Blue Valentine

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai romantikus dráma, 112 perc, 2010

Értékelés:

309 szavazatból
Szerinted?

Cindy és Dean házassága hullámhegyekkel és -völgyekkel tarkított. A kapcsolatuk most megint megromlott, ám úgy tűnik, hogy ezúttal végleg eltávolodtak egymástól. Ebben az is szerepet játszott, hogy míg Dean megmaradt ugyanolyan egyszerű srácnak, mint amilyen egykoron volt, Cindy sok álmát volt kénytelen feladni. Mielőtt azonban végleges elhatározásra jutnának, úgy döntenek, hogy még egy próbát tesznek, hátha sikerül megmenteni a kapcsolatukat. A szívük mélyén talán abban reménykednek, hogy újra felizzik köztük a régi szenvedély.
Bemutató dátuma: 2011. augusztus 18. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2011
  Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Ryan Gosling
 • Golden Globe-díj

  2011
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Michelle Williams
 • Oscar-díj

  2011
  Legjobb női alakítás jelölés: Michelle Williams
 • Sundance Filmfesztivál

  2010
  Zsűri Nagydíja jelölés: Derek Cianfrance

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
tóthlászló 2023 szept. 16. - 20:06:22 10/10
Meglehtősen szokatlan film, a kapcsolat felbomlásának okai a háttérben maradnak, de végig leköt.
4/10
pihes 2023 aug. 04. - 14:33:18 4/10
Végig kínlódás egy-egy megszakítással, kinek mi lehet, de szenvedés nagyjából NÉGY/TÍZ
7/10
nick név 2021 aug. 08. - 20:09:22 7/10
-- haloványan spojleres lehet --

