Brokeback Mountain – Túl a barátságon

Bakancslistához adom
Brokeback Mountain
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-kanadai filmdráma, 129 perc, 2005

Értékelés:

650 szavazatból
Szerinted?

Ennis Del Mar (Heath Ledger) és Jack Twist (Jake Gyllenhaal) először egy hajnalon találkoznak, Joe Aguirre (Randy Quaid) birtokán, a munkáért sorban állók között. Az a világ, amelybe beleszülettek, hirtelen változni kezd és mégis, szinte alig fejlődik. Mindkettőjüket ehhez a tájhoz kötik céljaik - tartós munkát találni, megházasodni, családot alapítani - és mégis vágynak valami másra, megfoghatatlanra is. Amikor Aguirre pásztorként alkalmazza mindkettőjüket a fenséges Brokeback hegyen, egymásra találnak a barátságban, majd egy ennél is mélyebb kapcsolatban. Nyár végére el kell hagyniuk a Brokeback hegyet és útjaik elválnak. Ennis Wyomingban marad és feleségül veszi szerelmét, Almát (Michelle Williams), aki két gyemeket szül neki. Jackre Texasban felfigyel a rodeo királynője, Lureen Newsome (Anne Hathaway). Kapcsolatuk házassággal folytatódik, egy fiuk születik, Jack pedig apósánál kap állást. Négy év telik el, amikor Ennisnek átad a felesége egy képeslapot, amely Jacktől érkezett, hogy átutazóban lesz Wyomingban. Ennis lelkesen várja barátját, majd egy pillanat alatt világossá válik, hogy az eltelt idő csak erősítette a kettőjüket összekötő szálakat. A következő években Ennis és Jack küzdelmesen igyekszik fenntartani a kettőjüket összekötő titkos kapcsolatot. Évente többször találkoznak. De amikor nincsenek együtt, szembekerülnek a hűség, az elkötelezettség és a bizalom örök problémáival. Végül már csak a természet ereje, a szerelem marad állandó az életükben.
Bemutató dátuma: 2006. március 30. Forgalmazó: SPI

Stáblista:

Szereplők

Ennis Del Mar
Lureen Newsome
Alma Beers Del Mar
Joe Aguirre
Lashawn Malone

Díjak és jelölések

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
ződszemű jan. 09. 10:17:24 Előzmény Révész István
Homofóbként minek nézel ilyen filmeket? Direkt hergeled magad?
10/10
bogyocska999 2023 dec. 31. - 22:30:56 10/10
10/10 Örök szerelem marad ez a film! Nem is tudom hányszor néztem meg! A két főszereplőt imádom! A végén mindig sírógörcsöt kapok!
1/10
Révész István 2023 aug. 06. - 10:08:53 1/10
Hányinger...
kistroglodita 2022 szept. 27. - 21:42:50
A régi szép idők, amikor még volt értelme a meleg karaktereknek. Ma már belenyomják mindenbe, élvezhetetlenné téve a filmeket.
10/10
Inecita 2021 jún. 24. - 17:40:43 10/10
Olvasom a kommenteket és sokan fordítva ülnek a lovon szerintem. Nem arról van itt szó az én olvasatomban, hogy két hetero férfi egymásnak feszül, mert "össze vannak zárva", hanem arról, hogy két meleg férfi minden erejével igyekszik megfelelni a társadalmi elvárásoknak és saját maguknak sem képesek bevallani az orientációjukat, egészen addig, amíg a helyzet miatt felszínre nem tör. Már a film első néhány percében kiderül, mi forog Jack fejében, amikor meglátja Ennist a bódé előtt álldogálni. Konkrétan, őt nézi borotválkozás közben a visszapillantóban is. Szívszorító az egész gyötrelem, amin keresztülmennek. És azok a hihetetlen energiák, amik felszabadulnak a sufni mellett a találkozáskor... Amikor a feleség meglátja őket. Rémes lehet ilyen rejtve megélni a szerelmet. Gyönyörű film minden szempontból.
Walaki1234sdfsd 2021 jún. 20. - 15:18:36
Ha ki akarod dobni a taccsot, nézd meg! Buzik egymást közt... Boááááááffffff.
kettyo 2021 febr. 07. - 11:41:27
Az alapsztori annyira hülyeség, hogy inkább vígjàtékot kellett volna forgatni belőle. Mint pl. ez 🙂: https://youtu.be/soXkFMO4ixI
10/10
kriszta.g 2021 jan. 26. - 10:50:24 10/10
A legszomorúbb szerelmi történet amit valaha láttam. Büszkeség, makacsság, előítélet, félelem, és elvesztegetett élet. 20 év fájdalmas gyötrődése, és az élet végén a megbánás. Borzasztó volt nézni is és mégis felemelő. Heath Ledger fantasztikus színész volt, nagy veszteség. Gylenhall pedig a legjobbját hozta. Mélyen felkavaró, akárhányszor újranézős film.
10/10
beldonbp 2017 szept. 02. - 21:45:41 10/10
Nálam benne van a Top10-ben, és Ang Lee is, mint rendezõ. Mind a két színésznek Oscart adtam volna az alakításáért. Az egész film az õ arcjátékukra és mozdulataikra épít, és zseniálisan hozzák mind a két figurát. Sajnos átszinkronizálták :( de becsületükre legyen mondva, hogy nagyon próbálták az eredeti szinkront hozni. Szerintem is az a legjobb leírás, hogy nagyon szép film. De nem szívvidító.
10/10
AnnaMaria67 2017 aug. 29. - 17:34:24 10/10
A színészek nagyon-nagyon jók voltak! :-) A táj gyönyörû volt, a történet se volt rossz. Mielõtt vége lett volna, arra gondoltam, hogy ez milyen szép film. (Tudom, hogy hülyén hangzik. :-D) Ezt nem nagyon szokták mondani egy filmre, de más jelzõvel em tudom leírni. Egyedül Gyllenhaal magyar hangja zavart, úgy vettem észre, nem Csõre Gábor az. De a többi szinkronnal nem volt gond.
10/10
beldonbp 2017 júl. 16. - 19:17:20 10/10
Ah..nagy kedvenc.
2/10
kovarmin 2017 ápr. 28. - 19:08:12 2/10
Nem rossz, de szerintem meleg-témában az Imák Bobbyért mérföldekkel jobb film.
SPOILER
Amit egyáltalán nem értek, hogy mikor Alma szembesíti Ennist a konyhában, miért csak a horgászbotot magyarázza? A birkaetetés után 4 év telt el a második találkozásukig, addig nem jártak sehova együtt, akkor mentek el elõször újra, de Alma már akkor látta õket csókolózni az ajtóból. Ezt miért nem hozta fel?!
7/10
gimbiikeeh 2017 márc. 15. - 00:17:02 7/10
Nagyon jó kis film. Igazán drámai, remek alakításokkal. Gyönyörû helyszínnel. Egyedül a szinkron nem tetszett. Azt nem találták el, de ez nem a film hibája. Szegény Heath Ledger. Már 9 éve meghalt.

SPOILER!

Talán egyedül a hirtelen idõugrások nem tetszettek. Pár perc alatt évek teltek el.

SPOILER vége!

7/10
10/10
kriszta.g 2016 nov. 18. - 16:49:53 10/10
\"Jack, én esküszöm\"... úristen mennyi megbánás volt ebben az egy mondatban.
Gyönyörû és tragikus szerelmi történet két fantasztikus színész elõadásában.
Megmutatja hogy a képmutatás és a felszínesség hogyan tehet tönkre emberi életeket. Emellett viszont gyönyörû mély érzéseket is megmutat és nagyon emberi.
A gyönyörû tájak és a rideg \"törött\" hegy pedig csodálatos háttér nem csak képileg hanem szimbolikusan is hátteret ad a történetnek.
Fantasztikus sztori, de csak annak aki nem ragad le a meleg témánál.
7/10
LilyDawnson 2016 aug. 10. - 10:27:36 7/10
Még ilyen átokrossz szinkront... eredeti nyelven nézzétek mindenképpen!
Jake jót alakított, Ledger viszont nem gyõzött meg. Szerintem kicsit olyan semmilyen volt... Koncentráló-földreszegezett-megbántott pillantások a kalap alól, ez valahogy kevés volt... az apai érzései viszont átjöttek. :)
Színészek közül még Jake apját emelném ki... elképesztõ az a fickó.
Szépek a tájak, de nem a csúcsok csúcsa. A díjazott filmzene nekem fel sem tûnt, ki érti ezt...
10/7
eIemes 2015 szept. 29. - 17:05:20
Végre egy film-értékelés :)

Most fogom elolvasni a film alapjául szolgáló novellát.
kispalissaci 2015 szept. 29. - 14:45:47
Beleolvasva és lapozgatva a kommentek között, sajnos feltûnt, hogy alig értékelte a filmet, hanem szépen elment homofób/nem homofób vitába itt minden. Szomorú. Még akkor is, ha a Túl a barátságon természetesen hordoz egy ilyen üzenetet is.
Úgy gondolom, hogy a film elsõsorban színészi alakításokban a rendkívül erõs, nem a rendezésben. (Igaz, a rendezõ is erõsen hat a színészekre.) Minden karakter tökéletesen megkomponált, és minden szereplõ annyira jól alakít, hogy nagyon nincsenek is szükségek szavakra, dialógusokra. A film ritmusa azonban szerintem nem mindig megfelelõ, helyenként túl elkapkodott, a vége felé leginkább pedig néha túl lassú, kissé vontatott. Ez már elkezdett annyira zavarni, hogy féltem meghatni sem tud, de a végére csak megérkezett a katarzis, és nagy adag szomorúság, ami megtalált. Igazi dráma. Mindent összevetve nálam 8/10
offtopic
LexH 2015 aug. 22. - 11:15:16
Egyetértek a "majomcsorda" hasonlattal, s azzal is, hogy a legtöbb férfi sosem lesz meleg, bármilyen helyzetbe is kerül - akár börtönbe, akár háborúba, akár csak katonák közé. Az utóbbiról van tapasztalatom, s igencsak meghökkentõ élmény volt, hogy néhány családos pasi egyszerûn képtelen volt "uralkodni magán". Olyanok, akikrõl az ember "igazán nem gondolta volna". Õk az ún. idõszakos melegek, akik aztán késõbb bármikor elbizonytalanodhatnak, feleségük, családjuk nagy örömére.
offtopic
eIemes 2015 aug. 22. - 07:49:37
Normálisan érvelni... Szerintem a szexuális fantáziák elég jól jelzik a "mozgásteret."
Férfi vagyok egyébként (van itt adatlap is), és sosem voltak homoerotikus fantáziáim.
Van egy kedves hölgyismerõsöm, csinos, formás, szõke húszéves, épp tegnap beszélgettünk kettesben errõl, neki megvannak a férfiakkal és a nõkkel kapcsolatos fantáziái is. Ez olyan dolog, amit csak elhinni tudok, a bõrébe bújni nem :-) de azt azért már belátom, hogy az emberekeléggé sokfélék, és a számomra értelmetlennek látszó tetteik mögött egész sorsok húzódnak meg. Amit nem is kell részleteiben ismernem ahhoz, hogy megértsem õket.
offtopic
eIemes 2015 aug. 22. - 07:40:28
"A börtönökben nyíltan megy a buzulás, csak azt ne találja ki valaki, hogy nem kényszerbõl esnek egymásnak ott a férfiak."

A börtönökben (és ezt pont az mutatja, hogy más férfiközösségekben viszont nem nagyon) sokkal inkább az alá/fölé rendeltség kifejezése ez, kb mint a majomcsordákban, ahol a vezérhím nem csak az összes nõstényt, de a hímeket is rendszeresen megtolja.
Összes hozzászólás