Az angol beteg

Bakancslistához adom
The English Patient
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai romantikus dráma, 156 perc, 1996

Értékelés:

485 szavazatból
Szerinted?

Hana, az ápolónő súlyosan sebesült férfit helyez el egy toscanai romos kolostorban a második világháború vége felé. Hana azt hiszi, átok ül rajta. A háborúban elszenvedett traumatikus élmények hatására retteg attól, hogy akit megszeret, az halálra van ítélve. A beteg nem emlékszik semmire. Személyazonosságának egyetlen kulcsa egy személyes levelekkel, térképekkel és fotókkal telerakott könyv, amit nála találtak. Hana olvasni kezdi betegének a könyvet és a szinte felismerhetetlenségig összeégett férfi emlékezni kezd. Alig telik el néhány pillanat, s Gróf Almásy Lászlóként látjuk viszont. A híres magyar nyelvész és kutató tagja volt egy háború előtti expedíciónak, mely addig föltérképezetlen sivatagokat járt be. Az expedícióhoz egy nemrég házasodott angol arisztokrata pár is csatlakozik. Katherine, az ifjú feleség tudós és festő, a félelmet nem ismeri. A zárkózott Almásyra nagy hatást gyakorol az asszony. Az érzés kölcsönös, s bár mindketten megpróbálnak gátat vetni vonzalmuknak, tehetetlenek a szerelem erejével szemben. Amikor egy váratlan baleset elszakítja kettejüket az expedíció többi tagjától, szenvedélyes viszonyba kezdenek, mely katasztrofális következményekkel jár mind rájuk, mind környezetükre nézve.
Forgalmazó: Flamex

Stáblista:

Szereplők

Almásy László gróf
Katharine Clifton
Caravaggio
Hardy őrmester
Geoffrey Clifton

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
hanguktaekwondoo máj. 11. 19:46:07
erkölcstelen disznóság.
7/10
Midnight67 máj. 11. 15:09:05 7/10
Ez is bakancslistás volt, sikerült is végignéznem, bár nekem nem volt olyan nagy élmény, ami indokolná a film általános "imádatát". Talán a hosszával volt bajom, a 160 perc körüli játékidő általában túllépi a tűréshatárom..
laszlo-1 febr. 16. 19:04:55
Régebben láttam, már csak arra emlékszem, hogy nekem nem jött be. Túl hosszú, vontatott és unalmas. Az utolsó 20 percre már nem bírtam fennmaradni, de felvettem a filmet a feleségemnek az elejétől. Utána valahogy mégsem volt kedven befejezni, inkább csak megkérdeztem tőle, hogy mi is lett a vége.

A magasröptű értékelések miatt nagyok voltak az elvárásaim. Ami aztán csak várakozó ásitozássá változott.
10/10
petcheetah febr. 02. 13:14:27 10/10
Nagyon tetszett a film, különösen, mert jártam Egyiptomban, és az élményeit idézi fel, és a barlangfestmények meg a levelek miatt izgalmas és érdekes is a film. Ezen kívül épp most tanuljuk a 2. vh-t, és ha nem is szorosan hozzákapcsolódik, de mégis megemlítik benne Rommel tábornokot, ami miatt könnyebb megjegyezni a nevét.
dorog 2019 szept. 07. - 11:54:49 Előzmény dorog
Tegnap egy angol nyelvű csatornán (English Club) vetítették ezt a filmet. Mrs. Clifton persze angolul is gájgesz-nek ejtette az ókori hős (Gyges/Gügész) nevét, a magyar adaptáció nyilván ezt az ejtést követte. És még valami: amikor Almásy gróf és Mrs. Clifton együtt fürdenek, ebben a változatban egyszerűen kitakarták a hölgy bájait...
10/10
Nótárius 2019 febr. 22. - 01:34:37 10/10 Előzmény bannor72
Mit is írhatnék e filmről azontúl, amit már e fórumon is sokan, számos méltón elismerő hozzászólásban előttem megfogalmaztak!?! Talán csak annyit, hogy anno, a párommal történt, teljesen irracionális és feloldhatatlanul súlyos dillemákkal terhelt egymásra találásunkkor, ez a film olyan volt számunkra, mint egy fénylő szomorúságú feloldozás!

Az alábbi fordítás pedig hátha segít valakinek.
Katherine levele magyarul:


,,Drágám, nagyon várlak! Milyen hosszú egy nap a sötétben... vagy egy hét?! A tűz kialudt már, és én nagyon-nagyon várlak! Ki kéne vonszolnom magamat, de ott meg nagyon tűz a nap! ...sajnálom, hogy elpazaroltam a lámpa fényét a festményekre, és a levélírásra!
Meghalunk! Meghalunk, meghalunk... telve szerelemmel és buja vágyakkal! Bőrünk érintésével elfolyunk, mint a folyók, félelmekkel, melyeket elrejtünk magunkban, mint ez a barlang! ...szeretném, ha ezek a jelek a bőrömön lennének!
Mi vagyunk az ország, nem a térképen szereplő, a hatalmasságok nevével fémjelzett határok számítanak...!
Tudom, hogy eljössz értem, és kiviszel innen a szelek palotájába... ez minden vágyam... sétálni veled, és a barátokkal, ...egy ilyen helyen, ...egy térkép nélküli földön! ...a tűz kialudt már, most így írok - sötétben!"


kuvaszos 2019 febr. 22. - 00:16:14 Előzmény bannor72
Igen. Nehéz, de csak így érdemes.
10/10
bannor72 2019 febr. 21. - 23:48:49 10/10 Előzmény kuvaszos
Azt mondtam magamnak, hogy bármennyire is az egyik legkedvesebb film ez számomra, nem fogok egy szót sem irni. Mert nincsenek szavak, csak nagyon mélyről feltörő érzelmi válaszok. Helyettem te leirtad mindazt amit gondolok a filmről. Mindazt ami miatt újra és újra megnézem holott tudom, hogy olyan érzéseket fog kiváltani,amelyek újra meg újra a padlóra küldenek.
Gyünyörű film.

SPOILER

Katherine's letter

My darling, I'm waiting for you — how long is a day in the dark, or a week? The fire is gone now, and I'm horribly cold. I really ought to drag myself outside but then there would be the sun. . . I'm afraid I waste the light on the paintings and on writing these words. We die, we die rich with love and tribes, tastes we have swallowed, bodies we have entered and swum up like rivers, fears we have hidden in, like this wretched cave. We are the real countries, not the boundaries drawn on maps with the names of powerful men. I know you will come and carry me out into the palace of winds. That's all I've wanted — to walk in such a place with you, with friends, on earth without maps...
dorog 2018 okt. 01. - 13:00:08
A tábortűznél Katharine mesél egy ókori történetet. Ennek egyik szereplőjét Gájgesznek nevezi. Gondolom, az angol írás (Gyges) alapján, ez viszont magyar olvasatban Gügész volna. Ő ölte meg Kandaulész lüdiai királyt, elvette özvegyét és elfoglalta a trónját.
hölgy 2018 szept. 14. - 19:46:12
Érdekes, hogy annak idején kutya-macska dijat kapott akik a film elkészitésében részt vettek, csak éppen a két főszereplő nem. Pedig jól játszották a szerepüket.
8/10
giggs1985 2018 júl. 30. - 10:43:42 8/10 Előzmény Novellista
Annak, hogy a film történetének nem sok köze van a valósághoz, mi köze ahhoz, hogy megérdemli-e pl a legjobb női mellékszereplő díját vagy sem?
9/10
Bonnie 13 2017 szept. 01. - 14:22:50 9/10
Nem egy elfuser`alt filmrõl van szó az egy biztos sztem ez nagy sikerû film és semmi túlj`attsz`as vagy giccs nem volt benne.10/10
Edmond Dantes 2015 ápr. 12. - 22:29:44 Előzmény Cordelia
Itt=a saját topikban írok Kossuthkiflis kommentedre :) Valóban túlértékeltnek tartottam ezt? Nem is tudom, hol, mikor. Igen, emlékeim valóban ezt súgják, bár régesrég és csak 1x láttam és kommentet se írtam, nem is pontoztam. Asszem anno túlhájpoltnak tartottam. Jobban megnézve látom h az "öt nagy" Oscarból csak kettõt kapott meg, a másik hármat nem, bár 9 az mégis kilenc..
Valahogy csalódott lehettem, talán azért is, mert akkor teljesen Fargo-bolond voltam és bejósoltam a best picture, screenplay és actress díjat, végül csak az utóbbi kettõt kapta meg...
Könyvet nem olvastam.
nuiii 2015 febr. 15. - 15:50:49
ha jól látom a mûsor szerint a film 23:30-kor kezdõdik a story5-ön, de éjféltõl mûsorszünet lesz. akkor csak az elsõ félórát adják le? :O
Novellista 2014 dec. 30. - 15:39:10
Rettenetesen buta dolog, ha valaki "történelmi témájú könyvet vagy pláne filmet akar készíreni, hogy halovány fogalma sibcs a valóságról! Az USA filmesei mindenki felett állóknak képzeik magukat, mindeközben buta, ostoba, kimondom: bunkó és hazug történeteket írnak, ezekkel etetik a t. publikumot!
Az angol beteg címûfilm semmilyen díjat sem érdemelne!

Aki azt hiszi vagy képzelii , hogy filmnek bármilyen köze lenne Almási László magyar polihisztorhoz, az nagyot téved! Ajánlok egy weboldalt, ahol az igazat olvashatjátok róla:
http://www.fayandras.hu/Almasy.htm
10/10
iZsolt22 2013 dec. 30. - 02:20:54 10/10
Jó film nagyon, bár sajnálom, hogy nem sok köze van a valódi Almássyhoz, de ez elég gyakran megesik a filmeknél. :D Kicsit csodálkoztam, hogy Juliette Binoche kapott Oscar-t, Kristen Scott Thomas meg nem, szerintem fordítva kellett volna.
10/10
barbye666 2013 aug. 16. - 19:22:38 10/10
Már kétszer láttam ezt a filmet!Nekem nagyon tetszik!Imádom...!!!Viszont mikor utána néztem almási grófna írták hogy õ találkozott egy sebesültel egy kórházba és neki mesélte el ez a történetet és õ meg leírta..és igy rakták végül is össze...bár az igaz hogy áruló volt,meg elvileg meggyanusitották hogy náci is..és egy német katona volt a szerelme..És a gróf cime se volt igazi.Ettõl eltekinte ez egy nagyon szomorú film én teljesen átéreztem!mindenkinek ajánlott, fõleg hogy egy ennyi díjat nyert filmet mindig megkell nézni:)
stanmore 2013 máj. 18. - 22:00:35
A gróf úr csak viccelt,hehe.
4/10
offtopic
_Freddy_ 2013 máj. 18. - 15:08:59 4/10
töltsd le és nézd meg úgy :D
offtopic
csikosi 2013 máj. 18. - 14:15:46
Ez igaz, hogy nagyon jó fil!
Nem lenne benne reklám!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu