Előre!

Bakancslistához adom
magyar vígjáték, 80 perc, 2002

Értékelés:

48 szavazatból
Szerinted?

Zoli (Marcsek Tamás) és Miki (Gáspár Csaba) igazi barátok, egy padban ülnek az általános iskolában, és együtt lógnak az iskola után. Zoli apja (Váta Lóránd) a kevés ellenzéki egyike, aki röplapokat készít és szamizdat újság kiadásával próbálja felhívni a figyelmet a rendszer ellentmondásaira. Miki apja (Gáspár Sándor) a kerületi párttitkár, aki fiatalon került magas pozícióba, úgy dönt emberek sorsa felől, ahogy azt kénye-kedve tartja. A két teljesen különböző férfi többször kerül kényszerű kapcsolatba gyerekeik barátsága miatt. Az egyetlen közös vonásuk, az iskolába érkező fiatal tanárnő iránti érdeklődés. Egy iskolai kirándulás végleg megváltoztatja sorsukat.
Bemutató dátuma: 2002. november 7. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
éljen május 1.! 2018 júl. 18. - 12:47:36 2/10
A nosztalgia faktor miatt 2/10. Úgy állítja be a '80-as éveket, mintha még mindig az ötvenes évek eleje-közepe lett volna. Olyan érzésem volt míg néztem, mintha az akkori (2002) mszp lejáratására készült volna, kifejezetten propaganda céllal. Egyszerűen hajmeresztő...
8/10
suuperbus 2014 jan. 19. - 22:32:12 8/10
Jó film volt, most néztem a film+-on és nekem nagyon tetszett. Voltak benne klisészerû elemek, de a lényeg nekem átjött. A látszólag megengedõ, gondoskodó állam, ahol a lózungok valójában már senkinek sem jelentenek semmit. Melette pedig a megfigyelés és a gondolkodó, szabadságra vágyó emberek kicsinálása. A magánéletbe való beszivárgás, ha túlléped a határokat. Csak ha túlléped, egyébként békén hagynak.
Ez már nem az 50-es évek és nem volt túl sok ellenálló, aki ennyire keményen ment volna neki a hatalomnak, így ez kevesek emléke lehet, ezért gondolják sokan, hogy nem is így volt. Voltak azonban ilyen emberek és ilyen sorsok és az nagyon tetszett, hogy a gyerekek barátságával vitt dinamikát az egészbe, vagyis sokan ezen magánéletükben is vesztettek.
Nekem a korszak is átjött, a legtöbb részletre gondosan figyeltek a film készítõi, egy-két bakitól eltekintve.
kroll 2013 szept. 28. - 01:20:27 Előzmény adamnagysweetmovie
A történet szerint 1984-ben játszódik.
kroll 2013 szept. 28. - 01:19:49 Előzmény adamnagysweetmovie
Gyakorlatilag ugyanazon koncepció mentén halad mint a Moszkva tér. Különbözõ emlékfoszlányokból megidézni egy korszakot, de valahogy szétesik az egész film, nem akar egységes egésszé összeállni. Sajnos nincs egy olyan vezér fonala, mint a Moszkva térnek az érettségi botrány,amire fel lehetne füzni ezeket a kis emlékképeket. Így azonban olyan mintha kis különálló történetecskéket látnánk.
zenyatta 2012 okt. 20. - 23:17:58
"ha fingik a gyerek, akkor intünk"
fogadóóra..:)
user11 2012 júl. 04. - 00:21:13
Jó film ,bár voltak benne felesleges epizódok, mintha a történet nem lett volna elég egy mozifilmhez. Garas, Bodrogi-élmény. Alfa újság, Hakapeszi Maki, iskolaköpeny, már el is felejtettem, jó volt újra látni
10/10
M41 2150 2012 máj. 02. - 16:13:15 10/10
Nagyon jó film, nekem tetszik! Errõl a filmrõl mindig a kisiskolás éveim jutnak eszembe, bár azok már az ezredforduló idején voltak.
adamnagysweetmovie 2012 febr. 06. - 15:46:44
Bár ez a 80s évek elejérõl akarna szólni, de talán erre is igaz lehet, amit írtam.
adamnagysweetmovie 2012 febr. 06. - 15:27:05 Előzmény drProktor
Nagyjából osztom, nem éreztem, hogy fontos (vagy legalább személyes) mondanivalója lett volna a 80s évekrõl. Ebbõl a szempontból sokkal szerencsésebb a Moszkva tér, aminek szereplõi legalább egy generáció életérzését meg tudták ragadni.
Erdélyi Dániel rövidfilmjei (Z-411, Magasfeszültség) azért sikerültebbek. És a rendszerváltást nemcsak neki nem sikerült meggyõzõen filmen ábrázolni - nagyjából senkinek sem:(
1/10
szirgabor 2012 febr. 06. - 11:30:19 1/10
Ennyi összezanzázott sz*rt az 50-es 60-as évek kliséibõl, ráadásul a nyolcvanas évek közepére ültetve...
Erõsen megrendelés szagú az egész, 2002 november elején mutatták be, tehát a forgatás, a forgatókönyv írás, az "ötlet", még 2002 elõtt kellett induljon. Nem is tudom milyen kormány is volt akkor...
Kinek az érdeke az ilyen agymosó, butító izéket gyártatni a "szocialista" idõkrõl...
6/10
stomachh 2012 jan. 14. - 10:56:22 6/10
"Szerintem egyszer nézhetõ kategória. Van egy két jó poén benne, de semmi több. A forgatókönyv írója inkább a megszépült emlékezetére támaszkodik, mint az akkori valóságra."

