5 betiltott film, amit mindenképpen látnod kell!

Egy transznemű karakter miatt számos arab ország betiltotta a Spielberg-féle West Side Storyt. Korábban a Brokeback Mountain is tiltólistára került a Közel-Keleten, a Titanic 3D-t pedig azért cenzúrázták Kínában, mert túlságosan élethű volt benne a meztelen Kate Winslet.

Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Katarban, Bahreinben, Ománban és Kuvaitban is tiltólistára tették Steven Spielberg Oscar-várományos West Side Story-adaptációjáttudta meg a Hollywood Reporter. Szaúd-Arábiában és Kuvaitban egy transznemű karakter miatt a film eleve nem kapta meg a szigorú cenzoroktól a moziforgalmazási engedélyt, a többi országban pedig azt akarták a hatóságok, hogy a Disney vágja ki az őt szerepeltető jeleneteket. Erre azonban a gigacég nem volt hajlandó. Alábbi összeállításunkban a Theculturetrip.com és a Hollywood Reporter hasonló cikkei nyomán öt olyan kultikus alkotást szedtünk lajstromba, amit annak idején valamiért nem vetítettek bizonyos országokban a mozik.

West Side Story. Forrás: Fórum Hungary

 

1. Brian élete (1979)

A Monthy Python társulat tagjai ebben a vígjátékukban a nézőt a bibliai időkbe viszik vissza, amikor Jézus született. Vele szinte egy időben világra jön viszont egy másik gyermek is, a címbéli Brian (Graham Chapman), akiről a napkeleti bölcsek tévedésből azt hiszik, hogy ő a Megváltó. Brian élete ettől a perctől kezdve tévedések és félreértések sorozata...

A Brian élete sokak szerint nem más, mint az egyházak nyílt provokációja, így anno nem egy országban istenkáromló alkotásnak bélyegezték. Nagy-Britanniában néhány város vezetősége indexre tette, ezt azonban könnyű volt kijátszani, mivel a nézők egyszerűen átutaztak egy másik város mozijába, és ott vettek rá jegyet.

Írországban nyolc, Norvégiában egy évig nem engedélyezték a vetítését – Svédországban viszont pont az utóbbi döntés miatt reklámozták azzal a vígjátékot, hogy

„olyan vicces, hogy Norvégiában betiltották”.

Olaszországban egészen 1990-ig nem volt szabad vetíteni, és furcsamód Magyarországon is csak évekkel a rendszerváltás után készült el a kultikus szinkronja. A film a Netflix kínálatában érhető el.

 

2. Apokalipszis most (1979)

Francis Ford Coppola kultfilmjében Martin Sheen alakítja Willard századost, akit a CIA azért küld Vietnám és Kambodzsa dzsungeleibe, hogy likvidálja az őrült Kurtz ezredest (Marlon Brando), aki saját birodalmat alapított, ahol magánhadserege és a helyiek istenként tisztelik. A Kurtz ezredeshez vezető út a főhős számára egy apokaliptikus rémálom – de az volt a film forgatása is (erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk).

Dél-Koreában a filmet betiltották háborúellenes témája miatt, míg mások máig azon vitáznak, hogy most akkor valójában háborúellenes vagy épp ellenkezőleg, háborúpárti mű-e .

Az viszont vitathatatlan, hogy számos toplista a legjobb Vietnámról szóló moziként tartja számon az Apokalipszis mostot, ami egyszersmind a valaha készült egyik legjobb háborús film is.

 

3. Titanic (1997)

James Cameron sokáig bevételrekordernek számító filmjében az 1912-ben a Titanic fedélzeten utazó csóró Jack (Leonardo DiCaprio) és az arisztokrata Rose (Kate Winslet) hiába érkeznek két különböző világból, mégis összehozza őket egymással a sors. Amikor azonban a Titanic jéghegynek ütközik, már nemcsak a szerelmükért, de az életben maradásért is meg kell küzdeniük... A film egyik leghíresebb jelenetében Rose anyaszült meztelenül fekszik modellt a rajzolgató Jacknek – a film 3D-verzióját viszont később úgy mutatták be Kínában, hogy Kate Winslet nyakig be volt takarva egy pokróccal! A cenzorok ugyanis arra hivatkoztak, hogy

„az élethű 3D-effektusok miatt attól tartanak, a nézők esetleg kinyújtják a kezüket, hogy megtapogassák a túlságosan is valóságos látványt, megzavarva ezzel másokat a filmnézésben”.

A film az HBO GO kínálatában érhető el.

 

4. Brokeback Mountain – Túl a barátságon (2005)

Ebben a rendhagyó westernben két, zord munkákhoz szokott cowboy a festői szépségű Brokeback-hegyen talál egymásra a barátságban, majd egy ennél is mélyebb kapcsolatban. Nyár végére azonban el kell hagyniuk a hegyet, és útjaik elválnak. Ennis (Heath Ledger) Wyomingban marad, és feleségül veszi Almát (Michelle Williams), aki két gyermeket szül neki. Jackre (Jake Gyllenhaal) pedig Texasban figyel fel a rodeó királynője, Lureen Newsome (Anne Hathaway). Kapcsolatuk házassággal folytatódik, egy fiuk születik, Jack pedig apósánál kap állást. Négy év telik el, amikor Ennis és Jack ismét találkoznak, és küzdelmesen igyekeznek fenntartani a kettőjüket összekötő titkos kapcsolatot...

A három Oscar-díjjal jutalmazott film – amit több közel-keleti országban és Kínában is betiltottak a homoszexualitás nyílt ábrázolása miatt  – a Netflix kínálatában érhető el.

 

5. Persepolis (2007)

A ma már Franciaországban élő és dolgozó képregényíró-rendező-animátor, Marjane Satrapi 2007-ben készített megindítóan szép rajzfilmet Persepolis című önéletrajzi ihletésű, kultikus képregényéből. Ebben azt mesélte el, hogyan élte meg kislányként Irak és Irán 1980 és 1988 között vívott háborúját, majd miként tanult tovább és vált felnőtté, miközben francia nyelvű iskolából jött iráni diákként először Bécsben, majd Strasbourgban folytatta művészeti tanulmányait. Bár a nemzetközi bemutatót követően a kritikusok mindenütt dicsérték az alkotást, Libanonban kezdetben betiltották, miután egyes teológusok szerint

„megsértette Iránt és az iszlámot”.  Emellett az iráni kormány is nemtetszését fejezte ki, és több filmfesztiválról is kitiltotta ezt a többszörös díjnyertes animációt.

 

A PORT.hu zenés műsorának vendégét legtöbben onnan ismerhetik, hogy szinte állandóan síkideg, csak ő nem alakul át tomboló zöld szörnyeteggé, mint Bruce Banner. Turai Barna sokat köszönhet ennek az oldalának, emiatt kaphatnak nagyobb teret komolyabb projektjei is.