Vigyázz mit kívánsz, mert a végén valóra válik...
A szerelem és annak hanyatlása. Tíz évvel ezelőtt még jobban tetszett ez az alkotás. Most is egy jó filmnek tartom, de már hiányzik belőle az az új, lényegre tapintó mondanivaló, ami akkor képes volt megragadni. Ugye-ugye, már elmúlt az a varázs, el is költöztem.
Az egzisztencia, a társadalmi státusz, illetve az önmegvalósítás hívó szava olykor felülírja a bensőséges emberi kapcsolat fontosságát, helyét az életben. Kellemetlen felfogás, de létezik. S lőn, csak úgy sugárzik a haraggal vegyült enervált boldogtalanság. Nehéz ebben a rohanó, egoizmusra építő, mindet csak (fel)használó világban "boldog" és tartós párkapcsolatban élni, hiszen gyakorlatilag minden impulzus ellene ágál. A több és a jobb szirén hangjai hosszútávon ellenállhatatlanok, ,,mert megérdemli'' a kedves fogyasztó. Mert ez szabadság, vagy mivel szokás megideologizálni. Ezekre jön rá a traumatizált, önmagával tisztában nem feltétlenül lévő, felnőttségbe csomagolt gyermeki rész és kész is a modern ember egy archetípusa. Jut eszembe jó hangok, a Grizzly Bear - Shift még mindig pazar.
Ryan Gosling-nak kevés filmszerep áll jól, pontosabban relatíve kevés típusú karaktert tud teljes azonossággal, odaadással megformálni, de a viszonylag szótlan, bús-komor szerepek kifejezetten jól tudnak állni neki, és ez is egy ilyen.
A téma fontos és még ma is aktuális, mi az hogy, viszont nem ez lesz az a film, ami revelatív módon állítja szembe a ma emberét magánélete komoly ellentmondásaival, de nem is feltétlen volt a célja, hogy ezt tegye, tehát ezt felróni semmiképpen nem lehet neki. Inkább funkcionál egy a szoba sarkában eldugott tükörként, ami nincs is szem előtt és önmagában választ sem ad semmire, de nem is szándékozik.
10/10
DUNAWÖLD 2021 jan. 16. - 22:20:13 10/10 Előzmény Zsomika
A magyar angoltudàs ilyen... Gyerekkoromban kiszúrtam egy retro műsorból, hogy valami nem kóser ( Elvis, Rock az óra körül)... Magyarul sincs értelme.
Tele a média pancser, tehetségtelen lufi csókossal.
Elég megnézni az M1 Angol nyelvű híreket.
Vagy amikor a munkahelyünk tele van nyelvtudósokkal, nyelvvizsga stb., majd jön egy külföldi, és senki sem tud vele rendesen beszélni, csak makognak.
A màsik jelenség, higy a filmcímeket minél inkàbb felfújjàk szenzàcióhajhàsz, bulvàr- magyarra, hogy vonzza a népet.
A "Megdönteni hajnaltímeàt"- féle tempó.
10/10
DUNAWÖLD 2021 jan. 16. - 14:19:39 10/10
Nyomasztó perspektíva. Ezt a filmet nem lehet elfelejteni.
9/10
Gabó58 2020 nov. 21. - 19:55:17 9/10
Azokkal értek egyet, akik azt írták kell ehhez a filmhez bizonyos élettapasztalat is .Aki már átélte tudja,hogy mennyi vergődés,szenvedés után jut el egy párkapcsolat/házasság a szétválásig. A párhuzamos síkok nekem kifejezetten tetszettek, ahogy a két színész játékai is.Én nem szomorodtam el, mert az élet ilyen, nem csupa "móka és kacagás".
8/10
Zsomika 2020 nov. 19. - 17:30:47 8/10
A blue szó jelentése valóban kék, de jelent szomorúságot, borongós hangulatot, rosszkedvet is. Ez a Valentin sem kék - miért is lenne az? -, hanem nagyon szomorú. Bár itt nem fordították le a címet, a bemutató traileren igen. Gershwin sem Kék rapszódiát írt, hanem borúsat, amilyen a borús, sötétkék ég. A blue szóból származik a blues (szomorú szerelmi dal) szó is. Kár, hogy nem figyelnek a jelentésbeli különbségekre.
8/10
Gege06 2020 nov. 15. - 01:49:46 8/10
Remek színeszek, jó mozi!
Egy kapcsolat akkor működőképes hosszú távon ha rengeteg meló van benne mindkét oldalról...
A lány oldaláról nem találtam ezt elejétől fogva, a srác pedig romantikus kiábrándult nagyon életszerű karaktert hozott! Voltam hasonló kapcsolatban és nagyon átjött a viselkedése a bizonytalanság a reménytelen szerelem! Szuper film!
"Teszetosza pancser emberek vergődése?" A beletekergetős filmnézést nem értem, lehet én vagyok már konzervatív de szeretek egy filmet végig nézni, lehet csak korosztályos sajátosság :) Én 38 vagyok! Erre a filmre ezt leírni úgy, hogy meg sem nézed? Sajnálom...lehet tanulnál belőle...
Tetszett 8/10
offtopic
kybuck 2020 nov. 14. - 23:14:21
Ilyenkor örülök mások kommentjeinek, mert megerősítették, amit gondoltam erről a filmről, mikor a tévében láttam egy kis részletet belőle: teszetosza, életképtelen, pancser emberek nyűglődése, akik egyik blamát a másik után követik el. Pont ilyen filmekre nem vagyok kíváncsi, úgyhogy igyekszem is elkerülni őket, épp elég az életben lévő valódi gondokkal szembesülni, nemhogy a szabadidőmet is ilyesmire pazaroljam!
7/10
Kiss Lívia 2020 máj. 24. - 23:30:24 7/10
Ez egy végtelenül keserű történet, semmi romantikus nincs benne a számomra. Mindkét szereplő problémás, traumatizált, a kapcsolat még az elején sem volt nyílt. A pasi szenvedélybeteg, a lány áldozattípus, a gyerekként elszenvedett terrorizálástól való félelmétől nem tud szabadulni, s továbbviszi a kapcsolatába is. Képtelen feloldódni, bízni, vagy akár önmagát felvállalni. Igazából két ilyen sérült ember terápia nélkül nem is tud működő kapcsolatot fenntartani. Úgymond halott ügy, mint a blue valentine. Ha az ismertetőben vmi hasonló szöveg lett volna, az jobban orientált volna, s valószínűleg bele sem kezdek. A színészi játék tényleg jó, de nem örülök, hogy depis lett tőle a hangulatom. Nyomasztó film.
10/10
Harib0 2020 máj. 06. - 23:12:42 10/10
Tipikusan az a fajta film, amit csak bizonyos párkapcsolati megtapasztalások után lehet igazán értékelni. Végtelenül sajnáltam ezt a két karaktert, ahogy nem tudtak tenni egymásért és egymás érdekében semmi építőt. Jó volt a két idősík, így jól érzékelhető volt a kontraszt, hogy honnan indultak és hová érkeztek - bár a nő-karakter korábban csak nevetni tudott többet, mintha boldogabb sosem lett volna, így érzelmeket nem is tudott volna hol keresni. Nagyon-nagyon blue.
Edmond Dantes 2020 ápr. 14. - 08:52:46
Tobb eve lattam a filmet, talan be is irtam rola, mar nemigen emlekszem. Cimadas tekinteteben nem feltetlenul ertek egyet. Ahogyan pl.csomo operacimet sem forditanak le magyarra: Traviata, Cosi fan tutte, Hovanscsina stb., kulfoldon meg tobb fut eredeti olasz, nemet stb.cimen, ugyanez megallhat es megall filmek eseteben is, teszem azt Volver, Match Point es szamtalan mas. Adott esetben egy talanyos cim fokozhatja a film "utosseget". Hany meg hany gyagya es/vagy rossz cimforditast kritizalnak a forumon es mashol. Akkor mar legyen inkabb egy forditas nelkuli cim ... akit erdekel, mit jelent, rakeres.
8/10
Xxy92 2020 ápr. 14. - 01:36:06 8/10
A magyar címválasztás eléggé félresikerült. Az utolsó pillanatig vártam, hogy kiderüljön, mit is jelent, de nem volt rá semmi utalás. Így aztán utánanéztem a szótárban, s kiderült, ezt a szószerkezetet a haldokló, eleve halálra ítélt kapcsolatokra használják, melyben tehát a Valentin piros virága színét veszti, bekékül. Ezt egy anyanyelvi angolszász beszélő érti, mi viszont aligha. Most a Duna tévében láttam (ezért egyébként köszönet jár nekik, hogy néha értelmes filmeket is vetítenek), ahol simán "Blú Velöntájn"-ként olvasta be Korbuly Péter, de a Digi (Film Now) pedig Kék Valentinként hirdeti. Szerintem a Digis verzió sem visz közelebb az igazsághoz; valami olyan címet kellett volna választani, amiből a magyar ember is átérzi azt a jelentéstartalmat, amit ez a szószerkezet hordoz.
mapk 2017 ápr. 09. - 15:55:41
Szélsõséges egy film.
A lány a gondolkodás és döntés, úgymond a tudatosság, a fiu meg az érzelem. De szinte csak ez jellemzõ rájuk.
Egy kapcsolat, nyilván csak akkor tud mûködni,(többek közt) ha mindkét félben egyaránt megvannak ezek együttesen, és nem úgymond kiegészítve vele egymást.
(Ha csak a végére tanulják ezt meg, egymás kárán, lehet késõ már.)
***Spoiler****
A lányra szinte csak a halál van igazán hatással érzelmileg( kutya, aborusz ) ezek olyan dolgok,
amit ha akar se tud már távol tartani magától, akármilyen tudatosan is próbálja kerülni.
A szeretet egy ajándék, és õ köszönte, de nem kérte.(attól még mindenki megkapta) A srácot sosem szerette igazán, még a legnagyobb "love"-ban sem.
pl. az oral jelenet, mondja milyen jó volt neki, de viszonzás már nincs, (nem látjuk mindenesetre.)
vagy mikor összefut a gyereke apjával, aki szarrápofozta korábban a leendõ férjét, barátságosan elcseveg,... hát ok h rég volt, de akkor is!:)
***Spoiler vége***
A lányról többet tudni, (a hátterérõl) mint a srácról, talán jobban megérthetõ a történet során, h mit miért tesz. De mindkettõjüket ugyanúgy lehet sajnálni.
A színészek jól játszottak.
10/8

-De hogy lehet már egy ilyen gyapotszedõ dalra sexelni??? :D:D https://www.youtube.com/watch?v=H8rumyup0Os
(tetszik egyébként)
-a Blue, meg nem csak kéket jelent az angolban;)
8/10
Istenasszony 2016 jún. 20. - 09:15:08 8/10
Végre egy életszagú film, nem az a szokásos rózsaszín cukormáz, mint az amerikai filmek általában.
_goldie_ 2016 febr. 14. - 16:41:36
nem túl vidám olyan életszagú egy film..
a kapcsolat elején még minden jól megy..aztán idõvel elromlik mint egy rossz gépezet
mindkét színész remek..többször nézõs film nálam 10es
https://www.youtube.com/watch?v=ANbkNhU4VSY
https://www.youtube.com/watch?v=UeR_jEx6Pzs&index=3&list=RDOBmuwCkeeMo
..és kicsit off https://www.youtube.com/watch?v=S_pThn51aLk
arcansas 2015 jún. 03. - 23:41:39 Előzmény wowow
Pff szerintem is :D
wowow 2015 ápr. 13. - 21:47:31
Na erre kár több idõt pazarolni.
10/10
kate77 2015 márc. 01. - 13:32:22 10/10 Előzmény webulon
Egyetértek, imádom a filmet :)!
10/10
csineva-xx 2015 jan. 07. - 10:46:15 10/10 Előzmény szamarhegy
Igen, tökéletesen igazad van, a teljesség igénye nélkül kizárólag a fiú „lágyságát” emeltem ki, és való igaz, személyiségének rendezetlensége nagyban hozzájárul a kapcsolatuk reménytelenségéhez. Jó film, izgalmas élmény még közel egy év távlatából is… Hm…
Összes hozzászólás