Egyetértek, ennyi. Amúgy az elején még nagyon tetszett, de a közepétõl már nem tudott lekötni. Gyanítom a nosztalgiás érzelmek miatt érzem jobbnak a filmet, mint ahány pontot most adok, de maga a film nem jobb 6/10-nél.
Albertinka 2012 jan. 14. - 09:32:12 Előzmény Albertinka
Elnézést az elõzõ hozzászólásomért, nem errõl a filmrõl van olyan rossz véleményem, ez tulajdonképpen tetszett. De sajnos nem tudom, mi a címe annak, amivel összetévesztettem.
Roni72 2012 jan. 14. - 07:14:20
Hát, igen, kb így nézhetett ki a "szocializmus" a Rózsadomb tetejérõl. És valószínûleg a "demokrácia" is valami hasonló.

De azért ne legyünk ennyire elnézõek! Sok mai fiatal ebbõl a filmbõl (is) próbálja majd leszûrni, milyen is lehetett az élet anno. Tehát amellett, hogy gyenge a film, mint a harmat, a legnagyobb bûne mégsem az, hogy közpénzbõl forgatták, hanem hogy információt, történelmet hamisít.
drProktor 2012 jan. 13. - 23:15:29
Szerintem azért tartunk ott, ahol tartunk,
mert nem tanulnk mások pédáján(Spanyolország, Portugália).
drProktor 2012 jan. 13. - 23:13:56
Az egyik gyerek bõszen tekergeti a bûvös kockát, amelyet 1980-ban kezdtek gyártani.
Már pedig 1980-ban garantálom, hogy egész Magyarországon senki nem volt,
aki autóvezetés közben a másik kocsi vezetõjét elvtársnak szólította volna,
esetleg irónikusan, ez viszont a filmbéli figurákra nem elképzelhetõ,
továbbá egy nagy büdös frászt volt itt valaha is olyan szervezett ellenállás,
hogy egy iskolai ünnepélyt ellenzéki röplapokkal szórtak volna be.
A különben kiváló GáspárSándor szájába adott szöveg sem passzolt a kor pártzsargonjához.
Ez bizony egy nagy rakás anakronizmus, ami hitelteleníti a mondanivalót,
ami lehetne vígjátéki(Tanu, CsapdleCsacsi, Csók anyu, Szamárköhögés,
TeRongyosÉlet, Jutalomutazás mintájára - én
személy szerint nem kedvelem KoltaiR rendezéseit, de akár azok is jó példák),
a film azonban szerencsétlenségére komolyba fordul,
ettõl egy fikarcnyival sem lesz hitelesebb.
Összességében igen zsenge próbálkozás, nem éri meg a ráfordított idõt.
isti1 2012 jan. 13. - 21:16:41
Semmi gyûlölet nincs bennem, ezt max te érzed bele: tárgyilagos ténymegállapítás: a nyócvanas években vastagon kihasználta magas pártbeosztása elõnyeit, majd a rendszerváltás után ott folytatta, ahol abbahagyta - ez sajnálatos és kiábrándító!
Ha relativizáljuk a kommunizmus bûneit, nyilván nem vert és végeztetett ki embereket, mint jópár jelenlegi párttársa- ergó sokkal "f*szább gyerek", de önmagában ez a teljes következménynélküliség elkeserítõ: kis bûnök és nagyok egyaránt büntetlenül maradtak- sõt máig élvezik pártkiváltságaik (kiemelt nyugdíj, stb..) -nos többekközt ezért is tartunk itt, ahol tartunk..
drProktor 2012 jan. 13. - 20:53:34 Előzmény isti1
Hsz-odban nyilván KatonaBélára gondolsz.
Érdekes, és tanulságos, ez a meglehetõsen gyûlöletteljes vélemény,
amit róla elmondtál.
Nekem pl, aki nem ismerem olyan közelrõl, mint te,
úgy tûnik, hogy a szoci politikusok között párját ritkítóan tisztességes
és elveihez hû fazon.
A Horn-kormányból pl. kilépett(lemondott) , már most hirtelen nem emlékszem,
milyen elvi egyet nemértés miatt(Tán a Bokros-csomaggal nem értet egyet?).
A Fidesz pl. örülhetne néhány hasonlóan gerinces politikusnak.
kambekk 2012 jan. 13. - 09:58:49
amikor 10 éve láttam, nem jött be. talán mert vele párhuzamban jött ki a koltai róbert féle "csocsó" is, amiben nagyon hasonló sztori volt tálalva az ötvenes évek környezetében - ráadásul ott is gáspár sándor volt a fõ pártatyaisten.
most újranézve már jobban tetszett. amolyan kiskamaszfilmnek tûnik. erõs nosztalgia feelinggel az érintett korosztály számára.
eurobeat 2012 jan. 12. - 23:23:11
Én úgy érzem, hogy túl sok témát próbáltak érinteni/feleleveníteni a film alkotói, így csak kapirgálták a felszínt.
Szóval, számomra kissé kapkodósnak tûnt. Azért mégsem bánom, hogy megnéztem.
isti1 2012 jan. 12. - 23:11:16
Tetszett, jó kis film volt.
Elég durva belegondolni, hogy ezek filmben is látott párttitkár, stb elvtársak milyen simán, gond nélkül megúszták a rendszerváltást - azóta is vígan élik világukat, csak mint nagyvállalkozók és "demokratiskus politikus" elvtársak ...szép dolog a kuntinuitás, hiába.

Emlékszem nyolcvanas évekbõl legjobb gimis haverom apukája is párttitkár volt: Rózsadombon villa -persze bagóért, stb. most pedig K. elftárs nagybecsû maszopos parlamenti képviselõ, volt titokminiszter ...no és persze vagyonos, sikeres ember, kádári idõkbõl megérdemelt kiemelt nyugdíjjal ...bájos dolgok ezek!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu