai film, gyönyörû környezetben, mesterien megcsinálva. Van benne ármány, szerelem, spiritualitás, vívódás, sõt még izgalom is.
beldonbp 2017 dec. 04. - 20:03:09
Csak a végét láttam, de az alapján legközelebb szeretném az egészet megnézni. Ebbõl a pici részbõl is újra megerõsödött bennem, hogy Clooney irdatlan jó színész. És mer szakítani a sármos szívtipró szereppel és kinézettel. Ebben a filmben minden, csak nem jóképû. Én is Olaszország-imádó vagyok, és valaki írta, hogy gyönyörûek a tájak. Tényleg azok voltak. A vége alapján ez nem akciófilm, hanem mély belsõ vívódásokat láttatni próbáló film.
10/10
sflkjs 2017 júl. 25. - 21:06:31 10/10
SPOILER
Abszolut megertem, hogy akiknek nem tetszik, miert nem tetszik. Sajnos a marketingje ennek a filmnek mast engedett sejtetni, mint ami. Tul kell latni az akcion, a cselekmenyen, mert ebben a filmben nem az a fontos.
De nekem 10/10. Eloszor is, Olaszorszag fantasztikus. Es az italianizmusokat vegig beletettek a filmbe. Gyonyoru tajak, a kisvarosi hangulat, lerobbant Fiat, espresso minden adando alkalommal, L`Americano zeneje a radioban, Volt egyszer egy vadnyugat a teveben, olasz epiteszet, tipikus hazak es tajak. Imadom, 100-szor meg tudnam nezni.
Clooney rendkivul jol hozta az egyedul elo, egyedul dolgozo bergyilkost, aki rendkivul figyelmes es gazdag lelkivilagot el meg belul, szavak nelkul.
Ahogyan felismeri, hogy az autoszerelo a pap fia, ahogy szuksege van a nore nem csak a szex miatt, hanem a kotodes, a kapcsolat miatt is, es termeszetesen ahogyan rajon, hogy veszelyben van az elete. Ezt a filmet valoban figyelni kell, hogy ezeket mind megertsuk, mert a legtobb info szavak nelkul derul ki.
Egy nagyon kulonleges vilagba repit minket a rendezo, amelynek vegso hatasa, hogy a sajat eletunkon es kapcsolatainkon is elgondolkodunk. Mi az, ami megeri az eletben, es mi az, ami nem. Hogyan szeretnenk leelni, megelni a nekunk szant eveket, evtizedeket.
Neki nem sikerult a valtoztatas, talan pont egy pillanattal kesobb probalt meg valtoztatni, mint amikor meg lehetett volna.
Ajanlom mindenkinek egy \"Belso Utazasra\".
Alexease 2017 márc. 24. - 00:17:59
Ez hivatalosan: Crime, Drama, Thriller. De ezekbol is inkabb \"csak\" drama;)
Az \"akciofilm\" felejtos.
Raadasul \"europai\", vagyis arra is kell szamitani.
Amugy jo film, erdemes megnezni.

\"Lezárás nélküli film.\" Van lezarasa, csak nem amerikai tipusu.
3/10
Gandalf80 2017 márc. 18. - 19:48:00 3/10
A filmbõl hiányzik egy fõ cselekményszál... Lezárás nélküli film.

Ötlet amivel jobbá tehették volna: A célpont lehetett volna a pap, aki felismerte volna a megbízót, mint aki régen valamilyen súlyos bûncselekményt követett el, ezért meg kell halnia, vagy vmi hasonló...
csakén98 2016 okt. 28. - 20:31:13
Én csak most láttam, hogy ezt a filmet akciófilmnek kategorizálták, amikor néztem, akkor megvoltam róla gyõzõdve, hogy thriller. Aki pörgõs, akciós, filmet akar, keressen mást.Egyszer minimum meglehet nézni, habár szerintem többször is le lehet játszani, másodszorra biztos, hogy más hangulatot fog majd hozni. Úgy gondolom, hogy nem a történetre, hanem a lelkivilágra és a karakterekre fektettek hangsúlyt, nem értem, hogy ez miért akciófilm...
Safka 2015 ápr. 05. - 11:02:50
Nézhetõ film otthon fotelbõl . Aki unalmasnak találja, keressen pörgõsebbet.
3/10
stupek2 2015 márc. 10. - 11:21:23 3/10
Clooneytõl nem ilyen filmet vártam. Ez vagy jutalomjáték, vagy már nyugdíjas és másra nem futja az erejébõl.
Nem tudom, hogy a port.hu honnan tudja, hogy bérgyilkos, mikor ez még egy óra múlva sem derül ki, szerintem fegyverkereskedõ! Most tartok az 1:00 óránál, de nagyon gondolkozom, hogy kikapcsolom. Dögunalmas film. Szerintem George egy félõs fegyverkereskedõ! Ja, egyébként ha valaki végigolvassa az elején ki készítette: a producer George Coloney. Nem sikerült neki.
3/10
Újvállalkozó 2015 febr. 26. - 23:21:56 3/10 Előzmény Évibébi
3/10

Lassú, vontatott, unalmas zagyvaság. Tipikus turisztikai reklámfilm (az olasz falu tényleg szép volt, kedvet kaptam elutazni oda). Csak emiatt adtam neki ilyen magas pontszámot, meg a kivillanó cicik és popsik miatt. Clooney és a kv. Néha vártam, hogy mikor kér már egy Nescafet. :)

Annyira szeretem, mikor emberek elkezdenek elemezni egy filmet...vajon mire gondolhatott a költõ? Semmire. Az ég világon semmire. Megírta, megfestette, megrendezte, ennyi, pont. Nincs több!
filoszemitabélus 2014 jan. 04. - 12:35:07
Violante Placido édesapja Michele Placido, a "Polip" c. filmsorozat egyik fõszereplõje, Cattani felügyelõ megformálója.
5/10
solicitor 2014 jan. 04. - 11:55:35 5/10
Én is egyetértek az elõzõ hozzászólókkal: a film vontatott, csigalaassú, dögunalom. Ha nem lett volna benne Clooney meg a 2 szemrevaló csinos csaj (a prosti meg a bérgyilkos), akkor olyan alsókategóriás délutáni film lenne amit a fem3 vagy a story ebéd után nyomott volna a kávéhoz. 5/10
filoszemitabélus 2014 jan. 04. - 08:58:50 Előzmény sioux
Teljesen igazad van. Viszont nem hinném, hogy létezik olyan prostituált, aki valóban élvezetét lelné a szexben.
Ilyen csak a Pretty woman-ben van. Az sem valószínû, hogy egy ilyen korú prosti, mint Clara, ilyen üde és tiszta arcú lenne.
SPOILER
Hiteltelen a bérgyilkos figurája is. Egy olyan érzõ ember, akit a film bemutat, nem lövi le hidegvérrel a barátnõjét. Már többen megjegyezték: ha meg lehet rendelni postán egy speciális fegyvert, akkor nem lenne szükséges a hangtompítót autóalkatrészekbõl, házilag barkácsolni, csak azért, hogy a nézõ megtudja, milyen profi a fõhõs.
Ez a film valóban olyan, mint egy mûvészfilm, de csak tartalmazza a mûvészfilmek kellékeit, ami sehogy nem állnak össze mûvészfilmmé.
Elcsépelt a "ilyen bûnökkel a hátam mögött nem nyerhetek feloldozást, nem kezdhetek új életet" attitûd is.
Emiatt tökéletesen kiszámítható a befejezés.
8/10
Balt 2014 jan. 04. - 03:00:43 8/10 Előzmény Roti1
A Volt egyszer egy vadnyugat idézése itt nyilván nem véletlen, hanem szándékos, jelképes. (Rendezõi öniróniát nemigen látnék bele, pedig...)
8/10
Balt 2014 jan. 04. - 02:57:07 8/10 Előzmény greeen
A svéd kvázi-statiszta epizódszereplõ, a Clara-t megformáló (Violenta Placido) viszont annyira olasz, hogy apja, anyja olasz színész.
8/10
Balt 2014 jan. 04. - 02:36:15 8/10 Előzmény Évibébi
Lényeglátó szinopszis, osztom. Tényleg hiteltelen a fellángoló érzelem (pláne a svéd elõzmény után), de talán nem is ez a rendezõi mondanivaló - de nekem kedves -, hanem a pappal elmondatott szentenciák. Ja, és a "veszélyeztetett pillangók", ami a film közben nem is tudatosult, csak utóbb, olvasva. (Márpedig az egy mérce, ha egy film erre késztet.)
Összes hozzászólás