Büszkeség és balítélet

Bakancslistához adom
Pride & Prejudice
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol romantikus dráma, 115 perc, 2005

Értékelés:

556 szavazatból
Szerinted?

Anglia a 18. század végén. A Bennet család életét felbolydul, amikor a közelükbe költözik Mr. Bingley, a tehetős agglegény. A férfi baráti között ugyanis biztosan bőven akad majd kérő mind az öt Bennet lány számára. Jane, a legidősebb nővér azon fáradozik, hogy meghódítsa Mr. Bingley szívét, míg a vadóc Lizzie a jóképű és dölyfös Mr. Darcyval ismerkedik meg, kirobbantva ezzel a nemek háborúját. Amikor Mr. Bingley váratlanul Londonba utazik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért.
Bemutató dátuma: 2006. február 2. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Elizabeth Bennet
Mrs. Bennet
Mary Bennet
Lady Catherine de Bourg
Jane Bennet
Charlotte Lucas
Mr. Bingley
Mr. Collins

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2006
  Az év felfedezettje: Joe Wright
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb brit film jelölés
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb smink és maszk jelölés
 • Golden Globe-díj

  2006
  Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória jelölés
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb jelmeztervezés jelölés
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Brenda Blethyn
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Deborah Moggach
 • BAFTA-díj

  2006
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Jacqueline Durran
 • Európai Filmdíj

  2006
  Legjobb operatőr jelölés: Roman Osin
 • Európai Filmdíj

  2006
  Legjobb filmzene jelölés: Dario Marianelli
 • Golden Globe-díj

  2006
  Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Keira Knightley
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb filmzene jelölés: Dario Marianelli
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb női alakítás jelölés: Keira Knightley

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
napraforgó 2018 jún. 09. - 06:04:22 1/10
Az amerikanizált változatnak semmi köze Austin regényéhez. Lehet, hogy még a rendező sem olvasta. Csinált valami olyasmit, ami talán elmenne a vadnyugaton, ahol a gazda többet törődik a disznóival, mint a családjával, a ház kisasszonyai napszámra lógó, loboncos hajjal szaladgálnak a szürke, stapabíró ruháikban és a fennkölt érzelmek igen távol állnak tőlük.
De hogy néz ki Mr. Billings is, az idétlen kakastaréjos kamasz? Én el nem tudom képzelni, hogy egy mélyérzésű Mr. Darcy a barátjának tudná választani ezt a vicces kakadút. Meg, hogy egy művelt, finomlelkű Jane, akit Austin leírt, oly nagyon beleszeretne .... Nekem nevethetnékem támadt tőle. Elisabeth is egy a sok Bennett lány közül, bizony semmivel sem tűnik ki közülük. Egy lapos mellű nyiszlett csirke, aki időnként próbált jókat mondani, megbotránkoztatva a begyepesedett, ostoba társaságot.
Mr. Collins itt egy jellegtelen figura, akit szerencsére megfogott Eliza jellegtelen, vénkisasszony barátnője, megszabadítva őt attól, hogy föláldozza magát a család oltárán.
Ezzel szemben az 1995-ös BBC sorozat nemcsak hogy hűen követi a regényt, de végtelenül szórakoztató, szellemes, a szereplők csodásan hozzák a karaktereket, még a mellékszereplők is!!. Mr. és Mrs. Bennett (az idegeim!) külön tanulmány tárgya lehetne. Mr. Collins a tenyérbemászó, talpnyaló figurája meg oly ellenszenves, hogy én imádtam a megalkuvó hajlongásaival, meg a kimódolt bókjaival együtt.
Itt még Darcy figurája volt épp, hogy elfogadható, nem volt kimódolt, viszonylag természetes karakter, de ahhoz kevés, hogy ezt a silány filmet jóvá tegye.
Pocsék film, kár volt megcsinálni. Hiába a szép természet - ezzel próbálták felturbózni az eredeti regényt, amely jobbára csak a nemesi szalonokban, báltermekben játszódik, de sajna sikertelenül, mert a hatalmas tölgyfa látképe cseppet sem nyomja el a gyatra dramaturgiát.
Lilko03 2018 márc. 17. - 19:02:59
Ez a változat borzalmas, semmi köze nincs az eredeti Austen-regényhez.
10/10
Jimana 2018 márc. 01. - 02:23:50 10/10
Ez a kedvenc filmem. Láttam az eredetit is, de valahogy ez a verzió sokkal közelebb áll a szívemhez. Csak ajánlani tudom :)
hanguktaekwondoo 2017 szept. 30. - 21:41:32
Az 1995-ös, ezidáig egyetlen hiteles változat nagy élmény. Semmi nyál. a kilencvenes években még nagyon is igényes bbc aggályosan figyelt a korhû részletekre
-a színészek nemcsak magukra vették a lelki-fizikai ruhákat, hanem viselni is tudták õket.
belebújtak a figurákba, életre keltették a gyakran összetett karaktereket. A felvételek alatt maguk mögött hagyták a 20. századot és megélték mindazt, ami Austen szerint lejátszódott a szereplõkben.
Nagyon sok mai nyugati "színész" nem ismeri azt a meghatározó feladatot és élményt, amit fentebb leírtam, ezért lett totális bukás a kitudjahány remake.

Érdemes rászánni az idõt:
David Bamber vérperverz vadparaszt papja felülmúlhatatlan /alakítását Mikó István szenzációs szinkronja emeli még feljebb/;
a lányok apja egyetlen tekintetével külön filmet nyit a filmben;
anyu hálistennek megismételhetetlen, Darcy telitalálat, a nõ fûszeres.
A gonoszlédi hangja eredetiben pompás -ez a plusz a szinkronnal eltûnt. Ha lehetõség van rá, nézd felirattal, bár a szinkron is nagyon színvonalas.
A mellékszereplõk közt, ahogy emlékszem egy gyenge láncszem nincs, mind komoly, érdeklõdést keltõ egyéniség.
filmes blaszfémia, hogy mindezt többször is próbálták megfejelni futtatott hozottmalacokkal a profit érdekében

https://www.youtube.com/watch?v=lmRd2AZYezY
2/10
Annis 2017 szept. 30. - 20:47:22 2/10
Én nem láttam a régi változatot, szóval elfogulatlanul írhatom le, hogy ez a film egy nagy rakás trágya. :) Darcy kivételével számomra az összes szereplõ hihetetlenül idegesítõ. A szépséges Jane is csak jó szándékkal középszerû nõ, a fiatalabb lányok pedig olyanok, mint valami menzás konyhalánybrigád. :) De nem is a külsejük a fõ szempont, hanem a játékuk. És az borzalmas.
A film egyébként vonatott, lapos, unalmas.
De ezek után meg fogom nézni a régi változatot is, csak még ki kell hevernem ezt a komédiát. :)
Lilko03 2016 dec. 03. - 22:56:06 Előzmény URI
Ezt nem a BBC készítette, hanem egy amerikai változat. Valóban szerencsétlenül sikerült ez a film, nagyon kevés köze van a könyvhöz. Sem a szereplõk, sem a ruhák, sem a házak, paloták, stb., azok berendezései, de semmi sem felel meg a kornak, amiben a történet játszódik. Teljesen felesleges volt megcsinálni, fõleg, hogy az angol 6 részes 95-ös sorozat annyira kiváló és szívhezszóló volt. Most direkt végigszenvedtem ezt az amerikai változatot, hogy össze tudjam hasonlítani, de tényleg szenvedtem.
Ágnes Polcsik 2016 márc. 27. - 15:56:56
Nem tudtam végignézni, szerintem ez a feldolgozás siralmas. Nekem megvan DVD-n a 1995-ös, ha valamit sokat nézek, akkor az az. Hû a könyvhöz.
URI 2015 jan. 02. - 16:35:00
Én sem értem miért égeti szét magát a BBC ezzel a filmmel, mikor 1995-ben egy közel tökéletes filmadaptációt alkotott.. Talán túl népszerû lett a 95-ös változat? http://www.imdb.com/title/tt0112130/?ref_=fn_al_tt_2
Lilko03 2015 dec. 11. - 22:37:58
Ez a film tényleg tragikus. A BBC sorozat nagyon hûen visszaadta a könyv hangulatát és még a dialógusok is szinte egy-az-egyben megfeleltek a könyvnek. A szereplõk is tökéletesen megfeleltek Austen világának. Én a BBC-sorozat hatására olvastam el a könyvet, amit azóta már vagy háromszor elolvastam. Ez a film pedig egy nagy nulla. A legjobb szerepeket valósággal kiherélték: Mr. Darcy vagy Collins, de Lisa anyja is ebben nagyon hervadt. Kár volt ezt a filmet megcsinálni.
1/10
minili 2015 nov. 01. - 12:06:52 1/10
Szörnyû! Nem hiszem, hogy akkoriban az úrikisasszonyok ennyit rohangáltak volna. Kb. ennyi maradt meg nekem ebbõl a változatból, hogy futkorásznak össze-vissza. A BBC sorozat 10/10 erre meg mínuszt adnék, ha lehetne.
1/10
filmróka 2015 aug. 15. - 22:01:31 1/10 Előzmény Kaliff
Tökéletesen egyetértek! Keira Knightley affektáló, idegesítõ, vihorászó (vicsorgó) fruska, szemben az eredeti regényben szereplõ Elizabeth Bennet okos, bölcs, kellemes humorú, értelmes nõi figurájával. Tragikusan vacak ez a film a BBC sorozathoz képest, az 10/10, ez illúzióromboló és 1/10.
Kaliff 2014 dec. 28. - 11:10:54
Ez a film szerintem borzalmas!

Én elõször a Colin Firth & Jennifer Ehle szereposztásban láttam a minisorozatot, nem is tudtam, hogy újrafeldolgozták. Keira Knightley szerintem ebben a filmben nem nevet, hanem vicsorog, nem játszik, hanem megjátsza magát, nem mereng, hanem kifejezéstelenül bambul, nem felzaklatott, hanem hisztis picsa, nem öntudatos fiatal hölgy, hanem öntelt vidéki parasztlány.

A férfifõszereplõ gyakorlatilag lemásolta Colin Firth alakította Mr. Darcy-t, a többi szereplõnõ (a Benett lányok) pedig úgy néznek ki mint valami mosónõk a múlt század végérõl. Néha már frankón azt várta, mikor ficcen elõ valami hónajkutya, akkora igénytelenséget mutattak be a készítõk, és ez nem csak a rendkívül rossz jelmeznek tudható be. Az arcok folyamatosan becsillannak, fénylenek bele a kamerába, a ruhák szakadtak, ízléstelenek (még a gazdag Darcy és Bingley hölgytagjaié is) a korhû jelmezre nem volt pénz, az egész valahogy összetákoltnak tûnik.
A ruhák stílusa keveredik (nem megfelelõ korú kalapok, ruhák, behúzások). Az egyik lány ruhája korhû, a többi tízé már nagyon nem. A férfiruháknál is dettó ugyanez a probléma. Bingley haja olyan mintha valami új XXI. századi trendet akarna teremteni, megjegyzem mostanra tényleg ezt lett a divat. Darcy feje olyan mint egy szopottgombóc. Elizabeth haja borzalmas, mintha folyamatosan zsíros lenne, a szemébe lóg, a színésznõnek pedig szerintem nagyon nem állt jól ez a frizura. Mellesleg nem is volt korhû.
Nem csak a ruhákkal, hajviselettel volt gondom, hanem a helyszínekkel is. A Benett ház túl parasztos volt a család anyagi viszonyaihoz képest, a Darcy birtok meg túl csicsás szinte hercegi (pedig nem voltak olyan rangban). A regényt olvasva nem ilyennek képzeltem egyik helyszínt sem, és az eredeti minisorozatban jól választották meg a helyszíneket, tényleg minden passzolt. A sok apróság amitõl hiteles lesz a történet. A ruhák, haj, smink, zene, tánc koreográfia, a környezet.
Ebben sajnos semmi nem passzolt egymással, ez nagyon meg is látszik az egészen. Kínszenvedés az egészet végignézni. Keirának meg szólhatott volna valaki, hogy ne vicsorítson már minden 20 percben 32 foggal, nagyon kínos az egész játéka. Nem is értem, hogy jelölhették Golden Globe-ra. A szereposztással is bajom van, egyáltalán miért egy anorexiás lény játsza el a XIX. századi épphogy nemes angol kisasszonyt? Látott már valaki korabeli festményeket? Nem lapos deszkák voltak azok a lányok, hanem nagyon is nõi alakjuk volt!

Ha valaki hiteles korabeli színészi játékot akar látni akkor inkább az Colin Firth-Jennifer Ehle szereposztással nézze meg!
Másik ilyen korabeli történet ami szerintem hiteles és szórakoztató az az Értelem és Érzelem Kate Winslettel és Emma Thompsonnal. Nagyon egyben van minden apróság abban is.

Vannak filmek amiket felesleges remake-lni.
stenimore 2014 dec. 25. - 22:29:05
Pár éve folytatásos sorozat volt ebbõl ,és az igen jó volt.Kérdés hogy egy filmbe sûrítve milyen lett?A veszélye fennáll hogy a finomságok elvesznek belõle és egy kivonatos gyengébb verzió lesz ,majd kiderül.
10/10
Hematit 2014 dec. 24. - 18:10:18 10/10
Örök Kedvenc ! Nem sok film van,amit sokszor megnézek, ez a film az! Imádom! :)
Boldog Karácsonyt Kívánok Mindenkinek! :)
10/10
filmimádóó 2014 máj. 17. - 11:52:55 10/10
Nekem nagyon tetszik ez a film, teljesen lekötött. Keira Knightley és Matthew MacFadyen szerintem nagyon jól játszottak ebben a filmben. A történet is remek, nekem egyetlen része sem volt unalmas. Eddig csak eredeti nyelven láttam, ezért majd szeretném magyar szinkronnal megtekinteni. A film 10/10
trudy 2014 máj. 10. - 01:54:58
Nem kötött le... bár a szereplõk egész jól ki lettek válogatva, Keira Knightley ebben a filmjében is gyenge, nem elég kifejezõ a játéka. Az a helyzet, hogy én olvastam is ezt a könyvet nem is olyan régen, de semmire nem emlékszem belõle, valószínûleg azért, mert banálisnak találtam a történetet, és ebben a film is megerõsített. Hagyján, hogy a történet teljesen valószerûtlen, de a szerelmi szál abszolút nincsen kidolgozva, tehát nem igazán derül ki, hogy mi indítja be a vonzó, gazdag férfi és az egyszerû lány között a vonzalmat, ezért sajnos nálam a film nem éri el azt a hatást, amit vártam tõle. A Becoming Jane c. film egy kicsit késõbbi alkotás és elég sok jelenete arcpirítóan hasonlít ennek a filmnek a jeleneteire, mégis érzelmi szempontból az egy sokkal jobban kidolgozott film és emiatt szerethetõbb is.
Sutherland 2013 nov. 12. - 18:59:50
Hogy kinek melyik a jobb BB-azt mindenki maga dönti el izlés dolga,mivel hát nem vagyunk egyformák.Nekem az újabb 2005-ös verzió jobban bejött pedig a kedvencen Colin F.
A régi változat nekem túl vontatott és a fõszereplõ hölgyet sem így képzeltem el mikor anno olvastam a könyvet a fõszereplõ J Ehle arca pedig semmit mondó nem kifejezõ még ha alkatilag meg is felelt a sorozatban de a mosolygáson kívül mást nem nagyon látni az arcán.Egy kis érzelmet elvártam volna hogy lássak,lehet jobban ragaszkodik a könyvhöz de engem nem varázsolt el, ebben egyetértek a Kamill általi linkben leírtakkal ./Csak a hitelességégért és Colin miatt szeretem./
,Jó hogy azért másoknak is feltûnt hogy Ehle nem alakított valami nagyot.A szépséges testvért Janet játszó hölgy pedig teljesen alkalmatlan volt a szerepre ,mert minden csak nem szép.A 2005-ös nek talán több hibája van modernebb de 1-2 színész arca sokkal kifejezõbb a Janet játszó Rosamund Pike pedig valóban gyönyörû és remek színésznõ ,inkább hiszem el róla hogy a szépséges Jane ,,mert ilyenek képzelném el ,nem egy csúfságnak már elnézést.
Keira pedig megosztó személyiség valaki szereti valaki nem és sok kritikát kap az alkata miatt,ami talán nem illett a filmbe.De az arca különleges és sokkal kifejezõbb ebben az Elizabethben több volt az élet ami nem hiszem hogy baj, elhittem neki hogy szerelmes,vagy megbánt dolgokat , pedig csókjelenet sem volt a filmben.A 95-ös lehet korhûbb miegymás és ezt értékelem.. de Colin F nélkül a felénél abbahagyom,a 95-ös Bennet anyuka pedig valami borzalom kissé túljátszotta a szerepét +a magyar hang is hozzá fül sértõ volt.

Fontos a korhûség hogy jobban ragaszkodjon a könyvhöz de a színészek nem gyõztek meg csak Colin F rajta látszanak érzelmek,és talán a Mr Collinst játszó színész ,más sajnos nem gyõzött meg.
Akármilyen is volt az illem akkoriban az érzelmeket nem lehet befolyásolni és az látszik az emberen akkor és most is,a tekintetén arcán ,fõleg ha szerelmes.Ezt hiányoltam a régi verzióban a legtöbb színészen ,de fõleg Elizabethen mivel hát szerelmes lesz csak ennek semmi jelét nem láttam az arcán ,nemcsak a hitelesség számít hanem az érzelmek változásának bemutatása is,ezért a hatása alá sem kerültem, nem kell hogy nyálas legyen azt nem szeretem ,de valamit azért vár az ember a 95-ben ezt nem kaptam meg.

A 2005-ös ben nem klappol minden, sõt ..de szeretem mert van egy bája a színészeken jobban látszanak az érzések,anélkül hogy túlzás lett volna ,mert nagyrészt csak a tekintetükkel beszéltek.. az adaptációkban az érzelmek változása is lényeg kéne hogy legyen, nem csak a hitelesség mert hiába az ha Colin remek játékán és a korhûségen kívül más pozitívumot nem tudok felhozni.A könyv alapján pedig nem így képzeltem el.A sori több részes a film pedig 127 perc ne várja mindenki ugyan azt tõle, mert ennyi idõbe nem fér bele annyi részletesség ,jelenet,egy mozifilm sem ad vissza általában egy könyv alapján készült filmet jól ,hogy ott minden klappoljon mert nem lehet..
Értékeltem hogy nem majmolták a 95-öst ,a rendezõ saját elképzelése szerint vitte vászonra ahogy õ elképzelte a karaktereket és azok érzelmeit nem hagyatkozott teljes mértékben a könyvre,nem is volt célja, errõl interjút is adott.Aki hitelességet szereti az a 95 sel jár jobban.
De hogy egyesek le ócsárolják a 2005 -öst pl Keira miatt, alkata stb sajnos van ilyen,attól rosszul vagyok,a színészek játéka pedig jobb mint a sorozatban és ha a film olyan rossz lett volna nem kap annyi díjat +jelölést.A 2005-öst pedig nem kell folyton a 95-höz hasonlitgatni mert az a rendezõ szemszögébõl láttatja a történetet a másik pedig a könyvhöz igazodik..
1/10
appleuserch 2013 nov. 10. - 13:54:56 1/10
No ez az a BB film, amiben szegény pasi nézõkre már egyáltalán nem gondolnak -szemben az 1995-ös sorozattal. Pedig Hölgyeink a retikül melletti fontos - de nem elengedthetelen - kiegészítõként minket is elhurcolásznak néha ilyen filmekre ugyebár. Uraim, ha csak tehetjük passzoljuk le ezt a lehetõséget ez esetben a legjobb barátnõnek. (Mármint a csajunkéra és nem a szeretõnkre gondoltam.)
A film egyetlen elõnye a 95-ös változathoz képest, hogy rövidebb, bár unalmassága miatt hosszabbnak fog tûnni. Ezzel minden pozitívumot is mondtam, amit pasiként errõl a filmrõl elmondható. Unalmas szereplõk, szürke mellékszereplõk és a könyvhöz képest eltérõ megoldások (ezen rajongó hölgyünk fog háborogni). Háromszor aludtam bele, izgalmasságban egy parlamenti közvetítés alsó határát súrolja.
Leen 2013 okt. 21. - 18:20:54
Elõször a sorozatot láttam, aztán elolvastam a könyvet, és utána néztem meg a filmet. A sorozat nagyon jól ráépült a könyvre, jók a színészek - különösen Colin Firth... (*szerelmes sóhajtás :) ). Viszont a film nekem jobban visszaadta a könyv hangulatát, annak ellenére, hogy nem 100%-ban igazodott hozzá. A Keira-Matthew párost nagyon eltalálták, és tényleg jobban érezhetõ náluk a vágyakozás, mint a sorozatban. Mindkét verzió tetszik, amikor csak tudom újra és újra megnézem valamelyiket. Mikor a végére érek, mindig felmerül bennem a kérdés: vannak még Mr. Darcy-k? És ha igen, hol??? :)
http://www.youtube.com/watch?v=5WrgMUXlgMw (ez a szerelmi vallomás mindig könnyeket csal a szemembe, pedig nem vagyok annyira érzelgõs)
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás